A testületben ülő fideszes önkormányzati képviselő cége nyerte el a Sárvár által, utca takarításra kiírt közbeszerzést

Farkas Bazsi 2024-02-06 07:48:28
Nem ez volt az első alkalom, hogy Varga Jenő kft-je nyerte el az önkormányzat közbeszerzését. Az illetékes bizottság zártan tárgyalta a nyílt közbeszerzés anyagát.

2023/239 számmal jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a Sárvár, köztisztasági és egyéb feladatok ellátása című felhívás. A közbeszerzés szabályainak megfelelően az eljárás nyílt, annak felhívásához bárki hozzáférhet. A közbeszerzés két pontból áll, az elsőben a pályázó cégnek utca takarítási, a második pontban pedig hóeltakarítási  feladatokra kell ajánlatot tenni.

Mindezt 5 éves időtávlatban írta ki a sárvári önkormányzat.

A pályázattal kapcsolatban január 25-én 15 óra 30 perces kezdettel tárgyalt a képviselő-testület Gazdasági, Városfejlesztési és Közbeszerzési Bizottsága. Csakhogy rejtélyes módon az egyébként nyílt közbeszerzési eljárásra beérkezett pályázatokat, a bizottság zárt ülésen, zártan kezelt anyagokból tárgyalta meg.

Ez egyébként véleményünk szerint súlyosan sérti az átláthatóságot, így levelet írtunk a sárvári jegyzőnek, és a Vas Vármegyei Kormányhivatalnak is, hogy vizsgálják ki az ügyet. Az egy hete küldött levelünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Időközben a Közbeszerzési Értesítőben megjelentek a közbeszerzés adatai. Ezek szerint mindössze egyetlen pályázó volt a feladatra, ez pedig a C.P. Portál Kereskedelmi, Szolgáltató és Vagyonvédő Kft. volt. A céget ki is hirdették győztesnek. 

Így 5 évig 150 millió 989 ezer 722 forintért ők végezhetik a közterületek takarítását, valamint 9 millió 295 ezer forint értékben havat lapátolhatnak és elvégezhetik a síkosságmentesítést.

Varga Jenő

Fotó: Sárvár Lendületben Facebook-oldal

A cég egyébként a Varga-család tulajdona. Varga Jenő (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő az Opten adatai szerint 25%-ban tulajdonosa a vállalkozásnak, valamint egyben alkalmazottja is. Tavalyi vagyonbevallása szerint bruttó 375 ezer forintot kap tanácsadóként.

Virágültetés, pavilon gyártás, konyha felújítás

Az biztos, hogy a C.P. Portál Kft. elég sok munkát végez a sárvári önkormányzatnak. A cég szerződésben állt, vagy áll az önkormányzati tulajdonú Sportfólió Kft.-vel és a Sárvári Fürdővel is. Ezekkel egy későbbi cikkünkben fogunk foglalkozni.

A Közbeszerzési Értesítő elérhető adatai szerint a cég 2011 óta vett részt eredményesen olyan kiírt közbeszerzéseken, amit a sárvári önkormányzat írt ki.

A C.P. Portál 1997-es alapítása óta folyamatosan Varga Jenő érdekeltségébe tartozott, 2002-ig volt ügyvezető. Azóta, mint tulajdonos és jelenleg, mint tanácsadó vesz részt az üzletben.

A Kft. elég sokszínű tevékenységet végzett eddig az önkormányzatnak. Takarították és őrizték a Polgármesteri hivatalt. Ültettek virágot. Egy 2015-ös közberzést 10 házikó és 5 pavilon gyártására nyertek el. Ezért 8 millió 500 ezer forint + ÁFÁt fizettek ki neki. 

A cég sokszínűségébe beletartozott a közterület-fenntartás és a Vármelléki Óvoda konyhájának felújítása is. Ezért bruttó 101 millió 745 ezer 782 forintot számláztak ki, és a következő munkákat végezték el:

- Talajnedvesség elleni szigetelés, padló hő-és hangszigetelés 200 m2
- Homlokzati hőszigetelés 190 m2
- Nyílászáró csere 22 db
- Falazás-és egyéb kőműves munka 210 m2
- Hideg-és meleg burkolat készítés 190 m2
- Világítótest csere 50 db
- Központi fűtés szerelés
- Belső víz-és csatorna szerelés
- Gipszkarton álmennyezet készítése 115 m2 

Kamiont vett az önkormányzat, a C.P. Portál használja

Ahogy arról korábban beszámoltunk már, a C.P. Portál akkor került szerkesztőségünk látóterébe, amikor kiderült, hogy 2018-ban a sárvári önkormányzat vásárolt egy kamiont, amit aztán a cégnek adott bérbe.

2018. augusztus 10-én, közel 10 millió forintért vásárolta a MAN TGA gépjárművet a város, 2018. augusztus 29-én szignózott szerződéssel már bérbe is adott a C.P. Portál Kft-nek. 

Közérdekű adatigényléssel tudtuk meg, hogy a C.P. Portál havonta mindössze nettó 80 ezer, vagyis bruttó 101 ezer 600 forintot fizet az önkormányzatnak bérleti díjként a kamionért.

A szerződés azt is tartalmazza, hogy a gépjármű fenntartásával kapcsolatos műszaki érvényesség, gépjárműadó, biztosítási költségek, illetve a felújítások költsége a Bérbeadót, vagyis az önkormányzatot terhelik.

Azt pedig a város 2023-as költségvetésében találtuk meg, hogy összesen 659 ezer 748 forintot különítettek el a gépjármű szervízelésére.
Hogy 2018 óta a kamion költségeire mennyi pénzt fizetett ki az önkormányzat úgy, hogy azt közben a C.P.Portál Kft. használja, közérdekű adatigényléssel kértük ki. 

A témára visszatérünk. 

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.