Távfűtés: energiatakarékossági okokból tért el a kihirdetett szabálytól a Győr-Szol

Pintér Bence 2022-10-07 11:28:00
Hiába volt olyan hideg szeptemberben, hogy az egész rendszert el kellett volna indítani, úgy döntöttek, hogy csak akkor kapcsolják be a távfűtést, ha azt a társasházak kérik – derült ki a cég válaszából.

Páratlan dolog történt, sajtókérdésünkre válaszolt az önkormányzati tulajdonú városüzemeltető cég, a Győr-Szol, ami nem szokott ilyesmit csinálni.

Szeptember végén azt kérdeztük: miért vártak a távfűtés elindításával, ha olyan hideg volt, hogy a saját maguk által kommunikált szabályok szerint be kellett volna kapcsolni azt?

Mint arról beszámoltunk, szeptember 15-től van lehetőség ugyanis a távfűtés bekapcsolására egyéni kérés alapján, de ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint – előreláthatólag nem haladja meg a 10 fokot, illetőleg három egymást követő napon a 12 fokot, akkor el kell indítani a szolgáltatást mindenhol. Erről írt korábban a GyőrPlusz is. Mégsem ez történt szeptemberben Győrben.

Győrben szeptember 15-i 21 fokról már szeptember 18-ra 13 fokra hűlt a napi átlaghőmérséklet, majd szeptember 19. és 21. között, tehát három napon át nem haladta meg a 12 fokot. Ez azt jelenti, hogy az időjárási adatok alapján elvileg már múlt hét elején be kellett volna kapcsolni a távfűtést. Ez maradt a helyzet egyébként egészen vasárnapig, tehát szeptember 25-ig. Érdekes módon hétfőnismét magasabb,16 fok volt a napi átlaghőmérséklet, ehhez képest mégis kedden jelentették be, hogy akkor most már bekapcsolják mindenhol a távfűtést.

Tényleg figyelmen kívül hagyta a szabályt a Győr-Szol

Az önkormányzati cég lapunkat válaszában arról tájékoztatta: bár valóban hűvösre fordult az idő, a Győr-Szol úgy döntött, hogy „csak azokban az épületekben indítja el a fűtést, hol a közösségek képviselője azt megrendeli”, mégpedig azért, mert az időjárás mellett szem előtt tartották „a kormányzat által kihirdetett energia-veszélyhelyzetet”, „az épületek egymástól eltérő hőtartalékait” és a „felhasználók eltérő igényeit”. Azt írták: szerintük a lakóépületekeben élők tudják legjobban eldönteni, hogy a fűtés indokolt-e. Szeptember 23-ig két társasház kérte a fűtés beindítását – bár lehet, hogy a többiek a hőmérsékletet figyelve arra vártak, hogy a Győr-Szol majd a szabályok szerint beindítja a fűtést.

Kérdés, hogy ebben az esetben mi szükség van általános szabályra, amit épp annak figyelmen kívül hagyása előtt egy héttel erősített meg a cég az önkormányzati médiában.

Szeptember 26-án végül azért döntöttek a távfűtés szeptember 28-i elindítása mellett, mert addigra több gyermek- és idősgondozó intézmény és lakóépület is kérte ezt – valószínűleg eddigre értette meg mindenki, hogy a Győr-Szol magától a szabály ellenére sem fogja bekapcsolni a fűtést –, és az időjárás is hűvös, borús időt jelzett előre. Azt írja a cég: ezt követően a sok éves gyakorlatnak megfelelően az időjárás függvényében folytatják vagy állítják le a fűtést, vagy ha indokolt, szakaszosan (reggel és este) fűtenek.

Az általánostól eltérő fűtést – akár elindítást, akár leállítást – a lakóközösségek továbbra is kezdeményezhetik. 

Szólj hozzá!

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.