Mindent meg kell tenni, hogy a gyerekek úszhassanak

Pintér Bence 2022-09-21 10:33:00
Talán végre sikerülhetne egyszer valamit kilobbiznia Budapesten a győri városvezetésnek.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Nagyon tanulságos volt a keddi győri közgyűlés, ahol a városvezetés ismét bemutatta, hogy képes egy dologról homlokegyenest ellenkező dolgokat teljes faarccal kommunikálni. Miközben az uszoda kiírja a honlapjára és az ajtajára, hogy bezárt „felújítás” miatt, addig az üzemeltető vezetője, illetve a Fidesz korábbi frakcióvezetője is elmondja a bizottsági ülésen, hogy valójában főleg az energiaválság miatt, és minderre rátromfol Dézsi Csaba András polgármester, aki kamuvideót tesz közzé arról, hogy az uszoda nyitva van.

És ha ez nem lenne elég, jön Pergel Elza alpolgármester, és végre elismeri, hogy igenis a városvezetés döntése volt, hogy bezárják az intézményeket, mégpedig azért, hogy megőrizzék a munkahelyeket.

Bár Pergel Elza teljes érvelésével (a közgyűlési videón egy óra tizenkilenc perctől) több szempontból nem értek egyet – szerintem igenis lehet a globális válságban azonosítani azt még súlyosabbá tevő lokális felelősöket, de ez egy másik téma –, az biztos, hogy ez végre nagyjából egyenes, felelősségteljes beszéd volt, amiben konkrétan kimondta az alpolgármester, hogy az energiaválság és az abból fakadó költségvetési probléma megoldása nem csupán az intézményvezetők feladata – ahogy azt a polgármester próbálja beállítani –, hanem a városvezetőké is.

Ezzel viszont az energiaválság-ügyi, széleskörű intézménybezárásokkal kapcsolatos városházi kommunikáció mostanra teljesen zavarossá vált, miközben – a Győr összefog csoportban indított szavazásunk szerint – konkrétan az 1565 válaszoló 99.9 százaléka nem hiszi el a bezárások különféle kamuindokait, és mindenki pontosan tudja azt, amit az intézményvezetők a bizottsági ülésen, és az alpolgármester asszony is mondott: az az ok, hogy nem tudjuk kifizetni a rezsit. Nincs is ezzel semmi probléma, bár sehol máshol az országban nem zártak be ennyi intézményt, és elég kevés helyen az uszodát, szerintem elfogadható az indok, amit – és amely döntésel felelősségét – Dézsi polgármester mégsem hajlandó vállalni.

Az is biztos azonban, hogy közben folyik az Úszó Nemzet program, és hát egyébként is jártak iskolás, óvodás gyerekek úszni tanulni – én azt gondolom, hogy az élsportolók támogatásánál is fontosabb, hogy ez a program tovább menjen.

Hogy a városnak erre, a gyerekek tömegsportjára sincs már pénze, miközben továbbra is hetente elkölt egy csomó pénzt a főleg a hírek elhallgatására és a polgármester propagagandájának terjesztésére használt GyőrPlusz Média egészére, az elég szomorú. De fogadjuk el, Győrt sikerült olyan helyzetbe kormányozni – hiszen az év eleje óta gond van a költségvetéssel –, hogy nem tudjuk nyitva tartani az uszodákat. Mondom, nem vagyunk ezzel egyedül – Franciaországban is bezártak uszodákat például, csak ott aztán épp az önkormányzatok segítségével tudták őket újranyitni, miután a francia úszószövetség közbelépett.

A Magyar Úszó Szövetség bábáskodása mellett létrehozott Úszó Nemzet Program keretében például 7,2 milliárd forint jut évente az úszásoktatásra, ebből akár juthatna arra is, hogy valamennyi támogatást kapjon Győr az uszodái nyitvatartásához.

Itt lenne az ideje, hogy a győri városvezetés alapos kilincselésbe kezdjen Budapesten, akár a polgármester, akár a szelfiügyi, oppardon, szóval sportügyi alpolgármester, Radnóti Ákos, hogy a gyerekek – és velük együtt azok a felnőttek, akinek egészségügyi okból van szüksége az úszásra – tudjanak újra úszni Győrben.

De ne úgy kilincseljenek, ahogy szoktak, ami úgy néz ki, hogy elmennek, megvan a fénykép, aztán segítség meg nem érkezik, hanem lehetőleg úgy, hogy érkezzen is. (Ennek úgy tűnik már Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő is mestere, aki elment lobbizni a győri beruházásokért Lázár Jánoshoz júniusban, hogy aztán kiderüljön, hogy mégsem kezdik el az új híd építését az Ipar út folytatásában.)

Reméljük, dolgoznak már ezen a győri városvezetők, és sikerrel is járnak, vagy ha nem, akkor hamar elkezdik; és azt is reméljük, hogy utána Dézsi Csaba András nem fogja azt hazudni az újranyitáskor, hogy lám: be sem zárt az intézmény.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Elektromos elosztószekrényt döntött egy autó Győrben

A Tihanyi Árpád út és az Attila utca kereszteződésénél félpályán halad a forgalom.

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.