Meg kell-e menteni a mosonmagyaróvári kórházat?

Pintér Bence 2023-05-25 07:09:00
Tüntetésre készülnek a Karolina Kórház megmentéséért, de a Magyar Orvosi Kamara oldalán is olvasható olyan érvelés, ami szerint nem érdemes kiskórházakat fenntartani. Arról, hogy hol az igazság, Szijjártó Lászlót, a MOK megyei elnökét kérdeztük.

Hónapok óta aggasztja a mosonmagyaróváriakat a 33 ezres város kórházának kérdése: tavasszal országos hír lett belőle, hogy csak munkanapokon van szülészet, aztán mi írtunk arról, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a frissen szült kismamákat és az újszülötteket péntekenként elszállítják Győrbe. Azóta volt az ügyben lakossági fórum, közmeghallgatás, gyűjtöttek 10 000 aláírást és most hétvégére a momentumos Balázs Endre tüntetést is szervez – a mosonmagyaróváriak küzdenek azért, hogy megmaradjon a kórházuk.

A tüntetésen felszólal majd Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke is. Az egészségügyi rendszer súlyos problémái ügyében magát exponáló, ezért a kormány által nemrég megbüntetett Magyar Orvosi Kamara honlapján azonban a kisebb kórházak kapcsán egy másik érvelés is felmerült, ami nem feltétlenül indokolná, hogy a Szijjártó László felszólaljon a fórumon: Svéd Tamás tavalyi cikkében arról írt, hogy az erőforrások, szakemberek koncentrálása érdekében nem biztos, hogy hatékony kiskórházakat fenntartani.

Mi tehát a helyes stratégia: maradjanak a kiskórházak, vagy sem? – erről kérdeztük Szijjártó Lászlót.

A Titanic már a jéghegynek csapódott

Kérdésünkre válaszolva Szijjártó László távolabbról közelítette meg a problémát. Egyrészt elmondta, hogy mint kiderült, nincs olyan szabály, ami meghatározná, hogy mekkora lakosságszámra vagy területre milyen méretű kórházakat kell működtetni Magyarországon. Az alapvető kérdés tehát az, hogy milyen egészségügyi rendszert akarunk működtetni, és mi az ezzel kapcsolatos társadalmi akarat.

Svéd Tamás cikke szerinte az akut helyzetre ad választ,

az akut helyzet az, hogy katasztrófa van: a közegészségügyben Titanic már nekiment a jéghegynek, de ezt még mindig nem akarja felfogni a társadalom.

Ehhez szerinte elég megnézni azt, hogy milyen az életkori megoszlása az egészségügyi dolgozóknak a közellátásban, és megállapíthatjuk, hogy öt éven belül elsüllyedünk, az orvosok, ápolók 50-60 százaléka fog kiesni nagy területeken. A megyei MOK-elnök szerint ezt a kormány valószínűleg tudja, mivel valószínűleg leírta az a Boston Consulting Group által készített tanulmány, amit 2020-ban rendelt meg a Belügyminisztérium, és amit aztán tíz évre titkosítottak.

Szijjártó László szerint az lenne ideális, ha a politikai vezetés elismerné, hogy baj van, és elkezdődne a krízismenedzsment. Ez azonban jelenleg nem így van, nincs ismert terv a krízis menedzselésére. Az egyik megoldás a válsághelyzet kezelésében valóban az lehetne, hogy minden megyében egy kórház marad, de az is lehet, hogy csak arra lesz erőforrás egyes helyeken, hogy régiónként egy kórház maradjon; illetve hogy a háziorvosi rendszerben csak a járási központokban működjenek háziorvosok.

De ez csak válságmegoldás lehet, az ennél sokkal jobb megoldás azonban a hibák elismerésével járna, illetve pénzbe kerülne.

Egyrészt vissza kéne csábítani az elvándorolt, adott esetben pályaelhagyó orvosokat és ápolókat, például azzal, hogy hosszú távra rendezik és inflációkövetővé teszik a béreket. Ami Szijjártó szerint ennél nehezebb, de ugyanolyan fontos, az az, hogy meg kell változtatni az ellátás  szemléletét  és struktúráját: beteg- és dolgozóbarátabbá, ahol jó gyógyulni és gyógyítani – ehhez például át kell alakítani a képzést és a továbbképzést, korszerű minőségbiztosítási rendszereket kell bevezetni.

Szóval akkor szükség van a mosonmagyaróvári kórházra?

Szijjártó László szerint egyértelműen szükség van arra, hogy működjön a Karolina Kórház Mosonmagyaróváron. Például azért, mert nem igaz az, hogy Győr csak negyven kilométer autópályán – valójában nem az autópálya-lehajtótól kell ezt számolni, hanem a mosonmagyaróvári kórházhoz tartozó legmesszebbi falutól – a mentőszolgálat már most is alig tudja lefedni ezt. Ráadásul a térség elég nagy számú veteget lát el, rengetegen települtek be az ország más részeiből, akik például Ausztriában dolgoznak.

A megyei MOK-elnök összegzése szerint vannak kiskórházak, amelyekre szükség van, és vannak olyanok, amelyekre nincs, ez nem szimplán méretfüggő.

Ha van az adott kiskórház közelében egy nagyobb, ami a betegbiztonság csökkenése nélkül el tudja látni a térséget, akkor lehet, hogy nincs rá szükség, ez térségenként változik, és főleg attól függ, hogy adott helyen milyen ellátásra van szüksége a lakosságnak.  A mosonmagyaróvári kórházra szerinte a fenti okok miatt szükség van.

Svéd Tamás cikke kapcsán még annyit jegyzett meg a szakember, hogy kollégájával a legtöbb dologban egyetért, de az erőforrások jobb kihasználása kapcsán van egy fontos dolog: az orvosok és az ápolók nem katonák, és bár most is van kísérlet arra, hogy ide-oda vezényeljék őket igény szerint, ennek hosszú távon az lesz az eredménye, hogy az adott dolgozók jelentős része elmegy az országból, vagy más pályát választ, ahelyett, hogy a szükségből centralizált, távolabbi kórházakban vállalna munkát.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.