Alig több, mint 78 ezer forintot kap az államtól a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót otthon gondozó családtag

Farkas Bazsi 2022-10-10 17:57:15
Ungár Péter felkérdezte a kormányt, hogy mit terveznek tenni a családtagjukat otthon ápolókkal. Sok konkrétum nem érkezett a jövőt illetően.

A legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozó családtagok mindössze 78 ezer 130 forintot kapnak az államtól - ez derült ki Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszból. 

Ungár egy egész kérdéssort intézett Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszterhez. Amiben azokat a kérdésket tette fel, hogy:

1. Tervezik -e a jövőben támogatni azokat a családokat, akik idős, demens rokonukat otthon ápolják, napi 24 órában a megélhetéshez egyáltalán nem elégséges, megalázó összegért?
2. Tervezik -e bővíteni a bentlakásos otthonokban a férőhelyek számát?
3. Kapnak -e a jövőben támogatást az önkormányzatok, hogy az idősek nappali ellátását biztosítani tudják az infláció és a rezsiemelkedés ellenére is?
4. Tervezik -e emelni a demensekkel, idősekkel foglakozó szociális dolgozók számát, hogy csökkenjen a munkaerőhiány és a fluktuáció?
5. Mikorra készül el az a külső és belső intézményrendszer kialakítása, melyre államtitkár úr hivatkozott, amit az egyházakkal és a szakmai szervezetekkel együtt a minisztérium dolgoz ki?
6. Mely szakmai szervezetekkel egyeztettek?

A feltett kérdésekre - igaz a jövőt illető konkrétumok nélkül - Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt. 

Az államtitkár a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozó családtagok megdöbbentő 78 ezer 130 forintos állami juttatásához azt is hozzáfűzte, hogy 2023-ban 5%-os emelést kíván a kormány ezen összegen végrehajtani.

A Fidesz arra nagyon büszke, hogy 12 év alatt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása 78.130 forintra nőtt.

Ezzel Rétvári Bence államtitkár úr beismerte, hogy a kormány nem tartja megalázónak, sőt elégségesnek ítéli meg ezt az összeget mindazoknak, akik otthon ápolják súlyosan beteg hozzátartozójukat.

Az államtitkár azt is írta, hogy 2023-ban, tehát jövőre ez az összeg 5 százalékkal fog nőni. Kiderült: a kormány nem akar érdemi segítséget nyújtani, hiszen a rekordmagas 20 százalékos inflációval és az elszabaduló rezsiárakkal számolva ez a kevés pénz is körülbelül ötödét elveszíti a reálértékéből - írta egy Facebook-bejegyzésben Ungár.

Az írásbeli válaszból az is kiderült, hogy a legsúlyosabb állapotú, gyermekeket gondozók 200 ezer forintot kapnak az államtól.

Az államtitkár a területen bevezetett gyermekek otthongondozási díjára is kitért, mint írta 2022-ben ez az összeg megegyezik a mininálbérrel, és prognózisa szerint ez 2023-ban is így marad.

11 év alatt 8%-kal nőtt az idősotthonok befogadóképessége, így most 54 ezer 517 főt tudnak fogadni és ellátni - könyvelte el sikerként Rétvári. 

Ungár Péter résztuljadonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.