Távfűtés: energiatakarékossági okokból tért el a kihirdetett szabálytól a Győr-Szol

Pintér Bence 2022-10-07 11:28:00
Hiába volt olyan hideg szeptemberben, hogy az egész rendszert el kellett volna indítani, úgy döntöttek, hogy csak akkor kapcsolják be a távfűtést, ha azt a társasházak kérik – derült ki a cég válaszából.

Páratlan dolog történt, sajtókérdésünkre válaszolt az önkormányzati tulajdonú városüzemeltető cég, a Győr-Szol, ami nem szokott ilyesmit csinálni.

Szeptember végén azt kérdeztük: miért vártak a távfűtés elindításával, ha olyan hideg volt, hogy a saját maguk által kommunikált szabályok szerint be kellett volna kapcsolni azt?

Mint arról beszámoltunk, szeptember 15-től van lehetőség ugyanis a távfűtés bekapcsolására egyéni kérés alapján, de ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint – előreláthatólag nem haladja meg a 10 fokot, illetőleg három egymást követő napon a 12 fokot, akkor el kell indítani a szolgáltatást mindenhol. Erről írt korábban a GyőrPlusz is. Mégsem ez történt szeptemberben Győrben.

Győrben szeptember 15-i 21 fokról már szeptember 18-ra 13 fokra hűlt a napi átlaghőmérséklet, majd szeptember 19. és 21. között, tehát három napon át nem haladta meg a 12 fokot. Ez azt jelenti, hogy az időjárási adatok alapján elvileg már múlt hét elején be kellett volna kapcsolni a távfűtést. Ez maradt a helyzet egyébként egészen vasárnapig, tehát szeptember 25-ig. Érdekes módon hétfőnismét magasabb,16 fok volt a napi átlaghőmérséklet, ehhez képest mégis kedden jelentették be, hogy akkor most már bekapcsolják mindenhol a távfűtést.

Tényleg figyelmen kívül hagyta a szabályt a Győr-Szol

Az önkormányzati cég lapunkat válaszában arról tájékoztatta: bár valóban hűvösre fordult az idő, a Győr-Szol úgy döntött, hogy „csak azokban az épületekben indítja el a fűtést, hol a közösségek képviselője azt megrendeli”, mégpedig azért, mert az időjárás mellett szem előtt tartották „a kormányzat által kihirdetett energia-veszélyhelyzetet”, „az épületek egymástól eltérő hőtartalékait” és a „felhasználók eltérő igényeit”. Azt írták: szerintük a lakóépületekeben élők tudják legjobban eldönteni, hogy a fűtés indokolt-e. Szeptember 23-ig két társasház kérte a fűtés beindítását – bár lehet, hogy a többiek a hőmérsékletet figyelve arra vártak, hogy a Győr-Szol majd a szabályok szerint beindítja a fűtést.

Kérdés, hogy ebben az esetben mi szükség van általános szabályra, amit épp annak figyelmen kívül hagyása előtt egy héttel erősített meg a cég az önkormányzati médiában.

Szeptember 26-án végül azért döntöttek a távfűtés szeptember 28-i elindítása mellett, mert addigra több gyermek- és idősgondozó intézmény és lakóépület is kérte ezt – valószínűleg eddigre értette meg mindenki, hogy a Győr-Szol magától a szabály ellenére sem fogja bekapcsolni a fűtést –, és az időjárás is hűvös, borús időt jelzett előre. Azt írja a cég: ezt követően a sok éves gyakorlatnak megfelelően az időjárás függvényében folytatják vagy állítják le a fűtést, vagy ha indokolt, szakaszosan (reggel és este) fűtenek.

Az általánostól eltérő fűtést – akár elindítást, akár leállítást – a lakóközösségek továbbra is kezdeményezhetik. 

Szólj hozzá!

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.

Januárban nem változik a menetrend, tárgyal a város és a Volán

Nincs megegyezés a Volánnal, idénre 1,5 milliárd forintot kérne pluszban a cég, a polgármester még az előző évit sem akarja kifizetni.