4-500 millióval többet kell fizetnie az év végéig a sárvári fürdőnek a növekvő gázár miatt

Fehér Buda 2022-08-11 14:42:35
A fürdő eközben ajánlatot kapott a gázellátótól, holnap délig kell eldöntenie a városnak, hogy elfogadják-e.

Rendkívüli ülést tartott csütörtök délelőtt a sárvári képviselő-testület. Az ülést azért hívták össze, hogy a képviselők felhatalmazást adjanak a polgármesternek, hogy aláírjon egy nyilatkozatot ahhoz, hogy a sárvári gyógyfürdő gázellátása az év végéig rendben legyen.

Nemrég írtunk arról, hogy az emelkedő gázár miatt bajba került a fürdő. A képviselők akkor a sárvári fürdő alapító okiratát is módosították. A polgármester elmondta, hogy a fürdő számára óriási fejtörést jelent a jelenlegi helyzetben a beszerzés, mivel kevés az információ, viszont a határidők szorítják az intézményt. Éppen ezért a polgármester arról egyezett meg a fürdő igazgatójával, hogy a jövőben az igazgató szabad kezet kap a beszerzést illetően, mivel olyan gyorsan változik a gáz ára, hogy nincs idő ezt megtárgyalni az önkormányzattal. Eközben az ajánlatok száma is csökkent, gyorsan kell cselekednie a fürdőnek.

Kondora István (Fidesz-KDNP) a csütörtöki ülésen elmondta elmondta, hogy még ők sem látják át teljesen a rezsicsökkentés csökkentésének a hatásait. Mindenesetre a fürdőt felügyelő bizottság összeállított egy keretet, amely előírja, hogyan kell majd működnie a fürdőnek december 31-ig.

A polgármester a képviselőkkel ismertette, hogy a fürdő a Park Inn szállodával, valamint az EQUANS gázellátó céggel hosszútávú szerződést kötött, emiatt a három szereplő most egymáshoz van kötve. Az EQUAN ma délután háromig egy szolgáltatási ajánlatot küld a fürdőnek, erre az intézménynek péntek délig kell válaszolnia. Ahhoz, hogy ezt elfogadják, viszont szükség lesz a polgármester támogató nyilatkozatára is, emiatt gyűltek össze csütörtökön a képviselők. Kondora elmondása szerint ha megszületik a megállapodás, akkor a fürdő működése az év végéig biztosítva lesz.

Addig viszont csökkentett üzemben működik majd a város fő turistacsalogatója, a következő év elején innen kell majd újraindulnia. A polgármester szerint nem lesz az olyan könnyű mutatvány, mivel a pandémia alatt rengetegen hagyták el a vendéglátói szektort. Ők a korlátozások feloldásával viszont nem tértek vissza a régi munkahelyükre, Kondora szerint emiatt a városban most több vendéglátó is szünetelni kényszerült. A polgármester mellékesen hozzátette, hogy az elmúlt hat hétben rendszeresen járt a fürdőn, rehabilitációs kezeléseken. A látogatásai során az ott dolgozók sokszor érdeklődtek, hogy mi lesz a fürdő jövője, látszik, hogy őket is aggasztják a jelenlegi hatások.

A polgármester a képviselőknek ezután elmondta, hogy több lehetséges megoldáson is gondolkoznak, hogy a jelenlegi, kérdéses állapotot meg tudja oldani a város. Kondora szerint viszont ha a koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági sokk éri az országot, akkor

kérdéses lesz a fürdő további működése. 

A polgármester felhatalmazásáról szóló határozatjavaslat megszavazása előtt Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért) arra kérdezett rá, hogy mekkora összeggel ugrik majd meg a fürdő kiadása, ha megemelkedik a gáz ára. Németh elmondta, hogy éves szinten egy-egy család akár 1,5-2 millió forinttal is többet fizet majd a gázért a jövőben. A képviselő kérdésére Kondora elmondta, hogy 

december 31-ig 4-500 milliós pluszkiadást jelent a fürdőnél a gázár emelkedése.

A fürdőnek ugyanis hétszeres áron kell majd megfizetnie a többletfogyasztását. A polgármester szerint viszont a fürdőnél jelenleg megvan a pénz ennek a fedezésére, viszont több megoldáson is dolgoznak, egyelőre nem tudja, melyik lesz a befutó. Németh ezután azt mondta, hogy ha idén még meg is oldódik a fürdő működése, attól még fennáll annak a veszélye, hogy jövőre ellehetetlenül az intézmény. Kondora szerint úgy kell fogalmaznunk, hogy jövőre a magyar fürdők lehetetlenülhetnek el. 

A kérdések után végül a megjelent képviselők egyhangúan szavazták meg a határozatot. Kondora elmondta, hogy holnap délig megteszi a nyilatkozatot, ám azt még nem döntötte el, hogy támogatja-e az EQUANS ajánlatát, vagy sem, ahhoz még látnia kell a dokumentumokat. Azt viszont hozzátette, bármilyen döntésre is jut, a felelősség mindig a polgármesteré lesz. 

A szavazás után Kondora még elmondta, hogy a családoknál különféle problémákat okozhat a rezsiemelkedés, elképzelhető, hogy tragikus kimenetelűeket is. A polgármester viszont emlékeztetett, hogy több szociális hálója is van a városnak, például az ingyenes iskolai étkeztetés, vagy a szociális tűzifa. Ezeket a jövőben is biztosítják majd, most úgy néz ki, hogy az eddigieknél nagyobb arányban lesz majd rájuk szüksége a sárváriaknak. 

Eiveck Péter (független) ezután már afelől érdeklődött, hogy a jövőévi költségvetésből mennyit tud majd a város ráfordítani a fürdőre. Kondora elmondta, hogy az elmúlt 20 évben még nem kellet támogatni a fürdőt, ezért kérdéses, hogy jövőre kell-e támogatni a fürdőt, és ha igen, akkor mennyit tudnak erre fordítani a költségvetésből. 

Az ülés vége előtt aztán Klimits István (független) arra kérdezett rá, hogy lesz-e tűzijáték augusztus huszadikán a városban. Kondora elmondta, hogy lesz, és ezen már nem is tudnak változtatni, hiszen az elmúlt években a város egy nagyon barátságos ajánlatot elfogadva tartotta az augusztus 20-i tűzijátékokat. A tűzijátékot bonyolító cég rendezi a Szent Iván éji tűzijátékot is, ám a kettőért egyben, Szent Iván Éjkor szokott fizetni a város, idén is így történt.

A polgármester még jelezte, hogy szilveszterkor viszont már évek óta nem engedi az önkormányzat számára a tűzijátékozást, ha pedig nagyon hiányozna ez a 350 ezer forint a költségvetésből, akkor a képviselők is összedobhatják az összeget. Kondora azt is hozzátette, hogy ő személy szerint nem is szereti a tűzijátékot, mert van egy kutyája, aki fél a hangos durranásoktól. Ezért ő azokkal ért egyet, akik inkább nyugalmat szeretnének, főleg azért is, mert a kórház rehabilitációs osztályán lévő idősebb betegeket is zavarni szokták a hanghatások. A polgármester szerint ezeket mérlegelni fogják a jövő évi tűzijáték megrendelése előtt is, egyelőre pedig kérdéses, hogy jövőre rendez-e majd ilyen látványosságokat a város. 

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.