Mindenki nyugodjon meg, még idén nekiállnak a Kőszeg-Szombathely, a Körmend-Szombathely és a szombathelyi északkeleti elkerülő tervezésének

Farkas Bazsi 2024-02-09 17:05:00
Ha minden jól megy, idén megkezdődhet a tervezés.

Legutóbb januárban foglalkoztunk a Kőszeg-Szombathely, a Körmend-Szombathely és a szombathelyi északkeleti elkerülő tervezésére kiírt közbeszerzéssel. A pályázatot még tavaly szeptemberben írták ki, ám hiába kerestük az október 24-én lezárt közbeszerzés eredményét, nyertes pályázót nem találtuk. 

Fontos hangsúlyozni, hogy ez még csak a tervek elkészítésre vonatkozó kiírás volt, az első kapavágás majd csak azután a közel 1,5 év után következhet, miután a tervek elkészültek. Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy csúszik az építkezés.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium két részletben írt ki pályázatot:

1. rész: 87.-89. sz. főutak Szombathely északkeleti elkerülő, valamint M87 gyorsforgalmi út kiviteli tervinek elkészítése

2. rész: M86 Körmend - Szombathely-Zanat közötti szakasz kiviteli terveinek elkészítése

A közbeszerzés szerint a terveknek többek között tartalmaznia kell:

a Szombathely és Kőszeg közötti, mintegy 16,931 km hosszú egybefüggő 2x2 sávos, 20 méter koronaszélességű szakasza osztottpályás fizikai elválasztással,
új nyomvonalon vezetett 87 sz. főút Kőszeg keleti elkerülő és magyar-osztrák országhatárig tartó 4,51 km hosszú 2x1 sávos szakasszal,
új nyomvonalon vezetett 89 sz. főút Söptei csomópont és a meglévő 87-89 sz. főutak körforgalmi csomópontja között 2,38 km hosszú 2x1 sávos szakasszal,
pihenőhely kialakítását az M87-en, Gyöngyösfalu térségében,
M86 Körmend - Szombathely-Zanat közötti szakasz kiviteli terveinek az elkészítése,
M86 autóúton Szombathely és Táplánszentkereszt környezetében összesen 2,335 km hosszan jobb illetve bal oldalon 3 helyen zajárnyékoló fal építése.

Mivel az október 24. bontási után bő két és fél hónappal sem született eredmény, így az Építési és Közlekedési Minisztérium, hoz fordultunk azzal a kérdéssel, hogy hogyan is áll most ez a projekt. A minisztérium az alábbi választ küldte meg szerkesztőségünknek:

A tervezési közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok bírálata folyamatban van. Ágh Péter államtitkárral a témában interjút közölt a "Kőszeg és Vidéke" című havilap, amelyre Önök is hivatkoznak. Ebben államtitkár úr jelezte, hogy az eljárás 2024. első felében zárulhat, a forrás rendelkezésre áll. Sikeres és eredményes tervezői közbeszerzés esetén a tényleges tervezés 2024-ben megkezdődhet és 18 hónapos tervezési átfutási idővel kell számolni. Az M86 Körmend - Szombathely-Zanat esetében ugyanúgy a bírálati szakasz zajlik.

Vagyis nyugodjunk meg, a minisztérium szerint minden a kellő ütemben halad. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.