A vámosszabadi polgármester szerint a jelen körülmények között jó döntés az államnak adni a Pannon-Vizet

Pintér Bence 2022-09-02 07:34:00
Amíg az állam szabja meg az árat, addig irreális az üzemeltetési rendszer.

Ambrus Gellért, Vámosszabadi polgármestere is megszólalt a Facebookon a Pannon-Víz ügyében – vette észre az Új Szó Nálunk. Vámosszabadi 0.35 százalékos tulajdonosa a cégnek.

A vámosszabadi polgármester szerint amíg ilyen irreálisan működik a rendszer a hatósági ár miatt, addig vagy az önkormányzatok, vagy az állam finanszírozza a kieső pénzt, és az állam az önkormányzatok által működtetett cégeknek már nem ad pénzt. Szerinte ez a döntés arról szól most, hogy működőképes marad-e a rendszer.

Posztját teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt Lakosok, ahogy az elmúlt napokban sokan olvasták, a Pannon-Vízben tulajdonos településeknek szoros határidővel jelezniük kell az állam felé, hogy kívánnak-e részt venni egy olyan integrációs folyamatban, amely a víziközmű-szolgáltatók működési feltételeit rendezi.

Az augusztus 31-ig meghozandó döntés csak szándéknyilatkozat, szeptember 20-ig kell tényleges döntést hozni arról, hogy az integráció keretében valóban át kívánják-e adni ingyenesen az államnak a települések a Pannon-Víz által üzemeltetett önkormányzati közművagyont.

A közművagyon átadása lehetővé teszi, hogy a jelenlegi irreális üzemeltetési feltételek között is garantált legyen a közműszolgáltatás. Mit értek irreális feltételek alatt: 2012 óta változatlan vízdíj és most megugró energiaárak miatt pótlólagos, az önkormányzatok által befizetendő tőkeemelést igényelne a szolgáltató. A Pannon-Víz változatlan működési feltételek melletti gazdálkodása a jelenlegi, állam által megszabott feltételrendszerben nem lehet eredményes, újabb és újabb befizetéseket kellene teljesíteni a tulajdonos önkormányzatoknak a működés fenntartását biztosítandó. Ehhez jön még az a teher, hogy a hálózatot fejleszteni is szükséges.

Vagy az önkormányzatok vállalják ezt pénzügyi terhet, vagy valaki más (ez esetben az állam). Az állam a már tulajdonába vett víziközmű cégek működését 100mrd Ft feletti összeggel támogatta az elmúlt időszakban, az önkormányzati tulajdonú cégek nem kaptak állami támogatást.

Vámosszabadi tulajdonrésze a Pannon-Vízben 0,35%, ami azt is jelenti, hogy a szükséges tőkeemelésből nekünk ennyit kellene állnunk, ami elérheti a több tízmillió forintot is (ez egyszer még megoldható lenne), de a 61%-os részesedésű Győrnek ez akár milliárdos terhet is jelenthet. A döntés tétje, hogy változatlan működési feltételek mellett (amelynek egyik legfontosabb elemét, a vízdíjat az állam határozza meg) működőképes marad-e a víziközmű rendszer. Jelenlegi szabályozási környezetben ez nem valószínű, még akkor is kérdéses lenne, ha megszűnne a vízdíjra a hatósági ár. Összességében a vagyonátadással az állam átvállalná a ellátási felelősséget, az állam garantálná a működést és a megfelelő vízellátást az általa meghatározott áron.

Csak analógiaként: a helyzet olyan, mintha Önöknek a 2012-es fizetésükből kellett volna évről évre egy működő családi költségvetést összerakniuk. Ha eddig sikerült is, a jelenlegi árakon, elszálló költségek mellett már biztosan nem sikerül. Hangsúlyozom: a jelen helyzetben a közművagyonról hozandó döntés nem politikai döntés, nem az a kérdés, hogy egyetértünk-e az állami tulajdonba kerüléssel vagy sem, hanem az, hogy működőképes marad a rendszer vagy sem.

A Pannon-Víz ügyében még szeptemberben döntés születhet: Szeged, Pécs és Debrecen például nem adja a maga közművagyonát és cégét.

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról