Az új győri fürdő a Dézsi-Borkai-korszak legszebb emlékműve lesz

Pintér Bence 2023-06-02 06:59:00
Jó és rossz értelemben egyaránt. Képes beszámoló a bejárásról!

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

A hónapban megnyitja kapuit az új győri vízi élménypark, amivel végre – nagyon hosszú idő után – ismét lesz strandja Győrnek. Vagy ha nem is strandja, vízi élményparkja. Ez nem csak játék a szavakkal, a kettő között nyilván van különbség.

A héten bejárást szervezett a városháza a sajtó képviselőinek, amire kivételesen nekem is sikerült bejutnom, bár sajnos nem az eredeti tervek szerint, tehát a polgármester és Kovacsics Imre fürdőpápa közös, hanem csak utóbbi szólóvezetésével tekinthettük meg a 22-24 milliárdos fejlesztést – a nagyon kevés egyikét, ami elkészült az azóta bezárt Modern Városok Programból Győrben.

Mielőtt azonban a piszkos anyagiakról és a városfejlesztési dilemmákról beszélnénk, beszéljünk magáról a fürdőről. Ugyanis érdemes.

Ahogy azt sejthettük, alapvetően nem az a „népfürdő” épült fel a Rába és a Mosoni-Duna összefolyásánál, amire a szíve mélyén talán a legtöbb győri vágyott volna. Viszont épült egy olyan fürdő, aminek van esélye arra, hogy vonzza a turistákat, és különleges élményben részesítse a jegyekhez olcsóbban hozzájutó győrieket.

A túra a japán stílusú szaunarészlegen indult, ahol a teljes élmény kedvéért nem csak bambuszoszlopok tartanak mindent, meg gésák vannak a falon, hanem az ottani bárban mindenféle távol-keleti italok is elérhetőek lesznek majd. Ez a rész egyébként nincs még teljesen kész, ahogy a többi sem, a következő két és fél hétben még rengeteg munka van hátra.

Új, terrakotta csempét kapott a termálmedence, de a vöröses-feketés színvilág egyébként is dominál a belső terekben, Kovacsics Imre nem is leplezte, hogy ezzel kissé romantikusabb irányba akartak elvinni pár medencét; míg a termálmedencénél az volt a cél, hogy úgy nézzen ki végre, mint egy rendes termálmedence. Épült egy konferenciaterem is, bővültek a benti éttermi terek.

Nagyon gyerekközpontú a megújult fürdő: épült egy teljesen új gyerekrészleg interaktív játékokkal a Rába Quelle eddigi épületében, van egy további medence és egy kissé bazári kinézetű nagy gyerekcsúszda-komplexum odakint (ezen kaptak helyet a polgármester papagájai és a címlapképen látható meglepődött zsiráf), ami vásári jellege mellett bizonyára nagyon élvezni fognak a gyerekek. Van még két játszótér és ugye a Cziráky-medence helyén a spray park. A képen látható játékok körül a falra még érkezik majd borítás: ez is egy munka, ami hátravan még.

A megboldogult Cziráky-medencének azért kellett mennie, mert az ugye maradt ártérben, és Kovacsics elmondása szerint oda így építeni sem nagyon lehet medencét,

meg biztosítást sem lehet rá kötni, ráadásul az árvízek kimosták a medence alól az alapot, nem lehetett megtartani és nem volt érdemes újat csinálni oda. A téma itt Hany Istók története egyébként.

Itt kapott helyet egy nagy színpad az árvízvédelmi töltés oldalába süllyesztett nézőtérrel, ahol színházi előadásokat, szabadtéri filmvetítéseket is terveznek a jövőben – ezekre fürdőjegy nélkül is lehet majd jegyet váltani, és ehhez még a belváros felőli kiskaput is kinyitják majd. Felújították a Hajós Alfréd-féle öltözőépületet is, eredeti színét kapta vissza.

Maga a töltés – ami önmagában négy és félmilliárd forintba került – remek panorámát nyújt a Káptalandombra, és a másik oldalán található a fürdő talán legnagyobb medencéje, de van itt egy kisebb panorámamedence is. Épült a sátoros uszoda helyett (de nem a helyén) egy uszoda is, amit külön jeggyel is igénybe lehet majd venni, és amelyben az egyetlen, Rába Quelle területén elhunyt embernek állítottak emléket.

