Ha drogot akarsz venni, ma már ki se kell lépned az utcára

Papp László Tamás 2022-04-13 14:12:23
A NER által 2010 óta hirdetett drákói, rendpárti szigor dacára roppant könnyű Magyarországon illegális tudatmódosító szerekhez jutni.

A pikó nevű metamfentamin Győr környéki terjedéséről szóló riportsorozatunk egyik részében a helyzetre forrásunk ezt mondta:

A pikót gyakorlatilag mindenhol terjesztik Győrben, szinte minden utcában van olyan, aki árulja, ezek persze általában kis halak. Nemcsak a szegényebb negyedekben, mint Újváros vagy Sziget, de elitebb környékeken is, sőt: már a Győr környéki falvakban is jelen van. Ha pár terjesztő lebukik, mint nemrég a V-klán, az a fogyasztóknak jóformán fel sem tűnik, ugyanúgy be tudod szerezni, ha kilépsz az utcára.” 

– állította Gergő, aki régebben maga is pikózott, de már leszokott róla, viszont továbbra is ugyanúgy látja, mi folyik e téren. Másik forrásunk, a metamfetamint korábban ugyancsak aktívan használó, de szintén leszokott Tamás is megerősítette:

„Aki pikózik, észre se veszi, hogy néhány terjesztőt lekapcsoltak, mert van bőven utánpótlás, szóval másnap ugyanúgy simán meg tudja venni az adagját. Annyira elterjedt a cucc, és akkora pénz van benne, hogy néhány ember ide vagy oda nem tétel” – fogalmazott.

A pikó a győrszentiváni klán lekapcsolása után is zavartalanul terjed Győrben

Idén több riportban is foglalkoztunk a pikó „márkanevű" metamfetamin rohamos győri terjedésével. Napjaink egyik legaddiktívabb kábítószereként jellemezte az ügyészség ezt a szert, amikor vádat emelt a drogterjesztő klán ellen. A 2014 decemberében benyújtott vádiratot követően 6 évvel a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség újabb vádiratot nyújtott be 21 elkövetővel szemben, akik közül nyolc személy ugyanahhoz a győrszentiváni V.

Ugyanakkor bizonyos szereknél már az utcára sem kell kilépni ahhoz, hogy hozzájussunk. 2022. március 21-i rendőrségi hír szerintkábító hatású tablettákkal nagy mennyiségben üzletelő banda” elfogása történt meg, s ennek során „látókörbe kerültek azok a Győr környéki ingatlanok, ahol a csapat bűnös tevékenységét űzte.” Megállapítva, hogy: „A tablettával való bűnös kereskedést nagyban űzték, a gyanút több felvonásban megrendezett, 15 ezer darab, több mint 6,7 kilogramm színes bogyó megszerzése, eladása alapozza meg.” – említi a közlemény, hozzátéve azt is: „A kék, narancssárga, illetve világosbarna színű tabletták az előzetes igazságügyi vegyészszakértői vélemény alapján

3-MMC-t tartalmaznak, amely új pszichoaktív anyagnak minősül.

A fogyasztóknak azonban nem kell attól tartaniuk, hogy emiatt nem jutnak hozzá mindennapi betevő adagjukhoz. A 3-MMC ugyanis online is könnyen beszerezhető. Például erről a weboldalról, ahol elvileg csak kutatási célokra árusítják: „A 3-MMC vásárlása egyszerű és gyors a Chemistry Bay-nél. A kutatási vegyi anyagok területén szerzett több éves tapasztalatunk révén mindenkinél jobban tudjuk, mi kell egy kutatás sikeréhez. A Research Chemicals, köztük a 3MMC gyártójaként és forgalmazójaként garantálni tudjuk termékeink és szolgáltatásaink állandó minőségét. Ezért mindig 100%-os elégedettségre törekszünk minden kutató számára, aki tőlünk vásárol 3-MMC-t.” – írják.

Fotó: Chemistry Bay

Tehát a weboldal szerint csak kutatónak adják el. Az viszont már némiképp furcsa, illetve gyanút keltő, amit ezután írnak: „Hiszünk abban, hogy a 3-MMC vásárlásának egyszerűnek és gyorsnak kell lennie. De mindenekelőtt névtelen és diszkrét. Ezért minden tőlünk telhetőt megtettünk ennek érdekében. Minden óvintézkedést megtettünk, és páratlan biztonságot kínálunk. Ha további kérdései vannak a 3-MMC diszkrét szállításával kapcsolatban, kérjük, tekintse meg gyakran ismételt kérdéseinket” – szól a szöveg.

