Borkai Zsolt szexbotránya óta nem volt ilyen parázs hangulatú tüntetés Győrben

Papp László Tamás 2022-07-20 14:50:03
„Most először tényleg félnek tőlünk” - fogalmazott a demonstráció egyik szónoka.

Kedd este 18 órakor kezdődött a győri Bisinger-sétányon a KATÁS vagyok - ments meg címmel meghirdetett demonstráció. Már tudván, hogy mibe torkollott, érdemes utólag „visszanézni” a tüntetést, ami nemcsak az időjárás miatt volt forró hangulatú.

A győri katás demonstráció után a tüntetők lezárták a Szent István utat

21:30 - A tömeg oszlásnak indult, távozóban még beszélgetnek egymással. Mi is búcsúzunk, köszönjük az eddigi figyelmet! 21:27 - Városrendészek érkeztek a Fidesz-székházhoz, de nem a tüntetők miatt. A gyülekezés kezd afterpartyba fordulni. 21:16 - A tüntetők közül úgy húszan vannak a Fidesz-székháznál. A hivatalos tüntetés feloszlott. Kitettek egy Miniszterbérstopot feliratot, rapzene bömböl.

Fotó: Fekete Miklós

Varga Viktória Beáta, a tüntetést szervező katás vállalkozó és momentumos aktivista úgy kezdte beszédét (egy József Attila-versadaptáció felolvasása után) hogy amikor a kislányával bement a rendőrségre, a gyerek látni szerette volna a fogdát, aminek kényelmetlen priccseit látva arra gondolt:

Nem akarok fogdába kerülni, de azt sem akarom, hogy hülyének nézzenek, hogy a gyermekeim létbizonytalanságban éljenek. Mit hagyunk még lenyomni a torkunkon?

– tette fel a kérdést, aztán megköszönte a rendőröknek a gyűlés biztosítását, s arra kérte a hallgatóságot: tapsolják meg őket.

Fotó: Fekete Miklós

Kinek van melege? – kérdezte a közönségtől a következő szónok, Urbán Tibor, hozzátéve: És kinek van elege? Úgy látom, az utóbbiek vannak többen! – mondta a tömeg reakcióját látva.

Azt is elmondva: a XIX. századi viktoriánus Anglia a haszonelvűségen alapul, hogy mindenkinek joga van a boldogság elérésére, és a szenvedés csökkentésére.

Fotó: Fekete Miklós

Viszont a hedonista Viktori-ánusz rezsimben ez csak azoknak létezik, akiknek elég hosszú a nyelvük. Orbánra utalva jegyezte meg Urbán Tibor, hogy harminc év alatt Ludas Matyiból Döbrögivé vált.

Kurvára izgultam, mennyien leszünk itt! – vette vissza a szót Varga Viktória Beáta. Az egész tüntetést a nyers, szókimondó fogalmazás jellemezte, tehát érezni lehetett: van valami a levegőben.

A következő felszólaló, Pápai Krisztián gyermekvédelmi munkatárs azzal indított, hogy őt csak P. Krisztiánként fogják emlegetni, ha elviszik a rendőrök. A közalkalmazottak, tanárok, egészségügyi dolgozók mellett szolidaritásáról biztosította az LMBTQ-közösséget, a romákat, és minden másképp gondolkodót, a miniszterelnököt demokratikusan választott diktátornak nevezve.

Nem vagyok katás – szólt a tömeghez Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője aki felháborítónak tartja, hogy 400 ezer vállalkozóra azt mondják, hogy csaló. Én nem ismerek csaló katást, a katát a kormány vezette be, tehát ők felelősek a visszaélésekért – fogalmazott, hozzátéve: ellenzéki politikusként nem tud örülni annak, hogy a kormány miatt az Unió forrásokat tart vissza az országtól.

Fotó: Fekete Miklós

Szerinte nem véletlenül időzítették a KATA-törvényt a nyári időszakra, amikor kisebb a tiltakozás, pedig nincs szakma, amit ez a változás ne érintene. Ez az ország ti vagytok! – mondta a közönségnek. 

Varga Viktória Beáta, mielőtt átadta a szót a következő felszólalónak, hogy csak a megyében 60 ezer katás van, tevékenységük az egész gazdasági rendszert átszövi, a könyvelőtől át a burkolón keresztül a mosógépszerelőig, akik most kénytelenek lesznek a terheket áthárítani az ügyfeleikre.

Simon Attila futár szerint most azok fröcsögnek legjobban a katásokra, akik a járvány alatt örültek, hogy a futárok házhoz hozzák nekik a megrendelt dolgokat.

Varga Viktória Beáta két szónok között azt mondta: Nem tűrjük, hogy szórakozzanak velünk azok, akik yachtoznak, hajóznak...

Kurváznak! – kiabálták be a közönségből.

Fotó: Fekete Miklós

Magasról szarnak a kritikánkra! – mondta Takács Bence Gábor egyetemista. Azt is hozzáfűzve: az őket bírálókra a hatalom ráküldi az újságíróknak álcázott hiénákat, de akár sokkolót is bevetnek. Az ország 12 év alatt teljesen kifordult önmagából. A lelküket is szétosztogatták, s ezt most ránk fogják hárítani. Lesz futárblokád? – kérdezte, azt is elmondva: Most először tényleg félnek tőlünk, vagyunk annyian, mint a békemenetesek.

Fotó: Fekete Miklós

Mit akartok? – kérdezte Varga Viktória Beáta a közönséget.

A katát! – zúgta a tömeg.

Melyiket?

Nem a Csicskatát! – utaltak a KATA-törvényt aláíró Novák Katalin államfőre.

Fotó: Fekete Miklós

Ezután a tüntetés útlezárásba ment át, amiről tegnap részletesen beszámoltunk. 

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.