Amikor Orbán Viktor Szombathelyen járt egyszer csak észrevette, hogy van egy focipálya Újperinten, úgy gondolta, hát meg kéne támogatni

Farkas Bazsi 2022-12-13 08:23:00
Király Gábor szerint ez a 4 és fél milliárdos támogatásának története.

Pár hete foglalkoztunk a Király Gábor alapította Sportegyesület által végrehajtott fejlesztésekkel

A egykori hálóőr egyesülete 2019 novemberében kapott 4 milliárd 505 millió 212 ezer 585 forintot az újperinten található sportlétesítmény fejlesztésére. 

Ahogy azt korábban is írtuk, Király a sportkomplexum területének jó részét, egészen pontosan 19 ezer négyzetmétert a szombathelyi önkormányzattól ajándékként kapta. Akkor mindössze a terület értékének ÁFA tartalmát, 1 millió 538 ezer 960 forintot kellett kifizetnie.

A Király Sportcentrum 4 és fél milliárdos kivitelezésének közbeszerzését pedig egyetlen cég, a Szombathelyen virágboltokat, Körmenden pedig éttermet üzemeltető Veres és Társai Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. nyerte el. 

Kerestük a céget, hogy milyen referenciák alapján indultak el a közbeszerzésen, milyen építőipari tapasztalataik voltak a múltban, ám egyelőre nem érkezett válasz.

 A nyugat.hu-nak azonban a napokban interjút adott Király Gábor, ahol érintőlegesen kitértek a sportpálya fejlesztésére is.

Király azt mondta, hogy 15 éven keresztül folyamatosan fejlesztették a létesítményt, amikor támogatást kaptak az államtól, pontosabban nem is ők kapták a támogatást, hanem egy egyesület, a Király Sportegyesület, ami a város sportegyesülete - mondta Király. 

Király Gábornak abban igaza van, hogy egy egyesületet nem lehet birtokolni, annak alapítói vannak, ám enyhén szólva is meredek állítás, hogy a Király Sportegyesület a városé lenne.

Király Gábor és édesapja Király Ferenc alapították meg 2006-ban Szombathelyen a Király Sportegyesület elődjét, a Király Szabadidősport Egyesületet - írja a kiralysportegyesulet.hu.

A birosag.hu nyilvántartása szerint a sportegyesület elnöke Király Gábor, alelnöke pedig Király Zsanett.

Na de jöjjön a legizgalmasabb rész, a 4 milliárd 500 millió forintos támogatás története:

Mikor miniszterelnök úr Szombathelyen járt, nem tudta, hogy van ilyen sportlétesítmény pedig ismert a magyar válogatott miatt, és ő mikor látta ezt, akkor szimpatikus volt neki és azt mondta, ha Szombathelyen van egy ilyen, akkor ő ezt támogatni szeretné.

Orbán 2015-ben, amikor Szombathelyen járt ezt a sokmindent ígérte meg (részlet a szombathely.hu tudósításából):

A teljes foglalkoztatást elérte a város, ezért új munkaerőre van szükség. Ennek érdekében önkormányzati lakásokat kell építeni. A feladat elvégzéséhez szükséges részleteket egy közös munkacsoport dolgozza ki. A kormány elősegíti egy új multifunkcionális városi közszolgáltatási telephely kialakítását, amelyet 1,5 milliárd forinttal támogat a kormány. Központi forrásból megépül a dozmati víztározó. Felújítják a herényi Gothard-kastélyt, megépül egy új zarándokszálló. A Kossuth-díjas keramikus Schrammel Imre hagyatékát vagy új épületben, vagy a kormányzati forrásból felújított Szombathelyi Képtár épületében helyezik el. A Szent Márton-terv alapján a kormány az első ütemben már 2,5 milliárd forintot adott a katolikus egyháznak, másik 2,5 milliárdot pedig Szombathelynek. A terv megvalósítására második ütemben 5 milliárd forintot kap Szombathely városrehabilitációs fejlesztésekre. Ezen kívül a Szent Márton-év programjainak lebonyolítását 800 millió forintttal segíti a kormányzat. Új helyre kerül a buszpályaudvar, megépül az Éhen Gyula téren az intermodális pályaudvar. Sportfejlesztések is lesznek: kormányzati pénzből fejlesztik az Illés Akadémiát, a Király Sportcentrumot és a Fedett Uszoda harmadik ütemének megépítéséhez 2,6 milliárd forintos támogatást ad a városnak a kormány. Megépül Szombathely és Kőszeg között az új kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, illetve kétszer kétsávos lesz az M86-os várost elkerülő új szakasza.

Ezt végigolvasva mindenki láthatja, hogy mire volt pénz és mire nem, mi készült el, és mi nem. Mi volt prioritás, és mi nem.

Címlapfotón Orbán Viktor, miniszterelnök és Puskás Tivadar, Szombathely korábbi polgármestere (forrás: szombathely.hu).

Szólj hozzá!

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.