Belvárosi parkot sétálóutcával vagy idős emberekről gondoskodó otthont szeretnél inkább Szombathely belvárosába?

Farkas Bazsi 2023-11-13 07:45:00
Most van lehetőség szavazni róla!

Érdekes vita alakult ki legutóbb Szombathelyen, a rendkívüli okból összehívott közgyűlésen, ahol az egyik napirendi pont a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) elfogadása volt.

A HÉSZ módosításához korábban lakossági fórumon személyesen, majd emailek formájában is várták a helyiek észrevételeit. Az egyik ilyen - amelyről lapunk elsőként számolt be - az a változtatási javaslat volt, amit a Szombathelyi Törvényszék elnöke küldött meg.

Ennek lényege annyi volt, hogy az egykori börtön épület kapcsán már egyeztetett is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel a bíróság, eszerint pedig a fogda egy részét elbontanák. Ám mivel a két épület anno összeépült, a bíróság bővítése csakis úgy lehetséges, hogy a csatlakozó épületrészt megtartják. 

A Szombathelyi Törvényszék az épület déli részén emeletráépítést tervez. Melynek kialakítása hasonló lesz az épület északi szárnyára korábban épült emeletével.

A börtön épületének jelentős részén a Szombathelyi Egyházmegye tervez ingatlanfejlesztést. Ez szintén jelentős bontással és átépítéssel valósulna meg.

Az Ugytudjuk.hu információi szerint az egyház idősek otthonát kíván létesíteni az egykori királyi törvényszéki fogház ingatlanán.

A kérelemre adott főépítészi válaszban a hivatal zöld utat engedett a beruházás által megkövetelt változtatásoknak.

Nem volt csörte nélküli a csütörtöki közgyűlés, ahol elsőként Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő felháborítónak tartotta, hogy a Törvényszék elnöke és egy Egyházmegye is úgy akar egy a belvárost jelentősen érintő beruházást végrehajtani, hogy arról a közgyűlést, és a polgármestert hivatalosan még csak nem is értesítik.

Czeglédy szerint az, hogy a belváros egy jelentős részét érintő átépítés miként változtatja meg a környéket, leginkább a szombathelyi önkormányzat döntése kell, hogy legyen. Ha ugyanis megvalósul az intermodális csomópont és az Ady térről elköltözik a távolsági buszpályaudvar, akkor véleménye szerint a börtön elbontásával egy sétálóutca valósulhatna meg, ami a pályaudvar helyén létesítendő, zenepavilonos parkkal jelenthetne összeköttetést.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester ezután arról beszélt, hogy éppen azért vannak a közgyűlésben, hogy erről döntsenek. Az egyház egyébként néhány éve informálisan tájékoztatta, 15-18 milliárd forintos fejlesztésről lenne szó, amiből szociális-, és idősotthont építenének. A város első embere elmondta, hogy nem értenek egyet Czeglédyvel, szerinter ugyanis bárki, aki manapság idősotthont létesít azt meg kell becsülni.

Czeglédy erre válaszul annyit mondott, hogy építsen, de ne ott. Ötlete szerint adják 100 évre ingyenes használatba a Bagoly-vár mögötti területet az egyháznak, és építsenek oda idősotthont, a belváros zsúfoltságát pedig ne fokozzák még jobban.

A képviselők 11-6 arányban szavazták le Czeglédy javaslatát és elfogadták az eredeti anyagot, amit korábban már a főépítész is támogatott. 

Mi azonban most olvasóink véleményére vagyunk kíváncsiak! (Lezárva.)

A szavazás jelenleg le van zárva

Szavazás:

'Szavazzatok, hogy ti mit látnátok szívesen, mi lenne véleményetek szerint racionálisabb a volt börtön helyén?'

Szerintem nagy szükség van idősotthonra, létesüljön a börtön helyén szociális intézmény.32.75%
32.75%
Több zöldre és térre van szüksége a belvárosnak. Jó ötlet a lebontott épület helyén a sétálóutca és a majdani park.67.25%
67.25%

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.