Repülő énekes, zenélő kuka, wattos almaszüret

KORG . 2022-08-14 18:44:00
Húsz évnyi zenefolyam, ami híressé tett egy kis osztrák falut.

Most ért véget a Pinkarock fesztivál a Pornóapáti melletti Bildeinben, azaz Beleden, amely osztrák viszonylatban is kistelepülésnek számít. Mégis, a legismertebbek egyike, mivel az elmúlt években számos világsztár tette itt tiszteletét. A mostani jubileum ugyan késett két évet a járvány miatt, de ami a fő, hogy nem maradt el. Tekintve a fesztiválok helyzetét, már az nagy teljesítmény, ha egyáltalán újjáélednek. Ez sajnos nem jött össze például a körmendi AlteRába esetében, amely amúgy a Pinkarock kistestvére.

Köszöntő itt és ott: a színpadon a jubileumi transzparens a szervezőkkel, akiket ünnepel a közönség.

A mostani, kétnapos bulin halványabb volt a kínálat a korábbinál, de a körülmények is alapjaiban változtak. Ausztriában nincs ársapka, az energia annyiba kerül, amennyi a valós ára és ez jócskán megemeli a költségeket. A takarékosság érzékelhető, de jó hír, hogy 2019-hez képest az árak alig emelkedtek. Mint mindig, most is teltház volt, a Pinka folyó melletti réten pedig rengetegen sátoroztak. Ilyenkor talpon az egész, 360 lelkes falu apraja-nagyja. Sütnek, főznek, eladnak, takarítanak, ügyelnek a biztonságra. Ennek köszönhető, hogy nem a nagy tömeg ellenére sincsenek zökkenők, a szervezés példás.

A koncertek két helyszínen zajlanak, a templomkertben a sztárok, az almáskertben az ismertebb nevek döngetnek. Érdekesség, hogy a nem mindig szalonképes dalszövegek a templom tövében hangzanak el, de itt nem szokás keverni a bulit az ideológiai kitüremkedésekkel. Egy biztos, a magyar és az osztrák életszínvonal közti különbségek jól lemérhetők a fesztiválon is. Mára maga a tény, miszerint világhírű bandáknak képesek gázsit fizetni, vagyis van tőkeerő a műfaj, illetve a szervezői csoport mögött. Bár az infláció, a takarékoskodás itt is tetten érhető, azért ettől még nagyon is élhető az osztrák világ.

Rajongók a PInkarock fesztiválon.

Nem véletlen, hogy éppen Biledin az, ahova a legtöbb szombathelyi települt át az utóbbi években.

De vissza a kezdetekhez. A 2000-es indulás sztárja még a szombathelyi Lord volt, ők később is rendszeres fellépőnek számítottak. Magyar részről koptatta a beledi deszkákat az Ocho Macho, a Tankcsapda, aztán a Halor, a Strong Deformity, és az Exxxtra Blues Band Báróval. Népszerű „kis" fellépő volt a burgenlandi Harri Stojka, a szombathelyi Cserga és barátai, a körmendi Soulwave.

A picture on festival – ez a hivatalos neve – országos ismertségét 2005-től alapozta meg. Ekkor jelentek meg a Templomkert nagyszínpadán olyan kvalitások, mint a Tarantino-filmek által világhírűvé lett Tito&Tarantula, a legendás Whitesnake, a Clawfinger.  A dEUS adta a legnívósabb koncertet az elektronikus zenében, a nagy buktát pedig a Tankcsapda. Utóbbi fellépése érdektelenségbe fulladt, nem kis részt a rosszul megválasztott időpont miatt.

Köszöntő itt és ott: a színpadon a jubileumi transzparens a szervezőkkel, akiket ünnepel a közönség.

A húsz és számos sztorit halmozott fel. Volt, hogy a falu határában dugót okoztak a csillogó, fekete turnébuszok, mígnem egy helyi traktoros igazította útba őket. Főleg a magyar nézőknek volt csemege Téglás Zoltán „nagydumás" fellépése az Ignite-al: egy született amerikai, aki igazi magyar.   Aztán a rajongók kissé elszabadultak, olcsó söröket hajítottak az égbe, amitől csúszóssá vált a padozat, vagyis a fű. A szervezők nagyot léptek: forgáccsal terítették be a helyszínt, ami minden vizes dolgot megoldott, az esőt is elnyelte.

Attól már nem kell tartani, hogy sörrel dobálóznak, annyira megdrágult. A közönség változatos képet mutat. A kempingben sok a bécsi, a koncerten pedig a negyvenes korosztály. Ők még beszívták az élőkoncertek illatát, de már nem nagyon találnak lehetőségeket.  A legújabb, húszas generáció már hiányzik, pontosabban célzottan érkezik. A cilinderes és sétapálcás fazonok, sajnos, éppen úgy eltűntek, mint a nepáli serpának öltözött fanok, vagy a Leningrad Cowboys imitátorai.

A közönség változatos és hálás a bulikért

Utóbbiak többször is felléptek, de Bildeinben olyan legendák is koncerteztek, mint az Uriah Heep, Manfred Mann, vagy Jimmy Cliff. Emlékezetes volt a Royal Republic fellépése, amelyen az énekes a színpadon megcsókolta gitárosát. Nem lehetett megbeszélve, mert az érintett csaknem felrúgta a mikrofont... A hangerő és a színpadtechnika mindvégig nemzetközi szintű volt és maradt, de azért a gyerekeknek kötelezővé tették a fülvédőt.

Érdekes jelenség volt, amikor a kihelyezett műanyag kukák beindultak a basszerre és mint kutya a vizet, ledobták tetejükről a söröspoharakat. A hangerő más meglepetéseket is okozott. Egy jól kalibrált mélynyomó képes volt az almafák termését ha nem is leszüretelni, de megritkítani.  És a jubileum sem maradt poén nélkül: a Subway énekese az utolsó szám után a rajongók fölött hintázott, majd valahogy a toalett tetejére keveredett és több méter magasból a tömegbe ugrott. Megúszta.  

A Pinkarock húsz éve ma már történelem. Ez a színes, kulturális-zenei esemény nagyságrendekkel túlnőtt önmagán, térségi tényezővé vált.  Egyben jól mutatja a kihagyott lehetőségeket is.  Például a Pannon térség lehetőséget, amit ha komolyan vesznek az uniós országok, legelébb is hazánk, akkor nem itt tartanánk sem a gazdaságban, sem a kultúrában, sem a demokráciában.  

Mert hát mekkora lett volna egy Tarantula-koncert Szombathely Fő terén... 

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.