Még egyáltalán nincs késő könyvet venni idén karácsonyra

Pintér Bence 2022-12-18 08:24:00
A Háború és béke új fordításától a profán képregényeken át a Biblia regényszerű újrakiadásáig – gyönyörű könyveket tehetünk a fa alá.

Bár szerintem alapvetően nem a könyv, hanem a könyvutalvány a legjobb ajándék – azzal nem tévedhetünk – mégis azt mondom, hogy érdemes egy-egy szép könyvet rakni minden szerettünknek a fa alá. És szép könyv alatt úgy értem, hogy valóban szépet: persze egy könyvet nem a borítójáról ítélünk meg, de minden évben akadnak egyszerűen könyvtárgyak, amelyeket már csak esztétikai szempontból is érdemes beszerezni.

Most vegyesen hoztam ilyen jellegű köteteket, aztán szimplán izgalmas idei könyveket, illetve egy adag gyerekkönyvet ebben az ajánlóban, ha valaki utolsó pillanatos ajándékot keresne.

A Könyves Kálmán rovat keretében megjelent könyvajánlóinkat pedig itt és itt olvashatod el!

Lev Tolsztoj: Háború és béke (21. Század Kiadó)

Nem csak egy tényleg szép díszdobozos kiadást kapott – erről mindjárt – a 21. Század Kiadótól a regényirodalom egyik legismertebb klasszikusa, de új fordítást is: a Makai István-féle, 1954-ben megjelent fordítás már egyszer kapott egy kisebb ráncfelvarrást Gy. Horváth Lászlótól 2013-ban, most azonban Gy. Horváth teljesen új fordítást készített a könyvhöz. Hogy milyen jellegű eltérések vannak a két szöveg között, arról ez a poszt ad számot.

Az új fordítás mindig kétélű fegyver, de a kiadó most all-int mondott, és egy egészen luxuskivitelű díszdobozos kiadásba rakta össze mindezt, meg is mutatom:

Ez tipikusan az, amiről feljebb beszéltem: könyvtárgy. Őszintén szólva nem voltam teljesen biztos benne, hogy mennyire akarom én valójában elolvasni a Háború és békét, de ahogy ez a kezembe került, egyértelmű volt, hogy el akarom. Karácsonyi ajándéknak tökéletes, ha valami különös oknál fogva nem is olvassa el a célszemély, a polcon baromi jól fog mutatni. És el tudja sütni azt a viccet, hogy az oroszokról szól.

Jégvarázs 365 (Kolibri)

Nem tudom, kinél mekkora a Jégvarázs-őrület – én annyit tudok, hogy hónapok óta ugyanazt a tizenöt mesét olvasom fel egy végtelen loopban esténként, ami kezdett az Idétlen időkigre emlékeztetni.

Ez a könyv teljesen megoldja ezt a problémát, hiszen minden napra jut benne egy mese Elzáról, Annáról és a többiekről.

A kötet nagyon kreatívan használja fel a már ismert Jégvarázs-filmeket, rövidfilmeket és meséket, illetve csap hozzá jó pár eredeti történetet, hogy kijöjjön az a 365 mese, amelyek egyoldalasak, viszonylag kicsi illusztrációval – de hát valamit valamiért. Jelen esetben szívesen elcserélem a nagy illusztrációkat arra, hogy ne ugyanazt a 15 mesét olvassam hónapokig.

A ​Könyvek 4. – Meghalt és feltámadott (Kálvin Kiadó)

Számos Biblia volt már a kezemben, talán ez az egyik legnagyobb példányszámban, és vadul eltérő minőségben nyomott könyv világszerte. Ha szállodában vagyok, mindig megnézem a helyi példányt – mostanában nem mindig találok – nem is olyan régen pedig újraolvastam az Újszövetséget, aztán a szkeptikusok által annotált verzióját is. Lényeg a lényeg, hogy

olyan szép kivitelű és érdekes koncepciójú verzióval, mint a Kálvin Kiadó A Könyvek-sorozat, még nem találkoztam.

A koncepció lényege a következő:

„A hagyományos kiadások vers- és fejezetszámozása, valamint rövidebb szakaszai helyett nagyobb fejezetekben olvashatók a Szentírás könyvei, hogy a magunk tempójában, beosztásában, illetve nagyobb szövegösszefüggésekben olvashassuk az új fordítású Biblia (RÚF 2014) érthető, szabatos és mai magyar nyelven megszólaló szövegét.”

