Cenzúrázta a kínai állampárt a legnagyobb fantasztikus könyvdíjat?

Pintér Bence 2024-01-24 07:43:51
Idén először Kínában adták át a Hugo-díjat, de számos alkotót, például a több másik díjon győztest R. F. Kuangot azonban magyarázat nélkül kizárták a versenyből.

Tavaly októberben jelentették be a Hugo-díj győzteseit a WorldCon nevű sci-fi találkozón, amit a tavalyi évben Kínában tartottak. A Hugo-díj kiosztásának egész folyamata kifejezetten átlátható szokott lenni, utólag nyilvánosságra szokták hozni, hogy melyik művet hányan jelölték, illetve a győztesekre hányan szavaztak a bonyolult szavazási rendszer alapján.

A 2023-as díj adatai azonban nem jelentek meg az előre bejelentett határidőre, mikor pedig megjelentek, kiderült, hogy komoly probléma van velük.

A legszembetűnőbb, hogy a legjobb regények versenyéből magyarázat nélkül kizárták a kínai származású amerikai szerző, Rebecca F. Kuang Bábel című regényét, ami tavaly a Nebula- és a Locus-díjat is begyűjtötte.

Kuangon kívül furcsán kizárásra került a Neil Gaiman művei alapján készült Sandman sorozat, amit a sorozatok közül azért zártak ki, mert egy epizódja több jelölést kapott, mint a sorozat; az egyes epizódok versenyéből viszont végül aztán magyarázat nélkül kizárták az adott részt. Kizárták a „legjobb rajongói író”-kategóriából Paul Weimert, szintén magyarázat nélkül; ahogy az új íróknak osztott Astounding-fíj jelöltjei közül Xiran Jay Zhaot.

A fantasztikus irodalom rajongói attól tartanak: bebizonyosodott az előzetes félelem, a pártállami Kínában tartott rendezvényen belenyúlhattak a Hugo-díjba,

kizárva olyan szerzőket, akiknek a díjazása, vagy egyáltalán megjelenése a jelöltek között valamiért nincs összhangban a kínai állampárt politikájával.

A díj lebonyolítását a kínai szervezők együtt intézték a WorldCon nyugati szervezőivel, így Dave McCarthyval, aki számonkérő üzenetek és kommentek céltáblája lett a Facebookon az elmúlt napokban, azonban egyáltalán nem hajlandó elárulni semmit azon kívül, hogy a WorldCon alkotmányát és „egyéb rájuk vonatkozó szabályokat” követve döntöttek a kizárásokról. Azt kategorikusan tagadta, hogy a kínai állam részéről bárki belenyúlt volna az eredménybe, van azonban olyan rajongói megfejtése is az ügynek, ami szerint az „egyéb rájuk vonatkozó szabályok” alatt McCarthy a helyi törvényeket érti. Ennek kapcsán John Scalzi sci-fi író emlékeztetett: ezért kell vigyázni azzal, hogy a 2028-as WorldCon megrendezésére bejelentkezett például Uganda.

Rebecca F. Kuang, aki a Bábel mellett a Mákháború-trilógia, illetve a Sárga c. bestseller-könyv szerzője, közleményt adott ki, amelyben világossá tette, hogy más szerzőkkel ellentétben ő nem utasította el a jelöltséget a kínai WorldConon. Elmondta: amíg nem kap egyértelmű választ arra, hogy a Hugóról miért zárták ki, miközben a Locusra és a Nebulára nem csak jelölhették, de meg is nyerte azt, addig azt kell feltételeznie, hogy azért zárták ki, mert a könyve „nemkívántos” – ez pedig megkérdőjelezi a Hugo-díj legitimitását.

Nem ez az első botrány a Hugo-díj körül, az előző évtized közepén szélsőjobboldali csoportok igyekeztek befolyásolni az eredményét, sikertelenül.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.