Ismét egy nem teljesített adatigénylés miatt marasztalták el a győri önkormányzatot

Pintér Bence 2023-11-14 09:09:00
Azt próbáltuk megtudni, hány óvónő távozott a győri óvodákból 2022-ben.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság jelentése szerint

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata jogsértően járt el, amikor egy közérthető adatigénylésünkre nem adta ki, hogy hány óvodapedagógus távozott 2022-ben a győri óvodákból.

A NAIH jelentése szerint az önkormányzat

„jogsértően járt el, amikor egy közérthető adatigénylés kapcsán is pontosítási kérdéseket tette fel az adatigénylőnek, valamint a Hatóság felszólítása és a törvényességi felügyeletet ellátó Kormányhivatal felhívása ellenére sem adta ki a megismerhető közérdekű és közérdekből nyilvános adatokat, a bejelentő adatigénylésének a Hatóság felszólításában foglaltak szerinti teljesítését pedig »az információszabadság indokolatlanul kiterjesztő és parttalan értelmezéseként« azonosította. A Kormányhivatal javaslata elutasításának indokát az Önkormányzat továbbá nem ismertette sem a Kormányhivatallal, sem a Hatósággal.”

A hatóság álláspontja szerint az önkormányzat jogsérelmet okozott az információszabadsághoz fűződő joggal összefüggésben, amikor „a panaszolt közérdekű adatigénylés tartalmának megállapítása során a józan ész szabályait és a szavak általános értelmezését figyelmen kívül hagyva, megalapozott ok nélkül kérte pontosítani az adatigényléssel megismerni kívánt adatok körét”. 

Tavaly augusztusban nyújtottunk be közérdekű adatigénylést, ameyben azt próbáltuk megtudni, hogy az évben addig hány óvodapedagógus és egyéb óvodai dolgozó távozott az önkormányzat óvodáitól, illetve hányat vettek fel a különböző intézményekhez. Először sajtókérdés formájában próbáltuk ugyanezt megtudni Pergel Elza területért felelő alpolgármestertől, sikertelenül. A győri óvodákban folyamatos a pedagógushiány, folyamatosan keresnek óvónőket.

Válaszában Győr polgármestere, Dézsi Csaba András pontosítást kért azzal kapcsolatban, hogy

  • mely óvodák tekintetében igényeltük az adatokat;
  • hogy mit értünk a „távozó” kifejezésen;
  • illetve hogy mit értünk az „idén (2022-ben)” kifejezés alatt.

Ezután pontosítottuk a kérdéseinket, de az önkormányzat ismét elutasító választ küldött tavaly decemberben, mivel 2022 még nem ért véget. Az ügyről korábban itt számoltunk be.

A NAIH ezután a Kormányhivatalt kérte fel, hogy járjon közben az ügyben, akik tettek is javaslatot az ügyben. Az ezzel kapcsolatban a győri közgyűlés elé kerülő határozati javaslatban azt mondatta ki a városvezető a közgyűléssel, hogy semmibe veszik a Kormányhivatal vizsgálatát, szerintük nincsen semmi látnivaló, a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatban minden rendben van, a közgyűlés a „kialakított gyakorlatot” – amelyben szinte semmilyen adatot nem hajandó kiadni a hivatal és az önkormányzat – megfelelőnek tartja. A fideszes többség el is fogadta a határozatot.

A jelentés arról is ír: az önkormányzat tájékoztatása szerint 2022. szeptember 14-ig 2022-ben 7-ből 6 adatigénylés esetében feltett pontosítási kérdéseire 1 esetben érkezett válasz, vagyis

az adatigénylések 83 százaléka maradt megválaszolatlan a pontosítási kérdések feltétele miatt, ami végeredményben jogsérelmet okozott az adatigénylőknek.

A polgármester álláspontjával szemben a hatóság határozott véleménye az, hogy 9 hónap alatt 7 adatigénylés teljesítése nem jelenthet „szükségtelen többletkötelezettséget” egy megyei jogú város önkormányzata számára. A jelentés végén megállapítják: az önkormányzat akkor nem jár el rosszhiszeműen, ha a pontosítás során tájékoztatást is ad:

„jelen ügy kapcsán fel kellett volna sorolnia, hogy mely óvodák vonatkozásában kezeli az adatigénylő által igényelt adatokat (és melyekben nem), valamint fel kellett volna sorolnia a távozások lehetséges, általa kezelt okait, hogy az elősegítse a pontosítási kérelem megértését, alátámassza annak indokait, valamint megkönnyítse az adatigénylő pontosítási kérelemre adott válaszának megfogalmazását. Az információs aszimmetria ugyanis nem eshet az adatigénylő kárára, mivel az tisztességtelen, és egyben az alapvető jog gyakorlásának a meg nem engedhető korlátozását valósítaná meg.”

Ezen felül a Tromsø-i Egyezmény alapján az önkormányzatnak tájékoztatási kötelezettsége van arra vonatkozóan, hogy mely szerv, intézmény kezeli azon közérdekű adatokat, amelyek nincsenek az önkormányzat birtokában.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.