2018-ban maga a Markusovszky kórház főigazgatója akart egy 20 lakásos házat építtetni a volt városi strandra

Farkas Bazsi 2022-02-09 06:23:00
Az ügyet tárgyaló bizottság fideszes elnöke azt mondta, nem akarják ingyen odaadni a város legértékesebb területét. Parkolási helyzetről akkor szó sem volt.

Lassan hetek óta téma Szombathelyen a volt városi strand utolsó szabad területének értékesítése. A területet a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. vásárolta meg és a 2500 négyzetméteres területre (amelynek töredékét építheti be) 20 lakást, 20 parkolót, 20 garázst (lakásonként tehát 2 parkolási lehetőséget kínálva) és 6 üzletet építene a területre.

Bár az államnak lett volna lehetősége élni az elővásárlási jogával, ezt nem tette meg.

A kórházi szakszervezet levelet írt az önkormányzatnak, amiben azt ecsetelik, hogy a környék parkolási problémái már tarthatatlanok, így azt kérik, hogy lakások helyett parkolók épüljenek.

Hende Csaba a térség fideszes parlamenti képviselője formabontó tervvel állt elő: a város bontson szerződést a vevővel, a területet adja át ingyen az államnak aztán majd ő elintézi azt, hogy ott parkolók épüljenek.

Hende ezt azután tette közzé, hogy a vevő kifizette a teljes vételárat, így egyelőre rejtély, hogy megoldási javaslatát pontosan hogyan is gondolta végrehajtani. 

A képlet tehát most úgy néz ki, hogy a kórházi dolgozók azért kardoskodnak, hogy épüljenek parkolók a városi strand István Lajos körút és Markusovszky utca kereszteződésben fekvő szegletében.

Ez azért érdekes, mert nem a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. az első, aki beépítené parkolók helyett, társasházzal a terület.

"Prof. Dr. Nagy Lajos főigazgató úr levelében arról tájékoztatott, hogy a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház új nővérszálló létesítését tervezi és a megvalósításhoz támogatási forrás is rendelkezésükre áll. A megvalósítás érdekében együttműködési lehetőséget keres a Kórház Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával.

 A beruházáshoz főigazgató úr a régi városi strand területét jelölte meg szükséges ingatlanként, amely az egészségügyi szolgáltató központ tervezése kapcsán megosztásra került. 

A jelenleg még nem hasznosított ingatlan a 2689/2 hrsz-ú, 8385 m2 nagyságú, kivett beépítetlen terület. 

A nővérszálló tervezett alapterülete mintegy 1200 m2, befogadóképessége 40 fő, 20 db kétszobás lakásban. A nővérszállón szakápolók elhelyezését tervezik akár családosan is."

Mindez abban az előterjesztésben olvasható, ami 2018 február 12-én a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság asztalán landolt. Vagyis alig 4 évvel ezelőtt maga a kórház főigazgatója szeretett volna végrehajtani egy, a mostanival szinte teljesen megegyező beruházást.

Nagy Lajos főigazgató úr akkor nem parkolókat akart, hanem egy 20 lakásos társasház felépítését, amit aztán nővérszállónak használtak volna.

A bizottsági jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a város nem azért nem támogatta az ötletet, mert bárki az akkori városvezetésből inkább parkolókat akart látni ezen a területen. 

Itt átadnám a szót Lendvai Ferencnek (Fidesz-KDNP), a bizottság akkori elnökének. Lendvai szavait a jegyzőkönyvből idézzük:

"Megkeresés érkezett a város részére, hogy 400 millió lehetséges forintot nyerhetne a Kórház nővérszálló beruházásra, és a város legértékesebb területét nézték ki. Hosszú folyamatot jelent a városi strand területe, minden önkormányzat gyártott rá projekteket és elképzeléseket, sok vihart megélt terület. 

A város célja az volt, hogy ne a legértékesebb területet adjuk át ingyenesen. 

Az ő javaslata volt, hogy keressünk olyan zöldmezős területet, mivel csak az lehet, ami helyijáratos busszal a kórház megközelíthető könnyen. Ezért kerültek elő olyan megoldások, mint a Lovas utca."

Parkolóról, parkolási gondokról nem esett szó. De arról sem, hogy a tervezett nővérszálló köré egy parkoló épüljön. Ezt sem a főigazgató úr javaslatára tett előterjesztés - amit egyébként Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) akkori polgármester jegyzett - sem pedig a bizottsági jegyzőkönyv nem tartalmazza. Lehetséges lenne, hogy az elmúlt 4 évben robbanásszerűen nőtt meg a forgalom a kórház körül?

De van még egy érdekesség.

Lendvai azt mondja és egyébként maga az előterjesztés is tartalmazza, hogy az értékes területet ne adják oda ingyen. Ezzel szemben Hende Csaba a napokban ezt posztolta:

(...)amennyiben a város vezetése ebben a részében felbontja a beruházóval kötött adásvételi szerződést,

és a terület tulajdonjogát ingyenesen átadja az államnak;

én vállalom, hogy elintézem, hogy a Kormány még az idén megépítse a szükséges parkolót.

A nővérszálló egyébként sehol nem épült meg, mivel nem sikerült előteremteni az ahhoz szükséges pénzt. 

A parkoló ügye pedig úgy néz ki, hogy közeledik a megoldás felé. Ugyan részleteket Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester még nem árult el, ám néhány nappal ezelőtti videóüzenetében arról beszélt, hogy tárgyalt a terület tulajdonosával, aki hajlik a parkolók építése felé. 

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.