Szombathelyen érte el a képmutatás csúcsát az erdőirtó Fidesz

Farkas Bazsi 2022-11-17 10:31:00
Magánterületen parádézva háborodott fel a párt képviselője, hogy építési területen fákat vágtak ki.

Urbanizáció, mint folyamat (a latin urbs, a.m. város szóból) alatt az emberi települések kialakulását (és fejlődését), sűrűsödését és növekedését értjük. Ez a folyamat napjainkban egyre gyorsabban és nagyobb mértékben történik.- Wikipedia

Még mielőtt valakit teljesen összezavarnék szeretném tisztázni, hogy nem támogatom, nem pártolom a fák kivágását. Sőt, szívem szerint minden talpalatnyi helyre csemetét ültetnék, hogy ha valamit ezzel lehet tenni a klímaváltozás ellen, akkor azt megtegyem.

Vannak azonban ennek a műfajnak is írott szabályai. 

Van az úgy nevezett település, esetünkben város, Szombathely. A város pedig már csak olyan, hogy folyamatosan nől. Újabb és újabb területek lesznek áldozatai az urbanizációnak. Így tűnnek el a focipályák és emelkednek a helyükbe bevásárlóközpontok, vagy társasházak. Így tűnik el a korábban gyepekkel tarkított rét, és így jelölnek ki a település határain belül újabb építési telkeket. 

A folyamatot lehet minősíteni jónak vagy rossznak, ám egy dolgot nem szabad elfelejteni. A város minden egyes épületének helyét a természetből szakítottuk ki. 

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mivel képmutatás azt állítani, hogy, ami egykor korábban szabad volt, azt most - leginkább politikai lufi fújása miatt - tilos lenne megtenni.

A Homok úti beruházás iskolapéldája annak, amit az imént felvezettem. 

A területet tavaly, egy ingatlancsomag részeként, vásárolta meg a Vasi Ingatlanfejlesztési Zrt. Az önkormányzat összesen 816 millió 414 ezer 284 forintot zsebelt be ebből az üzletből, ami pedig azért volt szükséges, mivel a kormányzati elvonások és az elmaradt kompenzáció miatt hiány volt a városi költségvetésben.

A terület fölött található a Parkerdő lakópark. Az itt lakók pedig folyamatosan panaszkodnak az internet és áramellátás minőségére. Érdekes módon az ellen nem kezdett aláírásgyűjtésbe a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatt városházi kommunikációs vezetőként dolgozó civil, hogy a lakópark mellett beépülő Oladi plató micsoda természet rombolással jár. Hogy az ott épülő városrész - amely méreteit tekintve vetekedik az oladi és a Derkovits-lakóteleppel - milyen módon rontja majd a továbbiakban az ő lakókörnyezetük áram és internetellátását. Teszi közlekedhetetlenné a környék útjait.

A fidesz volt kommunikációs vezetőjének csak az a beruházás csípi a szemét, amit a mostani városvezetés által eladott telken indítanak el. Valószínű komoly haragot érezhet, hiszen a képviselő testületi csere miatt vesztette el állását. 

A minap jelent meg egy írás a megyei napilapban “Kecskés László a Parkerdő lakóparknál történt fakivágásról: Ez barbár pusztítás” címmel.

Kecskés László (Fidesz-KDNP) 2014-től tagja a szombathelyi képviselő testületnek. 

2014 és 2019 között a Fidesz-KDNP vezette Szombathelyen, Kecskés körzeti képviselősége alatt:

  • Minősítették át a Csónakázó-tó fölötti területet. Így épülhetett meg az Arany-patak és a Sportliget által körbefogott területen az a társasház, amelyben végül Illés Károly (Fidesz-KDNP) korábbi alpolgármester is lakást szerzett.
  • Vágták tarra a volt kemping területét, ahol faóriások magasodtak a területen.
  • Minősítették át a Homok út ezen részét és tették lehetővé, hogy újabb lakások épüljenek a területen.

Kecskés képviselő úr pont erről nem beszélt a lapnak.

De arról sem beszélt, hogy a telek magántulajdon, amelynek kellős közepén állva fotózták le, információink szerint pedig nem volt engedélye a képviselőnek az ott tartózkodásra. Ez pedig felveti a jogsértés lehetőségét.

Hogy tisztán lássunk, kérdéseket fogalmaztunk meg Kecskés felé (Az elküldött levél a cikk alján olvasható.), ám a képviselő nem válaszolt. Telefonon hívtuk fel, itt annyit mondott:

Nem kívánok válaszolni, a kérdések is egy csomó csúsztatást tartalmaznak. Az ügy annyira tiszta, hogy nincs egyebet mit mondjak.

