Keresztes: A kormány a külföldi gyárak oldalára áll, szemben a magyar lakossággal

Farkas Bazsi 2023-01-18 18:19:43
Az LMP politikusa szerint Gödön pont ez történik.

A válságok korában élünk, és mindannyian szembesülünk ezekkel, mely válságok gyakorlatilag összeérnek: az éghajlatváltozás, az energiaválság és a vízválság. Ez utóbbi még az energiaválságnál is nagyobb kihívás, ráadásul Magyarország – a kormány rövidlátó politikája miatt – különösen ki van téve ezeknek a kríziseknek. Ennek ellenére az Orbán-kormány továbbra is olyan lépéseket tesz, melyek nemhogy csökkentenék, de egyenesen növelik a kockázatokat, és súlyosbítják ezeket a kihívásokat – mondta el Keresztes László Lóránt, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országgyűlési képviselője. 

Keresztes az akkumulátorgyárakra mutatott rá, hiszen a kormány ebben a szektorban szeretne nagyhatalmat csinálni Magyarországból, azonban a gyártásnak óriási az energia- és vízigénye, mindez nagyon súlyos környezeti kockázatokkal jár. A kormány úgy akar hazánkból akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinálni, hogy még azokat a minimálisan elvárható intézkedéseket sem lépik meg, melyek az emberek, és a környezet megóvásának érdekében szükségesek lennének. A gödi akkumulátorgyár kapcsán megdöbbentő információ látott napvilágot az Átlátszónak köszönhetően. Eszerint a gyár tevékenységét 2016 óta nem vizsgálták, a gyár kútjából azóta nem vettek mintát, sőt azt betemették, miközben a kormány mindezt próbálta eltitkolni. Keresztes szerint felháborító, hogy a kormány a külföldi gyárak oldalára áll, szemben a magyar lakossággal, és a cégek érdekeit képviseli. 

Keresztes a fenntartható fejlődés bizottságának elnökeként kezdeményezte Lantos Csaba energiaügyi miniszter meghallgatását. A zöldek elvárják, hogy a miniszter adjon választ arra, hogy mindez miképpen történhetett meg Magyarországon, és hogyan kívánják a jövőben elkerülni, hogy ne végezzenek el rendkívül fontos vízvizsgálatokat, és környezetvédelmi terveket. Az LMP továbbá határozati javaslatot is benyújt a Parlament elé, kötelezővé szeretnék tenni, hogy az ilyen gyárak esetében végezzék el a vízvizsgálatot, és az eredményeket hozzák nyilvánosságra. Ha valahol aggályos eredmények születnek, akkor pedig állítsák le az érintett gyár működését, mindaddig, amíg a szennyezés forrását meg nem találják, és meg nem oldják a problémát. Az LMP felelősnek érzi magát, hogy ezt a helyzetet sikerüljön megoldani. 

Az, hogy a kormány korlátok nélkül kívánja fejleszteni ezt az iparágat, és idegen gyártókat behívni, az ellentétes a nemzeti érdekünkkel. Óriási a vízigénye egy-egy ilyen gyárnak, a környezeti kockázatok is súlyosak. Az is felháborító a zöldek szerint, hogy a vízigényekre sem ad választ a kormány, nem tudjuk, hogy egy-egy gyárnak mekkora is pontosan a vízigénye. Az már csak hab a tortán, hogy mindez gazdaságilag sem racionális, hiszen jellemzően nem is magyar munkavállalók dolgoznak ezekben a gyárakban, a multinacionális cégek a tőkét kiviszik az országból, a környezeti károkat pedig itt hagyják.  

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról