A vámosszabadi polgármester szerint a jelen körülmények között jó döntés az államnak adni a Pannon-Vizet

Pintér Bence 2022-09-02 07:34:00
Amíg az állam szabja meg az árat, addig irreális az üzemeltetési rendszer.

Ambrus Gellért, Vámosszabadi polgármestere is megszólalt a Facebookon a Pannon-Víz ügyében – vette észre az Új Szó Nálunk. Vámosszabadi 0.35 százalékos tulajdonosa a cégnek.

A vámosszabadi polgármester szerint amíg ilyen irreálisan működik a rendszer a hatósági ár miatt, addig vagy az önkormányzatok, vagy az állam finanszírozza a kieső pénzt, és az állam az önkormányzatok által működtetett cégeknek már nem ad pénzt. Szerinte ez a döntés arról szól most, hogy működőképes marad-e a rendszer.

Posztját teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt Lakosok, ahogy az elmúlt napokban sokan olvasták, a Pannon-Vízben tulajdonos településeknek szoros határidővel jelezniük kell az állam felé, hogy kívánnak-e részt venni egy olyan integrációs folyamatban, amely a víziközmű-szolgáltatók működési feltételeit rendezi.

Az augusztus 31-ig meghozandó döntés csak szándéknyilatkozat, szeptember 20-ig kell tényleges döntést hozni arról, hogy az integráció keretében valóban át kívánják-e adni ingyenesen az államnak a települések a Pannon-Víz által üzemeltetett önkormányzati közművagyont.

A közművagyon átadása lehetővé teszi, hogy a jelenlegi irreális üzemeltetési feltételek között is garantált legyen a közműszolgáltatás. Mit értek irreális feltételek alatt: 2012 óta változatlan vízdíj és most megugró energiaárak miatt pótlólagos, az önkormányzatok által befizetendő tőkeemelést igényelne a szolgáltató. A Pannon-Víz változatlan működési feltételek melletti gazdálkodása a jelenlegi, állam által megszabott feltételrendszerben nem lehet eredményes, újabb és újabb befizetéseket kellene teljesíteni a tulajdonos önkormányzatoknak a működés fenntartását biztosítandó. Ehhez jön még az a teher, hogy a hálózatot fejleszteni is szükséges.

Vagy az önkormányzatok vállalják ezt pénzügyi terhet, vagy valaki más (ez esetben az állam). Az állam a már tulajdonába vett víziközmű cégek működését 100mrd Ft feletti összeggel támogatta az elmúlt időszakban, az önkormányzati tulajdonú cégek nem kaptak állami támogatást.

Vámosszabadi tulajdonrésze a Pannon-Vízben 0,35%, ami azt is jelenti, hogy a szükséges tőkeemelésből nekünk ennyit kellene állnunk, ami elérheti a több tízmillió forintot is (ez egyszer még megoldható lenne), de a 61%-os részesedésű Győrnek ez akár milliárdos terhet is jelenthet. A döntés tétje, hogy változatlan működési feltételek mellett (amelynek egyik legfontosabb elemét, a vízdíjat az állam határozza meg) működőképes marad-e a víziközmű rendszer. Jelenlegi szabályozási környezetben ez nem valószínű, még akkor is kérdéses lenne, ha megszűnne a vízdíjra a hatósági ár. Összességében a vagyonátadással az állam átvállalná a ellátási felelősséget, az állam garantálná a működést és a megfelelő vízellátást az általa meghatározott áron.

Csak analógiaként: a helyzet olyan, mintha Önöknek a 2012-es fizetésükből kellett volna évről évre egy működő családi költségvetést összerakniuk. Ha eddig sikerült is, a jelenlegi árakon, elszálló költségek mellett már biztosan nem sikerül. Hangsúlyozom: a jelen helyzetben a közművagyonról hozandó döntés nem politikai döntés, nem az a kérdés, hogy egyetértünk-e az állami tulajdonba kerüléssel vagy sem, hanem az, hogy működőképes marad a rendszer vagy sem.

A Pannon-Víz ügyében még szeptemberben döntés születhet: Szeged, Pécs és Debrecen például nem adja a maga közművagyonát és cégét.

Szólj hozzá!

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.

Hogyan lehet valaki tűzvédelmi főelőadó?

Vannak olyan szakmák, amelyek speciális tudást igényelnek – és valószínűleg a legtöbb embernek gyerekkorában eszébe sem jutna, hogy ezt tanulja ki. Ha megkérdezünk egy kisfiút, mi szeretne lenni, a tűzoltó lehet, hogy szerepelni fog a listáján, de a tűzvédelmi főelőadó biztosan nem.