Lesz-e még szép az adyvárosi tó?

Pintér Bence 2022-07-16 18:40:44
Radnóti Ákos alpolgármester szerint csak egy kis eső kéne. Az éghajlatváltozás miatt abból viszont egyre kevesebb van nyáron.

A Győr összefog csoportban is téma volt, és éppen most adott interjút Radnóti Ákos alpolgármester, adyvárosi képviselő (Fidesz) is arról, hogy

az adyvárosi tó – ami valójában egy csapadékvíztározó – nem éppen a legszebb arcát mutatja az utóbbi hetekben.

A dolognak egy oka van: ahogy arra az alpolgármester is rámutat, és mi is éppen leírtuk, ez nem egy természetes tó, hanem egy csapadékvíztározó, tehát akkor van benne víz, ha esik az eső. Az utóbbi időszakban pedig nem sokat esett az eső, úgyhogy a vízszint fél méterrel lejjebb van a kívántnál. A szokásos munkákat – nád- és hínárgyérítés – az alpolgármester szerint elvégezték vagy el fogják végezni.

Radnóti alpolgármester kiemelte, hogy nincs lehetőség a tóba halat telepíteni a szakemberek szerint. Beszéltünk a témára rálátó szakértővel, aki azt mondta, hogy korábban egyébként voltak halak, mivel több csapadék volt, és frissebb volt a víz, most viszont kevesebb az eső, kevesebb az oxigén a vízben, így nem igazán érné meg most halakat telepíteni a vízbe.

Végül ezt írta:

Kérem a tó környékén élőket, az ide látogatókat, legyenek a témában megértőek, a tó környezete a magyar lakótelepek között kiemelkedően az egyik legszebb. Azt megígérhetem, hogy a gyérítést minden évben szakszerűen elvégezzük, de ha nincs annyi eső, mindig lesznek esztétikai problémák!

Márpedig akkor az esztétikai problémák velünk maradhatnak

A klímaváltozás következtében a tavalyi év volt a legszárazabb év Magyarországon, az éves csapadékösszeg országos átlagban csaknem 20 százalékkal elmaradt a szokásostól. A modellek szerint az éves csapadékmennyiség nem fog változni, annak eloszlása viszont igen:

nyáron az eddig megszokott mennyiséghez képest kevesebb, télen viszont több csapadék várható majd hazánkban.

A szélsőséges csapadékesemények terén is változás valószínűsíthető: nemcsak az intenzitásuk, de a gyakoriságuk is növekedni fog a jövőben a szimulációk szerint. A becslések szerint többször fordul majd elő, hogy a napi csapadékösszeg meghaladja a 10, illetve 20 mm-t. Ezt azt jelenti, hogy az a csapadékmennyiség, amely az elmúlt évtizedekben néhány nap alatt hullott le, sokkal koncentráltabb lesz, előfordulhat, hogy pár órás intenzív esőzések formájában érkezik majd.

Összességében tehát az várható, hogy az adyvárosi tóhoz hasonló csapadéktározóban nyáron, amikor legjobb lenne sétálni a partján, kevesebb víz lesz, és így fennállnak majd az „esztétikai problémák”, amelyek valójában csak azért tűnnek fel, mert – mint azt az alpolgármester is hangsúlyozza – nem rendeltetésének megfelelően használjuk jelenleg ezt a közterületet. Cserébe viszont az ember bármikor leülhet a frissen felavatott „Sztárom a párom”-padra.

Fotó: Böszörményi László / Győr összefog

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.