A vámosszabadi polgármester szerint a jelen körülmények között jó döntés az államnak adni a Pannon-Vizet

Pintér Bence 2022-09-02 07:34:00
Amíg az állam szabja meg az árat, addig irreális az üzemeltetési rendszer.

Ambrus Gellért, Vámosszabadi polgármestere is megszólalt a Facebookon a Pannon-Víz ügyében – vette észre az Új Szó Nálunk. Vámosszabadi 0.35 százalékos tulajdonosa a cégnek.

A vámosszabadi polgármester szerint amíg ilyen irreálisan működik a rendszer a hatósági ár miatt, addig vagy az önkormányzatok, vagy az állam finanszírozza a kieső pénzt, és az állam az önkormányzatok által működtetett cégeknek már nem ad pénzt. Szerinte ez a döntés arról szól most, hogy működőképes marad-e a rendszer.

Posztját teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt Lakosok, ahogy az elmúlt napokban sokan olvasták, a Pannon-Vízben tulajdonos településeknek szoros határidővel jelezniük kell az állam felé, hogy kívánnak-e részt venni egy olyan integrációs folyamatban, amely a víziközmű-szolgáltatók működési feltételeit rendezi.

Az augusztus 31-ig meghozandó döntés csak szándéknyilatkozat, szeptember 20-ig kell tényleges döntést hozni arról, hogy az integráció keretében valóban át kívánják-e adni ingyenesen az államnak a települések a Pannon-Víz által üzemeltetett önkormányzati közművagyont.

A közművagyon átadása lehetővé teszi, hogy a jelenlegi irreális üzemeltetési feltételek között is garantált legyen a közműszolgáltatás. Mit értek irreális feltételek alatt: 2012 óta változatlan vízdíj és most megugró energiaárak miatt pótlólagos, az önkormányzatok által befizetendő tőkeemelést igényelne a szolgáltató. A Pannon-Víz változatlan működési feltételek melletti gazdálkodása a jelenlegi, állam által megszabott feltételrendszerben nem lehet eredményes, újabb és újabb befizetéseket kellene teljesíteni a tulajdonos önkormányzatoknak a működés fenntartását biztosítandó. Ehhez jön még az a teher, hogy a hálózatot fejleszteni is szükséges.

Vagy az önkormányzatok vállalják ezt pénzügyi terhet, vagy valaki más (ez esetben az állam). Az állam a már tulajdonába vett víziközmű cégek működését 100mrd Ft feletti összeggel támogatta az elmúlt időszakban, az önkormányzati tulajdonú cégek nem kaptak állami támogatást.

Vámosszabadi tulajdonrésze a Pannon-Vízben 0,35%, ami azt is jelenti, hogy a szükséges tőkeemelésből nekünk ennyit kellene állnunk, ami elérheti a több tízmillió forintot is (ez egyszer még megoldható lenne), de a 61%-os részesedésű Győrnek ez akár milliárdos terhet is jelenthet. A döntés tétje, hogy változatlan működési feltételek mellett (amelynek egyik legfontosabb elemét, a vízdíjat az állam határozza meg) működőképes marad-e a víziközmű rendszer. Jelenlegi szabályozási környezetben ez nem valószínű, még akkor is kérdéses lenne, ha megszűnne a vízdíjra a hatósági ár. Összességében a vagyonátadással az állam átvállalná a ellátási felelősséget, az állam garantálná a működést és a megfelelő vízellátást az általa meghatározott áron.

Csak analógiaként: a helyzet olyan, mintha Önöknek a 2012-es fizetésükből kellett volna évről évre egy működő családi költségvetést összerakniuk. Ha eddig sikerült is, a jelenlegi árakon, elszálló költségek mellett már biztosan nem sikerül. Hangsúlyozom: a jelen helyzetben a közművagyonról hozandó döntés nem politikai döntés, nem az a kérdés, hogy egyetértünk-e az állami tulajdonba kerüléssel vagy sem, hanem az, hogy működőképes marad a rendszer vagy sem.

A Pannon-Víz ügyében még szeptemberben döntés születhet: Szeged, Pécs és Debrecen például nem adja a maga közművagyonát és cégét.

Szólj hozzá!

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.