Ki gyilkolja sorban a Nyulak szigetének apácáit?

Pintér Bence 2023-11-20 16:24:00
Gráczer L. Tamás új könyvében folytatódnak a nyomozóként egy kis mellékest kereső Mátyás-kori hóhér kalandjai.

A 2022-es év egyik legüdítőbb kötete Gráczer L. Tamásé volt, akinek A háromfa hölgye című regénye a Prae pályázatának győzteseként jelenhetett meg a kiadó remek krimisorozatában. A szerző történelmi krimije bevált formulát követett, abból azonban mindent ki is hozott, és egy izgalmas ügyre felhúzva, remek karaktereket felvonultatva kalauzolt el minket a Mátyás király alatti Budára és környékére.

Nagyon örültem, hogy már idén tavasszal olvashatjuk a folytatást, aztán annyira eltemettek a friss megjelenések, hogy csak most jutottam el odáig, hogy belevágjak a korábbi kötetnél egy árnyalatnyival vastagabb, Az úr szukái címet viselő folytatásba. A friss könyv akár horror is lehetne, olyan a felütés: még mindig Mátyás király uralkodása alatt járunk, és

valaki, vagy valami sorban gyilkolja a ma Margit-szigetnek nevezett sziget zárdájának apácáit.

Lehet, hogy maga (az ekkor még nem Szent) Margit az? Vagy evilági összeesküvés van a dolog mögött? A szororok szörnyű őrületesen kegyetlen kínhalállal halnak, és bár az ügyet megpróbálják eltussolni, a zárdát korábban oltalmába vevő Szilágyi Erzsébet anyakirályné megneszeli, hogy probléma van. És ki lehetne alkalmasabb az ügy felgöngyölítésére, mint Marcus, a budai hóhér?

Megette a hóhér

Marcus persze nem csak valami szimpla hóhérocska, hanem mint azt már az előző kötetben megtudhattuk: kifejezetten művelt ember, aki Itáliában tanult orvosnak, aztán egy szerelmi ügy miatt gyilkolt, és lett belőle kivégzett helyett az új hóhér. Ebben a munkakörben egyszerre veti meg mindenki és szorul a társadalom peremére, és lesz bejáratos a legnagyobb hatalmasságokhoz városban és országban.

Az előző kötethez hasonlóan ismét remek mellékszereplőket kapunk, főleg a korábban megismerteket, de újakat is, akik közül – mint a kötet végén megtudjuk – elég sokan történelmi figurák.

A fürdő-, avagy bordályházban dolgozó Regina, Marcus barátnője például a korábbi kötethez képest is önálóbb, aktívabb alakítója a történetnek, egy ponton például önálló nézőpontfejezettel. A regényben most első sorban nem a korabeli Buda elevenedik meg, hanem a ma Margit-szigetnek hívott terület, azon belül is a zárda épülete és annak környéke, valamint a zárda maga, amelyet aprólékos részletességgel, a tudományos kutatások alapján tár elénk a szerző.

Kifejezett örömmel töltött el, hogy az előző kötetben általam hiányolt térképet ebben a kötetben megkaptuk.

A tavalyi kötethez képest az ügy megoldása kevésbé kacifántos – míg maga az ügy igen –, de valamiért elég korán sikerült ráéreznem a megoldásra, még ha minden indokot és tényt nem is tudtam összerakni. El szoktam mondani krimik esetében, hogy én a megvezethető olvasók közé tartozom, nem akarok általában okosabb lenni a szerzőnél, vagy az aktuális nyomozónknál, most azonban valahogy mégis sikerült.

Ez nem okozott problémát: ez a műfaj nekem nem (csak) arról szól, hogy a végén a budai hóhér leleplezése számomra is olyan drámai legyen, mint a kötet szereplői számára, hanem arról, hogy utazzak egyet egy olyan korszakban, amiben a szerző sokkal jobban elmerült, mint én. Gráczer L. Tamás esetében tudom, hogy a minőség ebből a szempontból garantált.

Ezúttal a Mátyás-korabeli kolostor megismerése mellett nagyon sokat tett a kötet azért, hogy bemutassa a Margit-legendát és a Margit-kultuszt.

Én alig várom a budai hóhér harmadik kalandját, remélem lesz ilyen.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.