“15 év után, csak megépítettük a zanati kerékpárutat”

Farkas Bazsi 2023-08-23 17:28:00
Falcóról, hajléktalan szállóról, felújítandó temérdek utcáról és a Keleti Városrész Egyesületről is beszélgettünk Putz Attilával, a zanati körzet önkormányzati képviselőjével. Nagyinterjú.

A cége Kötő utcai ideiglenes telephelyén, munkaidőben találkoztuk Putz Attilával, a szombathelyi 7-es választókerület önkormányzati képviselőjével. Gyors üzemlátogatás közben meséli, hogy hol mi készül, milyen gép alkatrészét generálozzák, milyen rendelést teljesítenek éppen. 

Az irodában ülünk le, hogy beszélgessünk az általa képviselt városrész mindennapjairól.

2019-ben váltotta Kántás Zoltánt Szombathely 7. választókerületében. Ebbe a kerületbe tartozik Zanat, a keleti városrész és a belváros egy része. Korábban már jól ismerték a zanatiak, hiszen jó ideje a Zanati Kulturális és Sport Egyesület elnökeként, mint civil tevékenykedett. Mi volt az elsődleges mozgató, ami miatt elindult a választáson?

Hogy teljesen őszinte legyek a zanati focipálya ügye volt az, ami arra késztetett, hogy elinduljak a zanatiak képviseletében. Régi vágyunk volt, hogy ezt megépítsük. Végül aztán a sors úgy hozta, hogy ez az, amire eddig nem volt még idő. 2013-ban vásárolta meg a sport egyesület azt a két és fél hektáros területet amire megálmodtuk a zanati sport és kulturális központot. A tervek el is készültek, szereztünk 50 millió forintot TAO-ból, csak hát sajnos nem jutottunk tovább. Azt gondoltam, hogy ha képviselő leszek, akkor sikerül ezt megvalósítani. Hát mindennel foglalkoztam ebben a 4 évben csak ezzel nem. 

Amikor képviselőjelölt lettem, én lemondtam az egyesület elnöki posztjáról. Számomra ugyanis összeférhetetlen a politika és a civil egyesületi elnökség. Akik átvették tőlem az egyesületet ők úgy gondolták, hogy túl nagy falat egy egyesületnek két feladat ellátása, így a sportot és a kultúrát külön választották. A focicsapat később összeállt a Haladással, a HVSE így tudott elindulni a megye 2-ben. A fúzióval azonban megszűnt a zanati labdarúgás. 

Ezzel el is lett engedve az a városrészi sport és kultúrközpont, amit felvázolt?

Nem! Csak a jelenlegi gazdasági helyzet - mondjuk így - nem a legkedvezőbb egy ilyen létesítmény megépítésére. Ötlet azért így is van. Egyeztettem az Erdészettel, hogy mi módon lehetne oda egy parkerdőt létesíteni. Aztán beszéltem a Falco-val, hogy amennyiben folytatják a szombathelyi fásítást, ezt a területet be tudnák-e venni a programba. Nem tettem le a terület hasznosításáról, bízom benne, hogyha jövőre is bizalmat kapok, akkor ezt is meg fogjuk tudni oldani.

Folytassuk azzal, ami megvalósult. Van bőven.

2019-ben az volt az egyik legnagyobb különbség az Éljen Szombathely! és a Fidesz-KDNP között, hogy nekünk volt programunk. Ebben szerepelt például az 1000 fa program. 

Büszkén mondhatom, hogy az én körzetem volt az első, ahol a megvalósult a vállalt fa darabszám. Hozzáteszem a fák ültetésében nem kis feladatot vállaltak az ipari parkban működő cégek: a Falco és az Aptiv is.
 
A zanati temetőnél például 18 fát ültettünk el. Valószínű ezek a fák lesznek azok, amik legtovább maradnak fenn a képviselői időm alatt elvégzett munkámból. De ha már temető, sikerült kicsit rendbe rakni az oda vezető utat is, amit zuzalékkal tettünk járhatóbbá. 

Egy másik vállalás volt a zanati 4 utca rendbetétele.

Fenyő, Áfonya, Korpás, Eper utca. Szerintem most már minden szombathelyi tudja ezt a négy utcanevet.

Tény, hogy sokat foglalkoztunk vele. Még egy kis politikai cirkusz is kerekedett belőle. 4 utca lakói másfél éves kemény előkészítő munkája van benne. 

