Decemberben 5 milliárd 500 millió, januárban 8 milliárd 500 millió forintos gázszámlát fizet Győr

Pintér Bence 2022-10-28 16:20:14
Az októberi enyhe idő miatt a novemberi számla alig 176 millió forint lesz várhatóan, de a cég, úgy tűnik, jogtalanul nem kapcsolta be a távfűtést a szeptemberi hideg héten.

Több hónapnyi kérdésünkre válaszolt egy csomagban a Győr-Szol, miután jeleztük Prédl Antalnak, az önkormányzati városüzemeltető cég vezetőjének, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor arról írunk cikket, hogy nem válaszolnak a kérdéseinkre. Az egyik kérdésünk az volt, hogy mennyibe fog kerülni a gáz a városnak a fűtési szezonban – ezt nyár óta próbáljuk megtudni, mivel Székesfehérvár például nyár elején kötött szerződést, és már akkor az előző évi több mint háromszorosáért, és utána is jelentősen emelkedtek az árak.

Nyáron ezt válaszolta a cég:

A Győr-Szol Zrt. törvényi kötelezettségének eleget téve kiemelten kezeli a lakosság távhő szolgáltatással történő ellátását. A  társaság eddig is tájékoztatta a lakosságot a témában és a jövőben is meg fogja tenni, amikor ez szükséges.

Aztán az októberi győri közgyűlésen Pollreisz Balázs (MSZP) kérdésére kiderült, hogy az augusztusi gázárcsúcshoz rögzített áron szerződött végül a város december végéig, januártól pedig a mostani, negyedére visszaesett tőzsdei gázárhoz képest fog majd várhatóan. Konkrét számok azonban itt sem hangzottak el,

nekünk küldött válaszában azonban le tudta írni a becsült gázárat az év végi hónapokra a városüzemeltető cég.

Ez ugye úgy néz ki, hogy minden hónapban az előző havi fogyasztást fizeti a cég, tehát az októberi fogyasztás várhatóan 176 millió forintba, a novemberi 5 milliárd 500 millió forintba, a decemberi  8 milliárd 500 millió forintba fog kerülni. (Mindig a követhező hónapban kell fizetni, ezért beszélt arról a polgármester, hogy 5,5 milliárd forint lesz a decemberi – decemberben kézhez kapott – gázszámla.) A Győr-Szol azt írja: az októberi kedvező számlához hozzájárul, hogy enyhe volt az időjárás, ezért a távhőellátást jórészt geotermikus energiával tudták fedezni.

Hozzátették: 2023-ra még nincs fixált gázár, de mint fent említettük, az elhangzott a közgyűlésen, hogy azt a napokban fixálják – azt ott sem tette hozzá Prédl Antal igazgató, de azért érdemes megjegyezni: alacsony tőzsdei ár mellett. Ezt persze nem feltétlenül fogja követni a szolgáltató által a városnak adott ár.

Nem úgy tűnik, hogy sokat mérlegelhet a távfűtés bekapcsolásakor a Győr-Szol

Másik, szeptember óta húzódó ügyünk a Győr-Szollal a távfűtés bekapcsolásának kérdése. Ugye azt már elismerte korábban a cég, hogy ugyan megvoltak a feltételek a távfűtés beindításához szeptember 18-tól, ők mégsem indították be, mivel nem csak ezt a szempontont mérlegelték, bár korábban csak ezt a szempontot tették közzé a GyőrPlusz újságban. Azt is jelezték, hogy bárki kérhette a bekapcsolást külön, de olvasóink jelzései szerint sokan ezt azért nem kezdeményezték, mert a korábban közzétett szabály szerint azt várták, hogy a Győr-Szol magától bekapcsolja azt.

Megkérdeztük ezért, hogy mely törvényhelyek, vagy mely belső szabályzatok szabályozzák, hogy mi alapján mérlegelhet a cég: a válasz szerint a közszolgáltatási szerződés üzemviteli megállapodása szabályozza ezt, ebben azonban nem jeleznek más mérlegelési szempontont, mint a külső hőmérsékletet.

Mutatjuk:

Maga a dokumentum itt érhető el, az üzletszabályzatban. A cég a válaszában mégis azt írta ismét, hogy nem lehet csak ez alapján mérlegelni, hiszen más szempontok is vannak. Ez elképzelhető, azonban a cég által megidézett szabályzat szerint valójában nincs lehetőségük mérlegelésre a távfűtés teljes beindítása kapcsán – utána a hőmérsékletszabályozáskor már ismét van.

Szólj hozzá!

Ma bebizonyosodott: a fák még közösséget is tudnak építeni

Elkezdődött a szombathelyi fásítás egy újabb programja. A Gayer park, a Thököly utca, a Mártírok tere és az Ady tér kapott új csemetéket.

Felújítás után kinyitott a győri városi könyvtár főépülete

300 millió forintból újult meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér.

Gyalogos és két kutya is sérült egy győri balesetben

Autó ütközött busszal, a lesodródó autó kutyasétáltatót gázolt.

A Kisalföld szűkszavúan, a GyőrPlusz névtelen lejárató ckkben számolt be az akkugyár-ellenes tüntetésről

Haragosan vonultak el a tüntetők a GyőrPlusz névtelen tudósítása szerint.

Ma 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

Ennél ma már nem lesz pontosabb előrejelzés.

A tükörképüket támadó madarak védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédők

Egyszerű módszerekkel védhetjük meg maguktól az állatokat.

A Védegylet és az LMP megtámadta a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét

Azért támadták meg a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania.

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, az ajtónyitás utána meg is harapta

Az illetékes floridai hatóság később befogta és elaltatta az aligátort.

LMP: A szántóföldi művelés helyett napi több száz kamion jár majd Győrszentiván mellett

Hétfőn tüntet az LMP a győri civilekkel közösen a különösen veszélyes ipari terület létesítése ellen.

A sünök védelmére szólít fel az MME

Óvatosan bolygassuk a lomb- és rőzserakásokat.

Hatalmas átverés a Lego 745 forintért árult Millenium Falconja

Egyre-másra tűnnek fel Facebookon a hirdetések. A Lego azt javasolja, senki se kattintson.

Tappancs programot nyújtott be Balassa Péter

A Jobbik szombathelyi képviselője határozati javaslatot nyújtott be, hogy állami program induljon a felelős állattartásért.