Ismét egy nem teljesített adatigénylés miatt marasztalták el a győri önkormányzatot

Pintér Bence 2023-11-14 09:09:00
Azt próbáltuk megtudni, hány óvónő távozott a győri óvodákból 2022-ben.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság jelentése szerint

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata jogsértően járt el, amikor egy közérthető adatigénylésünkre nem adta ki, hogy hány óvodapedagógus távozott 2022-ben a győri óvodákból.

A NAIH jelentése szerint az önkormányzat

„jogsértően járt el, amikor egy közérthető adatigénylés kapcsán is pontosítási kérdéseket tette fel az adatigénylőnek, valamint a Hatóság felszólítása és a törvényességi felügyeletet ellátó Kormányhivatal felhívása ellenére sem adta ki a megismerhető közérdekű és közérdekből nyilvános adatokat, a bejelentő adatigénylésének a Hatóság felszólításában foglaltak szerinti teljesítését pedig »az információszabadság indokolatlanul kiterjesztő és parttalan értelmezéseként« azonosította. A Kormányhivatal javaslata elutasításának indokát az Önkormányzat továbbá nem ismertette sem a Kormányhivatallal, sem a Hatósággal.”

A hatóság álláspontja szerint az önkormányzat jogsérelmet okozott az információszabadsághoz fűződő joggal összefüggésben, amikor „a panaszolt közérdekű adatigénylés tartalmának megállapítása során a józan ész szabályait és a szavak általános értelmezését figyelmen kívül hagyva, megalapozott ok nélkül kérte pontosítani az adatigényléssel megismerni kívánt adatok körét”. 

Tavaly augusztusban nyújtottunk be közérdekű adatigénylést, ameyben azt próbáltuk megtudni, hogy az évben addig hány óvodapedagógus és egyéb óvodai dolgozó távozott az önkormányzat óvodáitól, illetve hányat vettek fel a különböző intézményekhez. Először sajtókérdés formájában próbáltuk ugyanezt megtudni Pergel Elza területért felelő alpolgármestertől, sikertelenül. A győri óvodákban folyamatos a pedagógushiány, folyamatosan keresnek óvónőket.

Válaszában Győr polgármestere, Dézsi Csaba András pontosítást kért azzal kapcsolatban, hogy

  • mely óvodák tekintetében igényeltük az adatokat;
  • hogy mit értünk a „távozó” kifejezésen;
  • illetve hogy mit értünk az „idén (2022-ben)” kifejezés alatt.

Ezután pontosítottuk a kérdéseinket, de az önkormányzat ismét elutasító választ küldött tavaly decemberben, mivel 2022 még nem ért véget. Az ügyről korábban itt számoltunk be.

A NAIH ezután a Kormányhivatalt kérte fel, hogy járjon közben az ügyben, akik tettek is javaslatot az ügyben. Az ezzel kapcsolatban a győri közgyűlés elé kerülő határozati javaslatban azt mondatta ki a városvezető a közgyűléssel, hogy semmibe veszik a Kormányhivatal vizsgálatát, szerintük nincsen semmi látnivaló, a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatban minden rendben van, a közgyűlés a „kialakított gyakorlatot” – amelyben szinte semmilyen adatot nem hajandó kiadni a hivatal és az önkormányzat – megfelelőnek tartja. A fideszes többség el is fogadta a határozatot.

A jelentés arról is ír: az önkormányzat tájékoztatása szerint 2022. szeptember 14-ig 2022-ben 7-ből 6 adatigénylés esetében feltett pontosítási kérdéseire 1 esetben érkezett válasz, vagyis

az adatigénylések 83 százaléka maradt megválaszolatlan a pontosítási kérdések feltétele miatt, ami végeredményben jogsérelmet okozott az adatigénylőknek.

A polgármester álláspontjával szemben a hatóság határozott véleménye az, hogy 9 hónap alatt 7 adatigénylés teljesítése nem jelenthet „szükségtelen többletkötelezettséget” egy megyei jogú város önkormányzata számára. A jelentés végén megállapítják: az önkormányzat akkor nem jár el rosszhiszeműen, ha a pontosítás során tájékoztatást is ad:

„jelen ügy kapcsán fel kellett volna sorolnia, hogy mely óvodák vonatkozásában kezeli az adatigénylő által igényelt adatokat (és melyekben nem), valamint fel kellett volna sorolnia a távozások lehetséges, általa kezelt okait, hogy az elősegítse a pontosítási kérelem megértését, alátámassza annak indokait, valamint megkönnyítse az adatigénylő pontosítási kérelemre adott válaszának megfogalmazását. Az információs aszimmetria ugyanis nem eshet az adatigénylő kárára, mivel az tisztességtelen, és egyben az alapvető jog gyakorlásának a meg nem engedhető korlátozását valósítaná meg.”

Ezen felül a Tromsø-i Egyezmény alapján az önkormányzatnak tájékoztatási kötelezettsége van arra vonatkozóan, hogy mely szerv, intézmény kezeli azon közérdekű adatokat, amelyek nincsenek az önkormányzat birtokában.

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.