Orbán Viktor elhúzódó háborúra számít

Nuszbaum Tibor 2022-09-26 14:14:00
A miniszterelnök parlamenti évadnyitó beszédében átfogó képet igyekezett adni a Magyarországot is érintő válsághelyzetről, ám szavai sokszor ellentmondtak a valós tényeknek.

Beszéde elején Orbán Viktor (Fidesz-KDNP), miniszterelnök beismerte, hogy az áremelés Magyarországon is évtizedes csúcson van, meghaladva az Európai Uniós átlagot. Elmondása szerint ő személyesen rengeteg válságot átélt már, a 90-es évek eleji 38 százalékos inflációtól kezdve egészen a két évvel ezelőtti járvány okozta válságot.

Szerinte az energiaárak jelenlegi drasztikus növekedését egyértelműen a szankciók okozzák. A politika a felelős, vagyis a brüsszeli szankciós döntések okozzák az energiaárak elszállását. Orbán úgy véli, hogy a szankciók nélkül megszűnne a magas infláció és az energiaárak is normális mértékre csökkennének. Véleménye szerint a szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. Arról nem beszélt, hogy az ő kormánya is megszavazta eddig az összes szankciót Brüsszelben.

Európában egyre több a dühös ember, meg kell mondani, hogy mi is azok vagyunk - vallott legbensőbb érzéseiről. Ezzel az olasz választásokra utalt, ahol a szélsőjobboldali koalíció nyert a tegnap tartott országgyűlési választáson. Orbán ezt úgy fordította le, hogy a dühös emberek sorra váltják le a szankciókat támogató kormányokat.

Orbán Viktor szerint szankciók bevezetése nem demokratikusan történt, mert arról a brüsszeli bürokraták döntöttek és az európai elitek. Az embereket nem kérdezte meg senkit, ezért a magyar kormány nemzeti konzultációt indít a kérdéskörről. A kormány képes biztosítani az ország energiaellátását – mondta a miniszterelnök.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez több lábon áll, többek között elrendelték a Mátrai erőmű újranyitását, és meghosszabbították a paksi atomerőmű üzemidejének hosszabbítását. Ezen túl továbbra is Vlagyimir Putyinnal akarja megépíteni Paks2-öt.

A válságenyhítő intézkedésekről is beszélt a kormányfő, de kevés részletet árult el. A sok energiát használó vállalkozások megsegítésére 200 milliárd forintos programot ír ki a kormány és tervezik a gyármentő program elindítását, és ha szükséges munkahelymentő programot is. Családtámogatási rendszer további fejlesztése decemberben várható. Arra is ígéretet tett, hogy a kormány fokozni fogja a napenergia és geotermikus alapú energiaforrások elterjedését.

Beszéde végén kitért arra is, a magyar kormány reális veszélynek látja, hogy a jogállami kritériumok nem teljesítése miatt Magyarország mégsem kapja meg az uniós fejlesztési pénzeket. A miniszterelnök szavai szerint amennyiben a brüsszeli bürokraták nem adják meg a fejlesztési alapot, akkor alternatív pénzszerzési forrásokhoz kell jutni, ám ennek részleteit nem fejtette ki. Zárógondolatként elmondta, hogy ő egyértelműen az Európai Unión belül képzeli el Magyarország jövőjét.

Szólj hozzá!

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.

Januárban nem változik a menetrend, tárgyal a város és a Volán

Nincs megegyezés a Volánnal, idénre 1,5 milliárd forintot kérne pluszban a cég, a polgármester még az előző évit sem akarja kifizetni.