Fotó: Chemistry Bay

Kérdés persze, hogyan lehet úgy ellenőrizni, mire használják ezt az anyagot, ha névtelenül juthatnak hozzá a megrendelők? Hogyan tudja így az eladó nyilvántartani, kinek adta el ezt a pszichoaktív anyagot? Ha csak kutatók vehetik kutatási célokra, akkor hogyan lehet névtelenül rendelni belőle? Milyen kutatásra használható ez?

Az oldal működtetői hosszan bizonygatják: ez így teljesen legális. „Mi a Chemistry Bay-nél teljes mértékben betartjuk a törvényt, és csak a holland kormány által engedélyezett termékeket értékesítünk

– írják az oldalon, ahol az is kiderül, tisztában vannak azzal, hogy ezt a szert bizony nem csak tudományos kutatási célra lehet használni, mondván:

A The Chemistry Bay termékeinket KIZÁRÓLAG tudományos kutatási célokra szabad kísérleti vegyszerként használni. Ezt jól felszerelt laboratóriumi körülmények között kell elvégezni, amelyek megfelelnek a Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója által megszabott legújabb szabványoknak. Csak okleveles, megfelelő engedéllyel rendelkező vegyész végezhet kutatást

– hangsúlyozzák, kiemelve:

NE HASZNÁLJA A VEGYI ANYAGOT EMBERI FOGYASZTÁSRA VAGY ÁLLATGYÓGYÁSZATI CÉLRA SEMMI KÖRÜLMÉNYEK között!

Ezt a vegyianyag-osztályt nem tesztelték emberi vagy állati toxicitási vizsgálatokhoz, és kevés vagy egyáltalán nincs adat a lehetséges hosszú vagy rövid távú hatások megértéséhez” – teszik hozzá időnként némiképp döcögős magyarsággal.

Fotó: Chemistry Bay

Megkerestünk több, a tudatmódosító anyagok hatásával, szabályozásával foglalkozó szakembert, illetve a rendőrséget is, feltéve nekik a kérdéseinket. Mi ez a 3-MMC, és szerintük valóban kutatóknak árusítják? Legális ez így?

A 3-MMC egy tipikus dizájner drog a katinonok családjából, amibe a mefedron is tartozik, egy potens stimuláns anyag, kristályként vagy tablettába töltve árulják a feketepiacon. Mivel új pszichoaktív anyagnak minősül, ezért illegális forgalomba hozni, senkinek sem engedélyezett. Az, hogy vannak ilyen zugoldalak, amiket ki tudja milyen ország szerverén tartanak fenn, és ott kutatási anyagként árulják,

nem jelent semmit, ez csak álca

– mondta el kérdésünkre Sárosi Péter, a Jogriporter Alapítvány igazgatója és a Drogriporter.hu szerkesztője a chemistrybay.com és más, hasonló webfelületek gyakorlatáról.

Ez a 3-MMC lényegében ugyanaz a szer, ami kati néven régóta jelen van a hazai drogpiacon. Évtizedek óta zajlik ez, hogy a terjesztők a legkülönfélébb joghézagok és kiskapuk révén próbálnak kibújni a tiltás alól. Van egy hatóanyag, ami nyilvánvalóan pszichoaktív, a fogyasztása veszélyes, egészségkárosodással járhat. De ők megváltoztatnak a kémiai összetételen valami apróbb dolgot, amitől a szer hatása ugyanaz marad, de már lehet arra hivatkozni: ez kémiailag nem azonos a tiltott szerrel. Pedig nyilvánvaló, hogy nem az adott szer pontos vegyi képlete a döntő, hanem a hatása: okoz-e függőséget, egészségi kockázatot, tudatmódosult állapotot?

– mondja Dr. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus-pszichoterapeuta főorvos, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője, azt is hozzátéve:

Ez ugyanolyan, mint amikor a fogyasztó drogot akar venni, a terjesztő pedig a szer helyett valami ártalmatlan port ad neki. Ilyenkor a vevő hiába megy a rendőrségre, hiába a tesz feljelentést, a hatóság azt mondja: ha ez nem kábítószer, akkor nincs bűncselekmény. De valójában ha sütőport vagy porcukrot drogként adok el valakinek, és azért pénzt fogadok el tőle, az minimum csalás. Ugyanilyen trükközés, hogy ezeket úgymond kutatási célra árusítják. Mert persze, mint minden vegyianyagot, ezt is lehet kutatni, de

egy bejegyzett labor, egy komoly tudós nem az internetről rendelget ilyeneket névtelenül.

