Tavaly március óta nem válaszol a szombathelyi önkormányzatnak a Markusovszky kórház főigazgatója arra a kérdésre, hogy hány parkolót tudnak kialakítani a saját területükön

Farkas Bazsi 2023-01-11 17:59:12
A Kórházi Főigazgatóság sem válaszol szerkesztőségünknek arra a kérdésére, hogy a hány kötelezően épített parkolóra volt szüksége az új belgyógyászati tömbnek.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy semmi más, mint politikai lufi volt a szombathelyi kórház parkolóinak ügye. 

Aki esetleg nem ismerné a sztorit, tényleg csak röviden:

Egy ingatlancsomag részeként a szombathelyi önkormányzat értékesítette a volt városi strand egyetlen megmaradt területét, ahová az új tulajdonos egy 20 lakásos társasházat kíván építeni. Bár a területen volt az államnak elővásárlási joga, nem élt vele.

Az adásvétel után az állami fenntartású Markusovszky Kórház szakszervezete kezdte el fújni, hogy nem társasház kell a velük szemben lévő területre, hanem parkolók.  

Panaszuk szerint ugyanis sem a dolgozóknak sem pedig a betegeknek nincsen parkoló a közelben.

Hosszas egyeztetés után a tulajdonos azt mondta, 2022 augusztus 31-ig ad arra módot, hogy az önkormányzat visszavásárolja a területet. Ám a város ezt csak akkor tudta volna megtenni, ha az ígért kormányzati támogatás megérkezik. Ez azonban elmaradt, így a terület is maradt az új vevőnél.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Minden esetre közel egy évig ment a cirkusz az eladás majd az esetleges visszavétel körül. Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is többször kijelentette, hogy rajtuk nem fog múlni, a visszavásárláshoz szükséges pénzt a szombathelyi önkormányzat meg fogja kapni.

Levél a főigazgatónak

Tavaly talán nem is volt olyan közgyűlés Szombathelyen, ahol ne került volna szóba a volt városi strand területet. A februári közgyűlésen aztán Kopcsándi József (Éljen Szombathely) önkormányzati képviselő a következőket mondta el:

(...)kérjük fel a kórházi főigazgató urat, hogy vizsgálja meg parkoló építésének lehetőségét a saját területén belül, különös figyelemmel arra, hogy a 2484 hrsz. alatt lévő ÁNTSZ épület több, mint 6000 m2 és abból gyakorlatilag két építmény van jelölve a rajzokon, illetve a településrendezési tervben. Tehát ott én úgy gondolom, hogy lehetőség lenne arra, és mivel kórházi terület lévén szó, úgy gondolom, hogy ez kórházi terület, lehetőség lenne építeni ott parkolókat. (...)

A közgyűlés határozatot is hozott az előterjesztésből a jegyző pedig levelet küldött Nagy Lajos főigazgatónak, a fenti kérdéssel.

A levelet 2022. március 8-án küldték el, a jegyző tájékoztatása szerint válasz a feltett kérdésre, miszerint hány darab parkolóhelyet lehetne kialakítani a szombathelyi kórház saját területén, nem érkezett.

Lehet csak mi tartjuk életszerűtlennek azt, hogy egy az intézmény dolgozói által felvetett problémára megoldási javaslat születik az önkormányzat részéről - immár másodszor - a főigazgató azonban még csak válaszra sem méltatja a levél íróját.

Nagy Lajos egyébként korábban is hasonló módon járt el akkor, amikor nem jelent meg azon a kerekasztal beszélgetésen, amit a kórházi szakszervezet kezdeményezésére Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester szervezett meg.

Arról pedig már korábban írtunk, hogy 2018-ban maga Nagy Lajos akart parkolók helyett nővérszállót építtetni a volt strand területére.

Hány parkolót kellett volna építeni az új belgyógyászati tömbhöz

2015 márciusában adták át az új belgyógyászati tömböt. Az átadón két miniszter is jelen volt. Balog Zoltán, mint Emberi Erőforrás Miniszter, Hende Csaba pedig akkor, mint Honvédelmi Miniszter vett részt az avatón. A fekvőbeteg ellátás mellett járóbeteg ellátás is van, ami komoly dolgozói létszámot is feltételez. Bár kerestünk rá adatokat, nem találtunk arra vonatkozó kimutatást, hogy pontosan hány fekvő és járóbeteget tud fogadni a tömb, és hányan dolgoznak itt.

Hende Csaba, Balog Zoltán és Puskás Tivadar, Szombathely korábbi polgármestere az új tömb avatóján

Fotó: szombathely.hu

Mindez azért érdekes, mivel már 2013-ban, az alapkőletétel idején is komoly előírások vonatkoztak egy közintézményre és ez alól a kórház sem lehetett kivétel. 

A szombathelyi kórház Markusovszky utcai épületegyüttese elég nehéz helyzetben van abból a szempontból, hogy a területet körbeépülte a város. Így amennyiben az új tömbnek parkolókat kellett volna építeni a kórház területén, igen csak zsebbe kellett volna nyúlnia az államnak. Vagy mély-, vagy teremgarázzsal, esetleg tetőparkolóval lehetett volna biztosítani az épülethez szükséges parkolók megépítését. Mint azt már mindenki tapasztalta ezek közül egyik sem valósult meg.

Tavaly november 18-án küldtünk levelet az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, hogy megtudjuk, az új tömb építésénél hány darab parkolóhely volt az előírás, és azt hol építették meg? Illetve, hogy alig 7 évvel ezelőtt a tervezésnél, hogy hogy senki sem gondolt a kórház területén és annak környezetében jelentkező parkolási problémákra?

Bár a sajtókapcsolatokért felelős kollégával telefonon is beszéltünk, és e-mailünket - kérésére - többször is megküldtük neki, választ azóta sem kaptunk a feltett kérdésekre.

Szólj hozzá!

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.