Alig több, mint 78 ezer forintot kap az államtól a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót otthon gondozó családtag

Farkas Bazsi 2022-10-10 17:57:15
Ungár Péter felkérdezte a kormányt, hogy mit terveznek tenni a családtagjukat otthon ápolókkal. Sok konkrétum nem érkezett a jövőt illetően.

A legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozó családtagok mindössze 78 ezer 130 forintot kapnak az államtól - ez derült ki Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszból. 

Ungár egy egész kérdéssort intézett Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszterhez. Amiben azokat a kérdésket tette fel, hogy:

1. Tervezik -e a jövőben támogatni azokat a családokat, akik idős, demens rokonukat otthon ápolják, napi 24 órában a megélhetéshez egyáltalán nem elégséges, megalázó összegért?
2. Tervezik -e bővíteni a bentlakásos otthonokban a férőhelyek számát?
3. Kapnak -e a jövőben támogatást az önkormányzatok, hogy az idősek nappali ellátását biztosítani tudják az infláció és a rezsiemelkedés ellenére is?
4. Tervezik -e emelni a demensekkel, idősekkel foglakozó szociális dolgozók számát, hogy csökkenjen a munkaerőhiány és a fluktuáció?
5. Mikorra készül el az a külső és belső intézményrendszer kialakítása, melyre államtitkár úr hivatkozott, amit az egyházakkal és a szakmai szervezetekkel együtt a minisztérium dolgoz ki?
6. Mely szakmai szervezetekkel egyeztettek?

A feltett kérdésekre - igaz a jövőt illető konkrétumok nélkül - Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt. 

Az államtitkár a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozó családtagok megdöbbentő 78 ezer 130 forintos állami juttatásához azt is hozzáfűzte, hogy 2023-ban 5%-os emelést kíván a kormány ezen összegen végrehajtani.

A Fidesz arra nagyon büszke, hogy 12 év alatt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása 78.130 forintra nőtt.

Ezzel Rétvári Bence államtitkár úr beismerte, hogy a kormány nem tartja megalázónak, sőt elégségesnek ítéli meg ezt az összeget mindazoknak, akik otthon ápolják súlyosan beteg hozzátartozójukat.

Az államtitkár azt is írta, hogy 2023-ban, tehát jövőre ez az összeg 5 százalékkal fog nőni. Kiderült: a kormány nem akar érdemi segítséget nyújtani, hiszen a rekordmagas 20 százalékos inflációval és az elszabaduló rezsiárakkal számolva ez a kevés pénz is körülbelül ötödét elveszíti a reálértékéből - írta egy Facebook-bejegyzésben Ungár.

Az írásbeli válaszból az is kiderült, hogy a legsúlyosabb állapotú, gyermekeket gondozók 200 ezer forintot kapnak az államtól.

Az államtitkár a területen bevezetett gyermekek otthongondozási díjára is kitért, mint írta 2022-ben ez az összeg megegyezik a mininálbérrel, és prognózisa szerint ez 2023-ban is így marad.

11 év alatt 8%-kal nőtt az idősotthonok befogadóképessége, így most 54 ezer 517 főt tudnak fogadni és ellátni - könyvelte el sikerként Rétvári. 

Ungár Péter résztuljadonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.