A tigris ölelése

Papp László Tamás 2022-08-14 08:56:32
Ezt a novellát egy pályázatra adtam be, ott nem nyert helyezést, de hátha nektek tetszik! Jó szórakozást és borzongást!

Félórája állt a jávai tigris kifutójánál, várva, hogy előbújjon a növényzet árnyékában szundikáló lakó. A lábai egyre jobban fájtak, szédült az augusztusi hőségben, de valami odaszögezte a vastag páncélüveghez. Aztán mozogni kezdett a lombsátor: a legritkább nagymacskák egyike lustán nyújtózkodva kidugta a pofáját. A gépével egyszerre tudott fényképezni és videózni, így csinált pár távolit a feltápászkodó tigrisről, aztán rázoomolt.

Előre bosszankodva, hogy az üvegről tükröződő, sötét hajkoronával keretezett arca beletakar a négylábú modelljébe. Ám az objektív által közel hozott látómező hirtelen kristálytisztává vált. Feszülő lábizmai pedig megkönnyebbülve kiengedtek: immár nem betonon állt, hanem szavannafűvel borított, esőtől felpuhult talajon.
 
Borzongás futott végig rajta, leengedte a kamerát, aztán ismét maga elé kapta, mintegy pajzsként a valóság ellen, amelyet nem akart felfogni. Beállt nála a változásvakság, mert amit lát, az lehetetlen. A zoom nemcsak a szemét vitte közelebb a tigrishez, hanem a testét is berántotta kifutóba.

Nemcsak az ő tudata küszködött ennek feldolgozásával, de a tigrisé is. Mozdulatai ruganyosan éberré váltak, a bundáját sűrűn átszelő vékony csíkok hullámzani kezdtek, ahogy a szőre felborzolódott. A gyönyörű állat más tigrisfajtáknál hegyesebb fülei radartányérként szegeződtek rá, orrával pedig a területére került ember szagpamacsaira vadászott. 

A kamera továbbra is rögzítette a jelenetet, hisz benne nem csatázott úgy a hitetlenség, a bűvölet és a rettegés, mint a gazdája elméjében. Végtagjai remegni kezdtek az ereiben zubogó adrenalintól, már képtelen volt tagadni: semmi nem választja el egy ragadozótól, aki nemsokára megindul felé.

Mit csináljon? Állítsa sorozatra a vakut, hátha a fény megzavarja az állatot? Legfeljebb akkor, ha ez a tigris epilepsziás. Nevetni kezdett, de félelem torzította el a kacaját. Ám az agya pörgött - egy zsebkendőnyi dzsungelbe csöppent, a túlélési ösztön lenyomta benne a pánikot. Szeme a kifutóban cikázott. 

Vesse bele magát a tóba? A tigrisek kitűnő úszók, nála biztos gyorsabban mozognak a vízben, ahogy fára is másznak, így az ágak között sem volna biztonságban. Úgyse jutna el odáig a fájó térdével. Közelharc? Mennyi esélye van azzal szemben, aki a mancsa ütésével eltöri a vízibivaly lábát? Bár ez itt született, soha nem vadászott, talán elijeszti addig, míg a gondozók kábítólövedéke leteríti. S már tudta is, mivel. Mobilnetről ráment a darkwebes fájlraktárra, ahonnan nemcsak fegyverropogást tudott letölteni, de hangrobbanást és infrahangokat is. 

A tigrissel közelebb léptek egymáshoz. Feltekerte a hangerőt, a fülébe papírcafatokat tömött. Idecsalogatja, aztán ráereszti a hanghullámokat. Ujja az elsütőbillentyűt formázó ikonra tapadt, a kijelző volt az irányzék, amivel a tigris fülét vette célba. De közben a több mint egymázsás hím szemébe nézett, s őt megbabonázta az onnan áradó végtelen magány és szomorúság. Tudta, hogy most kell lenyomnia a gombot, a tigris hallótávolságba ért. Ehelyett a gép halk puffanással esett a fűbe a szétnyíló ujjai közül. 

Karját ölelésre tárva lépett a tigris felé, aki hátrahúzódott, lendületet véve az ugráshoz. A felé repülő testet látva az a gondolat villant be: vajon érzi-e a tigris az orrán át, hogy ez a kétlábú nőstény úgy beleszeretett, hogy az kikapcsolta nála az életösztönt? A tigris levitte a földre, ő pedig belemarkolt a szőrébe, arcát megcsapta a lehelete, érezte a mellkasán a mancsát, arcán az érdes nyelvét. Aztán minden sötétségbe borult.

Ölelésben tért magához, de a karok, amelyek tartották, emberiek voltak. A jól ismert hang is, mely a száját érintő ajkaival szavakat formálva ezt kérdezte:

Milyen volt a szimulációs burokban? 

Ekkor sírni kezdett. A mentális szabadulószobából való menekülés örömét elmosták a bánat könnyei, hogy a kihalt jávai tigrist, amelynek árnyékát annyian vélték látni a dzsungelben, csak a tudatalgoritmus-pirula támasztotta fel az agyában.

Fotó: Wikipédia

Az 1980-ban (hivatalosan 2003-ban) kihalt jávai tigris. Fotó: Wikipédia. 

Szólj hozzá!

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.