Megírtuk, hogy 25 millió 800 ezer forintból rendezik meg a háromnapos Savaria Filmfesztivált, a program következő sajtótájékoztatójára már nem kaptunk meghívást

Farkas Bazsi 2023-05-05 12:04:00
Pedig mindenki számára hozzáférhető, transzparens adatot közöltünk közpénzekről.

A művészet és média kapcsolatának változásáról a digitális kultúra világában címmel rendeznek konferenciát május 11-én a X. Savaria Filmszemle keretében -  erről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a filmszemle szervezője, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke Lovass Tibor. A tájékoztatóra szerkesztőségünk nem kapott meghívót, az információkat az MTI felületéről tudtuk meg.

Elsőként két hete hívták meg a sajtót a programbemutatóra, erre még kapott meghívót az Ugytudjuk.hu szerkesztőgése. 

Itt meg is tudtuk kérdezni, hogy mire megy el az a 25 millió 800 ezer forintnyi közpénz, amit a egyesület a 3 napos filmszemle költségeire kapott a Nemzeti Filmintézettől. 

Az elnök szerint “kis pénz” nem csak a fesztivál költségeit de az egyesület éves működését, az alkalmazottak, közte az ő fizetését is tartalmazza.

A Savaria Filmakadémia Egyesületet, 2020. januárjába jegyezett be a bíróság. Az Opten adatai szerint a Savaria Filmakadémia Egyesületnek jelenleg 3 alkalmazottja van. A birosag.hu-n található adatok alapján az egyesület nem közhasznú besorolású.

Kerestük az elnököt, hogy megtudjuk, miért nem kaptunk meghívót a sajtó eseményre, ám cikkünk megjelenéséig nem értük el.

Lovass Tibor a tegnap szerkesztőségünk mellőzésével megtartott tájékoztatón az MTI tudósítása szerint elmondta: napjainkban a digitális kultúra és a fizikai világ egyre jobban összefonódik, kibővül a művészet, a média és a világ érzékelésének lehetősége, az információs társadalomban pedig egyik legfontosabb, de fejlesztendő képességünk a médiatudatosság.

Hozzáfűzte: a Savaria Filmszemle kreatív légkörében a téma legjelentősebb hazai kutatói tartanak előadásokat a konferencián, szót ejtve az új médiumok lehetőségeiről és kihívásairól, illetve azok korlátairól is. Az előadásokban felvázolják az uralkodó trendeket, a jó megoldásokat, de szóba kerülnek egyebek közt az etikai dilemmák is.

Felsorolása szerint az előadók között lesz például Aczél Petra egyetemi tanár, aki az online platformokon elvárható, tudatos médiamagatartásról vagy éppen ennek hiányosságairól beszél. Előadást tart Mádl András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) igazgatója, aki a fiatalok médiafogyasztásának változásairól beszél majd, illetve Rab Árpád egyetemi oktató, trendkutató, aki az emberi és a mesterséges intelligenciáról, avagy a tudatosság jövőjéről ad elő. Felszólal továbbá Kollarik Tamás egyetemi oktató, az NMHH elnöki főtanácsadója, aki a filmipar trendjeiről és kihívásairól beszél majd.

A konferencia az NMHH és a Savaria Filmakadémia, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, a Magyar Művészeti Akadémia és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésében valósul meg.

Lovass Tibor a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a X. Savaria Filmszemlén - amelynek központi témái a népművészet-néprajz-történelem, a képzőművészet és zene -  meghirdettek diákok számára egy kategóriát, amelynek keretében az internet világát bemutató filmeket vártak. Az említett kategóriában 18 filmalkotás érkezett, a legjobb pályamunkákat az NMHH pénzjutalomban részesíti.

A X. Savaria Filmfesztivált, amelyre idén 124 filmmel neveztek az alkotók, május 10. és 12. között rendezik Szombathelyen, a vetítéseket a Savaria Filmszínház Jávor Pálról elnevezett termében tartják, az alkotókkal a helyi TIT székházban zajlanak beszélgetések és közönségtalálkozók, az internet világával foglalkozó konferenciának pedig az ELTE SEK regionális kutató központja ad otthont.

Lovass Tibor bejelentette: május 12-én a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadnak. Az egyiket Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a másikat Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész kapja.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.