Úgy néz ki az év végéig biztosított a fenntartása, de továbbra is a levegőben lóg a csepregi idősotthon további sorsa

Farkas Bazsi 2022-09-07 14:43:00
Tovább emelték a napidíjak összegét.

Régóta napi téma Csepregen az önkormányzat fenntartásában lévő idősek otthona sorsa. 

Az otthon 1986. július 1-én kezdte meg a működését, és kizárólag a város fenntartásában üzemel. Jelenleg pedig 23 bent lakója van.

Az intézmény fenntartása nem kis feladatot ró az önkormányzatra. A megnövekedett kiadások pedig azt kezdték körvonalazni, hogy vagy sikerül egy másik fenntartót is bevenni a rendszerbe, vagy be kell zárni az otthont, így aztán az ott lakók más-más intézményekben kell elhelyezni. 

De mekkora költségekről van szó pontosan?

Ez az, amiben a polgármester, Horváth Zoltán (független) és az intézmény vezetője, Zétényi Irén nem ért egyet.

A polgármester egy szeptember 1-én kelt posztjában arról ír, hogy az intézmény összfeladatinak ellátása összesen 49 millió 400 ezer forintjában van a csepregi önkormányzatnak. Mindez annak a számnak a tükrében tűnik soknak, hogy a polgármester ismertetője szerint a településnek mindössze 111 millió 942 ezer forint bevétele van.

Az intézményvezető azonban júliusban a testületi ülésen arról beszélt, hogy kizárólag az idősotthonnak mindössze 12 millió forint kell az önkormányzattól a működéshez.

Egy biztos: a polgármester már korábban kereste a Máltai Szeretetszolgálatot, hogy segítsenek a nehéz helyzetben lévő otthonon. Ám a tárgyalások nem vezettek eredményre.

Legutóbb pedig Horváth Zoltán arra kért felhatalmazást a testülettől, hogy tárgyalásokat kezdhessen az evangélikus egyházzal. (Erre egyébként semmi nem kötelezte volna a polgármestert, hiszem legitim választott település vezetőként, ezt önmaga, mindenféle testületi vállon veregetés nélkül is megteheti.)

Fotó: gondozasikozpontcsepreg.hu

Megemelték a napidíjakat

Tegnap tartott lakógyűlést az idős otthonban a polgármester, ahol ismertette, hogy szeptember 20. hatállyal megemelik a napi térítési díjakat. Az eddig 3065 forintos napidíjat 5000-re, a 4323 forintos emelt ellátásért fizetett napidíjat pedig 5500 forintra emelik fel. Így próbálják csökkenteni az önkormányzat terhét.

Mint arról Dénes József (független) csepregi önkormányzati képviselő írt, a napi díjakat egy ésszerű változtatással még lejjebb lehetne vinni. Az otthon lakói ugyanis jelenleg napi ötszöri étkezést kapnak: reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát és vacsorát. A lakók azonban ezt sok esetben nem is igénylik, egyszerűen képtelen megenni teljes egészében a napi ötször felszolgált étkeztetést. Az étrend napi háromszori étkezésre szűkítésével mág tovább csökkenhetnének a költségek.

Dénes az Ugytudjuk.hu-nak azt mondta, hogy véleménye szerint az év végéig van biztosítva jelenleg az otthon működése. Hogy mennyi plusz pénzre lesz szükség ahhoz, hogy az intézmény továbbra is üzemelni tudjon, ezt az őszi rezsiszámlák fogják megmutatni. A képviselő szerkesztőségünknek azt is mondta, hogy állami segítséget remélnek a közeljövőben.

Kerestük Horváth polgármestert is, aki részben megerősítette, hogy valóban az év végéig látja ő is biztosítva az intézmény működését. 

Kalkulációnk szerint akár 40-50 millió forintos többletköltséget is jelenthet majd a rezsi emelkedés. Ebben a helyzetben végképp nem fogom tudni, hogy mi tévő is legyek. Jelenleg azon dolgozunk, hogy az intézmény fenntartása minél kevesebb mínuszt termeljen a város kasszájának. Ebben a helyzetben a hozzátartozóknak is egészen biztos, hogy ki kell majd vennie a részüket a bentlakók térítési díjának fizetésében, hiszen sok esetben a lakók nyugdíja nem fedezi az önrész költségét. Hozzáteszem, nem Csepreg az egyetlen olyan település, ahol a rezsi árak emelkedése veszélybe sodorja egy több évtizedes intézmény működését. Amennyire tudunk, mi viszont próbálunk elébe menni az eseményeknek. 

A polgármesternél rákérdeztünk arra is, hogy valóban próbálják majd a napi ötszöri étkezést háromszorira csökkenteni.

Igen, komolyan felmerült és vizsgáljuk a kérdést. Hogy ebben lépni tudjunk, minden bentlakótól hozzájárulás szükséges, szóval ez egy kicsit hosszabb folyamat, de elkezdjük. Még ha lesz is ebben változás, sajnos az sem fogja drasztikusan csökkenteni a kiadásainkat - zárt a polgármester. 

Szólj hozzá!

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.