Orbán Viktor elhúzódó háborúra számít

Nuszbaum Tibor 2022-09-26 14:14:00
A miniszterelnök parlamenti évadnyitó beszédében átfogó képet igyekezett adni a Magyarországot is érintő válsághelyzetről, ám szavai sokszor ellentmondtak a valós tényeknek.

Beszéde elején Orbán Viktor (Fidesz-KDNP), miniszterelnök beismerte, hogy az áremelés Magyarországon is évtizedes csúcson van, meghaladva az Európai Uniós átlagot. Elmondása szerint ő személyesen rengeteg válságot átélt már, a 90-es évek eleji 38 százalékos inflációtól kezdve egészen a két évvel ezelőtti járvány okozta válságot.

Szerinte az energiaárak jelenlegi drasztikus növekedését egyértelműen a szankciók okozzák. A politika a felelős, vagyis a brüsszeli szankciós döntések okozzák az energiaárak elszállását. Orbán úgy véli, hogy a szankciók nélkül megszűnne a magas infláció és az energiaárak is normális mértékre csökkennének. Véleménye szerint a szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. Arról nem beszélt, hogy az ő kormánya is megszavazta eddig az összes szankciót Brüsszelben.

Európában egyre több a dühös ember, meg kell mondani, hogy mi is azok vagyunk - vallott legbensőbb érzéseiről. Ezzel az olasz választásokra utalt, ahol a szélsőjobboldali koalíció nyert a tegnap tartott országgyűlési választáson. Orbán ezt úgy fordította le, hogy a dühös emberek sorra váltják le a szankciókat támogató kormányokat.

Orbán Viktor szerint szankciók bevezetése nem demokratikusan történt, mert arról a brüsszeli bürokraták döntöttek és az európai elitek. Az embereket nem kérdezte meg senkit, ezért a magyar kormány nemzeti konzultációt indít a kérdéskörről. A kormány képes biztosítani az ország energiaellátását – mondta a miniszterelnök.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez több lábon áll, többek között elrendelték a Mátrai erőmű újranyitását, és meghosszabbították a paksi atomerőmű üzemidejének hosszabbítását. Ezen túl továbbra is Vlagyimir Putyinnal akarja megépíteni Paks2-öt.

A válságenyhítő intézkedésekről is beszélt a kormányfő, de kevés részletet árult el. A sok energiát használó vállalkozások megsegítésére 200 milliárd forintos programot ír ki a kormány és tervezik a gyármentő program elindítását, és ha szükséges munkahelymentő programot is. Családtámogatási rendszer további fejlesztése decemberben várható. Arra is ígéretet tett, hogy a kormány fokozni fogja a napenergia és geotermikus alapú energiaforrások elterjedését.

Beszéde végén kitért arra is, a magyar kormány reális veszélynek látja, hogy a jogállami kritériumok nem teljesítése miatt Magyarország mégsem kapja meg az uniós fejlesztési pénzeket. A miniszterelnök szavai szerint amennyiben a brüsszeli bürokraták nem adják meg a fejlesztési alapot, akkor alternatív pénzszerzési forrásokhoz kell jutni, ám ennek részleteit nem fejtette ki. Zárógondolatként elmondta, hogy ő egyértelműen az Európai Unión belül képzeli el Magyarország jövőjét.

Szólj hozzá!

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.