Dézsi: Tényleg akkora tragédia, hogy bezártuk az uszodákat?

Pintér Bence 2022-10-18 09:20:00
A győri polgármester szerint ő „annak idején” a Mosoni-Dunában tanult meg úszni.

Interjút adott az kormányközeli Indexnek Dézsi Csaba András győri polgármester, amelyben többnyire az elmúlt hetekben többször is elismételt kommunikációs paneljeit mondta el újra, és amelyben a néhány ponton egészen nyilvánvaló csúsztatás és félrebeszélés ellenére sem sikerült visszakérdeznie az azt készítő médiamunkásnak.

A győri polgármester már az első kérdésre válaszolva csúsztatott, azt mondta ugyanis, hogy „húsz évvel ezelőtt magánkézbe került a fürdők és a termálkutak üzemeltetése, akkor lekötötték a Bercsényit a rendszerről” – valójában a Rába Quelle egy darabig még ez után is fűtötte a Bercsényit, ez szerződéses kötelessége is volt, de aztán a város és a cég vitába keveredett, és lekötötték a rendszerről. Ezután tavaly év végén – amikor már bőven látszottak az energiaválság első szelei – ki is vették a szerződésből ezt a kitételt.

A második kérdésben megint nem ismerte el a polgármester, hogy a város anyagi helyzete miatt volt Győr az első város, ahol bezárták az uszodákat,

ehelyett arról beszélt, hogy „Győr három uszodája közül az Aqua Uszoda sátras nagymedencéje most is egész nap nyitva tart” – sportolóknak, ugyebár –, és arról, hogy a Magyar Vilmos Uszodát felújítás miatt zárták be. Korábban a polgármester azt állította: álhír, hogy zárva vannak az uszodák. Ezután zavaros magyarázatba kezdett arról, hogy miért nem a pandémia alatt újították fel az uszodát, ami akkor, 2020-ban március 17. és május 20. között, aztán novembertől következő év márciusig mindenképpen, majd július közepe és augusztus 21. között is zárva volt egyébként a nagyközönség számára. Utóbbi lehetett az a pár hét, amikor kijavítottak pár dolgot a polgármester elmondása szerint.

Ezután a következő kérdésre válaszolva mégis elmondta, hogy az Aqua megemelkedett rezsiköltségei jelenleg meghaladják a város gazdasági képességeit. Erre érkezett az interjúkérdés, ami már önmagában valótlanságot implikál: „Hasonló sors várhat a többi győri sport- és kulturális intézményre?” – kérdezték a polgármestertől, aki valójában már egy hónapja bezárta a város legtöbb sport- és kulturális létesítményét.

Az elmúlt hetekben megismert kommunikációs panelek elpufogtatása után végül így zárult az interjú:

„Lehet azt mondani, hogy eljött a világvége: bezártuk a győri uszodákat! Ennek tényleg akkora tragédiának kell lennie a folyók városában? Én annak idején a Mosoni-Dunában tanultam meg úszni nyáron, télen pedig korcsolyázni. Arra is emlékszem, hogy gyerekként a nagymamám átküldött a hideg szobába almáért, mert nem volt pénzük arra, hogy minden szobát kifűtsenek. Lehet, hogy most is így lesz, és ezt is túl fogjuk élni.”

Dézsi polgármester az elmúlt másfél évben leginkább csak számára biztonságos helyeken adott interjút: általában saját kommunikációs tanácsadójának a GyőrPluszon, vagy fizetett hirdetésként a Kisalföldben. A valódi újságírói kérdések elől viszont rendre elmenekült: kameránk elől kétszer még tavaly, míg idén októberben nem mert kijönni a GyőrPlusz Média főbejáratán addig, amíg kamerával vártunk rá ott, hanem egy hátsó bejáraton távozott az épületből. Ehhez hozzájön még, hogy levélben feltett kérdésekre, illetve közérdekű adatigénylésekre sem hajéandó válaszolni.

Szólj hozzá!

Végleg bezárt a Posta, eladó a szombathelyi Március 15. téri helyiség

95 négyzetméter, 30 és fél millió forint a kikiáltási ára.

Már nem rezidensek ügyelnek a győri kórházban

130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre a megyében.

A tizedikről zuhant egy nő a mélybe a győri Szent Imre úton

Az esettel kapcsolatosan felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Kávé és pirítós ízű IPA

Nem fogynak el a kisüzemi sörfőzdék ötletei.

A szombathelyi önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése

A mai közgyűlés szigorította a növények kivágásának lehetőségét az önkormányzat.

Nem akarja kiadni a győri önkormányzat a közmeghallgatás videófelvételét

Az ülésen elhangzott, hogy készül ilyen, a polgármester azt állítja, nincs a birtokukban ilyen felvétel.

Állandó kiállítása nyílik Szombathelyen a Kossuth-díjas Geszler Máriának

Szeptembertől a Képtárban lehet majd látogatni a tárlatot.

Így tartanak nyitva tavasszal és ősszel a győri hulladékudvarok

A Reptéri úti hulladékudvar technikai okok miatt zárva van.

A MÁV applikációban átmetileg nem lehet jegyet váltani

A szokottnál tovább, akár 20-30 percig is eltarthat, amíg a jegy megérkezik a vásárlóhoz.

Halász Bence olyan eredményt szeretne a hazai vb-n, amire minden magyar büszke lehet

A szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője térde is egyre jobb állapotban van.

Szigorúan ellenőrzi a szombathelyi közterület-felügyelet a Brenner-villa melletti parkolókat

Van, ahol szabályosan lehet parkoló, van ahol tilos. Zöldterületen hagyott autóért akár 200 ezer forint bírságot is kiszabhatnak.

Facebook-poszt miatt tört ki a cicaharc Borsi Róbert és Balla Jenő között

A keddi közgyűlésen Borsi fegyelmi eljárás megindításával fenyegette a független képviselőt: plágium miatt.

LMP: az akkumulátorgyárak sem mehetnek szembe az emberek érdekeivel

Keresztes László Lóránt résztvevő iparági befektetőkhöz szólva kijelentette: végleg elveszítik az emberek bizalmát, ha nem jelennek meg egy közmeghallgatáson.

Veszélybe került a kőszegi Kálvária templom felújítása

Szinte beszerezhetetlen alapanyagot loptak el a helyszínről.