Belvárosi parkot sétálóutcával vagy idős emberekről gondoskodó otthont szeretnél inkább Szombathely belvárosába?

Farkas Bazsi 2023-11-13 07:45:00
Most van lehetőség szavazni róla!

Érdekes vita alakult ki legutóbb Szombathelyen, a rendkívüli okból összehívott közgyűlésen, ahol az egyik napirendi pont a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) elfogadása volt.

A HÉSZ módosításához korábban lakossági fórumon személyesen, majd emailek formájában is várták a helyiek észrevételeit. Az egyik ilyen - amelyről lapunk elsőként számolt be - az a változtatási javaslat volt, amit a Szombathelyi Törvényszék elnöke küldött meg.

Ennek lényege annyi volt, hogy az egykori börtön épület kapcsán már egyeztetett is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel a bíróság, eszerint pedig a fogda egy részét elbontanák. Ám mivel a két épület anno összeépült, a bíróság bővítése csakis úgy lehetséges, hogy a csatlakozó épületrészt megtartják. 

A Szombathelyi Törvényszék az épület déli részén emeletráépítést tervez. Melynek kialakítása hasonló lesz az épület északi szárnyára korábban épült emeletével.

A börtön épületének jelentős részén a Szombathelyi Egyházmegye tervez ingatlanfejlesztést. Ez szintén jelentős bontással és átépítéssel valósulna meg.

Az Ugytudjuk.hu információi szerint az egyház idősek otthonát kíván létesíteni az egykori királyi törvényszéki fogház ingatlanán.

A kérelemre adott főépítészi válaszban a hivatal zöld utat engedett a beruházás által megkövetelt változtatásoknak.

Nem volt csörte nélküli a csütörtöki közgyűlés, ahol elsőként Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő felháborítónak tartotta, hogy a Törvényszék elnöke és egy Egyházmegye is úgy akar egy a belvárost jelentősen érintő beruházást végrehajtani, hogy arról a közgyűlést, és a polgármestert hivatalosan még csak nem is értesítik.

Czeglédy szerint az, hogy a belváros egy jelentős részét érintő átépítés miként változtatja meg a környéket, leginkább a szombathelyi önkormányzat döntése kell, hogy legyen. Ha ugyanis megvalósul az intermodális csomópont és az Ady térről elköltözik a távolsági buszpályaudvar, akkor véleménye szerint a börtön elbontásával egy sétálóutca valósulhatna meg, ami a pályaudvar helyén létesítendő, zenepavilonos parkkal jelenthetne összeköttetést.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester ezután arról beszélt, hogy éppen azért vannak a közgyűlésben, hogy erről döntsenek. Az egyház egyébként néhány éve informálisan tájékoztatta, 15-18 milliárd forintos fejlesztésről lenne szó, amiből szociális-, és idősotthont építenének. A város első embere elmondta, hogy nem értenek egyet Czeglédyvel, szerinter ugyanis bárki, aki manapság idősotthont létesít azt meg kell becsülni.

Czeglédy erre válaszul annyit mondott, hogy építsen, de ne ott. Ötlete szerint adják 100 évre ingyenes használatba a Bagoly-vár mögötti területet az egyháznak, és építsenek oda idősotthont, a belváros zsúfoltságát pedig ne fokozzák még jobban.

A képviselők 11-6 arányban szavazták le Czeglédy javaslatát és elfogadták az eredeti anyagot, amit korábban már a főépítész is támogatott. 

Mi azonban most olvasóink véleményére vagyunk kíváncsiak! (Lezárva.)

A szavazás jelenleg le van zárva

Szavazás:

'Szavazzatok, hogy ti mit látnátok szívesen, mi lenne véleményetek szerint racionálisabb a volt börtön helyén?'

Szerintem nagy szükség van idősotthonra, létesüljön a börtön helyén szociális intézmény.32.75%
32.75%
Több zöldre és térre van szüksége a belvárosnak. Jó ötlet a lebontott épület helyén a sétálóutca és a majdani park.67.25%
67.25%

Szólj hozzá!

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.

A charmok mindenki szívébe belopják magukat

Ékszerek terén is elengedhetetlen a megújulás, ennek ellenére léteznek olyan különleges koncepciók, amelyek hosszú éveken át velünk maradnak. Ennek ékes példái a charmok, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. 

Legyen sajtónyilvános a Haladás taggyűlése!

Nyílt levél a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaihoz.