Még egyáltalán nincs késő könyvet venni idén karácsonyra

Pintér Bence 2022-12-18 08:24:00
A Háború és béke új fordításától a profán képregényeken át a Biblia regényszerű újrakiadásáig – gyönyörű könyveket tehetünk a fa alá.

Bár szerintem alapvetően nem a könyv, hanem a könyvutalvány a legjobb ajándék – azzal nem tévedhetünk – mégis azt mondom, hogy érdemes egy-egy szép könyvet rakni minden szerettünknek a fa alá. És szép könyv alatt úgy értem, hogy valóban szépet: persze egy könyvet nem a borítójáról ítélünk meg, de minden évben akadnak egyszerűen könyvtárgyak, amelyeket már csak esztétikai szempontból is érdemes beszerezni.

Most vegyesen hoztam ilyen jellegű köteteket, aztán szimplán izgalmas idei könyveket, illetve egy adag gyerekkönyvet ebben az ajánlóban, ha valaki utolsó pillanatos ajándékot keresne.

A Könyves Kálmán rovat keretében megjelent könyvajánlóinkat pedig itt és itt olvashatod el!

Lev Tolsztoj: Háború és béke (21. Század Kiadó)

Nem csak egy tényleg szép díszdobozos kiadást kapott – erről mindjárt – a 21. Század Kiadótól a regényirodalom egyik legismertebb klasszikusa, de új fordítást is: a Makai István-féle, 1954-ben megjelent fordítás már egyszer kapott egy kisebb ráncfelvarrást Gy. Horváth Lászlótól 2013-ban, most azonban Gy. Horváth teljesen új fordítást készített a könyvhöz. Hogy milyen jellegű eltérések vannak a két szöveg között, arról ez a poszt ad számot.

Az új fordítás mindig kétélű fegyver, de a kiadó most all-int mondott, és egy egészen luxuskivitelű díszdobozos kiadásba rakta össze mindezt, meg is mutatom:

Ez tipikusan az, amiről feljebb beszéltem: könyvtárgy. Őszintén szólva nem voltam teljesen biztos benne, hogy mennyire akarom én valójában elolvasni a Háború és békét, de ahogy ez a kezembe került, egyértelmű volt, hogy el akarom. Karácsonyi ajándéknak tökéletes, ha valami különös oknál fogva nem is olvassa el a célszemély, a polcon baromi jól fog mutatni. És el tudja sütni azt a viccet, hogy az oroszokról szól.

Jégvarázs 365 (Kolibri)

Nem tudom, kinél mekkora a Jégvarázs-őrület – én annyit tudok, hogy hónapok óta ugyanazt a tizenöt mesét olvasom fel egy végtelen loopban esténként, ami kezdett az Idétlen időkigre emlékeztetni.

Ez a könyv teljesen megoldja ezt a problémát, hiszen minden napra jut benne egy mese Elzáról, Annáról és a többiekről.

A kötet nagyon kreatívan használja fel a már ismert Jégvarázs-filmeket, rövidfilmeket és meséket, illetve csap hozzá jó pár eredeti történetet, hogy kijöjjön az a 365 mese, amelyek egyoldalasak, viszonylag kicsi illusztrációval – de hát valamit valamiért. Jelen esetben szívesen elcserélem a nagy illusztrációkat arra, hogy ne ugyanazt a 15 mesét olvassam hónapokig.

A ​Könyvek 4. – Meghalt és feltámadott (Kálvin Kiadó)

Számos Biblia volt már a kezemben, talán ez az egyik legnagyobb példányszámban, és vadul eltérő minőségben nyomott könyv világszerte. Ha szállodában vagyok, mindig megnézem a helyi példányt – mostanában nem mindig találok – nem is olyan régen pedig újraolvastam az Újszövetséget, aztán a szkeptikusok által annotált verzióját is. Lényeg a lényeg, hogy

olyan szép kivitelű és érdekes koncepciójú verzióval, mint a Kálvin Kiadó A Könyvek-sorozat, még nem találkoztam.

A koncepció lényege a következő:

„A hagyományos kiadások vers- és fejezetszámozása, valamint rövidebb szakaszai helyett nagyobb fejezetekben olvashatók a Szentírás könyvei, hogy a magunk tempójában, beosztásában, illetve nagyobb szövegösszefüggésekben olvashassuk az új fordítású Biblia (RÚF 2014) érthető, szabatos és mai magyar nyelven megszólaló szövegét.”

