Ismét egy nem teljesített adatigénylés miatt marasztalták el a győri önkormányzatot

Pintér Bence 2023-11-14 09:09:00
Azt próbáltuk megtudni, hány óvónő távozott a győri óvodákból 2022-ben.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság jelentése szerint

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata jogsértően járt el, amikor egy közérthető adatigénylésünkre nem adta ki, hogy hány óvodapedagógus távozott 2022-ben a győri óvodákból.

A NAIH jelentése szerint az önkormányzat

„jogsértően járt el, amikor egy közérthető adatigénylés kapcsán is pontosítási kérdéseket tette fel az adatigénylőnek, valamint a Hatóság felszólítása és a törvényességi felügyeletet ellátó Kormányhivatal felhívása ellenére sem adta ki a megismerhető közérdekű és közérdekből nyilvános adatokat, a bejelentő adatigénylésének a Hatóság felszólításában foglaltak szerinti teljesítését pedig »az információszabadság indokolatlanul kiterjesztő és parttalan értelmezéseként« azonosította. A Kormányhivatal javaslata elutasításának indokát az Önkormányzat továbbá nem ismertette sem a Kormányhivatallal, sem a Hatósággal.”

A hatóság álláspontja szerint az önkormányzat jogsérelmet okozott az információszabadsághoz fűződő joggal összefüggésben, amikor „a panaszolt közérdekű adatigénylés tartalmának megállapítása során a józan ész szabályait és a szavak általános értelmezését figyelmen kívül hagyva, megalapozott ok nélkül kérte pontosítani az adatigényléssel megismerni kívánt adatok körét”. 

Tavaly augusztusban nyújtottunk be közérdekű adatigénylést, ameyben azt próbáltuk megtudni, hogy az évben addig hány óvodapedagógus és egyéb óvodai dolgozó távozott az önkormányzat óvodáitól, illetve hányat vettek fel a különböző intézményekhez. Először sajtókérdés formájában próbáltuk ugyanezt megtudni Pergel Elza területért felelő alpolgármestertől, sikertelenül. A győri óvodákban folyamatos a pedagógushiány, folyamatosan keresnek óvónőket.

Válaszában Győr polgármestere, Dézsi Csaba András pontosítást kért azzal kapcsolatban, hogy

  • mely óvodák tekintetében igényeltük az adatokat;
  • hogy mit értünk a „távozó” kifejezésen;
  • illetve hogy mit értünk az „idén (2022-ben)” kifejezés alatt.

Ezután pontosítottuk a kérdéseinket, de az önkormányzat ismét elutasító választ küldött tavaly decemberben, mivel 2022 még nem ért véget. Az ügyről korábban itt számoltunk be.

A NAIH ezután a Kormányhivatalt kérte fel, hogy járjon közben az ügyben, akik tettek is javaslatot az ügyben. Az ezzel kapcsolatban a győri közgyűlés elé kerülő határozati javaslatban azt mondatta ki a városvezető a közgyűléssel, hogy semmibe veszik a Kormányhivatal vizsgálatát, szerintük nincsen semmi látnivaló, a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatban minden rendben van, a közgyűlés a „kialakított gyakorlatot” – amelyben szinte semmilyen adatot nem hajandó kiadni a hivatal és az önkormányzat – megfelelőnek tartja. A fideszes többség el is fogadta a határozatot.

A jelentés arról is ír: az önkormányzat tájékoztatása szerint 2022. szeptember 14-ig 2022-ben 7-ből 6 adatigénylés esetében feltett pontosítási kérdéseire 1 esetben érkezett válasz, vagyis

az adatigénylések 83 százaléka maradt megválaszolatlan a pontosítási kérdések feltétele miatt, ami végeredményben jogsérelmet okozott az adatigénylőknek.

A polgármester álláspontjával szemben a hatóság határozott véleménye az, hogy 9 hónap alatt 7 adatigénylés teljesítése nem jelenthet „szükségtelen többletkötelezettséget” egy megyei jogú város önkormányzata számára. A jelentés végén megállapítják: az önkormányzat akkor nem jár el rosszhiszeműen, ha a pontosítás során tájékoztatást is ad:

„jelen ügy kapcsán fel kellett volna sorolnia, hogy mely óvodák vonatkozásában kezeli az adatigénylő által igényelt adatokat (és melyekben nem), valamint fel kellett volna sorolnia a távozások lehetséges, általa kezelt okait, hogy az elősegítse a pontosítási kérelem megértését, alátámassza annak indokait, valamint megkönnyítse az adatigénylő pontosítási kérelemre adott válaszának megfogalmazását. Az információs aszimmetria ugyanis nem eshet az adatigénylő kárára, mivel az tisztességtelen, és egyben az alapvető jog gyakorlásának a meg nem engedhető korlátozását valósítaná meg.”

Ezen felül a Tromsø-i Egyezmény alapján az önkormányzatnak tájékoztatási kötelezettsége van arra vonatkozóan, hogy mely szerv, intézmény kezeli azon közérdekű adatokat, amelyek nincsenek az önkormányzat birtokában.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.