Távfűtés: energiatakarékossági okokból tért el a kihirdetett szabálytól a Győr-Szol

Pintér Bence 2022-10-07 11:28:00
Hiába volt olyan hideg szeptemberben, hogy az egész rendszert el kellett volna indítani, úgy döntöttek, hogy csak akkor kapcsolják be a távfűtést, ha azt a társasházak kérik – derült ki a cég válaszából.

Páratlan dolog történt, sajtókérdésünkre válaszolt az önkormányzati tulajdonú városüzemeltető cég, a Győr-Szol, ami nem szokott ilyesmit csinálni.

Szeptember végén azt kérdeztük: miért vártak a távfűtés elindításával, ha olyan hideg volt, hogy a saját maguk által kommunikált szabályok szerint be kellett volna kapcsolni azt?

Mint arról beszámoltunk, szeptember 15-től van lehetőség ugyanis a távfűtés bekapcsolására egyéni kérés alapján, de ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint – előreláthatólag nem haladja meg a 10 fokot, illetőleg három egymást követő napon a 12 fokot, akkor el kell indítani a szolgáltatást mindenhol. Erről írt korábban a GyőrPlusz is. Mégsem ez történt szeptemberben Győrben.

Győrben szeptember 15-i 21 fokról már szeptember 18-ra 13 fokra hűlt a napi átlaghőmérséklet, majd szeptember 19. és 21. között, tehát három napon át nem haladta meg a 12 fokot. Ez azt jelenti, hogy az időjárási adatok alapján elvileg már múlt hét elején be kellett volna kapcsolni a távfűtést. Ez maradt a helyzet egyébként egészen vasárnapig, tehát szeptember 25-ig. Érdekes módon hétfőnismét magasabb,16 fok volt a napi átlaghőmérséklet, ehhez képest mégis kedden jelentették be, hogy akkor most már bekapcsolják mindenhol a távfűtést.

Tényleg figyelmen kívül hagyta a szabályt a Győr-Szol

Az önkormányzati cég lapunkat válaszában arról tájékoztatta: bár valóban hűvösre fordult az idő, a Győr-Szol úgy döntött, hogy „csak azokban az épületekben indítja el a fűtést, hol a közösségek képviselője azt megrendeli”, mégpedig azért, mert az időjárás mellett szem előtt tartották „a kormányzat által kihirdetett energia-veszélyhelyzetet”, „az épületek egymástól eltérő hőtartalékait” és a „felhasználók eltérő igényeit”. Azt írták: szerintük a lakóépületekeben élők tudják legjobban eldönteni, hogy a fűtés indokolt-e. Szeptember 23-ig két társasház kérte a fűtés beindítását – bár lehet, hogy a többiek a hőmérsékletet figyelve arra vártak, hogy a Győr-Szol majd a szabályok szerint beindítja a fűtést.

Kérdés, hogy ebben az esetben mi szükség van általános szabályra, amit épp annak figyelmen kívül hagyása előtt egy héttel erősített meg a cég az önkormányzati médiában.

Szeptember 26-án végül azért döntöttek a távfűtés szeptember 28-i elindítása mellett, mert addigra több gyermek- és idősgondozó intézmény és lakóépület is kérte ezt – valószínűleg eddigre értette meg mindenki, hogy a Győr-Szol magától a szabály ellenére sem fogja bekapcsolni a fűtést –, és az időjárás is hűvös, borús időt jelzett előre. Azt írja a cég: ezt követően a sok éves gyakorlatnak megfelelően az időjárás függvényében folytatják vagy állítják le a fűtést, vagy ha indokolt, szakaszosan (reggel és este) fűtenek.

Az általánostól eltérő fűtést – akár elindítást, akár leállítást – a lakóközösségek továbbra is kezdeményezhetik. 

Szólj hozzá!

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.