Nagyon érdekes élmény így olvasni, csak ajánlani tudom: a negyedik kötet az Újszövetséget fedi le. Mindemellett pedig a mind a négy könyv gyönyörű, remek ajándék karácsonyra.

Warren Ellis: Transmetropolitan 3. (Fumax)

Spider Jerusalem újságíró, aki az igazság feltárása közben nem igazán válogat a módszerekben: mindig keze ügyében van a béllazító fegyvere, rendszeresen be van drogozva, de ebben semmi különös nincs, mert mindenki más is. A jövőben járunk, a világ megőrült, de a politikusok pont ugyanannyira korrupt szemétládák, mint manapság.

Sikerül-e végül valamiféle rendet teremtenie Jerusalemnek a világban? És túléli-e, ha igen?

Kiderül a harmadik és egyben utolsó gyűjteményből, amiből a limitált kiadás ismét kifejezetten csodálatos. Ahogy nézem, a három limitált kiadású kötetet egyben már 100 ezer forint feletti összegért árulják az interneten, szóval megsúgom, hogy az első és a harmadik rész elérhető a kiadónál csekélyebb összegért.

Egy jó gyerekképregény: Újságoslányok / Cserkeszterek / Egérőrség (Ciceró)

A képregények egyébként is nagy felfutásban vannak már évek óta: míg a Transmetropolitan vagy a netflixes sorozat miatt csak még népszerűbbé vált Sandman annyira nem gyerekek kezébe való, addig például a Ciceró kiadó gondoskodik róla, hogy a kisebbek se maradjanak minőségi képregény nélkül. A termésből a Cserkeszterek (Lumberjanes), a Paper Girls – Újságoslányok első köteteit, illetve a legújabb Egérőrség-kötetet, A Fekete Fejszét olvastuk.

Három egészen különböző könyvről beszélünk, nekem felnőtt férfiként az egérőrség áll legközelebb a szívemhez, de a másik kettő is kifejezetten minőségi alkotás, amelyeket érzésre valahova a Stranger Things, illetve gyerekanimációs vonalon a Rejtélyek városkája és a Bagolyház környékére tennék – eléggé szelektív a tájékozottságom a területen, de érzek valami közöset ezekben a sztorikban.

A képregény király dolog, a kevésbé olvasó gyerekeket is ráveheti arra, hogy könyvet vegyenek a kezükbe. Érdemes tenni velük egy próbát!

Az illusztrált Harry Potter-sorozat (Animus)

Az évszázad egyik legnagyobb kulturális fenoménje a Harry Potter-univerzum, én is ebben nőttem fel, és most a gyerekekkel újraolvasva jó látni, hogyan szippantja be őket is Roxfort, ugyanakkor felnőttként egészen más kérdések merülnek fel, miközben a történetet olvassuk.

Mindez azonban semmit sem vona le abból, hogy az illusztrált kötet egy csoda.

Külön tetszik Jim Kay munkáiban, hogy általában nem a legkézenfekvőbb dolgot szeretné nekünk megmutatni a történetből, ezzel pedig gyakran olyan részletekre hívja fel a figyelmet, amelyeket akár még akkor is elmuasztottunk, ha már tizedszerre olvassuk a könyvet. Az illusztrált sorozat már az ötödik kötetnél tart, most viszont újranyomást kaptak a korábbi kötetek is, így mindegyik elérhető: remek ajándék a fa alá mind kiöregedő rajongóknak, mind kezdő varászlóknak és boszorkányoknak.

Cséfalvay, Laczó, Sudár: Ez is a mi ötven évünk (Press & PR)

A tavalyi év egyik legjobb könyve volt a volt kisalföldes újságírók győri nosztalgiázós könyve, amiről itt írtunk bővebben. Hasonló koncepcióval készült el idén a második kötet, mivel az első írása közben kiderült, hogy még rengeteg sztori és anekdota maradt mindenkiben.

Ismét feltárul egy csomó győri emlék és mindenki által ismert sztori és sok titkos történet,

régóta Győrben lakó, az elmúlt fél évszáadban itt felnőtt, dolgozó, tanuló embereknek egyértelműen jó ajándék karácsonyra. A könyvet a Baross utcai Lokálpatrióta Könyvesboltban lehet kapni.

Szólj hozzá!

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.