Cenzúrázta a kínai állampárt a legnagyobb fantasztikus könyvdíjat?

Pintér Bence 2024-01-24 07:43:51
Idén először Kínában adták át a Hugo-díjat, de számos alkotót, például a több másik díjon győztest R. F. Kuangot azonban magyarázat nélkül kizárták a versenyből.

Tavaly októberben jelentették be a Hugo-díj győzteseit a WorldCon nevű sci-fi találkozón, amit a tavalyi évben Kínában tartottak. A Hugo-díj kiosztásának egész folyamata kifejezetten átlátható szokott lenni, utólag nyilvánosságra szokták hozni, hogy melyik művet hányan jelölték, illetve a győztesekre hányan szavaztak a bonyolult szavazási rendszer alapján.

A 2023-as díj adatai azonban nem jelentek meg az előre bejelentett határidőre, mikor pedig megjelentek, kiderült, hogy komoly probléma van velük.

A legszembetűnőbb, hogy a legjobb regények versenyéből magyarázat nélkül kizárták a kínai származású amerikai szerző, Rebecca F. Kuang Bábel című regényét, ami tavaly a Nebula- és a Locus-díjat is begyűjtötte.

Kuangon kívül furcsán kizárásra került a Neil Gaiman művei alapján készült Sandman sorozat, amit a sorozatok közül azért zártak ki, mert egy epizódja több jelölést kapott, mint a sorozat; az egyes epizódok versenyéből viszont végül aztán magyarázat nélkül kizárták az adott részt. Kizárták a „legjobb rajongói író”-kategóriából Paul Weimert, szintén magyarázat nélkül; ahogy az új íróknak osztott Astounding-fíj jelöltjei közül Xiran Jay Zhaot.

A fantasztikus irodalom rajongói attól tartanak: bebizonyosodott az előzetes félelem, a pártállami Kínában tartott rendezvényen belenyúlhattak a Hugo-díjba,

kizárva olyan szerzőket, akiknek a díjazása, vagy egyáltalán megjelenése a jelöltek között valamiért nincs összhangban a kínai állampárt politikájával.

A díj lebonyolítását a kínai szervezők együtt intézték a WorldCon nyugati szervezőivel, így Dave McCarthyval, aki számonkérő üzenetek és kommentek céltáblája lett a Facebookon az elmúlt napokban, azonban egyáltalán nem hajlandó elárulni semmit azon kívül, hogy a WorldCon alkotmányát és „egyéb rájuk vonatkozó szabályokat” követve döntöttek a kizárásokról. Azt kategorikusan tagadta, hogy a kínai állam részéről bárki belenyúlt volna az eredménybe, van azonban olyan rajongói megfejtése is az ügynek, ami szerint az „egyéb rájuk vonatkozó szabályok” alatt McCarthy a helyi törvényeket érti. Ennek kapcsán John Scalzi sci-fi író emlékeztetett: ezért kell vigyázni azzal, hogy a 2028-as WorldCon megrendezésére bejelentkezett például Uganda.

Rebecca F. Kuang, aki a Bábel mellett a Mákháború-trilógia, illetve a Sárga c. bestseller-könyv szerzője, közleményt adott ki, amelyben világossá tette, hogy más szerzőkkel ellentétben ő nem utasította el a jelöltséget a kínai WorldConon. Elmondta: amíg nem kap egyértelmű választ arra, hogy a Hugóról miért zárták ki, miközben a Locusra és a Nebulára nem csak jelölhették, de meg is nyerte azt, addig azt kell feltételeznie, hogy azért zárták ki, mert a könyve „nemkívántos” – ez pedig megkérdőjelezi a Hugo-díj legitimitását.

Nem ez az első botrány a Hugo-díj körül, az előző évtized közepén szélsőjobboldali csoportok igyekeztek befolyásolni az eredményét, sikertelenül.

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.