2018-ban maga a Markusovszky kórház főigazgatója akart egy 20 lakásos házat építtetni a volt városi strandra

Farkas Bazsi 2022-02-09 06:23:00
Az ügyet tárgyaló bizottság fideszes elnöke azt mondta, nem akarják ingyen odaadni a város legértékesebb területét. Parkolási helyzetről akkor szó sem volt.

Lassan hetek óta téma Szombathelyen a volt városi strand utolsó szabad területének értékesítése. A területet a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. vásárolta meg és a 2500 négyzetméteres területre (amelynek töredékét építheti be) 20 lakást, 20 parkolót, 20 garázst (lakásonként tehát 2 parkolási lehetőséget kínálva) és 6 üzletet építene a területre.

Bár az államnak lett volna lehetősége élni az elővásárlási jogával, ezt nem tette meg.

A kórházi szakszervezet levelet írt az önkormányzatnak, amiben azt ecsetelik, hogy a környék parkolási problémái már tarthatatlanok, így azt kérik, hogy lakások helyett parkolók épüljenek.

Hende Csaba a térség fideszes parlamenti képviselője formabontó tervvel állt elő: a város bontson szerződést a vevővel, a területet adja át ingyen az államnak aztán majd ő elintézi azt, hogy ott parkolók épüljenek.

Hende ezt azután tette közzé, hogy a vevő kifizette a teljes vételárat, így egyelőre rejtély, hogy megoldási javaslatát pontosan hogyan is gondolta végrehajtani. 

A képlet tehát most úgy néz ki, hogy a kórházi dolgozók azért kardoskodnak, hogy épüljenek parkolók a városi strand István Lajos körút és Markusovszky utca kereszteződésben fekvő szegletében.

Ez azért érdekes, mert nem a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. az első, aki beépítené parkolók helyett, társasházzal a terület.

"Prof. Dr. Nagy Lajos főigazgató úr levelében arról tájékoztatott, hogy a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház új nővérszálló létesítését tervezi és a megvalósításhoz támogatási forrás is rendelkezésükre áll. A megvalósítás érdekében együttműködési lehetőséget keres a Kórház Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával.

 A beruházáshoz főigazgató úr a régi városi strand területét jelölte meg szükséges ingatlanként, amely az egészségügyi szolgáltató központ tervezése kapcsán megosztásra került. 

A jelenleg még nem hasznosított ingatlan a 2689/2 hrsz-ú, 8385 m2 nagyságú, kivett beépítetlen terület. 

A nővérszálló tervezett alapterülete mintegy 1200 m2, befogadóképessége 40 fő, 20 db kétszobás lakásban. A nővérszállón szakápolók elhelyezését tervezik akár családosan is."

Mindez abban az előterjesztésben olvasható, ami 2018 február 12-én a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság asztalán landolt. Vagyis alig 4 évvel ezelőtt maga a kórház főigazgatója szeretett volna végrehajtani egy, a mostanival szinte teljesen megegyező beruházást.

Nagy Lajos főigazgató úr akkor nem parkolókat akart, hanem egy 20 lakásos társasház felépítését, amit aztán nővérszállónak használtak volna.

A bizottsági jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a város nem azért nem támogatta az ötletet, mert bárki az akkori városvezetésből inkább parkolókat akart látni ezen a területen. 

Itt átadnám a szót Lendvai Ferencnek (Fidesz-KDNP), a bizottság akkori elnökének. Lendvai szavait a jegyzőkönyvből idézzük:

"Megkeresés érkezett a város részére, hogy 400 millió lehetséges forintot nyerhetne a Kórház nővérszálló beruházásra, és a város legértékesebb területét nézték ki. Hosszú folyamatot jelent a városi strand területe, minden önkormányzat gyártott rá projekteket és elképzeléseket, sok vihart megélt terület. 

A város célja az volt, hogy ne a legértékesebb területet adjuk át ingyenesen. 

Az ő javaslata volt, hogy keressünk olyan zöldmezős területet, mivel csak az lehet, ami helyijáratos busszal a kórház megközelíthető könnyen. Ezért kerültek elő olyan megoldások, mint a Lovas utca."

Parkolóról, parkolási gondokról nem esett szó. De arról sem, hogy a tervezett nővérszálló köré egy parkoló épüljön. Ezt sem a főigazgató úr javaslatára tett előterjesztés - amit egyébként Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) akkori polgármester jegyzett - sem pedig a bizottsági jegyzőkönyv nem tartalmazza. Lehetséges lenne, hogy az elmúlt 4 évben robbanásszerűen nőtt meg a forgalom a kórház körül?

De van még egy érdekesség.

Lendvai azt mondja és egyébként maga az előterjesztés is tartalmazza, hogy az értékes területet ne adják oda ingyen. Ezzel szemben Hende Csaba a napokban ezt posztolta:

(...)amennyiben a város vezetése ebben a részében felbontja a beruházóval kötött adásvételi szerződést,

és a terület tulajdonjogát ingyenesen átadja az államnak;

én vállalom, hogy elintézem, hogy a Kormány még az idén megépítse a szükséges parkolót.

A nővérszálló egyébként sehol nem épült meg, mivel nem sikerült előteremteni az ahhoz szükséges pénzt. 

A parkoló ügye pedig úgy néz ki, hogy közeledik a megoldás felé. Ugyan részleteket Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester még nem árult el, ám néhány nappal ezelőtti videóüzenetében arról beszélt, hogy tárgyalt a terület tulajdonosával, aki hajlik a parkolók építése felé. 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.