Röviden összefoglalva, hogy az olvasók is tudják miről beszélünk. Az utcák lakói annak idején saját beruházásban építették meg a házakat és alakították ki az utcákat. Az utakat akkor volt módja átvenni az önkormányzatnak kezelésbe, ha azok egy bizonyos szintű műszaki tartalommal bírnak. De ahhoz, hogy ezt elérjék költeni kellett rájuk. A kérdés az volt, hogy ki fizeti ki a felújítás költségét.

A városban 14-15 helyen van még ilyen hasonló probléma. A legnagyobb gócpontja az oladi plató.

De visszatérve Zanatra, ott 2002, 2003 óta küzdünk ezzel a problémával. 20 év után sikerült ezt végre kezelni. Úttársaságot alapítottak a lakók, akik többsége egyébként vállalta azt a 300 ezer forintos önerőt, ami a projekthez kellett. A költségek ugyanis - az elképzelés szerint - úgy oszlottak meg, hogy az útfelújítás felét a lakók a másik felét az önkormányzat állja. 

És ekkor jött Hende Csaba.

Ekkor, és a 2022-as parlamenti választások előtt az az ígéret, hogy a lakók önerejéhez szükséges 35 millió forintot majd ő elintézi a központi költségvetés terhére. Ezt már több mint egy éve várjuk. Mivel az utak állapota egyre csak romlott, így Nemény András polgármester megelőlegezte ezt az összeget a lakóknak. Amennyiben a Hende képviselő úr által ígért pénz megérkezik, akkor ez az összeg vissza fog kerülni a város kasszájába.

Akkor tulajdonképpen a legnagyobb nyertesek mégis csak a lakók voltak, akiknek, ha jól értem, végül nem került pénzébe az útfelújítás.

Minimálisba. Volt még néhány plusz költség. Az ügyvédi költséget én álltam. De volt banki költség, a műszaki ellenőr fizetése. Családonként 5000 forintot kellett erre kifizetni és még így is volt egy-két olyan lakó, aki nem akarta ezt kifizetni. 

A múltkor egy ingatlan szakértővel beszélgettem, neki az volt a véleménye, hogy az útfelújításoknak köszönhetően minimum 10%-val nőttek az utcákban található házak értékei. 

Másfél éve nem érkezett meg a Hende által ígért összeg. Erre mit mondanak az ott lakók?

Ebben éppen ugyanaz mutatkozik meg, mint a nagypolitika kapcsán a választói reakciókban. Van, aki azt mondja, hogy ez nem is lett volna dolga Hende Csabának, ez az önkormányzat dolga. Aki fideszes, annak ez a pici botlás mit sem jelent. 

Folytassuk a zanati kerékpárúttal. Az út épül. Sőt, készen is van már. Talán használatbavételi engedélyre vár. Mennyire élte Ön azt meg kudarcnak, hogy bár még vizsgáló bizottságot is állítottak, hogy kiderüljön miért nem épült meg 15 év alatt a bicikliút, ez végül nem tudott egyetlen felelőst sem megnevezni.

Lett volna lehetőség kideríteni, hogy ki miatt, és mi miatt nem épült meg az út, csak hát, hogy hogy nem a vizsgálat közben egyszer csak bejelentették, hogy érkezik pénz a központi költségvetésből a megépítésre. Én szerintem a helyi Fidesz érezte, hogy vékony jég ez, és intézkedtek, hogy érkezzen 300 millió forint. 

Akkor mégis csak a vizsgálóbizottság abból a szempontból fontos volt, hogy katalizátorként meggyorsította a folyamatot.

90%, hogy a bizottság miatt érkezett végülis pénz az építésre. Ha valaki végig bogarássza a jegyzőkönyveket, ott azért van jó néhány kapaszkodó. De aztán mivel megérkezett a pénz úgy voltunk vele, hogy fontosabb az építésre koncentrálni, mint arra, hogy mi volt a múltban.

Maradjunk a közlekedésnél. M86. Folyamatos szélmalomharcot vívnak a zanatiak annak érdekében, hogy a gyorsforgalmi legyen ingyenes Szombathely és Sárvár között. Jelenleg ugyanis a matrica spórolás miatt sokan Zanaton keresztül száguldanak a régi 86-oson. Hogy áll ez a csata?