Szóval az ilyen oldalak nyilvánvalóan a drogfogyasztókat szolgálják ki

– mutat rá a szakember.

A cikkíró 2018-ban tartott előadást a Rejtett univerzumok, belső valóságok címmel a Nyíregyházi Egyetemen tartott konferencián, ahol egy korábbi kati (vagyis mai nevén: 3-MMC) fogyasztót is idézett. 

Rejtett univerzumok, belső valóságok - tudományos konferenciát tartottak a drogokról | atlatszo.hu

November 13-14-én a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézete, valamint a Magyar Történelmi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Csoportja és nyíregyházi Jósa András Múzeum közös szervezésében, a Történelem és Barátai Alapítvány támogatásával, Drogok térben és időben - rejtett univerzumok, belső valóságok címmel konferencia zajlott le a Jósa András Múzeumban, amelyen a téma hazai kutatói és szakértői adtak elő.

A Katit úgy 2009 körül próbáltam ki, igazából a baráti társaság unszolására. Ez lényegében mefedron, ami eufóriát meg pörgést okoz. Olyan, mintha a speedet és MDMA-t kombinálnád,

de az after kegyetlen rossz, sokkal szarabb, mint az ekinél vagy a speednél:

depresszióhullámok öntenek el, letargia tör rád.  Kristályállagú szer, egyszerűen felszívtuk az orrunkba. Olyan a szaga, akár a macskahúgynak, az ammóniához tudnám hasonlítani.” - mesélte Forrásom úgy vélte, az olyan szerek, mint a penta kristály vagy a mefedron, az ecstasy kiesése miatt „léptek színre”, mint dizájnerek. „Akkoriban razziák során vagy 50 ezer darab ekit lefoglaltak, így a szállítmányok kimaradása eléggé betorzította a piacot” – emlékezett vissza a riportalany.

A rendőrséget is megkérdeztük a 3-MMC-ről, illetve az azt árusító honlapról, az ORFK Kommunikációs Szolgálatától ezt válaszolták:

A 3MMC nevű anyag az új pszichoaktív anyaggá minősített anyagokról vagy vegyületcsoportokról szóló 55/2014. (XII. 30.) EMMI rendelet 1. melléklet 2. pontja alapján új pszichoaktív anyagnak minősül – írták, egyértelművé téve azt is:

Nem veheti meg bárki ezt az anyagot, kizárólag az engedéllyel rendelkező szerezheti meg legálisan, aki csak kutatási (orvostudományi, klinikai) tevékenységet végezhet vele. Ezen engedély kiadására hatósági eljárást követően van lehetőség. A kutatási tevékenységet (a megszerzett anyag felhasználását) pedig szigorú szabályok alapján nyilván kell tartania az engedélyesnek, amelyet a hatóságok ellenőriznek. – fogalmaznak, azt is hozzátéve: Árusításra, forgalmazásra vonatkozó engedély kiadására nincs lehetőség, csak kutatási célra engedélyezhető.

A 3-MMC hatásáról azt mondták: „A kérdés megválaszolása toxikológus szakértő hatáskörébe tartozik. Általánosságban azonban elmondható, hogy a 3MMC a 4MMC-hez (mefedron nevű anyag) nagyon szorosan kapcsolódó katinon, főleg empátiát és a kommunikációs vágyat fokozó szer, amely serkenti pl. a nemi vágyat is. Hasonlóan a többi katinonhoz nagy a függőség kockázata

A rendőrség szerint továbbá:

Magyarországon ilyen honlap működtetése nem legális.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 184. § (1) bekezdése értelmében, aki új pszichoaktív anyagot kínál, átad, forgalomba hoz vagy azzal kereskedik, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Súlyosabban rendeli büntetni a törvény azt a személyt, aki a bűncselekményt jelentős mennyiségre követi el”

Tehát egyértelmű, hogy ilyen anyaggal kereskedni Magyaroszágon nem legális. A rendőrség azt is hozzátette: „Bűncselekménynek minősül az is, ha valaki új pszichoaktív anyagot az országba behoz, kivisz, az országon átszállít, illetve csekély mennyiséget meghaladó új pszichoaktív anyagot megszerez, vagy tart. A kereskedéshez hasonlóan súlyosabban minősül a cselekmény, amennyiben valaki a megszerzést, tartást jelentős vagy különösen jelentős mennyiségre követi el”

Megkerestük a témában a fentebbi honlapot is, de ők nem reagáltak kérdéseinkre.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.