Egyszerű trükkel épül az építési engedélyhez képest több lakás a szombathelyi Farkas Károly utcai lakótelepen

Farkas Bazsi 2023-11-30 07:02:29
16 lakásra kaptak építési engedélyt, de mégis 20 lakást építettek, és ennyi kapott használatbavételi engedélyt is.

Lassan évek óta téma a környék lakói számára a szombathelyi Farkas Károly utcában található, volt Spartacus focipályán folyó építkezés. A pályát megvették, jelenleg pedig a INTER-ALP Produkt Kft. épít rajta társasházakat. 

2016-ban módosították utoljára a rendezési tervet a város ezen pontján, e szerint pedig településközpont-vegyes besorolást kapott a terület, a szabályzat kimondja, hogy „új épület építése esetén az építési telkek közterületre néző frontján lakás és szállásjellegű helyiségek padlószint magassága - kiszolgáló út mentén fekvő ingatlan kivételével - legalább 3 m legyen.” Tehát földszinti lakás nem nézhet közterületre.

Az építési engedélyt az önkormányzat adta ki. A térképen 1006/8-val jelölt területre épített épületben 20 lakást engedélyeztek, mert a földszinti lakásokat nem az épület közterületre néző frontjára tervezték, hanem a hátsó homlokzaton, a magánút felé. 

A többi épület esetében az önkormányzat 16 lakásos tömbökre adott ki építési engedélyt, ám a 1006/7-es telken elkészült ingatlan esetében az engedéllyel nem megegyezően 20 lakás került kialakításra. Ez az épület is megkapta a használatbavételi engedélyt, amit a Vas Vármegyei Kormányhivatal adott ki. De, hogy miként kaphatott egy épület úgy engedélyt, hogy a tervekhez képest eltérés mutatkozott, azt Ungár Péter (LMP) parlamenti képviselő kérdezte meg az Építési és Közlekedési Minisztériumtól. 

Ebben többek között azt kérdezte, hogy a korábban tárolóknak, üzleteknek tervezett helyiségek, miként lettek lakások? Milyen eljáráson kellett az építési terveknek ehhez végigmenni? Volt-e a környék lakóival társadalmi egyeztetés? Felmérték-e azt, hogy a tervektől eltérő közel 30 plusz lakást elbírják-e a közművek?

A választ az egyébként szombathelyi kötődésű Ágh Péter (Fidesz-KDNP), a minisztérium államtitkára küldte meg.

Válaszában az államtitkár szintén kitér a helyi építési szabályzatra, majd emlékeztet arra is, hogy 2018-ban a szombathelyi önkormányzat adta ki a 20 lakásos ingatlan építési engedélyét.

Végül pedig így zár: 

Tájékoztatom, hogy a Vas Vármegyei Kormányhivatal eddig két lakótömb esetében adott ki használatbavételi engedélyt, a szombathelyi önkormányzat által korábban kiadott építési engedély és a megvalósult épületek jogszabályi megfelelőségi vizsgálata alapján.

Csakhogy ez az utolsó állítás nem teljesen igaz. Ahogy fentebb is írtuk, az önkormányzat a 1006/7-es telken épített ingatlan esetében 16 lakás építésére adott engedélyt, ám 20 kapott használatbavételi engedélyt. 

Ezt erősítette meg lapunknak Sütő Gabriella, városi főépítész is: 

“Használatbavételi engedélye az 1006/8 helyrajzi szám alatti és az 1006/7 hrsz. alatti ingatlannak van. Ez utóbbi ingatlanra is 16 lakásos épület építését engedélyezte az Építési Iroda, ugyanakkor a földhivatali ingatlannyilvántartás alapján a tulajdoni lap szerint ezen a helyrajzi számon 20 lakás, 10 garázs és 9 tároló valósult meg. Tehát ennyit vett a Kormányhivatal használatba. Arról, hogy a kiadott építési engedélyhez képest hogyan módosultak a tervek, az Önkormányzatnak nincs tudomása. A használatbavételhez becsatolt megvalósulási tervek szerint az eredeti engedélytől akkor lehet eltérni, ha a változás nem építési engedély köteles és a vonatkozó jogszabályokkal nem ellentétes. Esetünkben például ha a földszinti lakások nem közterületre néznek.”

Értelmezésünkben tehát azt történt, hogy ugyanaz építési engedéllyel  nem egyező épületet építettek, de mivel a kialakított földszinti lakások nem közterületre néznek, hanem a magánútra, így szabálysértés nem történik, a hivatal pedig kiadja a használatbavételi engedélyt.

Jelenleg 4 telken van folyamatban építkezés. Ezek mindegyikére 16 lakásra adtak ki építési engedélyt. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.