Távfűtés: energiatakarékossági okokból tért el a kihirdetett szabálytól a Győr-Szol

Pintér Bence 2022-10-07 11:28:00
Hiába volt olyan hideg szeptemberben, hogy az egész rendszert el kellett volna indítani, úgy döntöttek, hogy csak akkor kapcsolják be a távfűtést, ha azt a társasházak kérik – derült ki a cég válaszából.

Páratlan dolog történt, sajtókérdésünkre válaszolt az önkormányzati tulajdonú városüzemeltető cég, a Győr-Szol, ami nem szokott ilyesmit csinálni.

Szeptember végén azt kérdeztük: miért vártak a távfűtés elindításával, ha olyan hideg volt, hogy a saját maguk által kommunikált szabályok szerint be kellett volna kapcsolni azt?

Mint arról beszámoltunk, szeptember 15-től van lehetőség ugyanis a távfűtés bekapcsolására egyéni kérés alapján, de ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint – előreláthatólag nem haladja meg a 10 fokot, illetőleg három egymást követő napon a 12 fokot, akkor el kell indítani a szolgáltatást mindenhol. Erről írt korábban a GyőrPlusz is. Mégsem ez történt szeptemberben Győrben.

Győrben szeptember 15-i 21 fokról már szeptember 18-ra 13 fokra hűlt a napi átlaghőmérséklet, majd szeptember 19. és 21. között, tehát három napon át nem haladta meg a 12 fokot. Ez azt jelenti, hogy az időjárási adatok alapján elvileg már múlt hét elején be kellett volna kapcsolni a távfűtést. Ez maradt a helyzet egyébként egészen vasárnapig, tehát szeptember 25-ig. Érdekes módon hétfőnismét magasabb,16 fok volt a napi átlaghőmérséklet, ehhez képest mégis kedden jelentették be, hogy akkor most már bekapcsolják mindenhol a távfűtést.

Tényleg figyelmen kívül hagyta a szabályt a Győr-Szol

Az önkormányzati cég lapunkat válaszában arról tájékoztatta: bár valóban hűvösre fordult az idő, a Győr-Szol úgy döntött, hogy „csak azokban az épületekben indítja el a fűtést, hol a közösségek képviselője azt megrendeli”, mégpedig azért, mert az időjárás mellett szem előtt tartották „a kormányzat által kihirdetett energia-veszélyhelyzetet”, „az épületek egymástól eltérő hőtartalékait” és a „felhasználók eltérő igényeit”. Azt írták: szerintük a lakóépületekeben élők tudják legjobban eldönteni, hogy a fűtés indokolt-e. Szeptember 23-ig két társasház kérte a fűtés beindítását – bár lehet, hogy a többiek a hőmérsékletet figyelve arra vártak, hogy a Győr-Szol majd a szabályok szerint beindítja a fűtést.

Kérdés, hogy ebben az esetben mi szükség van általános szabályra, amit épp annak figyelmen kívül hagyása előtt egy héttel erősített meg a cég az önkormányzati médiában.

Szeptember 26-án végül azért döntöttek a távfűtés szeptember 28-i elindítása mellett, mert addigra több gyermek- és idősgondozó intézmény és lakóépület is kérte ezt – valószínűleg eddigre értette meg mindenki, hogy a Győr-Szol magától a szabály ellenére sem fogja bekapcsolni a fűtést –, és az időjárás is hűvös, borús időt jelzett előre. Azt írja a cég: ezt követően a sok éves gyakorlatnak megfelelően az időjárás függvényében folytatják vagy állítják le a fűtést, vagy ha indokolt, szakaszosan (reggel és este) fűtenek.

Az általánostól eltérő fűtést – akár elindítást, akár leállítást – a lakóközösségek továbbra is kezdeményezhetik. 

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.