Repülő énekes, zenélő kuka, wattos almaszüret

KORG . 2022-08-14 18:44:00
Húsz évnyi zenefolyam, ami híressé tett egy kis osztrák falut.

Most ért véget a Pinkarock fesztivál a Pornóapáti melletti Bildeinben, azaz Beleden, amely osztrák viszonylatban is kistelepülésnek számít. Mégis, a legismertebbek egyike, mivel az elmúlt években számos világsztár tette itt tiszteletét. A mostani jubileum ugyan késett két évet a járvány miatt, de ami a fő, hogy nem maradt el. Tekintve a fesztiválok helyzetét, már az nagy teljesítmény, ha egyáltalán újjáélednek. Ez sajnos nem jött össze például a körmendi AlteRába esetében, amely amúgy a Pinkarock kistestvére.

Köszöntő itt és ott: a színpadon a jubileumi transzparens a szervezőkkel, akiket ünnepel a közönség.

A mostani, kétnapos bulin halványabb volt a kínálat a korábbinál, de a körülmények is alapjaiban változtak. Ausztriában nincs ársapka, az energia annyiba kerül, amennyi a valós ára és ez jócskán megemeli a költségeket. A takarékosság érzékelhető, de jó hír, hogy 2019-hez képest az árak alig emelkedtek. Mint mindig, most is teltház volt, a Pinka folyó melletti réten pedig rengetegen sátoroztak. Ilyenkor talpon az egész, 360 lelkes falu apraja-nagyja. Sütnek, főznek, eladnak, takarítanak, ügyelnek a biztonságra. Ennek köszönhető, hogy nem a nagy tömeg ellenére sincsenek zökkenők, a szervezés példás.

A koncertek két helyszínen zajlanak, a templomkertben a sztárok, az almáskertben az ismertebb nevek döngetnek. Érdekesség, hogy a nem mindig szalonképes dalszövegek a templom tövében hangzanak el, de itt nem szokás keverni a bulit az ideológiai kitüremkedésekkel. Egy biztos, a magyar és az osztrák életszínvonal közti különbségek jól lemérhetők a fesztiválon is. Mára maga a tény, miszerint világhírű bandáknak képesek gázsit fizetni, vagyis van tőkeerő a műfaj, illetve a szervezői csoport mögött. Bár az infláció, a takarékoskodás itt is tetten érhető, azért ettől még nagyon is élhető az osztrák világ.

Rajongók a PInkarock fesztiválon.

Nem véletlen, hogy éppen Biledin az, ahova a legtöbb szombathelyi települt át az utóbbi években.

De vissza a kezdetekhez. A 2000-es indulás sztárja még a szombathelyi Lord volt, ők később is rendszeres fellépőnek számítottak. Magyar részről koptatta a beledi deszkákat az Ocho Macho, a Tankcsapda, aztán a Halor, a Strong Deformity, és az Exxxtra Blues Band Báróval. Népszerű „kis" fellépő volt a burgenlandi Harri Stojka, a szombathelyi Cserga és barátai, a körmendi Soulwave.

A picture on festival – ez a hivatalos neve – országos ismertségét 2005-től alapozta meg. Ekkor jelentek meg a Templomkert nagyszínpadán olyan kvalitások, mint a Tarantino-filmek által világhírűvé lett Tito&Tarantula, a legendás Whitesnake, a Clawfinger.  A dEUS adta a legnívósabb koncertet az elektronikus zenében, a nagy buktát pedig a Tankcsapda. Utóbbi fellépése érdektelenségbe fulladt, nem kis részt a rosszul megválasztott időpont miatt.

Köszöntő itt és ott: a színpadon a jubileumi transzparens a szervezőkkel, akiket ünnepel a közönség.

A húsz és számos sztorit halmozott fel. Volt, hogy a falu határában dugót okoztak a csillogó, fekete turnébuszok, mígnem egy helyi traktoros igazította útba őket. Főleg a magyar nézőknek volt csemege Téglás Zoltán „nagydumás" fellépése az Ignite-al: egy született amerikai, aki igazi magyar.   Aztán a rajongók kissé elszabadultak, olcsó söröket hajítottak az égbe, amitől csúszóssá vált a padozat, vagyis a fű. A szervezők nagyot léptek: forgáccsal terítették be a helyszínt, ami minden vizes dolgot megoldott, az esőt is elnyelte.

Attól már nem kell tartani, hogy sörrel dobálóznak, annyira megdrágult. A közönség változatos képet mutat. A kempingben sok a bécsi, a koncerten pedig a negyvenes korosztály. Ők még beszívták az élőkoncertek illatát, de már nem nagyon találnak lehetőségeket.  A legújabb, húszas generáció már hiányzik, pontosabban célzottan érkezik. A cilinderes és sétapálcás fazonok, sajnos, éppen úgy eltűntek, mint a nepáli serpának öltözött fanok, vagy a Leningrad Cowboys imitátorai.

A közönség változatos és hálás a bulikért

Utóbbiak többször is felléptek, de Bildeinben olyan legendák is koncerteztek, mint az Uriah Heep, Manfred Mann, vagy Jimmy Cliff. Emlékezetes volt a Royal Republic fellépése, amelyen az énekes a színpadon megcsókolta gitárosát. Nem lehetett megbeszélve, mert az érintett csaknem felrúgta a mikrofont... A hangerő és a színpadtechnika mindvégig nemzetközi szintű volt és maradt, de azért a gyerekeknek kötelezővé tették a fülvédőt.

Érdekes jelenség volt, amikor a kihelyezett műanyag kukák beindultak a basszerre és mint kutya a vizet, ledobták tetejükről a söröspoharakat. A hangerő más meglepetéseket is okozott. Egy jól kalibrált mélynyomó képes volt az almafák termését ha nem is leszüretelni, de megritkítani.  És a jubileum sem maradt poén nélkül: a Subway énekese az utolsó szám után a rajongók fölött hintázott, majd valahogy a toalett tetejére keveredett és több méter magasból a tömegbe ugrott. Megúszta.  

A Pinkarock húsz éve ma már történelem. Ez a színes, kulturális-zenei esemény nagyságrendekkel túlnőtt önmagán, térségi tényezővé vált.  Egyben jól mutatja a kihagyott lehetőségeket is.  Például a Pannon térség lehetőséget, amit ha komolyan vesznek az uniós országok, legelébb is hazánk, akkor nem itt tartanánk sem a gazdaságban, sem a kultúrában, sem a demokráciában.  

Mert hát mekkora lett volna egy Tarantula-koncert Szombathely Fő terén... 

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.