Borkai Zsolt szexbotránya óta nem volt ilyen parázs hangulatú tüntetés Győrben

Papp László Tamás 2022-07-20 14:50:03
„Most először tényleg félnek tőlünk” - fogalmazott a demonstráció egyik szónoka.

Kedd este 18 órakor kezdődött a győri Bisinger-sétányon a KATÁS vagyok - ments meg címmel meghirdetett demonstráció. Már tudván, hogy mibe torkollott, érdemes utólag „visszanézni” a tüntetést, ami nemcsak az időjárás miatt volt forró hangulatú.

A győri katás demonstráció után a tüntetők lezárták a Szent István utat

21:30 - A tömeg oszlásnak indult, távozóban még beszélgetnek egymással. Mi is búcsúzunk, köszönjük az eddigi figyelmet! 21:27 - Városrendészek érkeztek a Fidesz-székházhoz, de nem a tüntetők miatt. A gyülekezés kezd afterpartyba fordulni. 21:16 - A tüntetők közül úgy húszan vannak a Fidesz-székháznál. A hivatalos tüntetés feloszlott. Kitettek egy Miniszterbérstopot feliratot, rapzene bömböl.

Fotó: Fekete Miklós

Varga Viktória Beáta, a tüntetést szervező katás vállalkozó és momentumos aktivista úgy kezdte beszédét (egy József Attila-versadaptáció felolvasása után) hogy amikor a kislányával bement a rendőrségre, a gyerek látni szerette volna a fogdát, aminek kényelmetlen priccseit látva arra gondolt:

Nem akarok fogdába kerülni, de azt sem akarom, hogy hülyének nézzenek, hogy a gyermekeim létbizonytalanságban éljenek. Mit hagyunk még lenyomni a torkunkon?

– tette fel a kérdést, aztán megköszönte a rendőröknek a gyűlés biztosítását, s arra kérte a hallgatóságot: tapsolják meg őket.

Fotó: Fekete Miklós

Kinek van melege? – kérdezte a közönségtől a következő szónok, Urbán Tibor, hozzátéve: És kinek van elege? Úgy látom, az utóbbiek vannak többen! – mondta a tömeg reakcióját látva.

Azt is elmondva: a XIX. századi viktoriánus Anglia a haszonelvűségen alapul, hogy mindenkinek joga van a boldogság elérésére, és a szenvedés csökkentésére.

Fotó: Fekete Miklós

Viszont a hedonista Viktori-ánusz rezsimben ez csak azoknak létezik, akiknek elég hosszú a nyelvük. Orbánra utalva jegyezte meg Urbán Tibor, hogy harminc év alatt Ludas Matyiból Döbrögivé vált.

Kurvára izgultam, mennyien leszünk itt! – vette vissza a szót Varga Viktória Beáta. Az egész tüntetést a nyers, szókimondó fogalmazás jellemezte, tehát érezni lehetett: van valami a levegőben.

A következő felszólaló, Pápai Krisztián gyermekvédelmi munkatárs azzal indított, hogy őt csak P. Krisztiánként fogják emlegetni, ha elviszik a rendőrök. A közalkalmazottak, tanárok, egészségügyi dolgozók mellett szolidaritásáról biztosította az LMBTQ-közösséget, a romákat, és minden másképp gondolkodót, a miniszterelnököt demokratikusan választott diktátornak nevezve.

Nem vagyok katás – szólt a tömeghez Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője aki felháborítónak tartja, hogy 400 ezer vállalkozóra azt mondják, hogy csaló. Én nem ismerek csaló katást, a katát a kormány vezette be, tehát ők felelősek a visszaélésekért – fogalmazott, hozzátéve: ellenzéki politikusként nem tud örülni annak, hogy a kormány miatt az Unió forrásokat tart vissza az országtól.

Fotó: Fekete Miklós

Szerinte nem véletlenül időzítették a KATA-törvényt a nyári időszakra, amikor kisebb a tiltakozás, pedig nincs szakma, amit ez a változás ne érintene. Ez az ország ti vagytok! – mondta a közönségnek. 

Varga Viktória Beáta, mielőtt átadta a szót a következő felszólalónak, hogy csak a megyében 60 ezer katás van, tevékenységük az egész gazdasági rendszert átszövi, a könyvelőtől át a burkolón keresztül a mosógépszerelőig, akik most kénytelenek lesznek a terheket áthárítani az ügyfeleikre.

Simon Attila futár szerint most azok fröcsögnek legjobban a katásokra, akik a járvány alatt örültek, hogy a futárok házhoz hozzák nekik a megrendelt dolgokat.

Varga Viktória Beáta két szónok között azt mondta: Nem tűrjük, hogy szórakozzanak velünk azok, akik yachtoznak, hajóznak...

Kurváznak! – kiabálták be a közönségből.

Fotó: Fekete Miklós

Magasról szarnak a kritikánkra! – mondta Takács Bence Gábor egyetemista. Azt is hozzáfűzve: az őket bírálókra a hatalom ráküldi az újságíróknak álcázott hiénákat, de akár sokkolót is bevetnek. Az ország 12 év alatt teljesen kifordult önmagából. A lelküket is szétosztogatták, s ezt most ránk fogják hárítani. Lesz futárblokád? – kérdezte, azt is elmondva: Most először tényleg félnek tőlünk, vagyunk annyian, mint a békemenetesek.

Fotó: Fekete Miklós

Mit akartok? – kérdezte Varga Viktória Beáta a közönséget.

A katát! – zúgta a tömeg.

Melyiket?

Nem a Csicskatát! – utaltak a KATA-törvényt aláíró Novák Katalin államfőre.

Fotó: Fekete Miklós

Ezután a tüntetés útlezárásba ment át, amiről tegnap részletesen beszámoltunk. 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.