Cenzúrázta a kínai állampárt a legnagyobb fantasztikus könyvdíjat?

Pintér Bence 2024-01-24 07:43:51
Idén először Kínában adták át a Hugo-díjat, de számos alkotót, például a több másik díjon győztest R. F. Kuangot azonban magyarázat nélkül kizárták a versenyből.

Tavaly októberben jelentették be a Hugo-díj győzteseit a WorldCon nevű sci-fi találkozón, amit a tavalyi évben Kínában tartottak. A Hugo-díj kiosztásának egész folyamata kifejezetten átlátható szokott lenni, utólag nyilvánosságra szokták hozni, hogy melyik művet hányan jelölték, illetve a győztesekre hányan szavaztak a bonyolult szavazási rendszer alapján.

A 2023-as díj adatai azonban nem jelentek meg az előre bejelentett határidőre, mikor pedig megjelentek, kiderült, hogy komoly probléma van velük.

A legszembetűnőbb, hogy a legjobb regények versenyéből magyarázat nélkül kizárták a kínai származású amerikai szerző, Rebecca F. Kuang Bábel című regényét, ami tavaly a Nebula- és a Locus-díjat is begyűjtötte.

Kuangon kívül furcsán kizárásra került a Neil Gaiman művei alapján készült Sandman sorozat, amit a sorozatok közül azért zártak ki, mert egy epizódja több jelölést kapott, mint a sorozat; az egyes epizódok versenyéből viszont végül aztán magyarázat nélkül kizárták az adott részt. Kizárták a „legjobb rajongói író”-kategóriából Paul Weimert, szintén magyarázat nélkül; ahogy az új íróknak osztott Astounding-fíj jelöltjei közül Xiran Jay Zhaot.

A fantasztikus irodalom rajongói attól tartanak: bebizonyosodott az előzetes félelem, a pártállami Kínában tartott rendezvényen belenyúlhattak a Hugo-díjba,

kizárva olyan szerzőket, akiknek a díjazása, vagy egyáltalán megjelenése a jelöltek között valamiért nincs összhangban a kínai állampárt politikájával.

A díj lebonyolítását a kínai szervezők együtt intézték a WorldCon nyugati szervezőivel, így Dave McCarthyval, aki számonkérő üzenetek és kommentek céltáblája lett a Facebookon az elmúlt napokban, azonban egyáltalán nem hajlandó elárulni semmit azon kívül, hogy a WorldCon alkotmányát és „egyéb rájuk vonatkozó szabályokat” követve döntöttek a kizárásokról. Azt kategorikusan tagadta, hogy a kínai állam részéről bárki belenyúlt volna az eredménybe, van azonban olyan rajongói megfejtése is az ügynek, ami szerint az „egyéb rájuk vonatkozó szabályok” alatt McCarthy a helyi törvényeket érti. Ennek kapcsán John Scalzi sci-fi író emlékeztetett: ezért kell vigyázni azzal, hogy a 2028-as WorldCon megrendezésére bejelentkezett például Uganda.

Rebecca F. Kuang, aki a Bábel mellett a Mákháború-trilógia, illetve a Sárga c. bestseller-könyv szerzője, közleményt adott ki, amelyben világossá tette, hogy más szerzőkkel ellentétben ő nem utasította el a jelöltséget a kínai WorldConon. Elmondta: amíg nem kap egyértelmű választ arra, hogy a Hugóról miért zárták ki, miközben a Locusra és a Nebulára nem csak jelölhették, de meg is nyerte azt, addig azt kell feltételeznie, hogy azért zárták ki, mert a könyve „nemkívántos” – ez pedig megkérdőjelezi a Hugo-díj legitimitását.

Nem ez az első botrány a Hugo-díj körül, az előző évtized közepén szélsőjobboldali csoportok igyekeztek befolyásolni az eredményét, sikertelenül.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.