Pedig többek között arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy mi a véleménye Kecskés képviselőnek a magyar kormány idén augusztusban hozott rendeletéről, amely gyakorlatilag szabályozás nélkül teszi lehetővé a fák kivágását. A legutóbbi nyilatkozata szerint ugyanis nem ért egyet a párja által alakított kormánnyal.

De azt is szívesen olvastuk volna válaszában, hogy az utóbbi időkben ő mennyi fát vágott ki a saját telkén, arról tett-e bejelentést a település jegyzőjének a zöld hatóságnak? Amely egyébként szükségtelen.

Régen volt ennyire gyenge ellenzék Szombathelyen, amely olyan képviselőket tömörített, akik biztos védvonal mögül dobálják a vizibombát a gyanútlanokra ám, amikor a korábban általuk elmondottakra kérdez rá valaki, akkor mondvacsinált indokokkal csúsznak ki a válaszadás lehetősége elől. 

Tisztelt képviselő úr!

A vaol.hu megjelent "Kecskés László a Parkerdő lakóparknál történt fakivágásról: Ez barbár pusztítás" című írással kapcsolatban tennék fel kérdéseket.

Tudna segíteni, hogy pontosan mikor lett a cikk tárgyát képező Homok úti terület átsorolva, hogy azon lakóingatlanok épülhessenek?
Tisztában volt-e azzal, hogy a cikkhez készített fotón Ön magánterületen áll? Kapott-e engedélyt a telek tulajdonosától, hogy Ön ott tartózkodjon?

A terület munkaterületnek látszik. Egyeztetett-e a terület tulajdonosával, hogy munkaterületről van-e szó, avagy nem? Amennyiben munkaterület, akkor miért nem viselt a fotón munkavédelmi sisakot?
A szóban forgó terület magánterület. Amennyiben Ön a saját területén fát vágott ki az elmúlt éveken azt korábban bejelentett-e a város jegyzőjének, a zöld hatóságnak, vagy bármely más az ügyben illetékesként hatóságnak?

A Magyar Közlöny 2022. évi 131. számában megjelent kormányrendelet szerint:

"Fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni.

Ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.

A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy. Eszerint természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.

Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.

A 100 százalékban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is letermelhetőek lesznek.

Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.

Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet." - ezt a rendeletet a Fidesz-KDNP (amely pártszövetségnek Ön is tagja) alkotta kormány hozta. Ennek összefüggésében kérdezném tisztelettel képviselő urat, hogy akkor Ön, aki a megyei napilapban elítélte azt, hogy egy magántulajdonú területen fákat vágtak ki, hibásnak érzi a kormány erdőirtást könnyítő rendeletét vagy sem?

Egyeztetett-e a terület tulajdonosával, hogy az építkezést követően mennyi fát fognak elültetni a területen?

Az Ön választókerületéhez több olyan terület is tartozik, ahol jelenleg is építkezés folyik, vagy nemrég fejeződött be egy új épület átadása.

2017-ben bontották le az egykori kemping házait és vágták ki az ottani ősfákat. Mit tett azért, hogy a terület tulajdonosa ne végezzen teljes tarvágást?

Az oladi-platón több társasház és családi ház is épül. Tisztelettel kérdezem képviselő urat, hogy az ott zajló természetrombolás ellen mikor emelte fel szavát?

Hasonló kérdésem lenne az Arany-patak mellett nemrég megépült társasházzal kapcsolatban. Ez szintén az Ön körzetében van. Tisztában vagyok vele, hogy a társasház helyén egy elhanyagolt régi piac épület volt. Ám a Puskás Tivadar vezette városvezetés terület minősítése nélkül a társasházat, amelyben frakciótársának Illés Károlynak is lakása van, nem lehetett volna megépíteni.

Mivel a vaol.hu cikkéből érezhető, hogy Ön egy természetvédő hevességével véleményezte a fakivágásokat. Tisztelettel kérdezném, hogy a patak melletti terület átminősítése ellen kardoskodott-e? Esetleg volt-e javaslata arra, hogy az Arany-patak melletti terület olyan funkciót kapjon, ami természetközelibb, és jobban illeszkedik a Sportliget és a Csónakázó-tó alkotta városképbe?

Válaszait előre is köszönöm!

Farkas Balázs
főszerkesztő

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.