Most akkor csak egy „hangos kisebbség” panaszkodik a szúnyogok miatt Győrben, vagy sem?

Pintér Bence 2023-05-30 15:23:57
Szerdán repülőről végeznek kémiai szúnyoggyérítést Győrben az önkormányzat kérésére, pedig Dézsi polgármester múlt héten még azt hangsúlyozta, hogy azokat is meg kell hallgatni, akik szerint ez veszélyes lehet. Publicisztika.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

A Trump-adminisztráció talán egyik legérdekesebb botránya a a számos hazugság és alternatív tény között a Dorian-hurrikán körül kialakult egészen méltaltan és óvodás szintű kalamajka volt. Aki nem emlékszik, annak röviden összefoglalom: egy hurrikán érkezett az amerikai kontinensre, és az ezzel kapcsolatos tájékoztatón Donald Trump elnök valószínűleg véletlenül Alabamát is azon államok közés sorolta, amelyeket érinthet a hurrikán.

Ez azonban téves információ volt, egyáltalán nem volt valószínű, hogy Alabamát is eléri a hurrikán.

Trump azonban nem volt képes beismerni, hogy ő, vagy munkatársai, akik az információt adták neki, tévedtek, ehelyett később újabb tájékoztatót tartott, ahol a térképre fekete filccel berjazolták, hogy Alabamáig is elér majd a hurrikán.

A két időpont között bepánikolt emberek hívogatták az alabamai meteorológiai szolgálatot, hogy akkor mi a tök van, be kell-e szögelni az ablakokat, vagy sem, mire ők mondták, hogy szó sincs erről. Eközben Trump továbbra is kötötte az ebet a karóhoz, hogy de, „fake news”-t kiáltott, újságíróknak szólt be. A Bahamákon óriási pusztítást végző hurrikán végül nem csapott le Alabamára, de Trump és stábja közben kierőszakolta, hogy a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal a tudományos tényeket félretéve beálljon Trump állítása mögé.

Azért emlegetem fel ezt az epizódot, mert szúnyoggyérítés ügyben valami nagyon hasonlót tapasztalhatunk a Rába-parti Donald Trumptól, Dézsi Csaba András győri polgármestertől is az elmúlt héten, a dolog pedig remek állatorvosi ló abban a tekinttben, hogy hogyan is működik a fideszes polgármester problémakezelése általában véve, ha lakossági panaszokról van szó.

„Hangos kisebbség”

A szúnyoggyérítés egyébként is slágertéma, hasonlóan a fűnyíráshoz és a távfűtés beindításához. Jön a meleg, jönnek a szúnyogok. Sokáig ez nem volt probléma, ilyenkor a levegőből jól megszórták mindenféle kemikáliákkal a várost, amitől azonban nem csak a szúnyogok, más rovarok is pusztultak. Lényeg a lényeg, mint azt sokszor hallhattuk hárításként korábban a győri polgármestertől: EU-s szinten tiltották be, hogy a levegőből szórják ezeket a szereket.

Szóval Győr is kénytelen volt átállni egyéb, modernebb módszerekre, mint a munkaigényesebb biológiai gyérítés, illetve a földi kémiai gyérítés. Minderről egy nagyriportban számoltunk be még 2020-ban. Arról is írtunk, hogy még ha tökéletesen sikerül is a helyi gyérítés, az sem garancia arra, hogy nem lesz szúnyog, hiszen a környező településekről, de akár még a Csallóközből, Szlovákiából is be tudja fújni a szél a szúnyogokat Győrbe – 2021 óta ezért egyezteti a gyérítést Győr a környező településekkel.

És sok függ persze az időjárástól is: tavaly úgy alakult, hogy alig volt szúnyog, idén viszont esős volt a május, áradtak a folyók is, szóval várható volt az invázió, de láthatjuk azt is, hogy a Győr-Szol kettőzött erővel dolgozik a gyérítésen.

Mindennek ellenére a lakosság, amit éppen szétcsípnek a szúnyogok, elégedetlen, ami teljesen érthető – ezt tolmácsolva Bárány István, Bácsa, Kisbácsa, Sárás, illetve Kelet-Révfalu független képviselője felolvasott a múlt hét keddi közgyűlésen egy üzenetet, amelyben a bácsaiak panaszkodtak a szúnyogok miatt.

Erre válaszul valószínűleg elég lenne azt mondani, amit itt összefoglaltunk: a szúnyoggyérítés bonyolult kérdés, nagyban függ az időjárástól, az önkormányzat pedig mindent megtesz.

De nem, ez nem az a mód, ahogy Dézsi Csaba András polgármester kommunikál. Elmondja mindezt persze, de muszáj ennél tovább mennie: hárítania, minősítenie azokat, akik nem értenek vele egyet, és „még okosabbnak” lennie. Minden egyes témánál muszáj hangsúlyozni a személyes felelősséget, ami persze, ott, hogy kend be magad szúnyogriasztóval, meg füstölj, még ésszerű – ott, hogy az autósok a hibásak a kátyúkért, mert gyorsan mennek, már bicskanyitogató butaság.

