Rimini egy „rothadt paradicsom", ahol a múlt a jelen  

KORG . 2022-07-20 18:57:10
Buja nyugdíjasok hóba fulladt last minute vágyai.

Mint amikor valaki a partvonalról követ dob a játéktérre, vagy „megfújja" a nullás lisztet: bosszantás, provokálás, kellemetlenkedés és végül - „ezt nektek!" . Az osztrák filmes fenegyerek, Ulrich Seidl most bemutatott, Rimini című, 114 perces mozijában minden együtt áll ahhoz, hogy hahózzon a gyomorideg.

A sztori egyszerű, de éppen ez teszi nagyon is bonyolulttá a komikus drámát. Adott egy nagydarab, még mindig sármos popsztár, Ritchie Bravo, Ricsi, aki él bele a világba, nem vesz tudomást a változásokról. A téli Riminiben, a már-már Tarr Béla világát idéző üdülőváros párás lerohadásában fogadja rajongóit, akik után fejpénzt kap a kies szállodákban. Általában 200 eurót.

Sörre sok, élethez kevés, játékgépbe pont elég.

Elég ritkán, de érkeznek a rajongói buszok. Ricsi ilyenkor összeszedi magát, rápiál, felölti elviszpreszlis haskötőjét plusz fehérselyem, majd baritonján énekelni kezd a 70-80 éves rajongóinak. Akik között mindig akad olyan, aki nem csak firtatja, de ellenőrzi is a popsztár férfiasságát. A buja nyugdíjasok bizarr szex-kalandokba keverednek ideáljukkal, majd fizetnek érte.  

E panel lét törik meg akkor, amikor jelentkezik a hős régen látott lánya. Aki egy bevándorló barátja társaságában pénzt követel tőle. Innentől lesz nagyobb a tét és innentől megy el a film egy olyan irányba, amire egyesek a nem polkorrekt (píszí) jelzőt aggatták.  

Feleslegesen, mert Sheidl vezérfonala a társadalmi provokáció és amit a lány karakterével behoz, az valóság, létező probléma. Így tudja igazán kifejezni, vagy inkább parabolaként felmutatni, hogy mennyire beleragadt a kényelembe, a gondolati lustaságba Európa. Amely egyre tágabb teret ad a hedonizmusnak és egyre öregebb ahhoz, hogy újítani tudjon.

Ez már valóban vérre menő dolog.

A Michael Thomas (parádés színészi teljesítmény) alakította Ricsi persze mindezt nem így éli meg. De amit és ahogyan tesz, az szükségszerűen vezet tér-és személyiség vesztéshez. Így lesz az öregedő popsztár last minute szex-kalandjaiból kemény társadalomkritika. Mintha Günter Grass Bádogdobja szólna, csak éppen süket fülekre talál.  

A Rimini sokak szerint az év filmje. Arról szól, aminek e zord világban a kultúrának szólnia kell. Arról szól, hogy a múltjából élő Európa mellett elmegy a világ, reális opció a szétesés és acsarkodás. Európa persze mindig is problémás földrész volt, de most nagyon az és akár elbukhatja jövőjét.  

 

Ha csak meg nem hallja azt a bizonyos Bádogdobot, mondjuk a havas Riminiből

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.