A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Farkas Bazsi 2023-01-27 08:45:22
Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Közmeghallgatást tartottak csütörtökön a kora reggeli órákban Komáromban, az ottani akkumulátorgyár vélhető bővítése miatt. A komáromi akkumulátorgyár három egységből áll, ami kvázi egy egységnek számít. A három részt külön jogi személyek működtetik, vélhetően azért, hogy meg tudjanak felelni az amúgy sem túl szigorú környezeti előírásoknak. A nem minden alapot nélkülöző feltételezések szerint a városban új akkumulátorgyárat terveznek telepíteni, bár ezt a polgármester, az egyébként botrányos közmeghallgatáson erőteljesen cáfolta. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ott volt a közmeghallgatáson és  rögzítette a városvezető szavait, mint jövőbeni biztosíték - mondta el komáromi sajtótájékoztatóján Gál József, az LMP szóvivője.

A bővítés miatt a város kútjai már most sem bírják el azt a vízmennyiséget, melyre az ipari parknak szüksége lenne. Emiatt a szomszédos tatai karsztvizet élik fel, hogy Komárom ivóvízellátása biztosított legyen. A gyár hatalmas vízfelhasználása és párologtatása miatt a komáromi Koppánymonostoron élők azt tapasztalják, hogy amikor nulla fok környékére csökken a hőmérséklet, akkor a gyárból kipárolgó víz lokális havazást okoz a településen. A városrészben ezért a rengeteg levegőbe jutó szennyező anyagtól jogosan félnek a helyiek. A helyiek próbálak válaszokat kapni a szennyezés mértékére, de a polgármester válaszaiból nem derült ki, hogy mérnék a levegő szennyezettségét, annak minőségét, továbbá még csak ígéretet sem kaptak arra a helyiek, hogy a jövőben ez változna, és megfelelelő mérőberendezésekkel vizsgálják majd a légszennyezettséget.

Fotó: colas.com

Gál József a zöldek szóvivője elmondta, hogy azért is sikerült botrányosra a közmeghallgatás, mivel a polgármester vagy nem válaszolt a kérdésekre, vagy uram-bátyám módon próbálta elkenni a válaszadást. Gál elmondta, hogy rengeteg kérdés maradt még függőben, mikor lezárták a közmeghallgatást, éppen ezért az LMP úgy gondolja, hogy bőven van takargatni való Komáromban. Éppen az ilyen ügyek miatt kezdeményeztek országos népszavazást, mely arról szólna, hogy csak az ott élő emberek engedélyével lehessen ilyen gyárakat telepíteni. Az LMP továbbá tüntetést is szervezett február 9-ére Debrecenbe, hogy megakadályozzák az ott tervezet giga akkumulátorgyár megvalósulását.

Szólj hozzá!

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.