Decemberben 5 milliárd 500 millió, januárban 8 milliárd 500 millió forintos gázszámlát fizet Győr

Pintér Bence 2022-10-28 16:20:14
Az októberi enyhe idő miatt a novemberi számla alig 176 millió forint lesz várhatóan, de a cég, úgy tűnik, jogtalanul nem kapcsolta be a távfűtést a szeptemberi hideg héten.

Több hónapnyi kérdésünkre válaszolt egy csomagban a Győr-Szol, miután jeleztük Prédl Antalnak, az önkormányzati városüzemeltető cég vezetőjének, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor arról írunk cikket, hogy nem válaszolnak a kérdéseinkre. Az egyik kérdésünk az volt, hogy mennyibe fog kerülni a gáz a városnak a fűtési szezonban – ezt nyár óta próbáljuk megtudni, mivel Székesfehérvár például nyár elején kötött szerződést, és már akkor az előző évi több mint háromszorosáért, és utána is jelentősen emelkedtek az árak.

Nyáron ezt válaszolta a cég:

A Győr-Szol Zrt. törvényi kötelezettségének eleget téve kiemelten kezeli a lakosság távhő szolgáltatással történő ellátását. A  társaság eddig is tájékoztatta a lakosságot a témában és a jövőben is meg fogja tenni, amikor ez szükséges.

Aztán az októberi győri közgyűlésen Pollreisz Balázs (MSZP) kérdésére kiderült, hogy az augusztusi gázárcsúcshoz rögzített áron szerződött végül a város december végéig, januártól pedig a mostani, negyedére visszaesett tőzsdei gázárhoz képest fog majd várhatóan. Konkrét számok azonban itt sem hangzottak el,

nekünk küldött válaszában azonban le tudta írni a becsült gázárat az év végi hónapokra a városüzemeltető cég.

Ez ugye úgy néz ki, hogy minden hónapban az előző havi fogyasztást fizeti a cég, tehát az októberi fogyasztás várhatóan 176 millió forintba, a novemberi 5 milliárd 500 millió forintba, a decemberi  8 milliárd 500 millió forintba fog kerülni. (Mindig a követhező hónapban kell fizetni, ezért beszélt arról a polgármester, hogy 5,5 milliárd forint lesz a decemberi – decemberben kézhez kapott – gázszámla.) A Győr-Szol azt írja: az októberi kedvező számlához hozzájárul, hogy enyhe volt az időjárás, ezért a távhőellátást jórészt geotermikus energiával tudták fedezni.

Hozzátették: 2023-ra még nincs fixált gázár, de mint fent említettük, az elhangzott a közgyűlésen, hogy azt a napokban fixálják – azt ott sem tette hozzá Prédl Antal igazgató, de azért érdemes megjegyezni: alacsony tőzsdei ár mellett. Ezt persze nem feltétlenül fogja követni a szolgáltató által a városnak adott ár.

Nem úgy tűnik, hogy sokat mérlegelhet a távfűtés bekapcsolásakor a Győr-Szol

Másik, szeptember óta húzódó ügyünk a Győr-Szollal a távfűtés bekapcsolásának kérdése. Ugye azt már elismerte korábban a cég, hogy ugyan megvoltak a feltételek a távfűtés beindításához szeptember 18-tól, ők mégsem indították be, mivel nem csak ezt a szempontont mérlegelték, bár korábban csak ezt a szempontot tették közzé a GyőrPlusz újságban. Azt is jelezték, hogy bárki kérhette a bekapcsolást külön, de olvasóink jelzései szerint sokan ezt azért nem kezdeményezték, mert a korábban közzétett szabály szerint azt várták, hogy a Győr-Szol magától bekapcsolja azt.

Megkérdeztük ezért, hogy mely törvényhelyek, vagy mely belső szabályzatok szabályozzák, hogy mi alapján mérlegelhet a cég: a válasz szerint a közszolgáltatási szerződés üzemviteli megállapodása szabályozza ezt, ebben azonban nem jeleznek más mérlegelési szempontont, mint a külső hőmérsékletet.

Mutatjuk:

Maga a dokumentum itt érhető el, az üzletszabályzatban. A cég a válaszában mégis azt írta ismét, hogy nem lehet csak ez alapján mérlegelni, hiszen más szempontok is vannak. Ez elképzelhető, azonban a cég által megidézett szabályzat szerint valójában nincs lehetőségük mérlegelésre a távfűtés teljes beindítása kapcsán – utána a hőmérsékletszabályozáskor már ismét van.

Szólj hozzá!

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.