A finn horror, aminél a nézőtéri vastapstól a „kirohanok a moziból hányni"-féle szélsőségig mindenféle reakció előfordult

KORG . 2022-07-03 08:00:00
A nagyobb forgalmazók elálltak A keltetés című horror forgalmazásától, így a film maradt az Art-mozihálózatban és persze az online térben.

Úgy volt, hogy Cannes után a nagyobb forgalmazók is átveszik a finn rendező, Hanna Bergholm 86 perces moziját, de aztán elálltak ettől. Ugyanis a nézőtéri vastapstól a „kirohanok a moziból hányni"-féle szélsőségig ugrott fel a mutató. 

Így maradt A keltetés című horror az Art-mozihálózatban és persze az online térben. Hozzánk most ért el, a Savaria Mozi tűzijátékos idősávban vetítette. 

A keltetés - Szinkronos előzetes (16E)

A keltetés - Bemutató dátuma: 2022. június 16.Tinja és családja élete látszólag tökéletes. A fiatal lány tehetséges tornász és kitűnő tanuló, amiről édesanyj...

A film főszereplője a 12 éves, tornásznak készülő kislány, Tinja, akit megdöbbentő hitelességgel és beleéléssel formál meg Siiri Solalinna gyerekszínész. A filmre tinik is beültek. Jó ropogtatós zacskózással, no meg a szokásos, tudommittettélanyáron vihogással.  

Ám ahogy haladt a cselekmény, a zacskók összeestek, mint a bulgárszatyor, a vihogás meg kimúlt.

Úgy, mint A keltetés szerencsétlen kutyája... Két különlegességet szinte azonnal lecsekkolhattunk: a finnektől eddig merőben szokatlan volt ez a stílus. Második: olyan képi világot és hozzá sztorit ütöttek össze, hogy a nézőben diszkózni kezd a vérnyomás.

A filmkeret már-már tökéletes.  Szőke szépségű finn mintacsalád, anya, lánya, férje, kisfia, igazi polgári miliő (egy kis irónia: a szerető barna). A ház tágas, gazdag benyomást kelt, de berendezése már jelez valamit a felesleges trendiség és az észszerűség vékony mezsgyéjén.

Az anya (Sophia Heikkila kimagasló alakításában) a közösségi média egyik sztárja. Ismert vlogger, ezrek követik. Mindent megoszt, ami az otthoni térben megesik. 

Pontosabban majdnem mindent, mert azért vannak kellemetlen dolgok is. 

Például a férj megcsalása, vagy a már említett kutya esete. De azért a mosoly országa nem csorbul az okostelón. Nem lehet nem észrevenni a közösségi média butító hamisságát a ravasz smink alatt. Vajon mi lesz az, ami áttör majd ezen a mézédes, ragacsos falon? – töpreng a néző, és hamar választ is kap rá.

Egy károgó varjú.

Ami, vagy inkább aki, berepül a csillogó szobába. Leveri a poharakat, nekirepül a csillárnak, végül Tinja pokróca alatt landol. „Add ide", szól az anya mosolyogva, aztán roppsz! – egyetlen mozdulattal kitöri a madár nyakát.  „Dobd a szemétbe", int a lánynak.

A bonyodalmak el is kezdődnek. A nyakatekert varjú eljut az erdőbe, Tinja követi. A lány egy tojásra is lel. Miután a varjút a kegyes kimúlás állapotába juttatja, elhatározza: kikelteti a tojást, neki is lesz egy „fiókája"... 

A finn mozi ebből levezetve erős metaforával dolgozik, könnyen rájöhetünk, hogy mi az irány, hogy közeledünk a szakadék széléhez. Mégis, látóterünket továbbra is kitöltik a vloggeres szép videók, ami meg nem olyan szép, azt ki lehet vágni. 

A keltetés részben azt nyilatkoztatja ki, hogy minden alkalmat megragadunk a valóság megszépítésre, a bajok elkenésére. Így szükségszeren jutunk el a hazugságig, majd az ebből szintén szükségszerűen következő tragédiákig.

Hőseink végül szembesülnek a szó szerint véres valósággal. A film utolsó negyede már-már elviselhetetlenül feszült. Fogalmunk sincs, „mi sül ki ebből", de ami kisül, az tényleg hátborzongató. Egy biztos: ez a film nem dobja fel a nézőt és jóval meghaladja a horror műfaji határait. Tudatosan épít szorongásunkra, ezt hozza elő.

A mai valóság pedig - nem messze a „nagy testvér" ölelő karjaitól - maga a keltetés. 

Szólj hozzá!

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.