Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia győri regionális munkacsoportja

Farkas Bazsi 2022-12-16 10:28:48
Győr mellett a közeljövőben Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben is megalakul egy-egy munkacsoport.

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) első regionális munkacsoportja Győrben, amelynek vezetőjévé Hefter László Pannonhalmán alkotó üvegművészt választották.

A munkacsoport feladata, hogy segítse az egyéni és közösségi művészeti, művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését, színvonalának emelését - közölte az MMA pénteken az MTI-vel.

A közlemény idézi Vashegyi Györgyöt, az MMA elnökét, aki szerint a testület őszi közgyűlésén döntöttek arról, hogy regionális munkacsoportokat hoznak létre, hogy a köztestület a hazai és a külhoni magyarlakta területeken tovább erősítse a művészeti-kulturális életben való szerepvállalását, segítse a helyi kapcsolatépítést.

Fotó: mma.hu

A döntéssel annak a Makovecz Imre által megfogalmazott célnak tesz eleget az MMA, hogy különféle művészeti ágak képviselőit ültesse le egy asztal köré, segítve e művészeti területek közötti párbeszédet.

Győr mellett a közeljövőben Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben is megalakul egy-egy munkacsoport.

Az elnök kiemelte, hogy az egyes csoportok feladata lesz művészeti és művészetelméleti programok szervezése, részt vállalnak helyi kezdeményezésekben is és szélesebb körben segítik az adott régióhoz kapcsolódó művészeti tevékenységek eredményeinek bemutatását.

A győri munkacsoportban huszonöt akadémikus és tizenkét nem akadémikus köztestületi tag fejezte ki részvételi szándékát.

A regionális munkacsoportoknak akadémikus és nem akadémikus köztestületi tagjai lehetnek, akik önkéntes alapon, térítésmentesen végzik munkájukat.

Az is előírás, hogy a munkacsoportokban az MMA mind a kilenc tagozata képviselve legyen, egy ember akár két város munkacsoportjában is szerepet vállalhat.

Vashegyi György kitért a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) december 14-én kötött stratégiai együttműködési megállapodás jelentőségére is, amely elősegíti hazai és egyetemes magyar tudományos és művészeti eredmények megszületését, széleskörű megismertetését, valamint a kulturális élet minél színesebbé tételét.

A megállapodás része, hogy az MMA hét megalakuló regionális központjából öt esetében az MTA az MMA részére rendelkezésre bocsátja helyi irodáit és a hozzá kapcsolódó eszközparkját használati célból.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke szerint az MMA megalakult munkacsoportja támogató erőt képvisel a régió kulturális életében, ösztönző hatást fejt ki a jövőben létrejövő programjaival.

Kiss János, az MMA alelnöke, a Győri Balett művészeti tanácsadója és korábbi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a munkacsoport helyi fórumot teremt művészeti kérdések megvitatására, hogy a művészek, művészetelméleti szakemberek és a közönség között személyes kapcsolat alakulhasson ki, majd mélyülhessen el.

Rámutatott, hogy az MMA az elmúlt években számos nívós kulturális és művészeti program, tábor megvalósítását tette lehetővé a régióban helyi szervezetek pályázati támogatásával.

Richly Gábor, az MMA főtitkára azt hangoztatta, hogy az MMA minden tevékenységéhez aktív partnereket keres.

Juhász Judit, az MMA szóvívője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a győri munkacsoport alakuló ülésén felmerült az igény egy észak-nyugat-magyarországi régióról készülő, minél teljesebb kulturális intézményi térkép létrehozására, amelyben az MMA művészei fontos szerepet játszhatnak.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.