Ismét felszólította az adatvédelmi hatóság a győri polgármestert, hogy ne posztoljon közérdekű adatokat a Facebook-oldalára

Pintér Bence 2023-05-09 07:55:00
Ha csak Dézsi Csaba András Facebook-oldalán elérhető valami, azt több ezer győri nem látja a letiltások miatt.

Mint arról már többször beszámoltunk, Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester immár több ezer győri polgárt letiltott a Facebook-oldaláról. Mivel ez azt a furcsa állapotot eredményezi, hogy sok ezer győri nem is értesülhet a polgármester által ott közölt dolgokról, ezért tavaly közérdekű adatigénylés keretében próbáltuk kikérni az önkormányzattól a győri polgármester összes posztját, de ezt ő megtagadta, mivel szerinte Facebook-oldala magánoldal.

Ennek ellentmond, hogy gyakran olyan közérdekű tartalmak jelennek meg a Facebook-oldalán, amelyek aztán sem Győr hivatalos honlapján, sem a GyőrPlusz újságban nem jelennek meg. Ilyen anyag volt nemrég a Spartacus-csónakház felújítási terveiről készült videó, amelyet a GyőrPlusz nem hozott le külön, csak a polgármester Facebook-oldalára linkelt eredetileg a vonatkozó cikkben. Amit ugye több ezer győri nem lát.

Ennek kapcsán ismételt bejelentést tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál (NAIH), mivel úgy látjuk, hogy sérül a polgármester oldaláról indoklás nélkül letiltott több ezer győri joga, hogy a város ügyeiről tájékozódjanak.

Így látja ezt a NAIH is, akik ismét arra szólították fel a polgármestert: amennyiben Facebook-oldalán Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának működésével összefüggő adatokat oszt meg, úgy biztosítsa, hogy ahhoz bárki, korlátozás nélkül hozzáférhessen. A polgármester válasza erre az volt, hogy az önkormányzat működésével összefüggő közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatok megosztására a Facebook-oldalon „minden esetben akként kerül sor, hogy azok előzetesen, bárki számára korlátozás nélkül elérhetőek a GyőrPlusz Zrt. és/vagy az önkormányzat hivatalos honlapján”.

Dézsi polgármester elismerte ugyanakkor, hogy „előfordulhat, mint a konkrét panaszos ügy kapcsán is, hogy technikai/szervezési figyelmetlenségek miatt a felületen való közzététel időpontja egymáshoz képest elcsúszik.”

Az eset alapján ugyanakkor nem gondolja, hogy levonható az az általános következtetés, miszerint megakadályozná az állampolgárok közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférést.

Bejelentésünk után a kérdéses videó utólag bekerült a cikkbe, illetve külön cikk született róla az önkormányzat honlapján is. Dézsi polgármester a NAIH-nak küldött válaszában azt írta, hogy az, hogy ez eredetileg nem így volt, az nem az ő hibája, hanem a GyőrPluszé.

Dézsi szerint a Facebook oldalt magánszemélyként működteti és szerkeszti, azonban „azon egyes követők olyan, gyakran obszcén tartalmakat kívánnak rendszeresen közölni, amit nem szeretne az oldalán megosztani, annak hozzáférést korlátozni kívánja”, és „nem tud folyamatos moderálást folytatni a Facebook-oldalt saját célból használók körében”. Emellett azt állította, hogy nem oszt meg a Facebook oldalon olyan közérdekű és közérdekből nyilvános adatokat, amelyek ezen a hivatalos és bárki által használható csatornán nem érhetőek el.

A NAIH ennek ellenére felhívta figyelmet arra, hogy nehezen elfogadható az oldal magánjellegére vonatkozó érvelés, ha a Facebook oldalon olyan, egyértelműen az önkormányzat működésére vonatkozó közérdekű adatok jelennek meg, amelyek más, hivatalos önkormányzati felületen nem érhetőek el.

Éppen ezért a hatóság – bár elfogadta Dézsi fenti érvelését –, azt írta: amennyiben a jövőben sorozatosan és ismétlődő jelleggel érkeznek további, megalapozott panaszok arra vonatkozóan, hogy a Facebook-oldalról való letiltásuk miatt nem férnek hozzá az egyébként csak ott elérhető közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatokhoz, az Adatkezelővel mint polgármesterrel, azaz közfeladatot ellátó adatkezelővel szemben fog eljárni.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.