Decemberben 5 milliárd 500 millió, januárban 8 milliárd 500 millió forintos gázszámlát fizet Győr

Pintér Bence 2022-10-28 16:20:14
Az októberi enyhe idő miatt a novemberi számla alig 176 millió forint lesz várhatóan, de a cég, úgy tűnik, jogtalanul nem kapcsolta be a távfűtést a szeptemberi hideg héten.

Több hónapnyi kérdésünkre válaszolt egy csomagban a Győr-Szol, miután jeleztük Prédl Antalnak, az önkormányzati városüzemeltető cég vezetőjének, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor arról írunk cikket, hogy nem válaszolnak a kérdéseinkre. Az egyik kérdésünk az volt, hogy mennyibe fog kerülni a gáz a városnak a fűtési szezonban – ezt nyár óta próbáljuk megtudni, mivel Székesfehérvár például nyár elején kötött szerződést, és már akkor az előző évi több mint háromszorosáért, és utána is jelentősen emelkedtek az árak.

Nyáron ezt válaszolta a cég:

A Győr-Szol Zrt. törvényi kötelezettségének eleget téve kiemelten kezeli a lakosság távhő szolgáltatással történő ellátását. A  társaság eddig is tájékoztatta a lakosságot a témában és a jövőben is meg fogja tenni, amikor ez szükséges.

Aztán az októberi győri közgyűlésen Pollreisz Balázs (MSZP) kérdésére kiderült, hogy az augusztusi gázárcsúcshoz rögzített áron szerződött végül a város december végéig, januártól pedig a mostani, negyedére visszaesett tőzsdei gázárhoz képest fog majd várhatóan. Konkrét számok azonban itt sem hangzottak el,

nekünk küldött válaszában azonban le tudta írni a becsült gázárat az év végi hónapokra a városüzemeltető cég.

Ez ugye úgy néz ki, hogy minden hónapban az előző havi fogyasztást fizeti a cég, tehát az októberi fogyasztás várhatóan 176 millió forintba, a novemberi 5 milliárd 500 millió forintba, a decemberi  8 milliárd 500 millió forintba fog kerülni. (Mindig a követhező hónapban kell fizetni, ezért beszélt arról a polgármester, hogy 5,5 milliárd forint lesz a decemberi – decemberben kézhez kapott – gázszámla.) A Győr-Szol azt írja: az októberi kedvező számlához hozzájárul, hogy enyhe volt az időjárás, ezért a távhőellátást jórészt geotermikus energiával tudták fedezni.

Hozzátették: 2023-ra még nincs fixált gázár, de mint fent említettük, az elhangzott a közgyűlésen, hogy azt a napokban fixálják – azt ott sem tette hozzá Prédl Antal igazgató, de azért érdemes megjegyezni: alacsony tőzsdei ár mellett. Ezt persze nem feltétlenül fogja követni a szolgáltató által a városnak adott ár.

Nem úgy tűnik, hogy sokat mérlegelhet a távfűtés bekapcsolásakor a Győr-Szol

Másik, szeptember óta húzódó ügyünk a Győr-Szollal a távfűtés bekapcsolásának kérdése. Ugye azt már elismerte korábban a cég, hogy ugyan megvoltak a feltételek a távfűtés beindításához szeptember 18-tól, ők mégsem indították be, mivel nem csak ezt a szempontont mérlegelték, bár korábban csak ezt a szempontot tették közzé a GyőrPlusz újságban. Azt is jelezték, hogy bárki kérhette a bekapcsolást külön, de olvasóink jelzései szerint sokan ezt azért nem kezdeményezték, mert a korábban közzétett szabály szerint azt várták, hogy a Győr-Szol magától bekapcsolja azt.

Megkérdeztük ezért, hogy mely törvényhelyek, vagy mely belső szabályzatok szabályozzák, hogy mi alapján mérlegelhet a cég: a válasz szerint a közszolgáltatási szerződés üzemviteli megállapodása szabályozza ezt, ebben azonban nem jeleznek más mérlegelési szempontont, mint a külső hőmérsékletet.

Mutatjuk:

Maga a dokumentum itt érhető el, az üzletszabályzatban. A cég a válaszában mégis azt írta ismét, hogy nem lehet csak ez alapján mérlegelni, hiszen más szempontok is vannak. Ez elképzelhető, azonban a cég által megidézett szabályzat szerint valójában nincs lehetőségük mérlegelésre a távfűtés teljes beindítása kapcsán – utána a hőmérsékletszabályozáskor már ismét van.

Szólj hozzá!

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.