Ismét egy nem teljesített adatigénylés miatt marasztalták el a győri önkormányzatot

Pintér Bence 2023-11-14 09:09:00
Azt próbáltuk megtudni, hány óvónő távozott a győri óvodákból 2022-ben.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság jelentése szerint

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata jogsértően járt el, amikor egy közérthető adatigénylésünkre nem adta ki, hogy hány óvodapedagógus távozott 2022-ben a győri óvodákból.

A NAIH jelentése szerint az önkormányzat

„jogsértően járt el, amikor egy közérthető adatigénylés kapcsán is pontosítási kérdéseket tette fel az adatigénylőnek, valamint a Hatóság felszólítása és a törvényességi felügyeletet ellátó Kormányhivatal felhívása ellenére sem adta ki a megismerhető közérdekű és közérdekből nyilvános adatokat, a bejelentő adatigénylésének a Hatóság felszólításában foglaltak szerinti teljesítését pedig »az információszabadság indokolatlanul kiterjesztő és parttalan értelmezéseként« azonosította. A Kormányhivatal javaslata elutasításának indokát az Önkormányzat továbbá nem ismertette sem a Kormányhivatallal, sem a Hatósággal.”

A hatóság álláspontja szerint az önkormányzat jogsérelmet okozott az információszabadsághoz fűződő joggal összefüggésben, amikor „a panaszolt közérdekű adatigénylés tartalmának megállapítása során a józan ész szabályait és a szavak általános értelmezését figyelmen kívül hagyva, megalapozott ok nélkül kérte pontosítani az adatigényléssel megismerni kívánt adatok körét”. 

Tavaly augusztusban nyújtottunk be közérdekű adatigénylést, ameyben azt próbáltuk megtudni, hogy az évben addig hány óvodapedagógus és egyéb óvodai dolgozó távozott az önkormányzat óvodáitól, illetve hányat vettek fel a különböző intézményekhez. Először sajtókérdés formájában próbáltuk ugyanezt megtudni Pergel Elza területért felelő alpolgármestertől, sikertelenül. A győri óvodákban folyamatos a pedagógushiány, folyamatosan keresnek óvónőket.

Válaszában Győr polgármestere, Dézsi Csaba András pontosítást kért azzal kapcsolatban, hogy

  • mely óvodák tekintetében igényeltük az adatokat;
  • hogy mit értünk a „távozó” kifejezésen;
  • illetve hogy mit értünk az „idén (2022-ben)” kifejezés alatt.

Ezután pontosítottuk a kérdéseinket, de az önkormányzat ismét elutasító választ küldött tavaly decemberben, mivel 2022 még nem ért véget. Az ügyről korábban itt számoltunk be.

A NAIH ezután a Kormányhivatalt kérte fel, hogy járjon közben az ügyben, akik tettek is javaslatot az ügyben. Az ezzel kapcsolatban a győri közgyűlés elé kerülő határozati javaslatban azt mondatta ki a városvezető a közgyűléssel, hogy semmibe veszik a Kormányhivatal vizsgálatát, szerintük nincsen semmi látnivaló, a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatban minden rendben van, a közgyűlés a „kialakított gyakorlatot” – amelyben szinte semmilyen adatot nem hajandó kiadni a hivatal és az önkormányzat – megfelelőnek tartja. A fideszes többség el is fogadta a határozatot.

A jelentés arról is ír: az önkormányzat tájékoztatása szerint 2022. szeptember 14-ig 2022-ben 7-ből 6 adatigénylés esetében feltett pontosítási kérdéseire 1 esetben érkezett válasz, vagyis

az adatigénylések 83 százaléka maradt megválaszolatlan a pontosítási kérdések feltétele miatt, ami végeredményben jogsérelmet okozott az adatigénylőknek.

A polgármester álláspontjával szemben a hatóság határozott véleménye az, hogy 9 hónap alatt 7 adatigénylés teljesítése nem jelenthet „szükségtelen többletkötelezettséget” egy megyei jogú város önkormányzata számára. A jelentés végén megállapítják: az önkormányzat akkor nem jár el rosszhiszeműen, ha a pontosítás során tájékoztatást is ad:

„jelen ügy kapcsán fel kellett volna sorolnia, hogy mely óvodák vonatkozásában kezeli az adatigénylő által igényelt adatokat (és melyekben nem), valamint fel kellett volna sorolnia a távozások lehetséges, általa kezelt okait, hogy az elősegítse a pontosítási kérelem megértését, alátámassza annak indokait, valamint megkönnyítse az adatigénylő pontosítási kérelemre adott válaszának megfogalmazását. Az információs aszimmetria ugyanis nem eshet az adatigénylő kárára, mivel az tisztességtelen, és egyben az alapvető jog gyakorlásának a meg nem engedhető korlátozását valósítaná meg.”

Ezen felül a Tromsø-i Egyezmény alapján az önkormányzatnak tájékoztatási kötelezettsége van arra vonatkozóan, hogy mely szerv, intézmény kezeli azon közérdekű adatokat, amelyek nincsenek az önkormányzat birtokában.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.