Lesz-e még szép az adyvárosi tó?

Pintér Bence 2022-07-16 18:40:44
Radnóti Ákos alpolgármester szerint csak egy kis eső kéne. Az éghajlatváltozás miatt abból viszont egyre kevesebb van nyáron.

A Győr összefog csoportban is téma volt, és éppen most adott interjút Radnóti Ákos alpolgármester, adyvárosi képviselő (Fidesz) is arról, hogy

az adyvárosi tó – ami valójában egy csapadékvíztározó – nem éppen a legszebb arcát mutatja az utóbbi hetekben.

A dolognak egy oka van: ahogy arra az alpolgármester is rámutat, és mi is éppen leírtuk, ez nem egy természetes tó, hanem egy csapadékvíztározó, tehát akkor van benne víz, ha esik az eső. Az utóbbi időszakban pedig nem sokat esett az eső, úgyhogy a vízszint fél méterrel lejjebb van a kívántnál. A szokásos munkákat – nád- és hínárgyérítés – az alpolgármester szerint elvégezték vagy el fogják végezni.

Radnóti alpolgármester kiemelte, hogy nincs lehetőség a tóba halat telepíteni a szakemberek szerint. Beszéltünk a témára rálátó szakértővel, aki azt mondta, hogy korábban egyébként voltak halak, mivel több csapadék volt, és frissebb volt a víz, most viszont kevesebb az eső, kevesebb az oxigén a vízben, így nem igazán érné meg most halakat telepíteni a vízbe.

Végül ezt írta:

Kérem a tó környékén élőket, az ide látogatókat, legyenek a témában megértőek, a tó környezete a magyar lakótelepek között kiemelkedően az egyik legszebb. Azt megígérhetem, hogy a gyérítést minden évben szakszerűen elvégezzük, de ha nincs annyi eső, mindig lesznek esztétikai problémák!

Márpedig akkor az esztétikai problémák velünk maradhatnak

A klímaváltozás következtében a tavalyi év volt a legszárazabb év Magyarországon, az éves csapadékösszeg országos átlagban csaknem 20 százalékkal elmaradt a szokásostól. A modellek szerint az éves csapadékmennyiség nem fog változni, annak eloszlása viszont igen:

nyáron az eddig megszokott mennyiséghez képest kevesebb, télen viszont több csapadék várható majd hazánkban.

A szélsőséges csapadékesemények terén is változás valószínűsíthető: nemcsak az intenzitásuk, de a gyakoriságuk is növekedni fog a jövőben a szimulációk szerint. A becslések szerint többször fordul majd elő, hogy a napi csapadékösszeg meghaladja a 10, illetve 20 mm-t. Ezt azt jelenti, hogy az a csapadékmennyiség, amely az elmúlt évtizedekben néhány nap alatt hullott le, sokkal koncentráltabb lesz, előfordulhat, hogy pár órás intenzív esőzések formájában érkezik majd.

Összességében tehát az várható, hogy az adyvárosi tóhoz hasonló csapadéktározóban nyáron, amikor legjobb lenne sétálni a partján, kevesebb víz lesz, és így fennállnak majd az „esztétikai problémák”, amelyek valójában csak azért tűnnek fel, mert – mint azt az alpolgármester is hangsúlyozza – nem rendeltetésének megfelelően használjuk jelenleg ezt a közterületet. Cserébe viszont az ember bármikor leülhet a frissen felavatott „Sztárom a párom”-padra.

Fotó: Böszörményi László / Győr összefog

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.