Tavaly március óta nem válaszol a szombathelyi önkormányzatnak a Markusovszky kórház főigazgatója arra a kérdésre, hogy hány parkolót tudnak kialakítani a saját területükön

Farkas Bazsi 2023-01-11 17:59:12
A Kórházi Főigazgatóság sem válaszol szerkesztőségünknek arra a kérdésére, hogy a hány kötelezően épített parkolóra volt szüksége az új belgyógyászati tömbnek.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy semmi más, mint politikai lufi volt a szombathelyi kórház parkolóinak ügye. 

Aki esetleg nem ismerné a sztorit, tényleg csak röviden:

Egy ingatlancsomag részeként a szombathelyi önkormányzat értékesítette a volt városi strand egyetlen megmaradt területét, ahová az új tulajdonos egy 20 lakásos társasházat kíván építeni. Bár a területen volt az államnak elővásárlási joga, nem élt vele.

Az adásvétel után az állami fenntartású Markusovszky Kórház szakszervezete kezdte el fújni, hogy nem társasház kell a velük szemben lévő területre, hanem parkolók.  

Panaszuk szerint ugyanis sem a dolgozóknak sem pedig a betegeknek nincsen parkoló a közelben.

Hosszas egyeztetés után a tulajdonos azt mondta, 2022 augusztus 31-ig ad arra módot, hogy az önkormányzat visszavásárolja a területet. Ám a város ezt csak akkor tudta volna megtenni, ha az ígért kormányzati támogatás megérkezik. Ez azonban elmaradt, így a terület is maradt az új vevőnél.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Minden esetre közel egy évig ment a cirkusz az eladás majd az esetleges visszavétel körül. Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is többször kijelentette, hogy rajtuk nem fog múlni, a visszavásárláshoz szükséges pénzt a szombathelyi önkormányzat meg fogja kapni.

Levél a főigazgatónak

Tavaly talán nem is volt olyan közgyűlés Szombathelyen, ahol ne került volna szóba a volt városi strand területet. A februári közgyűlésen aztán Kopcsándi József (Éljen Szombathely) önkormányzati képviselő a következőket mondta el:

(...)kérjük fel a kórházi főigazgató urat, hogy vizsgálja meg parkoló építésének lehetőségét a saját területén belül, különös figyelemmel arra, hogy a 2484 hrsz. alatt lévő ÁNTSZ épület több, mint 6000 m2 és abból gyakorlatilag két építmény van jelölve a rajzokon, illetve a településrendezési tervben. Tehát ott én úgy gondolom, hogy lehetőség lenne arra, és mivel kórházi terület lévén szó, úgy gondolom, hogy ez kórházi terület, lehetőség lenne építeni ott parkolókat. (...)

A közgyűlés határozatot is hozott az előterjesztésből a jegyző pedig levelet küldött Nagy Lajos főigazgatónak, a fenti kérdéssel.

A levelet 2022. március 8-án küldték el, a jegyző tájékoztatása szerint válasz a feltett kérdésre, miszerint hány darab parkolóhelyet lehetne kialakítani a szombathelyi kórház saját területén, nem érkezett.

Lehet csak mi tartjuk életszerűtlennek azt, hogy egy az intézmény dolgozói által felvetett problémára megoldási javaslat születik az önkormányzat részéről - immár másodszor - a főigazgató azonban még csak válaszra sem méltatja a levél íróját.

Nagy Lajos egyébként korábban is hasonló módon járt el akkor, amikor nem jelent meg azon a kerekasztal beszélgetésen, amit a kórházi szakszervezet kezdeményezésére Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester szervezett meg.

Arról pedig már korábban írtunk, hogy 2018-ban maga Nagy Lajos akart parkolók helyett nővérszállót építtetni a volt strand területére.

Hány parkolót kellett volna építeni az új belgyógyászati tömbhöz

2015 márciusában adták át az új belgyógyászati tömböt. Az átadón két miniszter is jelen volt. Balog Zoltán, mint Emberi Erőforrás Miniszter, Hende Csaba pedig akkor, mint Honvédelmi Miniszter vett részt az avatón. A fekvőbeteg ellátás mellett járóbeteg ellátás is van, ami komoly dolgozói létszámot is feltételez. Bár kerestünk rá adatokat, nem találtunk arra vonatkozó kimutatást, hogy pontosan hány fekvő és járóbeteget tud fogadni a tömb, és hányan dolgoznak itt.

Hende Csaba, Balog Zoltán és Puskás Tivadar, Szombathely korábbi polgármestere az új tömb avatóján

Fotó: szombathely.hu

Mindez azért érdekes, mivel már 2013-ban, az alapkőletétel idején is komoly előírások vonatkoztak egy közintézményre és ez alól a kórház sem lehetett kivétel. 

A szombathelyi kórház Markusovszky utcai épületegyüttese elég nehéz helyzetben van abból a szempontból, hogy a területet körbeépülte a város. Így amennyiben az új tömbnek parkolókat kellett volna építeni a kórház területén, igen csak zsebbe kellett volna nyúlnia az államnak. Vagy mély-, vagy teremgarázzsal, esetleg tetőparkolóval lehetett volna biztosítani az épülethez szükséges parkolók megépítését. Mint azt már mindenki tapasztalta ezek közül egyik sem valósult meg.

Tavaly november 18-án küldtünk levelet az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, hogy megtudjuk, az új tömb építésénél hány darab parkolóhely volt az előírás, és azt hol építették meg? Illetve, hogy alig 7 évvel ezelőtt a tervezésnél, hogy hogy senki sem gondolt a kórház területén és annak környezetében jelentkező parkolási problémákra?

Bár a sajtókapcsolatokért felelős kollégával telefonon is beszéltünk, és e-mailünket - kérésére - többször is megküldtük neki, választ azóta sem kaptunk a feltett kérdésekre.

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról