A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Farkas Bazsi 2023-01-27 08:45:22
Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Közmeghallgatást tartottak csütörtökön a kora reggeli órákban Komáromban, az ottani akkumulátorgyár vélhető bővítése miatt. A komáromi akkumulátorgyár három egységből áll, ami kvázi egy egységnek számít. A három részt külön jogi személyek működtetik, vélhetően azért, hogy meg tudjanak felelni az amúgy sem túl szigorú környezeti előírásoknak. A nem minden alapot nélkülöző feltételezések szerint a városban új akkumulátorgyárat terveznek telepíteni, bár ezt a polgármester, az egyébként botrányos közmeghallgatáson erőteljesen cáfolta. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ott volt a közmeghallgatáson és  rögzítette a városvezető szavait, mint jövőbeni biztosíték - mondta el komáromi sajtótájékoztatóján Gál József, az LMP szóvivője.

A bővítés miatt a város kútjai már most sem bírják el azt a vízmennyiséget, melyre az ipari parknak szüksége lenne. Emiatt a szomszédos tatai karsztvizet élik fel, hogy Komárom ivóvízellátása biztosított legyen. A gyár hatalmas vízfelhasználása és párologtatása miatt a komáromi Koppánymonostoron élők azt tapasztalják, hogy amikor nulla fok környékére csökken a hőmérséklet, akkor a gyárból kipárolgó víz lokális havazást okoz a településen. A városrészben ezért a rengeteg levegőbe jutó szennyező anyagtól jogosan félnek a helyiek. A helyiek próbálak válaszokat kapni a szennyezés mértékére, de a polgármester válaszaiból nem derült ki, hogy mérnék a levegő szennyezettségét, annak minőségét, továbbá még csak ígéretet sem kaptak arra a helyiek, hogy a jövőben ez változna, és megfelelelő mérőberendezésekkel vizsgálják majd a légszennyezettséget.

Fotó: colas.com

Gál József a zöldek szóvivője elmondta, hogy azért is sikerült botrányosra a közmeghallgatás, mivel a polgármester vagy nem válaszolt a kérdésekre, vagy uram-bátyám módon próbálta elkenni a válaszadást. Gál elmondta, hogy rengeteg kérdés maradt még függőben, mikor lezárták a közmeghallgatást, éppen ezért az LMP úgy gondolja, hogy bőven van takargatni való Komáromban. Éppen az ilyen ügyek miatt kezdeményeztek országos népszavazást, mely arról szólna, hogy csak az ott élő emberek engedélyével lehessen ilyen gyárakat telepíteni. Az LMP továbbá tüntetést is szervezett február 9-ére Debrecenbe, hogy megakadályozzák az ott tervezet giga akkumulátorgyár megvalósulását.

Szólj hozzá!

Szili Katalin csatlakozik a KDNP-hez

Öröm és megtiszteltetés.

Szélerőművek engedélyezése: ma lejár a határidő

Március 31-re ígérte a kormány azon jogszabályok meghozatalát, amelyek megszüntetik a szélerőművek telepítésének abszurd korlátozásait - emlékeztet az LMP. 

Tűz volt Sárváron

Egy mentőhelikopter is érkezett.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

A Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme.

Végleg bezárt a Posta, eladó a szombathelyi Március 15. téri helyiség

95 négyzetméter, 30 és fél millió forint a kikiáltási ára.

Már nem rezidensek ügyelnek a győri kórházban

130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre a megyében.

A tizedikről zuhant egy nő a mélybe a győri Szent Imre úton

Az esettel kapcsolatosan felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Kávé és pirítós ízű IPA

Nem fogynak el a kisüzemi sörfőzdék ötletei.

A szombathelyi önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése

A mai közgyűlés szigorította a növények kivágásának lehetőségét az önkormányzat.

Nem akarja kiadni a győri önkormányzat a közmeghallgatás videófelvételét

Az ülésen elhangzott, hogy készül ilyen, a polgármester azt állítja, nincs a birtokukban ilyen felvétel.

Állandó kiállítása nyílik Szombathelyen a Kossuth-díjas Geszler Máriának

Szeptembertől a Képtárban lehet majd látogatni a tárlatot.

Így tartanak nyitva tavasszal és ősszel a győri hulladékudvarok

A Reptéri úti hulladékudvar technikai okok miatt zárva van.

A MÁV applikációban átmetileg nem lehet jegyet váltani

A szokottnál tovább, akár 20-30 percig is eltarthat, amíg a jegy megérkezik a vásárlóhoz.