Belvárosi parkot sétálóutcával vagy idős emberekről gondoskodó otthont szeretnél inkább Szombathely belvárosába?

Farkas Bazsi 2023-11-13 07:45:00
Most van lehetőség szavazni róla!

Érdekes vita alakult ki legutóbb Szombathelyen, a rendkívüli okból összehívott közgyűlésen, ahol az egyik napirendi pont a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) elfogadása volt.

A HÉSZ módosításához korábban lakossági fórumon személyesen, majd emailek formájában is várták a helyiek észrevételeit. Az egyik ilyen - amelyről lapunk elsőként számolt be - az a változtatási javaslat volt, amit a Szombathelyi Törvényszék elnöke küldött meg.

Ennek lényege annyi volt, hogy az egykori börtön épület kapcsán már egyeztetett is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel a bíróság, eszerint pedig a fogda egy részét elbontanák. Ám mivel a két épület anno összeépült, a bíróság bővítése csakis úgy lehetséges, hogy a csatlakozó épületrészt megtartják. 

A Szombathelyi Törvényszék az épület déli részén emeletráépítést tervez. Melynek kialakítása hasonló lesz az épület északi szárnyára korábban épült emeletével.

A börtön épületének jelentős részén a Szombathelyi Egyházmegye tervez ingatlanfejlesztést. Ez szintén jelentős bontással és átépítéssel valósulna meg.

Az Ugytudjuk.hu információi szerint az egyház idősek otthonát kíván létesíteni az egykori királyi törvényszéki fogház ingatlanán.

A kérelemre adott főépítészi válaszban a hivatal zöld utat engedett a beruházás által megkövetelt változtatásoknak.

Nem volt csörte nélküli a csütörtöki közgyűlés, ahol elsőként Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő felháborítónak tartotta, hogy a Törvényszék elnöke és egy Egyházmegye is úgy akar egy a belvárost jelentősen érintő beruházást végrehajtani, hogy arról a közgyűlést, és a polgármestert hivatalosan még csak nem is értesítik.

Czeglédy szerint az, hogy a belváros egy jelentős részét érintő átépítés miként változtatja meg a környéket, leginkább a szombathelyi önkormányzat döntése kell, hogy legyen. Ha ugyanis megvalósul az intermodális csomópont és az Ady térről elköltözik a távolsági buszpályaudvar, akkor véleménye szerint a börtön elbontásával egy sétálóutca valósulhatna meg, ami a pályaudvar helyén létesítendő, zenepavilonos parkkal jelenthetne összeköttetést.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester ezután arról beszélt, hogy éppen azért vannak a közgyűlésben, hogy erről döntsenek. Az egyház egyébként néhány éve informálisan tájékoztatta, 15-18 milliárd forintos fejlesztésről lenne szó, amiből szociális-, és idősotthont építenének. A város első embere elmondta, hogy nem értenek egyet Czeglédyvel, szerinter ugyanis bárki, aki manapság idősotthont létesít azt meg kell becsülni.

Czeglédy erre válaszul annyit mondott, hogy építsen, de ne ott. Ötlete szerint adják 100 évre ingyenes használatba a Bagoly-vár mögötti területet az egyháznak, és építsenek oda idősotthont, a belváros zsúfoltságát pedig ne fokozzák még jobban.

A képviselők 11-6 arányban szavazták le Czeglédy javaslatát és elfogadták az eredeti anyagot, amit korábban már a főépítész is támogatott. 

Mi azonban most olvasóink véleményére vagyunk kíváncsiak! (Lezárva.)

A szavazás jelenleg le van zárva

Szavazás:

'Szavazzatok, hogy ti mit látnátok szívesen, mi lenne véleményetek szerint racionálisabb a volt börtön helyén?'

Szerintem nagy szükség van idősotthonra, létesüljön a börtön helyén szociális intézmény.32.75%
32.75%
Több zöldre és térre van szüksége a belvárosnak. Jó ötlet a lebontott épület helyén a sétálóutca és a majdani park.67.25%
67.25%

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.