Az országban 15 szakaszon van ingyenes gyorsforgalmi út használat. Miskolcnál, Kaposváron, Budapest M0-ás szakaszain. Amikor mi kértük, hogy tegyék ingyenessé ezt a szakaszt azt a választ kaptuk, hogy nem lehet. Amikor nem kellett még fizetni az M86-os ért, akkor szinte elfogyott a forgalom a főútról. Olyan volt, mint a ‘70-es években, az utcán tudtunk „tollasozni”. 

A legutóbbi lakossági egyeztetésen azt határoztuk el, hogy közösen írunk a Magyar Közútnak a helyzet miatt és javasoljuk, hogy a Zanaton átvezető 86-osra forgalomlassító szigeteket építsenek ki. Akkor Hende azt mondta, keressük ha valahol elakadtunk. Megmondom őszintén én nem kerestem, de 2 év alatt annyi azóta történt, hogy sikerült intéznem egy 30-as, sebességkorlátozó táblát a lakók kérésére. 

A lakók kezdtek legutóbb aláírásgyűjtésbe, hogy traffiboxot szeretnének. Össze is gyűlt 250 aláírás. Én ezt bevittem a városházára most várjuk a folytatást. De a Sólyom utcába is szeretnének egy sebességmérőt, amit szintén jogosnak tartok magam is.

Nem olcsó egy ilyen eszköz.  

Nem. 2021 novemberében volt egy nagyobb számú telepítés, akkor 690 ezer forint volt a boxok darabja. Legutóbb, amikor a Muskátli utcába kértük az árajánlatot, akkor 5 millió 600 ezer forintról adtak ajánlatot. És ez még nem a végső összege a készüléknek, mivel van még plusz egy kamera díj, 3 millió forint, amit azért kell telepíteni, hogy a traffiboxot figyelje. Összességében tehát 9 millió forint körül áll meg a beszerzés.

Ezzel együtt a városvezetői szándék az, hogy a Muskátli utcába felkerüljön a telepített sebességmérő doboz.

A közlekedés örök téma.

Hajaj. A Sas utcát kétirányusítani szeretnék a lakók. Az utak állapota nagyon rossz a körzetben. A Puskás Tivadar utca, Kötő utcának bizonyos szakaszai nagyon rossz állapotban vannak. Ami meg jó állapotban van, mint a Vépi út, ott meg nem folyik el a csapadékvíz egy része.

Ha Magyarország megkapná az uniós pénzeket, akkor már holnap neki tudnánk állni a körzet legproblémásabb utcáinak. Megterveztettük a Hámor, Ipar, Vas, Acél, Jegenye, Alkotás és Bártfa utcák egy részének felújítását. Ezek az utcák az 1950-es években lettek kialakítva, azóta nem nyúltak hozzájuk. A csatornahálózat nagyon rossz a Hámor utcában, azzal is kezdeni kell valamit. Mindenre elég lenne 500 millió forint, amit be is tettünk a TOP-ba, a forrásra várunk. Amíg azonban a kormány nem állapodik meg az EU-val a folyósításról, esély sincs ezt a pénz honnan előteremteni.

Ha a 7-es választókörzet kerül szóba, akkor megkerülhetetlen, hogy beszéljünk a Falcoról, már a forgácslapgyárról. Látom, hogy az Ön előtt előre jegyzetelt anyagban is benne van.

Nagyságrendekkel kevesebb mostanában a jelzés a zajra és a porra, mint korábban. De azért most is van, ami ügyet szolgáltat. A Sárvár utcában kábelt akar fektetni a gyár. Az utcában van már egy kábelnyom, a Pick-árok oldalán. Kapott is engedélyt a gyár, hogy ebbe a már meglévő nyomba lefektessék az új kábelt is. Cserébe pedig a Falco azt az ígéretet tette, hogy kitakarítják az árkot. Ha már a lakók azt nehezményezték, hogy a Pick-árok koszos, büdös, elhanyagolt. A lakók egy része így is elégedetlenkedik a kábel miatt.

De ha jól értettem mégis csak a földben lesz az új kábel.

Igen, a már meglévők mellé helyezik. Mégsem tetszik valamiért. Azért a Falcoról annyit hadd mondjak, hogy bár a lakók eddig is kevesebbet panaszkodtak a zajra, mint korábban, így is hamarosan új zaj mérések lesznek. A por azonban még mindig okoz problémát, ugyanis a gyár nyitott technológiát használ. Ha jön egy szél, akkor viszi a port messzire. 

