Ötven év Győrben: nosztalgiázni hív a győri újságírók könyve

Pintér Bence 2021-07-28 14:05:00
Elolvastuk a könyvet, amiből még az is kiderül, hogy miben kért segítséget egyszer Dézsi Csaba András Gyurcsány Ferenctől.

Ez már a mi ötven évünk: ezzel a címmel adott ki nagyon igényesen elkészített, gazdag képanyaggal rendelkező kötetet Győr 750 éves jubileumára a Kisalföld két volt újságírója, Laczó Balázs és Sudár Ágnes. A koncepció pofonegyszerű, mégis remekül működik: 1970-től kezdve minden évhez társítanak valamit Győr történelméből, aztán ezt az eseményt, épületet, intézményt, helyszínt, stb. alaposan körbejárják, a tényanyagok mellett felvillantva a város történetének anekdotikus oldalát is.

A kötetben a Radó-szigeti Kioszk felrobbantásától a Covid-járványig jutunk, közben azonban mélyéségében ismerhetjük meg Győr közelmúltjának történetét.

Olyan épületek és városrészek felépítése elevenedik meg, mint a színház, az ifiház, az élményfürdő, az Arrabona-áruház, a Nádor-aluljáró, egész Adyváros illteve a ma Marcalvárosként ismert Kun Béla-lakótelep; olyan eseményekre emlékezhetünk vissza, mint a pápa látogatása, a főiskola egyetemmé válása, a 2013-as árvíz, a Rába ETO nyolcvanas évekbeli győzelmei vagy az Audi ETO diadalmenete. De ugyanígy megelevenedik a Mediawave, a Győrkőcfesztivál, a győrújbaráti tábor, ipari fronton pedig a Patyolat, a patinás győri éttermek, a lemezárugyár, a Győri Keksz, a Rába és az Audi is előkerül.

Alig pár témát soroltunk most fel a könyvből, de ebből is látszik: a részben Laczó Balázs korábbi cikkeire, részben friss interjúkra és korabeli újsághírekre építő anyag panorámikus képet ad a város elmúlt fél évszázadáról, kitérve kultúrára, sportra, iparra, urbanisztikára és politikára, és a kronologikus tagolást is nagyon jól ki tudja használni. Emellett nem csak témáiban nagyon sokszínű, de az adott történetek feldolgozásában is alapos úgy, hogy közben egyáltalán nem válik unalmassá.

Ráadásul a necces témákba sem fél belemenni a kötet: 2019 kapcsán például nem hallgatja el a kötet a Borkai-botrányt, tényszerű beszámolója az eseményekről a vásárcsarnok felújításáról szóló fejezetben mellett kapott helyett egy keretesben. Máshol nagyon jó áthallások vannak: a Kioszk lebontása kapcsán ugyanazokat az érveket hallhatjuk mint most a színház lebontása kapcsán; a színház építésénél pedig láthatunk fotót magáról Vasarelyről, aki a polgármester szerint csak egy kockás füzetre firkálta le a mozaikok tervét, itt viszont kiderül: a mester a helyszínt alaposan bejárva találta ki a fekete-fehér alkotást. (Ugyanitt azonban kimaradt a könyvből a Dunakapu tér konfliktusos felújítása.) 

Az önkormányzat hivatalos jubileumi könyveire (például a Dézsi Csaba András papagájának is emléket állító művészeti albumra) költött milliós összegekhez képest a szerzőpáros a várostól nem kapott támogatást, talán ezért van, hogy itt nem minden második oldalon találunk a polgármesterhez kötődő ügyeket. Viszont nagyon helyesen külön fejezetet kapott a szívcentrum létrejötte, ami a kardiológus-polgármester által indított, Kisalföld által felhangosított összefogásnak hála születhetett meg – de még így is szükség volt hozzá Gyurcsány Ferenc segítségére, akinél Dézsi személyesen kilincselt.

Számos ilyen kis anekdota bukkan fel a könyvben, amelyek a tény- és képanyaggal együtt gazdag képet adnak a városról.

Az Ez már a mi ötven évünk a középkorú és idősebb generációnak a gyerekkori nosztalgiázásra ad alkalmat, a fiataloknak pedig arra, hogy megtudják: milyen volt Győr, amikor a Széchenyi téren még nem díszkő gyerekpancsoló, hanem autóparkoló volt – és ebből az is látszik, hogy a nagy horderejűnek tűnő változásokhoz is hamar hozzászokik a város.

A kötet megrendelhető a kiadótól az info@pressandpr.hu címen és a +3620/4310643-as telefonszámon.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.