Rimini egy „rothadt paradicsom", ahol a múlt a jelen  

KORG . 2022-07-20 18:57:10
Buja nyugdíjasok hóba fulladt last minute vágyai.

Mint amikor valaki a partvonalról követ dob a játéktérre, vagy „megfújja" a nullás lisztet: bosszantás, provokálás, kellemetlenkedés és végül - „ezt nektek!" . Az osztrák filmes fenegyerek, Ulrich Seidl most bemutatott, Rimini című, 114 perces mozijában minden együtt áll ahhoz, hogy hahózzon a gyomorideg.

A sztori egyszerű, de éppen ez teszi nagyon is bonyolulttá a komikus drámát. Adott egy nagydarab, még mindig sármos popsztár, Ritchie Bravo, Ricsi, aki él bele a világba, nem vesz tudomást a változásokról. A téli Riminiben, a már-már Tarr Béla világát idéző üdülőváros párás lerohadásában fogadja rajongóit, akik után fejpénzt kap a kies szállodákban. Általában 200 eurót.

Sörre sok, élethez kevés, játékgépbe pont elég.

Elég ritkán, de érkeznek a rajongói buszok. Ricsi ilyenkor összeszedi magát, rápiál, felölti elviszpreszlis haskötőjét plusz fehérselyem, majd baritonján énekelni kezd a 70-80 éves rajongóinak. Akik között mindig akad olyan, aki nem csak firtatja, de ellenőrzi is a popsztár férfiasságát. A buja nyugdíjasok bizarr szex-kalandokba keverednek ideáljukkal, majd fizetnek érte.  

E panel lét törik meg akkor, amikor jelentkezik a hős régen látott lánya. Aki egy bevándorló barátja társaságában pénzt követel tőle. Innentől lesz nagyobb a tét és innentől megy el a film egy olyan irányba, amire egyesek a nem polkorrekt (píszí) jelzőt aggatták.  

Feleslegesen, mert Sheidl vezérfonala a társadalmi provokáció és amit a lány karakterével behoz, az valóság, létező probléma. Így tudja igazán kifejezni, vagy inkább parabolaként felmutatni, hogy mennyire beleragadt a kényelembe, a gondolati lustaságba Európa. Amely egyre tágabb teret ad a hedonizmusnak és egyre öregebb ahhoz, hogy újítani tudjon.

Ez már valóban vérre menő dolog.

A Michael Thomas (parádés színészi teljesítmény) alakította Ricsi persze mindezt nem így éli meg. De amit és ahogyan tesz, az szükségszerűen vezet tér-és személyiség vesztéshez. Így lesz az öregedő popsztár last minute szex-kalandjaiból kemény társadalomkritika. Mintha Günter Grass Bádogdobja szólna, csak éppen süket fülekre talál.  

A Rimini sokak szerint az év filmje. Arról szól, aminek e zord világban a kultúrának szólnia kell. Arról szól, hogy a múltjából élő Európa mellett elmegy a világ, reális opció a szétesés és acsarkodás. Európa persze mindig is problémás földrész volt, de most nagyon az és akár elbukhatja jövőjét.  

 

Ha csak meg nem hallja azt a bizonyos Bádogdobot, mondjuk a havas Riminiből

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?