Minden egyes témánál muszáj elmondani, hogy aki felemeli a szavát az adott témában, az csak „hangos kisebbség”. Ez a hatalomban lévők kedvelt fegyvere mindenhol, és szó se róla, előfordul, hogy igaz is: ezt a közösségi média korában nagyon nehéz meghatározni. Lehet, hogy csak 30 darab kukacoskodó kommentelőt zavar valami? Lehet. De a polgármester akkor is hangoskisebbségezik, ha éppen 5585 aláírást raknak le elé egy témában, mindenféle háttérhatalmakról, gonosz földtulajdonosokról, nyugati ügynökökről delirál még mellé.

De az igazán érdekes és veszélyes csavar csak ezután jön: Dézsi ugyanis a „hangos kisebbséggel” egy másik állítólagos véleményt szembe, azokat, akik szerint veszélyes az egészségre a szúnyogirtás, s mondja, hogy szerinte ezeket a véleményeket is meg kell hallgatni. Kérdés, hogy az ezt hangoztatók léteznek-e egyáltalán, és ők is csak egy „hangos kisebbségnek” számítanak vajon?

És még nagyobb kérdés: megéri azt sugallnia egy városvezetőnek, hogy szerinte is lehetséges, hogy veszélyesek a szúnyogirtó szerek, amiket naponta használ a Győr-Szol?

Itt már a Donald Trump-i vízekre eveztünk, nyilvánvaló ugyanis, hogy nem sugallhatja ezt egy felelős vezető csak azért, hogy egy adott vitában neki legyen igaza – mindezt úgy, hogy a szavukat felemelők megtámadása és szúnyogirtószerek biztonságosságában való bizalom megrendítése nélkül is tökéletes választ adhatott volna a kérdésre.

És a slusszpoén: pár nappal azután hogy ilyen alaposan elmagyarázta, hogy miért hülye rajta kívül mindenki más, aki szerint baj, hogy sok a szúnyog, és miért kell meghallgatni azokat is, akik tartanak a szúnyogirtószerektől, bejelenti, hogy mégis lesz légi kémiai szúnyogirtás.

„Győr önkormányzata úgy döntött, hogy mivel a városban élők nyugalmát, pihenését  erősen zavarják a szúnyogok, kéri a légi kémiai szúnyogirtást” – írja. A hangos kisebbség pillanatok alatt többség lett, a másik vélemény elfelejtődött, talán nem is volt soha. És a magyarázat az, hogy a polgármester meghallgatta a nép szavát – akiket ugye előtte jól kioktatott, hogy nincs igazuk és rosszindulatúak. Hát nektek, libsikéim, ez is baj?

És mindez örökké, mindenhol

Ugyanez a séma működik a már említett fűnyírás esetében is: lehetnek hiányosságok és hibák, de Győr alapvetően egy elég nagy város, elég sok eső esett, kinőtt a fű és a gaz, teljesen ésszerű dolog, hogy a fűnyíróbrigádok nem érnek végig egy-két nap alatt az egész városon. Ennél egyszerűen nincs értelme többet mondani, de nem: Dézsi polgármester jelen esetben is okosabb – számos alkalommal nyírt már füvet ő is –, így képes bemondani a rádióban, hogy ellenzéki érzelmű fűnyíró munkások akadályozzák a jó munka elvégézését.

Ha valamivel tényleg baj van szerinte is, az semmiképpen sem az ő hibája, inkább a titkos szabadkőműes fűnyíróké például. Vagy Brüsszelé.

Bezárja az uszodákat, majd letagadja, hogy bezárta az uszodákat, majd előadja, hogy a Mosoni-Dunában is meg lehet tanulni úszni – ő már csak tudja, hiszen, stb. –, majd az egész után nyolc hónappal elmondja, hogy na, most kezdődik a felújítás, ami miatt elvileg tavaly szeptemberben bezárták az uszodákat; de a bezárás miatt – ami ugye nem is volt! – egyébként is ugyebár Brüsszel a hibás.

Győrnek elfogyott a pénze – hallgatjuk júliustól novemberig. Hazudik, aki azt mondja, hogy Győrnek nincs pénze – írja a polgármester decemberben.

A győri ünnepi díszkivilágítás csak azoknak hiányzik, akiknek üres a lelke, az eddigi díszkivilágítás túlzás volt – mondja, miközben a lakossági felháborodás miatt (hangos kisebbség ugye), szó szerint az ülés közben díszítik fel rohamtempóban a fákat a városháza előtt. Ha ahhoz kell, hogy az adott pillanatban igaza legyen, akkor még akár veszélyes is lehet a szúnyogirtószer. Ha elég ember kommenteli valahol – a saját oldalán kitiltják őket persze –, hogy valami nem jó, akkor azonnal jön a hajtűkanyar, és ami tegnap igaz volt, mára hamis lesz, és fordítva.

Egy a lényeg: hogy ő mindenkinél jobban tudja és végig neki volt igaza. Csak úgy, mint Donald Trumpnak. Minden egyéb csak fake news. Aki nem hiszi, annak utánajárnak.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.