Egyszerű trükkel épül az építési engedélyhez képest több lakás a szombathelyi Farkas Károly utcai lakótelepen

Farkas Bazsi 2023-11-30 07:02:29
16 lakásra kaptak építési engedélyt, de mégis 20 lakást építettek, és ennyi kapott használatbavételi engedélyt is.

Lassan évek óta téma a környék lakói számára a szombathelyi Farkas Károly utcában található, volt Spartacus focipályán folyó építkezés. A pályát megvették, jelenleg pedig a INTER-ALP Produkt Kft. épít rajta társasházakat. 

2016-ban módosították utoljára a rendezési tervet a város ezen pontján, e szerint pedig településközpont-vegyes besorolást kapott a terület, a szabályzat kimondja, hogy „új épület építése esetén az építési telkek közterületre néző frontján lakás és szállásjellegű helyiségek padlószint magassága - kiszolgáló út mentén fekvő ingatlan kivételével - legalább 3 m legyen.” Tehát földszinti lakás nem nézhet közterületre.

Az építési engedélyt az önkormányzat adta ki. A térképen 1006/8-val jelölt területre épített épületben 20 lakást engedélyeztek, mert a földszinti lakásokat nem az épület közterületre néző frontjára tervezték, hanem a hátsó homlokzaton, a magánút felé. 

A többi épület esetében az önkormányzat 16 lakásos tömbökre adott ki építési engedélyt, ám a 1006/7-es telken elkészült ingatlan esetében az engedéllyel nem megegyezően 20 lakás került kialakításra. Ez az épület is megkapta a használatbavételi engedélyt, amit a Vas Vármegyei Kormányhivatal adott ki. De, hogy miként kaphatott egy épület úgy engedélyt, hogy a tervekhez képest eltérés mutatkozott, azt Ungár Péter (LMP) parlamenti képviselő kérdezte meg az Építési és Közlekedési Minisztériumtól. 

Ebben többek között azt kérdezte, hogy a korábban tárolóknak, üzleteknek tervezett helyiségek, miként lettek lakások? Milyen eljáráson kellett az építési terveknek ehhez végigmenni? Volt-e a környék lakóival társadalmi egyeztetés? Felmérték-e azt, hogy a tervektől eltérő közel 30 plusz lakást elbírják-e a közművek?

A választ az egyébként szombathelyi kötődésű Ágh Péter (Fidesz-KDNP), a minisztérium államtitkára küldte meg.

Válaszában az államtitkár szintén kitér a helyi építési szabályzatra, majd emlékeztet arra is, hogy 2018-ban a szombathelyi önkormányzat adta ki a 20 lakásos ingatlan építési engedélyét.

Végül pedig így zár: 

Tájékoztatom, hogy a Vas Vármegyei Kormányhivatal eddig két lakótömb esetében adott ki használatbavételi engedélyt, a szombathelyi önkormányzat által korábban kiadott építési engedély és a megvalósult épületek jogszabályi megfelelőségi vizsgálata alapján.

Csakhogy ez az utolsó állítás nem teljesen igaz. Ahogy fentebb is írtuk, az önkormányzat a 1006/7-es telken épített ingatlan esetében 16 lakás építésére adott engedélyt, ám 20 kapott használatbavételi engedélyt. 

Ezt erősítette meg lapunknak Sütő Gabriella, városi főépítész is: 

“Használatbavételi engedélye az 1006/8 helyrajzi szám alatti és az 1006/7 hrsz. alatti ingatlannak van. Ez utóbbi ingatlanra is 16 lakásos épület építését engedélyezte az Építési Iroda, ugyanakkor a földhivatali ingatlannyilvántartás alapján a tulajdoni lap szerint ezen a helyrajzi számon 20 lakás, 10 garázs és 9 tároló valósult meg. Tehát ennyit vett a Kormányhivatal használatba. Arról, hogy a kiadott építési engedélyhez képest hogyan módosultak a tervek, az Önkormányzatnak nincs tudomása. A használatbavételhez becsatolt megvalósulási tervek szerint az eredeti engedélytől akkor lehet eltérni, ha a változás nem építési engedély köteles és a vonatkozó jogszabályokkal nem ellentétes. Esetünkben például ha a földszinti lakások nem közterületre néznek.”

Értelmezésünkben tehát azt történt, hogy ugyanaz építési engedéllyel  nem egyező épületet építettek, de mivel a kialakított földszinti lakások nem közterületre néznek, hanem a magánútra, így szabálysértés nem történik, a hivatal pedig kiadja a használatbavételi engedélyt.

Jelenleg 4 telken van folyamatban építkezés. Ezek mindegyikére 16 lakásra adtak ki építési engedélyt. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.