Hosszú idő után végre hasznosítják a régi szombathelyi börtön épületét

Farkas Bazsi 2023-11-07 16:21:36
Egy részébe a bíróság terjeszkedik, a másik részébe az egyház idősek otthonát alakít ki.

2008 óta lakatlan a régi szombathelyi börtön, ami a Szily János utca és az Ady tér között áll. Az épületet 1888-ban adták át, eredeti funkciója szerint is fegyház volt. Szinte egyidejűleg készült el a bíróság épülete is, ezt 1889-ben vehették birtokba.

A szombathelyi rendezési terv módosításhoz érkezett lakossági észrevételek között található a Szombathelyi Törvényszék levele is. Ebben arra kérik a főépítészt, hogy mivel a régi börtön épületet hamarosan átépítik, az ingatlan kapjon kivételt Helyi Építési Szabályzat 23.(3) bekezdése alól, amivel 0 méterre csökkenne a hátsókert előírt mértéke. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A levél tartalma szerint az egykori börtön épület kapcsán már egyeztetett is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel a bíróság, eszerint pedig a fogda egy részét elbontanák. Ám mivel a két épület anno összeépült a bíróság bővítése csakis úgy lehetséges, hogy a csatlakozó épületrészt megtartják. 

A Szombathelyi Törvényszék az épület déli részén emeletráépítés tervez. Melynek kialakítása hasonló lesz az épület északi szárnyára korábban épült emeletével.

Az anyag azt is tartalmazza, hogy a börtön épületének jelentős részén a Szombathelyi Egyházmegye tervez ingatlanfejlesztést. Ez szintén jelentős bontással és átépítéssel valósulna meg.

Az Ugytudjuk.hu információi szerint az egyház idősek otthonát kíván létesíteni az egykori királyi törvényszéki fogház ingatlanán.

A kérelemre adott főépítészi válaszban a hivatal zöld utat engedett a beruházás által megkövetelt változtatásoknak.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.

Hogyan lehet valaki tűzvédelmi főelőadó?

Vannak olyan szakmák, amelyek speciális tudást igényelnek – és valószínűleg a legtöbb embernek gyerekkorában eszébe sem jutna, hogy ezt tanulja ki. Ha megkérdezünk egy kisfiút, mi szeretne lenni, a tűzoltó lehet, hogy szerepelni fog a listáján, de a tűzvédelmi főelőadó biztosan nem.