Decemberig elég drágán, januártól talán olcsóbban kapja majd a gázt Győr

Pintér Bence 2022-10-27 01:23:00
A Pannon-Víz és a víziközművagyon ügyében még nincs döntés.

Két fontos győri ügyről is csak a keddi közgyűlés legvégén, Pollreisz Balázs (MSZP) külön kérdése nyomán esett szó: a Pannon-Víz és a víziközművagyon államosítása ésa gázszerződés ugyan olyan ügyek voltak, amelyek tárgyalása rendkívüli közgyűlést is ért már idén, mindkét fronton nagy a csend. Pedig a Pannon-Víz ügyében Balla Jenő független képviselő kérdéssort is küldött egyébként a céget irányító Rácz Attilának, ám arra egy hónap alatt sem kapott választ.

Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) pedig a legutóbbi, szeptemberi közgyűlésen mondta, hogy aznap délután megy tárgyalni Budapestre – hivatalosan ezért nem ment a szentiváni civilek ezerfős lakossági fórumára –, azóta azonban nem nagyon mondott semmit az ügyről.

A keddi ülésen kiderült: még nincs döntés az ügyben, 

Dézsi Csaba András polgármester szerint tárgyalni kell tovább. Nem tiszta még pontosan szerinte, hogy hogy fog kinézni az a rendszer, amihez csatlakozni lehetne, és az sem ad támpontot, hogy Székesfehérvár például csatlakozott, Debrecen viszont nem. Szerinte akkor tud csatlakozni Győr, hogy pontosan hogy épül fel majd az állami cég, és amíg nem tudjuk meg, hogy ki határozza meg, hogy ki lesz a menedzsment, vagy hogy milyen fejlesztéseket terveznek Győrben.

Az is probléma viszont, ha a Pannon-Víz, ami Győr többségi tulajdonában van, nem tudja kifizetni a jövő évi energiaszámlákat. Az azonban biztos a polgármester szerint, hogy a legfontosabb az, hogy a vízellátás biztosított legyen. Ezen felül az is fontos, hogy ne gondolják azt Budapesten, hogy Győr gazdag város, itt nem kell fejleszteni.

Év végéig biztos drágán veszi a város a gázt

Pollreisz másik kérdése a város gázszerződésére vonatkozott, amelyről nem igazán kapott tájékoztatást a közgyűlés; mi is hónapok óta próbáljuk megtudni a Győr-Szoltól a részleteket, főleg azóta, mióta Dézsi polgármester december hónapra konkrét összeget mondott azzal kapcsolatban, hogy mennyibe fog kerülni a gáz: 5,5 milliárd forintba. Közben azonban az augusztusi csúcsról (339 euró/MWh) jelentősen bezuhant a gáz ára, aznap éppen 90 euró/MWh volt az aktuális piaci ár.

Kiderült azonban, hogy ez egyelőre nem érinti a város által fizetett magas árat, mivel azt az augusztusi árhoz rögzítve kötötték meg december végéig, bár lesz állami kompenzáció is később. A januártól érvényes árat viszont a mostani világpiaci árak alapján számolják majd, így az várhatóan kedvezőbb lesz.

Prédl Antal Győr-Szol-vezér mindezt úgy fogalmazta meg, hogy szerinte összességében azt lehet mondani, hogy egy jó szerződést kötöttek, viszont pontos összegeket nem tud mondani jövő évre. A decemberi összeg a már ismert ár és a korábbi évek fogyasztásának szorzatából jön ki.

A közgyűlés felvételén 2 óra 37 perctől tekinthető meg a két válasz:

Közgyűlés | ÉLŐ | 2022.10.25. 10:00

null

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.