A gyógyászati részleg még nincs teljesen kész, és a nyitásra nem is lesz, de a föld alatti összekötő folyosó elkészült – ezzel kapcsolatban későbbre ígért egy hasonló turnét Kovacsics Imre.

Megérte ennyit költeni erre?

A fürdő a legnagyobb projekt, ami a Modern Városok Program keretében Győrben végül megvalósult: ezen kívül a mentőállomás, a kórházi parkolólemez, az állatkert fejlesztése és a Pannonhalmára vezető bicikliút lett, vagy lesz meg. Más kérdés, hogy szerintem – ahogy említettem – ha bármelyik győrit megkérdeztük volna, valami ennél sokkal egyszerűbbet képzelt volna el.

Az is más kérdés, hogy a város szempontjából egyáltalán nem biztos, hogy ennek a komplexumnak a felhúzása volt a legjobb döntés.

Egyelőre nincs nagyon szálloda a környéken, és bár Kovacsics Imre azt mondta nekem, hogy vannak erre tervei, egyelőre nehéz elképzelni, hogy a fürdő közelében hol férne el bármi. Eközben a déli városrészekben nem hogy strand, de egy rendes uszoda sincs. (Itt ugye rögtön kőhajításnyira egymástól három.)

Röviden szólva arról van szó, hogy az MVP-re már alapból is rosszul fordult rá a város Borkai Zsolt alatt (aki akkor épp a szőnyeg szélén volt Orbánnál, utolsónak jött a városok közül Győrbe a vezér), hülyeségeket raktak bele főleg, és még azok nagy részét is sikerült elbaltázni, nem ritkán azért, mert Dézsi a saját ötleteit akarta megvalósítani, és egy csomó projektet leállított.

A fürdő is éppen csak megúszta ezt: 2020-ban az Iszkápa közben álltunk többen sajtósok, mikor arról értekezett a polgármester, hogy ezt is le akarja állítani, mert nem tetszik neki, de erre végül valamiért nem került sor.

Aki követte az Ugytudjukot, az tudja, hogy leginkább azzal foglalkoztunk az elmúlt években, hogy mi a fene kerül vajon az eredetileg 8 milliárdosra tervezett fürdőn végül 22-24 milliárd forintba (a végösszeget még nem tudni) – politikusok egyáltalán nem akartak válaszolni erre a kérdésre, de Kovacsics Imre tavaly leült egy interjúra, és mindent elmagyarázott.

Most, miután bejártam a fürdőt, egyáltalán nem tudom megállapítani, hogy túl drága volt-e ez az összeg ezért a fürdőért.

Korábban írtunk arról, hogy jóval kevesebb pénzből jóval nagyobb strand épült Debrecenben, de amíg oda nem megyek el egyszer, és ide is még egyszer már működés közben, addig nehéz ezt akár csak szubjektíven is megállapítani.

Az éves működés költsége a tervek szerint 3 milliárd forintot fog felemészteni – ez ugye a működtetőt terheli, nem a várost – tehát elég sok vendégre van szükség a nullszaldós, vagy profitábilis működéshez. Én úgy látom, hogy van potenciál abban, hogy vonzza a turistákat (és a helyieket) az új fürdő, de keményen kéne dolgozni az országos és külföldi, főleg felvidéki marketingen.

Azt továbbra is tartom, hogy ennek a pénznek sokkal jobb helyei lehettek volna a városban. De ez az, ami meg tudott épülni.

Kovacsics Imre meglátott egy lehetőséget, és kihasználta: felépített egy fürdőt, ami szerinte a legjobb – ez egyértelműen látszik azon a lelkesedésen, ahogy tavaly is, most is beszélt róla. Emellett elérte, hogy ez tényleg meg is épüljön, és ne járjon úgy, mint a színház felújítása, vagy a sporthotel.

Ehhez pedig még akkor is illik gratulálnom, ha alapvetően és összességében nem értek egyet azzal, hogy erre a fürdőre ennyi pénzt elégettünk. És most már kár erről vitatkozni, mindenképpen az Győr érdeke, hogy legyen a fürdő minél sikeresebb, szóval: hajrá!

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.