Kiderült, honnan indulhatott világhódító útjára a pestis

Fehér Buda 2022-06-16 14:54:00
Az 1300-as évekig követték vissza a kutatók a kórokozó útját.

Úgy tűnik, a szakértők megoldották a pestis járvány 700 éves rejtélyét, egy nemzetközi kutatócsoport ugyanis azt állítja, megtalálták, honnan indult ki a járvány az 1300-as években.

A pestis a 14. század közepén tombolt végig Európában, Ázsiában és Afrikában. Több 10 millió ember halt meg a járvány következtében, ami valószínűleg a kereskedők munkájának köszönhetően terjedt végig három kontinensen. Azt viszont eddig senki sem tudta biztosan, hogy honnan is indult ki a járvány.

Egy lipcsei kutatóközpont most pontot tehetett a rejtély végére, Johannes Krause professzor arról nyilatkozott, hogy sikerült beazonosítaniuk a járvány kiindulópontját. Ezzel együtt a ma is jelenlévő pestis kórokozók atyjára is rátaláltak.

Fotó: Pixabay

A rejtély kulcsa néhány feljegyzés volt, ami az 1330-as évekből maradt ránk. Ebben arról írnak, hogy a mai Kirgizisztán területén található két temető környékén hirtelen megugrott a halálozások száma. A kutatók a temetőkbe is ellátogattak, ahol 1248 és 1345 között összesen 467 síremléket állítottak.

Csak 1338 és 1339 között viszont 118 síremlék került a temetőbe.

Az emlékeken még a vésetek is kiolvashatóak voltak, ezeken szír nyelven rajta szerepelt a dögvész szó, amit később a búvópestissel kötöttek össze. A temetőben már az 1880-as években is végeztek ásatásokat, ezek során 30 csontvázat katalogizáltak az akkori régészek. A modern kutatást végző csapatnak sikerült felkutatnia ezeket a csontvázakat, amelyeket a síremlékekhez is tudtak kötni. Végül DNS-vizsgálatokat végeztek a maradványokon, ezek végére kiderült, hogy a holttestekben fellelhető volt a Yersinia pestis nevű baktérium, ami a pestis világjárványát okozta. 

A baktériumot aztán tovább vizsgálták, egy genomvizsgálat pedig kimutatta, hogy a Kirgizisztánban talált minták az európai járvány okozó baktérium közvetlen felmenői voltak. Sőt, a mintákat összekötötték olyan kórokozókkal is, amelyeket a mai rágcsálókban találták meg.

A Guardian hozzáteszi, hogy ugyan még ma is fertőződnek meg emberek a pestissel, a jobb higiéniának, na meg annak köszönhetően, hogy kevesebbszer találkozunk patkányokkal, ritka az, hogy valaki megbetegedjen a baktérium miatt.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.