Mindent meg kell tenni, hogy a gyerekek úszhassanak

Pintér Bence 2022-09-21 10:33:00
Talán végre sikerülhetne egyszer valamit kilobbiznia Budapesten a győri városvezetésnek.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Nagyon tanulságos volt a keddi győri közgyűlés, ahol a városvezetés ismét bemutatta, hogy képes egy dologról homlokegyenest ellenkező dolgokat teljes faarccal kommunikálni. Miközben az uszoda kiírja a honlapjára és az ajtajára, hogy bezárt „felújítás” miatt, addig az üzemeltető vezetője, illetve a Fidesz korábbi frakcióvezetője is elmondja a bizottsági ülésen, hogy valójában főleg az energiaválság miatt, és minderre rátromfol Dézsi Csaba András polgármester, aki kamuvideót tesz közzé arról, hogy az uszoda nyitva van.

És ha ez nem lenne elég, jön Pergel Elza alpolgármester, és végre elismeri, hogy igenis a városvezetés döntése volt, hogy bezárják az intézményeket, mégpedig azért, hogy megőrizzék a munkahelyeket.

Bár Pergel Elza teljes érvelésével (a közgyűlési videón egy óra tizenkilenc perctől) több szempontból nem értek egyet – szerintem igenis lehet a globális válságban azonosítani azt még súlyosabbá tevő lokális felelősöket, de ez egy másik téma –, az biztos, hogy ez végre nagyjából egyenes, felelősségteljes beszéd volt, amiben konkrétan kimondta az alpolgármester, hogy az energiaválság és az abból fakadó költségvetési probléma megoldása nem csupán az intézményvezetők feladata – ahogy azt a polgármester próbálja beállítani –, hanem a városvezetőké is.

Ezzel viszont az energiaválság-ügyi, széleskörű intézménybezárásokkal kapcsolatos városházi kommunikáció mostanra teljesen zavarossá vált, miközben – a Győr összefog csoportban indított szavazásunk szerint – konkrétan az 1565 válaszoló 99.9 százaléka nem hiszi el a bezárások különféle kamuindokait, és mindenki pontosan tudja azt, amit az intézményvezetők a bizottsági ülésen, és az alpolgármester asszony is mondott: az az ok, hogy nem tudjuk kifizetni a rezsit. Nincs is ezzel semmi probléma, bár sehol máshol az országban nem zártak be ennyi intézményt, és elég kevés helyen az uszodát, szerintem elfogadható az indok, amit – és amely döntésel felelősségét – Dézsi polgármester mégsem hajlandó vállalni.

Az is biztos azonban, hogy közben folyik az Úszó Nemzet program, és hát egyébként is jártak iskolás, óvodás gyerekek úszni tanulni – én azt gondolom, hogy az élsportolók támogatásánál is fontosabb, hogy ez a program tovább menjen.

Hogy a városnak erre, a gyerekek tömegsportjára sincs már pénze, miközben továbbra is hetente elkölt egy csomó pénzt a főleg a hírek elhallgatására és a polgármester propagagandájának terjesztésére használt GyőrPlusz Média egészére, az elég szomorú. De fogadjuk el, Győrt sikerült olyan helyzetbe kormányozni – hiszen az év eleje óta gond van a költségvetéssel –, hogy nem tudjuk nyitva tartani az uszodákat. Mondom, nem vagyunk ezzel egyedül – Franciaországban is bezártak uszodákat például, csak ott aztán épp az önkormányzatok segítségével tudták őket újranyitni, miután a francia úszószövetség közbelépett.

A Magyar Úszó Szövetség bábáskodása mellett létrehozott Úszó Nemzet Program keretében például 7,2 milliárd forint jut évente az úszásoktatásra, ebből akár juthatna arra is, hogy valamennyi támogatást kapjon Győr az uszodái nyitvatartásához.

Itt lenne az ideje, hogy a győri városvezetés alapos kilincselésbe kezdjen Budapesten, akár a polgármester, akár a szelfiügyi, oppardon, szóval sportügyi alpolgármester, Radnóti Ákos, hogy a gyerekek – és velük együtt azok a felnőttek, akinek egészségügyi okból van szüksége az úszásra – tudjanak újra úszni Győrben.

De ne úgy kilincseljenek, ahogy szoktak, ami úgy néz ki, hogy elmennek, megvan a fénykép, aztán segítség meg nem érkezik, hanem lehetőleg úgy, hogy érkezzen is. (Ennek úgy tűnik már Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő is mestere, aki elment lobbizni a győri beruházásokért Lázár Jánoshoz júniusban, hogy aztán kiderüljön, hogy mégsem kezdik el az új híd építését az Ipar út folytatásában.)

Reméljük, dolgoznak már ezen a győri városvezetők, és sikerrel is járnak, vagy ha nem, akkor hamar elkezdik; és azt is reméljük, hogy utána Dézsi Csaba András nem fogja azt hazudni az újranyitáskor, hogy lám: be sem zárt az intézmény.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.