Repülő énekes, zenélő kuka, wattos almaszüret

KORG . 2022-08-14 18:44:00
Húsz évnyi zenefolyam, ami híressé tett egy kis osztrák falut.

Most ért véget a Pinkarock fesztivál a Pornóapáti melletti Bildeinben, azaz Beleden, amely osztrák viszonylatban is kistelepülésnek számít. Mégis, a legismertebbek egyike, mivel az elmúlt években számos világsztár tette itt tiszteletét. A mostani jubileum ugyan késett két évet a járvány miatt, de ami a fő, hogy nem maradt el. Tekintve a fesztiválok helyzetét, már az nagy teljesítmény, ha egyáltalán újjáélednek. Ez sajnos nem jött össze például a körmendi AlteRába esetében, amely amúgy a Pinkarock kistestvére.

Köszöntő itt és ott: a színpadon a jubileumi transzparens a szervezőkkel, akiket ünnepel a közönség.

A mostani, kétnapos bulin halványabb volt a kínálat a korábbinál, de a körülmények is alapjaiban változtak. Ausztriában nincs ársapka, az energia annyiba kerül, amennyi a valós ára és ez jócskán megemeli a költségeket. A takarékosság érzékelhető, de jó hír, hogy 2019-hez képest az árak alig emelkedtek. Mint mindig, most is teltház volt, a Pinka folyó melletti réten pedig rengetegen sátoroztak. Ilyenkor talpon az egész, 360 lelkes falu apraja-nagyja. Sütnek, főznek, eladnak, takarítanak, ügyelnek a biztonságra. Ennek köszönhető, hogy nem a nagy tömeg ellenére sincsenek zökkenők, a szervezés példás.

A koncertek két helyszínen zajlanak, a templomkertben a sztárok, az almáskertben az ismertebb nevek döngetnek. Érdekesség, hogy a nem mindig szalonképes dalszövegek a templom tövében hangzanak el, de itt nem szokás keverni a bulit az ideológiai kitüremkedésekkel. Egy biztos, a magyar és az osztrák életszínvonal közti különbségek jól lemérhetők a fesztiválon is. Mára maga a tény, miszerint világhírű bandáknak képesek gázsit fizetni, vagyis van tőkeerő a műfaj, illetve a szervezői csoport mögött. Bár az infláció, a takarékoskodás itt is tetten érhető, azért ettől még nagyon is élhető az osztrák világ.

Rajongók a PInkarock fesztiválon.

Nem véletlen, hogy éppen Biledin az, ahova a legtöbb szombathelyi települt át az utóbbi években.

De vissza a kezdetekhez. A 2000-es indulás sztárja még a szombathelyi Lord volt, ők később is rendszeres fellépőnek számítottak. Magyar részről koptatta a beledi deszkákat az Ocho Macho, a Tankcsapda, aztán a Halor, a Strong Deformity, és az Exxxtra Blues Band Báróval. Népszerű „kis" fellépő volt a burgenlandi Harri Stojka, a szombathelyi Cserga és barátai, a körmendi Soulwave.

A picture on festival – ez a hivatalos neve – országos ismertségét 2005-től alapozta meg. Ekkor jelentek meg a Templomkert nagyszínpadán olyan kvalitások, mint a Tarantino-filmek által világhírűvé lett Tito&Tarantula, a legendás Whitesnake, a Clawfinger.  A dEUS adta a legnívósabb koncertet az elektronikus zenében, a nagy buktát pedig a Tankcsapda. Utóbbi fellépése érdektelenségbe fulladt, nem kis részt a rosszul megválasztott időpont miatt.

Köszöntő itt és ott: a színpadon a jubileumi transzparens a szervezőkkel, akiket ünnepel a közönség.

A húsz és számos sztorit halmozott fel. Volt, hogy a falu határában dugót okoztak a csillogó, fekete turnébuszok, mígnem egy helyi traktoros igazította útba őket. Főleg a magyar nézőknek volt csemege Téglás Zoltán „nagydumás" fellépése az Ignite-al: egy született amerikai, aki igazi magyar.   Aztán a rajongók kissé elszabadultak, olcsó söröket hajítottak az égbe, amitől csúszóssá vált a padozat, vagyis a fű. A szervezők nagyot léptek: forgáccsal terítették be a helyszínt, ami minden vizes dolgot megoldott, az esőt is elnyelte.

Attól már nem kell tartani, hogy sörrel dobálóznak, annyira megdrágult. A közönség változatos képet mutat. A kempingben sok a bécsi, a koncerten pedig a negyvenes korosztály. Ők még beszívták az élőkoncertek illatát, de már nem nagyon találnak lehetőségeket.  A legújabb, húszas generáció már hiányzik, pontosabban célzottan érkezik. A cilinderes és sétapálcás fazonok, sajnos, éppen úgy eltűntek, mint a nepáli serpának öltözött fanok, vagy a Leningrad Cowboys imitátorai.

A közönség változatos és hálás a bulikért

Utóbbiak többször is felléptek, de Bildeinben olyan legendák is koncerteztek, mint az Uriah Heep, Manfred Mann, vagy Jimmy Cliff. Emlékezetes volt a Royal Republic fellépése, amelyen az énekes a színpadon megcsókolta gitárosát. Nem lehetett megbeszélve, mert az érintett csaknem felrúgta a mikrofont... A hangerő és a színpadtechnika mindvégig nemzetközi szintű volt és maradt, de azért a gyerekeknek kötelezővé tették a fülvédőt.

Érdekes jelenség volt, amikor a kihelyezett műanyag kukák beindultak a basszerre és mint kutya a vizet, ledobták tetejükről a söröspoharakat. A hangerő más meglepetéseket is okozott. Egy jól kalibrált mélynyomó képes volt az almafák termését ha nem is leszüretelni, de megritkítani.  És a jubileum sem maradt poén nélkül: a Subway énekese az utolsó szám után a rajongók fölött hintázott, majd valahogy a toalett tetejére keveredett és több méter magasból a tömegbe ugrott. Megúszta.  

A Pinkarock húsz éve ma már történelem. Ez a színes, kulturális-zenei esemény nagyságrendekkel túlnőtt önmagán, térségi tényezővé vált.  Egyben jól mutatja a kihagyott lehetőségeket is.  Például a Pannon térség lehetőséget, amit ha komolyan vesznek az uniós országok, legelébb is hazánk, akkor nem itt tartanánk sem a gazdaságban, sem a kultúrában, sem a demokráciában.  

Mert hát mekkora lett volna egy Tarantula-koncert Szombathely Fő terén... 

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról