Keresztes: A kormány a külföldi gyárak oldalára áll, szemben a magyar lakossággal

Farkas Bazsi 2023-01-18 18:19:43
Az LMP politikusa szerint Gödön pont ez történik.

A válságok korában élünk, és mindannyian szembesülünk ezekkel, mely válságok gyakorlatilag összeérnek: az éghajlatváltozás, az energiaválság és a vízválság. Ez utóbbi még az energiaválságnál is nagyobb kihívás, ráadásul Magyarország – a kormány rövidlátó politikája miatt – különösen ki van téve ezeknek a kríziseknek. Ennek ellenére az Orbán-kormány továbbra is olyan lépéseket tesz, melyek nemhogy csökkentenék, de egyenesen növelik a kockázatokat, és súlyosbítják ezeket a kihívásokat – mondta el Keresztes László Lóránt, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országgyűlési képviselője. 

Keresztes az akkumulátorgyárakra mutatott rá, hiszen a kormány ebben a szektorban szeretne nagyhatalmat csinálni Magyarországból, azonban a gyártásnak óriási az energia- és vízigénye, mindez nagyon súlyos környezeti kockázatokkal jár. A kormány úgy akar hazánkból akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinálni, hogy még azokat a minimálisan elvárható intézkedéseket sem lépik meg, melyek az emberek, és a környezet megóvásának érdekében szükségesek lennének. A gödi akkumulátorgyár kapcsán megdöbbentő információ látott napvilágot az Átlátszónak köszönhetően. Eszerint a gyár tevékenységét 2016 óta nem vizsgálták, a gyár kútjából azóta nem vettek mintát, sőt azt betemették, miközben a kormány mindezt próbálta eltitkolni. Keresztes szerint felháborító, hogy a kormány a külföldi gyárak oldalára áll, szemben a magyar lakossággal, és a cégek érdekeit képviseli. 

Keresztes a fenntartható fejlődés bizottságának elnökeként kezdeményezte Lantos Csaba energiaügyi miniszter meghallgatását. A zöldek elvárják, hogy a miniszter adjon választ arra, hogy mindez miképpen történhetett meg Magyarországon, és hogyan kívánják a jövőben elkerülni, hogy ne végezzenek el rendkívül fontos vízvizsgálatokat, és környezetvédelmi terveket. Az LMP továbbá határozati javaslatot is benyújt a Parlament elé, kötelezővé szeretnék tenni, hogy az ilyen gyárak esetében végezzék el a vízvizsgálatot, és az eredményeket hozzák nyilvánosságra. Ha valahol aggályos eredmények születnek, akkor pedig állítsák le az érintett gyár működését, mindaddig, amíg a szennyezés forrását meg nem találják, és meg nem oldják a problémát. Az LMP felelősnek érzi magát, hogy ezt a helyzetet sikerüljön megoldani. 

Az, hogy a kormány korlátok nélkül kívánja fejleszteni ezt az iparágat, és idegen gyártókat behívni, az ellentétes a nemzeti érdekünkkel. Óriási a vízigénye egy-egy ilyen gyárnak, a környezeti kockázatok is súlyosak. Az is felháborító a zöldek szerint, hogy a vízigényekre sem ad választ a kormány, nem tudjuk, hogy egy-egy gyárnak mekkora is pontosan a vízigénye. Az már csak hab a tortán, hogy mindez gazdaságilag sem racionális, hiszen jellemzően nem is magyar munkavállalók dolgoznak ezekben a gyárakban, a multinacionális cégek a tőkét kiviszik az országból, a környezeti károkat pedig itt hagyják.  

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.