Decemberben 5 milliárd 500 millió, januárban 8 milliárd 500 millió forintos gázszámlát fizet Győr

Pintér Bence 2022-10-28 16:20:14
Az októberi enyhe idő miatt a novemberi számla alig 176 millió forint lesz várhatóan, de a cég, úgy tűnik, jogtalanul nem kapcsolta be a távfűtést a szeptemberi hideg héten.

Több hónapnyi kérdésünkre válaszolt egy csomagban a Győr-Szol, miután jeleztük Prédl Antalnak, az önkormányzati városüzemeltető cég vezetőjének, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor arról írunk cikket, hogy nem válaszolnak a kérdéseinkre. Az egyik kérdésünk az volt, hogy mennyibe fog kerülni a gáz a városnak a fűtési szezonban – ezt nyár óta próbáljuk megtudni, mivel Székesfehérvár például nyár elején kötött szerződést, és már akkor az előző évi több mint háromszorosáért, és utána is jelentősen emelkedtek az árak.

Nyáron ezt válaszolta a cég:

A Győr-Szol Zrt. törvényi kötelezettségének eleget téve kiemelten kezeli a lakosság távhő szolgáltatással történő ellátását. A  társaság eddig is tájékoztatta a lakosságot a témában és a jövőben is meg fogja tenni, amikor ez szükséges.

Aztán az októberi győri közgyűlésen Pollreisz Balázs (MSZP) kérdésére kiderült, hogy az augusztusi gázárcsúcshoz rögzített áron szerződött végül a város december végéig, januártól pedig a mostani, negyedére visszaesett tőzsdei gázárhoz képest fog majd várhatóan. Konkrét számok azonban itt sem hangzottak el,

nekünk küldött válaszában azonban le tudta írni a becsült gázárat az év végi hónapokra a városüzemeltető cég.

Ez ugye úgy néz ki, hogy minden hónapban az előző havi fogyasztást fizeti a cég, tehát az októberi fogyasztás várhatóan 176 millió forintba, a novemberi 5 milliárd 500 millió forintba, a decemberi  8 milliárd 500 millió forintba fog kerülni. (Mindig a követhező hónapban kell fizetni, ezért beszélt arról a polgármester, hogy 5,5 milliárd forint lesz a decemberi – decemberben kézhez kapott – gázszámla.) A Győr-Szol azt írja: az októberi kedvező számlához hozzájárul, hogy enyhe volt az időjárás, ezért a távhőellátást jórészt geotermikus energiával tudták fedezni.

Hozzátették: 2023-ra még nincs fixált gázár, de mint fent említettük, az elhangzott a közgyűlésen, hogy azt a napokban fixálják – azt ott sem tette hozzá Prédl Antal igazgató, de azért érdemes megjegyezni: alacsony tőzsdei ár mellett. Ezt persze nem feltétlenül fogja követni a szolgáltató által a városnak adott ár.

Nem úgy tűnik, hogy sokat mérlegelhet a távfűtés bekapcsolásakor a Győr-Szol

Másik, szeptember óta húzódó ügyünk a Győr-Szollal a távfűtés bekapcsolásának kérdése. Ugye azt már elismerte korábban a cég, hogy ugyan megvoltak a feltételek a távfűtés beindításához szeptember 18-tól, ők mégsem indították be, mivel nem csak ezt a szempontont mérlegelték, bár korábban csak ezt a szempontot tették közzé a GyőrPlusz újságban. Azt is jelezték, hogy bárki kérhette a bekapcsolást külön, de olvasóink jelzései szerint sokan ezt azért nem kezdeményezték, mert a korábban közzétett szabály szerint azt várták, hogy a Győr-Szol magától bekapcsolja azt.

Megkérdeztük ezért, hogy mely törvényhelyek, vagy mely belső szabályzatok szabályozzák, hogy mi alapján mérlegelhet a cég: a válasz szerint a közszolgáltatási szerződés üzemviteli megállapodása szabályozza ezt, ebben azonban nem jeleznek más mérlegelési szempontont, mint a külső hőmérsékletet.

Mutatjuk:

Maga a dokumentum itt érhető el, az üzletszabályzatban. A cég a válaszában mégis azt írta ismét, hogy nem lehet csak ez alapján mérlegelni, hiszen más szempontok is vannak. Ez elképzelhető, azonban a cég által megidézett szabályzat szerint valójában nincs lehetőségük mérlegelésre a távfűtés teljes beindítása kapcsán – utána a hőmérsékletszabályozáskor már ismét van.

Szólj hozzá!

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.