Ismét felszólította az adatvédelmi hatóság a győri polgármestert, hogy ne posztoljon közérdekű adatokat a Facebook-oldalára

Pintér Bence 2023-05-09 07:55:00
Ha csak Dézsi Csaba András Facebook-oldalán elérhető valami, azt több ezer győri nem látja a letiltások miatt.

Mint arról már többször beszámoltunk, Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester immár több ezer győri polgárt letiltott a Facebook-oldaláról. Mivel ez azt a furcsa állapotot eredményezi, hogy sok ezer győri nem is értesülhet a polgármester által ott közölt dolgokról, ezért tavaly közérdekű adatigénylés keretében próbáltuk kikérni az önkormányzattól a győri polgármester összes posztját, de ezt ő megtagadta, mivel szerinte Facebook-oldala magánoldal.

Ennek ellentmond, hogy gyakran olyan közérdekű tartalmak jelennek meg a Facebook-oldalán, amelyek aztán sem Győr hivatalos honlapján, sem a GyőrPlusz újságban nem jelennek meg. Ilyen anyag volt nemrég a Spartacus-csónakház felújítási terveiről készült videó, amelyet a GyőrPlusz nem hozott le külön, csak a polgármester Facebook-oldalára linkelt eredetileg a vonatkozó cikkben. Amit ugye több ezer győri nem lát.

Ennek kapcsán ismételt bejelentést tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál (NAIH), mivel úgy látjuk, hogy sérül a polgármester oldaláról indoklás nélkül letiltott több ezer győri joga, hogy a város ügyeiről tájékozódjanak.

Így látja ezt a NAIH is, akik ismét arra szólították fel a polgármestert: amennyiben Facebook-oldalán Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának működésével összefüggő adatokat oszt meg, úgy biztosítsa, hogy ahhoz bárki, korlátozás nélkül hozzáférhessen. A polgármester válasza erre az volt, hogy az önkormányzat működésével összefüggő közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatok megosztására a Facebook-oldalon „minden esetben akként kerül sor, hogy azok előzetesen, bárki számára korlátozás nélkül elérhetőek a GyőrPlusz Zrt. és/vagy az önkormányzat hivatalos honlapján”.

Dézsi polgármester elismerte ugyanakkor, hogy „előfordulhat, mint a konkrét panaszos ügy kapcsán is, hogy technikai/szervezési figyelmetlenségek miatt a felületen való közzététel időpontja egymáshoz képest elcsúszik.”

Az eset alapján ugyanakkor nem gondolja, hogy levonható az az általános következtetés, miszerint megakadályozná az állampolgárok közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférést.

Bejelentésünk után a kérdéses videó utólag bekerült a cikkbe, illetve külön cikk született róla az önkormányzat honlapján is. Dézsi polgármester a NAIH-nak küldött válaszában azt írta, hogy az, hogy ez eredetileg nem így volt, az nem az ő hibája, hanem a GyőrPluszé.

Dézsi szerint a Facebook oldalt magánszemélyként működteti és szerkeszti, azonban „azon egyes követők olyan, gyakran obszcén tartalmakat kívánnak rendszeresen közölni, amit nem szeretne az oldalán megosztani, annak hozzáférést korlátozni kívánja”, és „nem tud folyamatos moderálást folytatni a Facebook-oldalt saját célból használók körében”. Emellett azt állította, hogy nem oszt meg a Facebook oldalon olyan közérdekű és közérdekből nyilvános adatokat, amelyek ezen a hivatalos és bárki által használható csatornán nem érhetőek el.

A NAIH ennek ellenére felhívta figyelmet arra, hogy nehezen elfogadható az oldal magánjellegére vonatkozó érvelés, ha a Facebook oldalon olyan, egyértelműen az önkormányzat működésére vonatkozó közérdekű adatok jelennek meg, amelyek más, hivatalos önkormányzati felületen nem érhetőek el.

Éppen ezért a hatóság – bár elfogadta Dézsi fenti érvelését –, azt írta: amennyiben a jövőben sorozatosan és ismétlődő jelleggel érkeznek további, megalapozott panaszok arra vonatkozóan, hogy a Facebook-oldalról való letiltásuk miatt nem férnek hozzá az egyébként csak ott elérhető közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatokhoz, az Adatkezelővel mint polgármesterrel, azaz közfeladatot ellátó adatkezelővel szemben fog eljárni.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.