Az oberwarti új EO-Park bővítése egy újabb szeget jelent Szombathely kulturális és turisztikai vonzerejének koporsójába

KORG . 2022-06-06 14:54:30
A zsákutcás „Keleti nyitás" után befagytak a határmenti uniós fejlesztések.

A napokban adták át az EO-Park új elemét a burgenlandi Oberwartban (Felsőőr). A beruházás 45 millió euróba került (18-20 milliárd forint). A már meglévő multiplex mozi és pláza mellett építették meg az új kereskedelmi tömböt. Benne egy hipermarkettel, amely több futballpályányi alapterületű és elképesztő az árubősége.

 

Az új parkban egy étterem, több márkás áruház, parkoló, szolgáltató centrum is helyet kapott. Az építkezéssel egy időben kibővítették a körforgalmat és újabb sávot építettek a városból kivezető, Güssing-Hartberg főúton. Szintén a park eleme a már régebb óta működő töltőállomás, gyorsétkezde, szolgáltatói pontok.  

Az oberwarti beruházás-dömping még nem áll le, hiszen „bontják" a közeli dombot, újabb létesítményeket emelnek.

A Szombathely felé vezető út mellett lakópark épül, és egy újabb körforgalmat adtak át.

Ezzel teljesen megváltozott a 7 ezres település déli része.

A változásokból úgy tűnik, jó időre lekerült a napirendről a korábbi nagy közös álom, az uniós pályázatokra épülő, Pannon-térségi együttműködés. Vas megye, különösen Szombathely a nagy vesztesek közé tartozik. Ez azért is fájó, mert a város – néhai Nyugat királynője – gazdasági ereje fogyásával jórészt elveszítette kulturális és turisztikai vonzerejét.    

Pedig óriási lehetőségek előtt állt a határmenti térség. Burgenland tartományi vezetése évekkel ezelőtt indította el a Kapu Keletre programot, amely több milliárd eurót szánt a Business, azaz üzleti központok megépítésre. Akkor úgy tervezték, hogy a hatalmas fejlesztésekbe bevonják a térségi, azaz a magyar és szlovén, valamint szlovák tőkét, mégpedig közös uniós pályáztatások révén.

Erős fundamentuma volt ennek, gondoljunk csak az Interreg pályázatokra, amelyek révén sok kilométernyi bicikliút épült, gasztronómiai, turisztikai projektek indultak el (Bortavasz a Vashegyen). De ebből valósult meg a körmendi és a muraszombati várkert felújítása is. A folyamat 2010-el kezdődően lassult le, majd szakadt meg.

A hatalomra került Fidesz meghirdette a keleti nyitást, amely totál csődnek bizonyult.

Sajnos azt gyorsan elérte, hogy a tervezett és alakulgató Graz-Maribor-Szombathely együttműködés elhaljon. Mára pedig a helyreállítás reménye is elszállt, mivel helyébe a Bécs-Pozsony-Graz háromszög lépett.

Vagyis végképp ejtették a magyar szálat. A megyei közgyűlés ugyan tart fenn kapcsolatokat, például a Muravidékkel – de ezek korlátozottak és inkább protokolláris jellegűek. Szombathely vezetésének mozgástere pedig szűk, gazdasági létéért kénytelen küzdeni a szüntelen elvonások miatt.

Ebben az unortodox helyzetben kissé ironikusan hat, hogy az osztrákok a covid járvány ellenére is folytatták a beruházásokat. Bár kissé elvette kedvüket a nemzeti tőke Fertő-tavi dózer-akciója, mivel éppen a tóra építve terveztek Parndorfnál megépíteni egy napi 30 ezer ember fogadására alkalmas, sokoldalú komplexumot.

Kismarton (Eisenstadt), Mattersburg éppen úgy a burgenlandi, fejlesztési tervek között szerepel, mint Müllendorf és a Szentgotthárd melletti Heiligenkreuz. A Keleti kapu vezér szerepét Kittsee töltheti be, pozsonyi irányultsággal. A projekt nagyságát érzékelteti, hogy Müllendorfban a beépítendő terület meghaladja a félmillió (!) négyzetmétert.

Szombathely, Kőszeg térségét ebben a relációban már meg sem említik a beruházók.

Visszatekintve csak csodálkozhatunk rendszerváltó elődeink álmain, merész tervein és naivitásán. Az 1989-es kelet-európai fordulat után, Wagner András polgármestersége idején fogalmazódott meg a „háromtengelyes" együttműködés, amely stratégiai elemeket is tartalmazott.

Közte a rohonci vasútvonal feltámasztását, egy, Kőszeget elkerülő új autópálya megépítését, személyforgalmú repülőteret Grospetersdorfban (Nagyszentmihály), illetve a Bécs-Graz közötti, Koperbe irányuló cargo-vasúti forgalom áthozását a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd viszonylatra.  

Mindebből igazán a magyar munkaerő burgenlandi ingázása valósult meg.

A mostani EO-park nyitóval az uniós tőke tartósan letette a bizalom alapkövét – és persze a pénzét – a határ nyugati oldalán. Pedig milyen jól jönne a komoly gondokkal küszködő, inflációt megfékezni képtelen magyar gazdaságnak egy jól prosperáló Nyugati kapu!

De ez nincs, ez el lett szúrva. Nyugat-Magyarországot, és persze lassan az egész országot, egyfajta rozsdafoltként kezeli az uniós centrumtőke. Igaz, a német autógyárak, vagy a keleti akkumulátor üzemek még jelentős bevételeket hoznak, de ez gyorsan megváltozhat.

Ezért lett volna szükséges erős gazdasági-kulturális-turisztikai bástyákat kiépíteni a határmenti térségekben. Mert ha baj van, a segítség is közös. Mellesleg az uniót hasonlóra találták ki, de a magyar vezetés az egyoldalú hasznot, nem pedig a közös hozamot látja benne. 

Oberwartba sok szombathelyi jár át. Dolgozni, vásárolni, vagy csak úgy, kirándulni. Őket aligha lehet megetetni a „Tíz év múlva utolérjük Ausztriát!" – féle hagymázas propagandával. Az ilyen hamis szlogenek bizonyítják, hogy rossz lelkiismeretből épül új fal a népek között.

És ezt nehezebb lesz elbontani, mint a Vasfüggönyt. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.