Az üzem vezetősége próbálkozik sok mindennel. A Kolozsvár utcai focipályát megvették, oda ugyanolyan védősáncot telepítettek, mint az elkerülő felőli oldalon. Rengeteg fát ültettek. Én azt gondolom, hogy amit csak lehet azt a Falco megteszi, de még van teendője a teljes megfelelőséghez. Egyébként pedig az önkormányzatnak a gyárra semmiféle ellenőrzési lehetősége nincsen. Minden ilyen ügy a kormányhivatalnál van. A környezetvédelmi hatóság is az ő fennhatóságuk alatt dolgozik. Mi maximum kérni tudunk.

Hajléktalan szálló?

Azért most is van még pár renitens, de a Közterület-Felügyelet olyan szempontból jó munkát végzett, hogy a rendszeres kihágókat folyamatosan megbüntette. Úgy tudom ez odáig eszkalálódott, hogy néhányan jelenleg is börtönben vannak. Ezzel nem oldódott meg teljesen a Zanati út környékének problémája, de jelentősen csökkent. 

Személyes jó kapcsolatom van Németh Klárával, a FÉHE igazgatójával. Amennyiben a lakók jelzik, hogy szemetelés vagy szennyezés történt, akkor szólok és mennek is takarítani. Mindenki megtesz mindent, annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen a helyzet.

Teszek fel egy költői kérdést: Egy normális szociális hálóval működő országban, az ideiglenes szállás dolga a szenvedélybetegséggel és mentális betegséggel küzdő fedél nélküli emberek gondozása?

Jól mondod, mert nem! Jelenleg azonban minden olyan intézményt bezártak, ahol ezek az emberek ellátást és gyógyulást kapnának. Ezt az igazgató asszony is elmondja, hogy minden olyan személyt, akit nem lehet már más intézménybe elrakni, az ide kerül. A hajléktalanok között mindig lesznek olyanok, akik jobban szem előtt lesznek, akik, amikor kapnak egy kis pénzt berúgnak és a járdán fognak feküdni. És sajnos az a legszomorúbb, hogy néhány ilyen beilleszkedni nem képes ember alapján ítélik meg azokat is, akik azon dolgoznak, hogy visszatérjenek a társadalomba. 

Nem csak mint képviselő, de mint a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke is dolgozik.

Olyannyira, hogy vállalkozóként is a civilek mellett vagyok. Buzdítom is a többi cég ügyvezetőit is, hogy tegyenek így. A civileknek 10-20 ezer forint is sokat tud jelenteni. De nem anyagi jellegű felajánlás is segítség. Nemrég felújítottuk a Szövő utcai iskola emléktábláját. A kupakgyűjtő szíveket az Éljen Szombathelynek anyagárban csináltuk meg. A Keleti Városrész Egyesületnek fuvarokkal segítettünk. Palkó István készülő szobrának talapzatán dolgozunk. Azt hiszem ekkora felajánlásokat bárki meg tudna tenni. 

Ki lesz a kihívó 2024-ben, tud erről már valamit?

Bár 100%-ban még nem tudom, hiszen nem jelentették be, de én úgy gondolom, hiszen minden jel erre utal, hogy Németh Krisztiánt fogja indítani a Fidesz a zanati körzetben. 

2019-ben sikerült újraindítani a Keleti Városrész Polgári Érdekvédő Egyesületet, amiben sokat segítettem. Jó néhány programot rendezett is már az egyesület. Volt kolbásztöltés, művészeti nap. Személyesen én segítettem nekik elkészíteni a beszámolókat. Aztán elnökké választották Németh Krisztiánt. De nem is ezzel van baj. Egy kicsit inkább azzal, ahogyan a politika betette a lábát ide is. Amíg korábban rendszeres részt vettem és meghívott voltam a rendezvényeken, addig mostanra teljesen elfeledkeztek rólam. Viszont olyan fideszes képviselők, mint például Illés Károly, vagy Lendvai Ferenc, akik korábban egyszer sem vettek rész egyesületi rendezvényen, most megjelentek. Az, hogy így rátelepszik a Fidesz a civil egyesületekre szerintem nem egy jó dolog. Ettől függetlenül én nem haragszom rájuk, ha keresnek, akkor ugyanúgy fogom őket segíteni, mint korábban. Én úgy gondolom, hogy egy városrészi egyesület nem lehet egyetlen  politikai oldalé sem, az egy városrészé, ami képviseli a fideszeseket és a nem fideszeseket is. 

Nagyon örülök neki, hogy a Keleti Városrész Egyesület működik, mivel sokan jelezték nekem az egyesületi programok hiányát, csak politikamentesen kellene működni.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.