Úgy néz ki az év végéig biztosított a fenntartása, de továbbra is a levegőben lóg a csepregi idősotthon további sorsa

Farkas Bazsi 2022-09-07 14:43:00
Tovább emelték a napidíjak összegét.

Régóta napi téma Csepregen az önkormányzat fenntartásában lévő idősek otthona sorsa. 

Az otthon 1986. július 1-én kezdte meg a működését, és kizárólag a város fenntartásában üzemel. Jelenleg pedig 23 bent lakója van.

Az intézmény fenntartása nem kis feladatot ró az önkormányzatra. A megnövekedett kiadások pedig azt kezdték körvonalazni, hogy vagy sikerül egy másik fenntartót is bevenni a rendszerbe, vagy be kell zárni az otthont, így aztán az ott lakók más-más intézményekben kell elhelyezni. 

De mekkora költségekről van szó pontosan?

Ez az, amiben a polgármester, Horváth Zoltán (független) és az intézmény vezetője, Zétényi Irén nem ért egyet.

A polgármester egy szeptember 1-én kelt posztjában arról ír, hogy az intézmény összfeladatinak ellátása összesen 49 millió 400 ezer forintjában van a csepregi önkormányzatnak. Mindez annak a számnak a tükrében tűnik soknak, hogy a polgármester ismertetője szerint a településnek mindössze 111 millió 942 ezer forint bevétele van.

Az intézményvezető azonban júliusban a testületi ülésen arról beszélt, hogy kizárólag az idősotthonnak mindössze 12 millió forint kell az önkormányzattól a működéshez.

Egy biztos: a polgármester már korábban kereste a Máltai Szeretetszolgálatot, hogy segítsenek a nehéz helyzetben lévő otthonon. Ám a tárgyalások nem vezettek eredményre.

Legutóbb pedig Horváth Zoltán arra kért felhatalmazást a testülettől, hogy tárgyalásokat kezdhessen az evangélikus egyházzal. (Erre egyébként semmi nem kötelezte volna a polgármestert, hiszem legitim választott település vezetőként, ezt önmaga, mindenféle testületi vállon veregetés nélkül is megteheti.)

Fotó: gondozasikozpontcsepreg.hu

Megemelték a napidíjakat

Tegnap tartott lakógyűlést az idős otthonban a polgármester, ahol ismertette, hogy szeptember 20. hatállyal megemelik a napi térítési díjakat. Az eddig 3065 forintos napidíjat 5000-re, a 4323 forintos emelt ellátásért fizetett napidíjat pedig 5500 forintra emelik fel. Így próbálják csökkenteni az önkormányzat terhét.

Mint arról Dénes József (független) csepregi önkormányzati képviselő írt, a napi díjakat egy ésszerű változtatással még lejjebb lehetne vinni. Az otthon lakói ugyanis jelenleg napi ötszöri étkezést kapnak: reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát és vacsorát. A lakók azonban ezt sok esetben nem is igénylik, egyszerűen képtelen megenni teljes egészében a napi ötször felszolgált étkeztetést. Az étrend napi háromszori étkezésre szűkítésével mág tovább csökkenhetnének a költségek.

Dénes az Ugytudjuk.hu-nak azt mondta, hogy véleménye szerint az év végéig van biztosítva jelenleg az otthon működése. Hogy mennyi plusz pénzre lesz szükség ahhoz, hogy az intézmény továbbra is üzemelni tudjon, ezt az őszi rezsiszámlák fogják megmutatni. A képviselő szerkesztőségünknek azt is mondta, hogy állami segítséget remélnek a közeljövőben.

Kerestük Horváth polgármestert is, aki részben megerősítette, hogy valóban az év végéig látja ő is biztosítva az intézmény működését. 

Kalkulációnk szerint akár 40-50 millió forintos többletköltséget is jelenthet majd a rezsi emelkedés. Ebben a helyzetben végképp nem fogom tudni, hogy mi tévő is legyek. Jelenleg azon dolgozunk, hogy az intézmény fenntartása minél kevesebb mínuszt termeljen a város kasszájának. Ebben a helyzetben a hozzátartozóknak is egészen biztos, hogy ki kell majd vennie a részüket a bentlakók térítési díjának fizetésében, hiszen sok esetben a lakók nyugdíja nem fedezi az önrész költségét. Hozzáteszem, nem Csepreg az egyetlen olyan település, ahol a rezsi árak emelkedése veszélybe sodorja egy több évtizedes intézmény működését. Amennyire tudunk, mi viszont próbálunk elébe menni az eseményeknek. 

A polgármesternél rákérdeztünk arra is, hogy valóban próbálják majd a napi ötszöri étkezést háromszorira csökkenteni.

Igen, komolyan felmerült és vizsgáljuk a kérdést. Hogy ebben lépni tudjunk, minden bentlakótól hozzájárulás szükséges, szóval ez egy kicsit hosszabb folyamat, de elkezdjük. Még ha lesz is ebben változás, sajnos az sem fogja drasztikusan csökkenteni a kiadásainkat - zárt a polgármester. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.