A finn horror, aminél a nézőtéri vastapstól a „kirohanok a moziból hányni"-féle szélsőségig mindenféle reakció előfordult

KORG . 2022-07-03 08:00:00
A nagyobb forgalmazók elálltak A keltetés című horror forgalmazásától, így a film maradt az Art-mozihálózatban és persze az online térben.

Úgy volt, hogy Cannes után a nagyobb forgalmazók is átveszik a finn rendező, Hanna Bergholm 86 perces moziját, de aztán elálltak ettől. Ugyanis a nézőtéri vastapstól a „kirohanok a moziból hányni"-féle szélsőségig ugrott fel a mutató. 

Így maradt A keltetés című horror az Art-mozihálózatban és persze az online térben. Hozzánk most ért el, a Savaria Mozi tűzijátékos idősávban vetítette. 

A keltetés - Szinkronos előzetes (16E)

A keltetés - Bemutató dátuma: 2022. június 16.Tinja és családja élete látszólag tökéletes. A fiatal lány tehetséges tornász és kitűnő tanuló, amiről édesanyj...

A film főszereplője a 12 éves, tornásznak készülő kislány, Tinja, akit megdöbbentő hitelességgel és beleéléssel formál meg Siiri Solalinna gyerekszínész. A filmre tinik is beültek. Jó ropogtatós zacskózással, no meg a szokásos, tudommittettélanyáron vihogással.  

Ám ahogy haladt a cselekmény, a zacskók összeestek, mint a bulgárszatyor, a vihogás meg kimúlt.

Úgy, mint A keltetés szerencsétlen kutyája... Két különlegességet szinte azonnal lecsekkolhattunk: a finnektől eddig merőben szokatlan volt ez a stílus. Második: olyan képi világot és hozzá sztorit ütöttek össze, hogy a nézőben diszkózni kezd a vérnyomás.

A filmkeret már-már tökéletes.  Szőke szépségű finn mintacsalád, anya, lánya, férje, kisfia, igazi polgári miliő (egy kis irónia: a szerető barna). A ház tágas, gazdag benyomást kelt, de berendezése már jelez valamit a felesleges trendiség és az észszerűség vékony mezsgyéjén.

Az anya (Sophia Heikkila kimagasló alakításában) a közösségi média egyik sztárja. Ismert vlogger, ezrek követik. Mindent megoszt, ami az otthoni térben megesik. 

Pontosabban majdnem mindent, mert azért vannak kellemetlen dolgok is. 

Például a férj megcsalása, vagy a már említett kutya esete. De azért a mosoly országa nem csorbul az okostelón. Nem lehet nem észrevenni a közösségi média butító hamisságát a ravasz smink alatt. Vajon mi lesz az, ami áttör majd ezen a mézédes, ragacsos falon? – töpreng a néző, és hamar választ is kap rá.

Egy károgó varjú.

Ami, vagy inkább aki, berepül a csillogó szobába. Leveri a poharakat, nekirepül a csillárnak, végül Tinja pokróca alatt landol. „Add ide", szól az anya mosolyogva, aztán roppsz! – egyetlen mozdulattal kitöri a madár nyakát.  „Dobd a szemétbe", int a lánynak.

A bonyodalmak el is kezdődnek. A nyakatekert varjú eljut az erdőbe, Tinja követi. A lány egy tojásra is lel. Miután a varjút a kegyes kimúlás állapotába juttatja, elhatározza: kikelteti a tojást, neki is lesz egy „fiókája"... 

A finn mozi ebből levezetve erős metaforával dolgozik, könnyen rájöhetünk, hogy mi az irány, hogy közeledünk a szakadék széléhez. Mégis, látóterünket továbbra is kitöltik a vloggeres szép videók, ami meg nem olyan szép, azt ki lehet vágni. 

A keltetés részben azt nyilatkoztatja ki, hogy minden alkalmat megragadunk a valóság megszépítésre, a bajok elkenésére. Így szükségszeren jutunk el a hazugságig, majd az ebből szintén szükségszerűen következő tragédiákig.

Hőseink végül szembesülnek a szó szerint véres valósággal. A film utolsó negyede már-már elviselhetetlenül feszült. Fogalmunk sincs, „mi sül ki ebből", de ami kisül, az tényleg hátborzongató. Egy biztos: ez a film nem dobja fel a nézőt és jóval meghaladja a horror műfaji határait. Tudatosan épít szorongásunkra, ezt hozza elő.

A mai valóság pedig - nem messze a „nagy testvér" ölelő karjaitól - maga a keltetés. 

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról