A mutáns paradicsomok támadásától védene meg az LMP

Farkas Bazsi 2022-05-19 06:48:00
Jelölés nélkül, lopva kerülnének új génmódosított élelmiszerek a magyarok asztalaira is.

Amennyiben az Európai Bizottság teret enged a vegyipar és a vetőmag ipari óriás cégeknek, úgy újfajta génmódosított élelmiszerek jelenhetnek meg a fogyasztók asztalain anélkül, hogy a korábban bevett szabályozási mechanizmust be kellene tartaniuk.

Vagyis lényegében jelölés nélkül kerülnének a boltok polcaira, majd a vásárlók asztalaira a génmódosított élelmiszerek.

Ez azt jelentené, hogy a magyarok is olyan élelmiszereket fogyaszthatnának, amelyekről nem is tudnák, hogy laborban előállított
génmódosítás eredményei. Ezzel megszűnne az a döntési lehetőségük, hogy választhassanak a hagyományos és az új, génmódosított termékek között.

Az LMP - Magyarország Zöld Pártjának frakciója egy határozati javaslatot nyújtott be, amelynek két lényegi pontja van:

  • A magyar kormány határozottan álljon ellen, minden olyan próbálkozásnak, amellyel az Európai Bizottság kivonná az eddigi szabályozási és ellenőrzési mechanizmus alól az újfajta génmódosítással előállított élelmiszereket. 
  • A Kormány támogassa a már bizonyított, fenntartható és az éghajlatváltozással szemben ellenálló mezőgazdasági módszereket.

Az Ugytudjuk.hu felkereste az összes parlamenti frakciót, hogy mit gondolnak a kérdésről. A Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk, a Momentum és a Jobbik frakciója nem válaszolt a megkeresésünkre. 

A határozati javaslat támogatandó, mivel a Párbeszéd kiemelten fontosnak tartja a magyar emberek egészségének megőrzését, a természeti környezetünk védelmét és a génmódosított szervezeteket tartalmazó élelmiszerek megfelelő jelölését és szigorú szabályozását.

Tekintettel arra, hogy a kormány is GMO-mentes politikát folytat, kötelessége megfelelően reagálni az új kihívásokra és nem engedni utat a GMO-k térnyerésének - írta válaszában a Párbeszéd.

A DK nevében Arató Gergely, frakcióvezető-helyettes és Rónai Sándor, a párt EP-képviselője válaszolt. Ők ezt írták:

A Demokratikus Koalíció frakciója támogatja az LMP új génmanipulált élelmiszerekre vonatkozó határozati javaslatát a magyar országgyűlésben. A DK konzekvensen a GMO ellen szavazott az Európai Parlamentben is, támogatjuk azokat az előterjesztéseket, amelyek a Bizottság génmódosított szervezetekre vonatkozó (pozitív) engedély-döntéseit támadják meg. Az EU-ban jelenleg nincs erről szóló javaslat, de ha lesz, akkor az EP-képviselőink ahogy eddig, ez után is ellene fognak szavazni. 

Az MSZP pedig így vélekedett a kérdésről:

A Magyar Szocialista Párt a környezetvédelmi szempontok érvényesítését javasolja az agráriumban. Az MSZP álláspontja szerint az élelmiszer-előállításban fenn kell tartani a GMO-mentességet, óvjuk a természeti értékeket, és a jelenleginél sokkal szélesebb körben alkalmazzuk a biogazdálkodást. Az eddig megismert és várható előírások – növényvédőszerek, műtrágyahasználat korlátozása – szükségszerűen a termelési szerkezet és módszerek átalakítását kényszerítik ki, aminek ma már csak az ütemezése a kérdéses.

1. A környezet- és természetvédelmi elvárások teljesítését és az agrárium versenyképességét a precíziós technológiák elterjesztésének támogatásával javasoljuk biztosítani – ez szolgálja a hazai élelmiszerellátás biztonságának garantálását és az ágazatban rejlő potenciál kihasználását.

2. A Magyar Szocialista Párt a vízgazdálkodási műtárgyak és a csatornahálózat felújítását, kialakítását szolgáló projektek számának, illetve az ezekhez felhasználható pénzösszeg nagyságának növelését javasolja. A vízminőség védelme mellett kiemelt fontosságú, hogy a klímaváltozás miatt növekvő öntözési igények minél nagyobb mértékben kielégítésre kerüljenek.

3. Az MSZP intézkedéseket javasol, hogy az agrárterületekhez kötődő élővilág ijesztő mértékű elszegényedését megállítsuk, és annak változatosságát helyreállítsuk, legalább a 2010-es szintre. Azt javasoljuk, hogy 2023-tól csatlakozzunk az unió biodiverzitás-stratégiájához, hogy csökkenjen a vegyszerhasználat, és növekedjen azon területek nagysága, ahol ökológiai gazdálkodás folyik. Ezekkel az intézkedésekkel biztosítható a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása, az élelmiszerbiztonság fokozása és a klímavédelmi célok megvalósítása.

A fentiek értelmében támogatni tudjuk az LMP határozati javaslatát, mely tartalmát tekintve egyezik az MSZP álláspontjával. 

Szólj hozzá!

1,8 milliárddal lett gazdagabb ma valaki

19 héten keresztül halmozódott a nyeremény.

Kánikulával kezdődik a jövő hét, aztán jön néhány hideg front

Hétfő éjfélig még harmadfokú hőségriasztás van életben.

Klímabérletet vezetne be az LMP

Minden közösségi közlekedési eszköz használatára jogosítana.

Elütöttek két rendőrt Nagyharsányban

Közúti ellenőrzést végeztek, ekkor jött nagy sebességgel egy kocsi.

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Vonattal 117-en - köztük 71 gyerek - érkeztek Budapestre.

Videó: füstködbe borítják az oroszok a Krímbe vezető hidat, hogy nehezebb legyen lebombázni

Ez jelenleg a leghosszabb híd Európában, amit még a Krím annexiója után építettek és az ukránok nagyjából azóta szeretnék lerombolni. Mára a fegyvert is megkapták hozzá Amerikából.

A fenntartható energiaforrások fejlesztését sürgeti az LMP

Évente 300 milliárd forintot kellene megújuló energiára költeni, hogy felzárkózzunk.

Hétfőn irtják a szúnyogokat Sárváron

Ne lepődjünk meg, ha nagyon füstölő kocsit látunk.

Veszprém környékén felújítják a vasutat, változik a menetrend

A Győr-Veszprém és a Budapest-Szombathely között járó vonatokat is érinti a felújítás.

Eloltották a Miskolc melletti erdőtüzet

Száz hektárnyi területen gyulladt ki a facsemetés.

A szél marad, de sütni fog a nap szombaton

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32 fok között alakul.

Ötlet: oszlassák fel a NATO-t és alapítsák újra – Magyarország nélkül

Dühös cikkben megy neki a madridi NATO-csúcs után magukat ünneplő politikusoknak a Politico brüsszeli lap.

Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon

A kommunista Magyarország ezzel a lépéssel számos nyugati államot megelőzött egyébként.

A Rába felvásárolta a Rekard csoportot

A cég a Rába 100 százalékos leányvállalataként működik tovább.

Indul a Győrkőcfesztivál, le lesz zárva a Rába kettős híd

Terelt útvonalon járnak a buszok még hétfőn is.