Megírtuk, hogy 25 millió 800 ezer forintból rendezik meg a háromnapos Savaria Filmfesztivált, a program következő sajtótájékoztatójára már nem kaptunk meghívást

Farkas Bazsi 2023-05-05 12:04:00
Pedig mindenki számára hozzáférhető, transzparens adatot közöltünk közpénzekről.

A művészet és média kapcsolatának változásáról a digitális kultúra világában címmel rendeznek konferenciát május 11-én a X. Savaria Filmszemle keretében -  erről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a filmszemle szervezője, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke Lovass Tibor. A tájékoztatóra szerkesztőségünk nem kapott meghívót, az információkat az MTI felületéről tudtuk meg.

Elsőként két hete hívták meg a sajtót a programbemutatóra, erre még kapott meghívót az Ugytudjuk.hu szerkesztőgése. 

Itt meg is tudtuk kérdezni, hogy mire megy el az a 25 millió 800 ezer forintnyi közpénz, amit a egyesület a 3 napos filmszemle költségeire kapott a Nemzeti Filmintézettől. 

Az elnök szerint “kis pénz” nem csak a fesztivál költségeit de az egyesület éves működését, az alkalmazottak, közte az ő fizetését is tartalmazza.

A Savaria Filmakadémia Egyesületet, 2020. januárjába jegyezett be a bíróság. Az Opten adatai szerint a Savaria Filmakadémia Egyesületnek jelenleg 3 alkalmazottja van. A birosag.hu-n található adatok alapján az egyesület nem közhasznú besorolású.

Kerestük az elnököt, hogy megtudjuk, miért nem kaptunk meghívót a sajtó eseményre, ám cikkünk megjelenéséig nem értük el.

Lovass Tibor a tegnap szerkesztőségünk mellőzésével megtartott tájékoztatón az MTI tudósítása szerint elmondta: napjainkban a digitális kultúra és a fizikai világ egyre jobban összefonódik, kibővül a művészet, a média és a világ érzékelésének lehetősége, az információs társadalomban pedig egyik legfontosabb, de fejlesztendő képességünk a médiatudatosság.

Hozzáfűzte: a Savaria Filmszemle kreatív légkörében a téma legjelentősebb hazai kutatói tartanak előadásokat a konferencián, szót ejtve az új médiumok lehetőségeiről és kihívásairól, illetve azok korlátairól is. Az előadásokban felvázolják az uralkodó trendeket, a jó megoldásokat, de szóba kerülnek egyebek közt az etikai dilemmák is.

Felsorolása szerint az előadók között lesz például Aczél Petra egyetemi tanár, aki az online platformokon elvárható, tudatos médiamagatartásról vagy éppen ennek hiányosságairól beszél. Előadást tart Mádl András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) igazgatója, aki a fiatalok médiafogyasztásának változásairól beszél majd, illetve Rab Árpád egyetemi oktató, trendkutató, aki az emberi és a mesterséges intelligenciáról, avagy a tudatosság jövőjéről ad elő. Felszólal továbbá Kollarik Tamás egyetemi oktató, az NMHH elnöki főtanácsadója, aki a filmipar trendjeiről és kihívásairól beszél majd.

A konferencia az NMHH és a Savaria Filmakadémia, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, a Magyar Művészeti Akadémia és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésében valósul meg.

Lovass Tibor a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a X. Savaria Filmszemlén - amelynek központi témái a népművészet-néprajz-történelem, a képzőművészet és zene -  meghirdettek diákok számára egy kategóriát, amelynek keretében az internet világát bemutató filmeket vártak. Az említett kategóriában 18 filmalkotás érkezett, a legjobb pályamunkákat az NMHH pénzjutalomban részesíti.

A X. Savaria Filmfesztivált, amelyre idén 124 filmmel neveztek az alkotók, május 10. és 12. között rendezik Szombathelyen, a vetítéseket a Savaria Filmszínház Jávor Pálról elnevezett termében tartják, az alkotókkal a helyi TIT székházban zajlanak beszélgetések és közönségtalálkozók, az internet világával foglalkozó konferenciának pedig az ELTE SEK regionális kutató központja ad otthont.

Lovass Tibor bejelentette: május 12-én a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadnak. Az egyiket Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a másikat Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész kapja.

Szólj hozzá!

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.