Nagyon érdekes élmény így olvasni, csak ajánlani tudom: a negyedik kötet az Újszövetséget fedi le. Mindemellett pedig a mind a négy könyv gyönyörű, remek ajándék karácsonyra.

Warren Ellis: Transmetropolitan 3. (Fumax)

Spider Jerusalem újságíró, aki az igazság feltárása közben nem igazán válogat a módszerekben: mindig keze ügyében van a béllazító fegyvere, rendszeresen be van drogozva, de ebben semmi különös nincs, mert mindenki más is. A jövőben járunk, a világ megőrült, de a politikusok pont ugyanannyira korrupt szemétládák, mint manapság.

Sikerül-e végül valamiféle rendet teremtenie Jerusalemnek a világban? És túléli-e, ha igen?

Kiderül a harmadik és egyben utolsó gyűjteményből, amiből a limitált kiadás ismét kifejezetten csodálatos. Ahogy nézem, a három limitált kiadású kötetet egyben már 100 ezer forint feletti összegért árulják az interneten, szóval megsúgom, hogy az első és a harmadik rész elérhető a kiadónál csekélyebb összegért.

Egy jó gyerekképregény: Újságoslányok / Cserkeszterek / Egérőrség (Ciceró)

A képregények egyébként is nagy felfutásban vannak már évek óta: míg a Transmetropolitan vagy a netflixes sorozat miatt csak még népszerűbbé vált Sandman annyira nem gyerekek kezébe való, addig például a Ciceró kiadó gondoskodik róla, hogy a kisebbek se maradjanak minőségi képregény nélkül. A termésből a Cserkeszterek (Lumberjanes), a Paper Girls – Újságoslányok első köteteit, illetve a legújabb Egérőrség-kötetet, A Fekete Fejszét olvastuk.

Három egészen különböző könyvről beszélünk, nekem felnőtt férfiként az egérőrség áll legközelebb a szívemhez, de a másik kettő is kifejezetten minőségi alkotás, amelyeket érzésre valahova a Stranger Things, illetve gyerekanimációs vonalon a Rejtélyek városkája és a Bagolyház környékére tennék – eléggé szelektív a tájékozottságom a területen, de érzek valami közöset ezekben a sztorikban.

A képregény király dolog, a kevésbé olvasó gyerekeket is ráveheti arra, hogy könyvet vegyenek a kezükbe. Érdemes tenni velük egy próbát!

Az illusztrált Harry Potter-sorozat (Animus)

Az évszázad egyik legnagyobb kulturális fenoménje a Harry Potter-univerzum, én is ebben nőttem fel, és most a gyerekekkel újraolvasva jó látni, hogyan szippantja be őket is Roxfort, ugyanakkor felnőttként egészen más kérdések merülnek fel, miközben a történetet olvassuk.

Mindez azonban semmit sem vona le abból, hogy az illusztrált kötet egy csoda.

Külön tetszik Jim Kay munkáiban, hogy általában nem a legkézenfekvőbb dolgot szeretné nekünk megmutatni a történetből, ezzel pedig gyakran olyan részletekre hívja fel a figyelmet, amelyeket akár még akkor is elmuasztottunk, ha már tizedszerre olvassuk a könyvet. Az illusztrált sorozat már az ötödik kötetnél tart, most viszont újranyomást kaptak a korábbi kötetek is, így mindegyik elérhető: remek ajándék a fa alá mind kiöregedő rajongóknak, mind kezdő varászlóknak és boszorkányoknak.

Cséfalvay, Laczó, Sudár: Ez is a mi ötven évünk (Press & PR)

A tavalyi év egyik legjobb könyve volt a volt kisalföldes újságírók győri nosztalgiázós könyve, amiről itt írtunk bővebben. Hasonló koncepcióval készült el idén a második kötet, mivel az első írása közben kiderült, hogy még rengeteg sztori és anekdota maradt mindenkiben.

Ismét feltárul egy csomó győri emlék és mindenki által ismert sztori és sok titkos történet,

régóta Győrben lakó, az elmúlt fél évszáadban itt felnőtt, dolgozó, tanuló embereknek egyértelműen jó ajándék karácsonyra. A könyvet a Baross utcai Lokálpatrióta Könyvesboltban lehet kapni.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.