Orbán Viktor elhúzódó háborúra számít

Nuszbaum Tibor 2022-09-26 14:14:00
A miniszterelnök parlamenti évadnyitó beszédében átfogó képet igyekezett adni a Magyarországot is érintő válsághelyzetről, ám szavai sokszor ellentmondtak a valós tényeknek.

Beszéde elején Orbán Viktor (Fidesz-KDNP), miniszterelnök beismerte, hogy az áremelés Magyarországon is évtizedes csúcson van, meghaladva az Európai Uniós átlagot. Elmondása szerint ő személyesen rengeteg válságot átélt már, a 90-es évek eleji 38 százalékos inflációtól kezdve egészen a két évvel ezelőtti járvány okozta válságot.

Szerinte az energiaárak jelenlegi drasztikus növekedését egyértelműen a szankciók okozzák. A politika a felelős, vagyis a brüsszeli szankciós döntések okozzák az energiaárak elszállását. Orbán úgy véli, hogy a szankciók nélkül megszűnne a magas infláció és az energiaárak is normális mértékre csökkennének. Véleménye szerint a szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. Arról nem beszélt, hogy az ő kormánya is megszavazta eddig az összes szankciót Brüsszelben.

Európában egyre több a dühös ember, meg kell mondani, hogy mi is azok vagyunk - vallott legbensőbb érzéseiről. Ezzel az olasz választásokra utalt, ahol a szélsőjobboldali koalíció nyert a tegnap tartott országgyűlési választáson. Orbán ezt úgy fordította le, hogy a dühös emberek sorra váltják le a szankciókat támogató kormányokat.

Orbán Viktor szerint szankciók bevezetése nem demokratikusan történt, mert arról a brüsszeli bürokraták döntöttek és az európai elitek. Az embereket nem kérdezte meg senkit, ezért a magyar kormány nemzeti konzultációt indít a kérdéskörről. A kormány képes biztosítani az ország energiaellátását – mondta a miniszterelnök.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez több lábon áll, többek között elrendelték a Mátrai erőmű újranyitását, és meghosszabbították a paksi atomerőmű üzemidejének hosszabbítását. Ezen túl továbbra is Vlagyimir Putyinnal akarja megépíteni Paks2-öt.

A válságenyhítő intézkedésekről is beszélt a kormányfő, de kevés részletet árult el. A sok energiát használó vállalkozások megsegítésére 200 milliárd forintos programot ír ki a kormány és tervezik a gyármentő program elindítását, és ha szükséges munkahelymentő programot is. Családtámogatási rendszer további fejlesztése decemberben várható. Arra is ígéretet tett, hogy a kormány fokozni fogja a napenergia és geotermikus alapú energiaforrások elterjedését.

Beszéde végén kitért arra is, a magyar kormány reális veszélynek látja, hogy a jogállami kritériumok nem teljesítése miatt Magyarország mégsem kapja meg az uniós fejlesztési pénzeket. A miniszterelnök szavai szerint amennyiben a brüsszeli bürokraták nem adják meg a fejlesztési alapot, akkor alternatív pénzszerzési forrásokhoz kell jutni, ám ennek részleteit nem fejtette ki. Zárógondolatként elmondta, hogy ő egyértelműen az Európai Unión belül képzeli el Magyarország jövőjét.

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.