Alig több, mint 78 ezer forintot kap az államtól a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót otthon gondozó családtag

Farkas Bazsi 2022-10-10 17:57:15
Ungár Péter felkérdezte a kormányt, hogy mit terveznek tenni a családtagjukat otthon ápolókkal. Sok konkrétum nem érkezett a jövőt illetően.

A legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozó családtagok mindössze 78 ezer 130 forintot kapnak az államtól - ez derült ki Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszból. 

Ungár egy egész kérdéssort intézett Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszterhez. Amiben azokat a kérdésket tette fel, hogy:

1. Tervezik -e a jövőben támogatni azokat a családokat, akik idős, demens rokonukat otthon ápolják, napi 24 órában a megélhetéshez egyáltalán nem elégséges, megalázó összegért?
2. Tervezik -e bővíteni a bentlakásos otthonokban a férőhelyek számát?
3. Kapnak -e a jövőben támogatást az önkormányzatok, hogy az idősek nappali ellátását biztosítani tudják az infláció és a rezsiemelkedés ellenére is?
4. Tervezik -e emelni a demensekkel, idősekkel foglakozó szociális dolgozók számát, hogy csökkenjen a munkaerőhiány és a fluktuáció?
5. Mikorra készül el az a külső és belső intézményrendszer kialakítása, melyre államtitkár úr hivatkozott, amit az egyházakkal és a szakmai szervezetekkel együtt a minisztérium dolgoz ki?
6. Mely szakmai szervezetekkel egyeztettek?

A feltett kérdésekre - igaz a jövőt illető konkrétumok nélkül - Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt. 

Az államtitkár a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozó családtagok megdöbbentő 78 ezer 130 forintos állami juttatásához azt is hozzáfűzte, hogy 2023-ban 5%-os emelést kíván a kormány ezen összegen végrehajtani.

A Fidesz arra nagyon büszke, hogy 12 év alatt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása 78.130 forintra nőtt.

Ezzel Rétvári Bence államtitkár úr beismerte, hogy a kormány nem tartja megalázónak, sőt elégségesnek ítéli meg ezt az összeget mindazoknak, akik otthon ápolják súlyosan beteg hozzátartozójukat.

Az államtitkár azt is írta, hogy 2023-ban, tehát jövőre ez az összeg 5 százalékkal fog nőni. Kiderült: a kormány nem akar érdemi segítséget nyújtani, hiszen a rekordmagas 20 százalékos inflációval és az elszabaduló rezsiárakkal számolva ez a kevés pénz is körülbelül ötödét elveszíti a reálértékéből - írta egy Facebook-bejegyzésben Ungár.

Az írásbeli válaszból az is kiderült, hogy a legsúlyosabb állapotú, gyermekeket gondozók 200 ezer forintot kapnak az államtól.

Az államtitkár a területen bevezetett gyermekek otthongondozási díjára is kitért, mint írta 2022-ben ez az összeg megegyezik a mininálbérrel, és prognózisa szerint ez 2023-ban is így marad.

11 év alatt 8%-kal nőtt az idősotthonok befogadóképessége, így most 54 ezer 517 főt tudnak fogadni és ellátni - könyvelte el sikerként Rétvári. 

Ungár Péter résztuljadonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.