A pikó a győrszentiváni klán lekapcsolása után is zavartalanul terjed Győrben

Papp László Tamás 2021-10-05 08:20:00
Forrásaink szerint a rendőri akciók nem csökkentik érdemben a helyi metamfetamin-kínálatot.

Idén több riportban is foglalkoztunk a pikó „márkanevű” metamfetamin rohamos győri terjedésével. Napjaink egyik legaddiktívabb kábítószereként jellemezte az ügyészség ezt a szert, amikor vádat emelt a drogterjesztő klán ellen.

A 2014 decemberében benyújtott vádiratot követően 6 évvel a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség újabb vádiratot nyújtott be 21 elkövetővel szemben, akik közül nyolc személy ugyanahhoz a győrszentiváni V. családhoz tartozik

– idéztük a vádhatósági közleményt augusztusi összeállításunkban.

Ekkora üzlet a pikó Győr környékén

A 2014 decemberében benyújtott vádiratot követően 6 évvel a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség újabb vádiratot nyújtott be 21 elkövetővel szemben, akik közül nyolc személy ugyanahhoz a győrszentiváni V. családhoz tartozik - írja a vádhatóság közleménye. Az ügyészség tizenegy elkövetőt jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelemmel vádol, mely életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A műveletben közel 400 rendőr drogkereső szolgálati kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatást hajtott végre a bűnbandához tartozó személyek által használt ingatlanokban, valamint gépjárművekben 

– mutatták be a vádirat benyújtását megelőző rendőrségi akció nagyságrendjét.

Több, a helyi drogpiacra rálátással bíró forrásunkat is megkérdeztük: hogy befolyásolta a terjesztést, a kínálatot a grandiózusnak tűnő hatósági fellépés?

„A pikót gyakorlatilag mindenhol terjesztik Győrben, szinte minden utcában van olyan, aki árulja, ezek persze általában kis halak. Nemcsak a szegényebb negyedekben, mint Újváros vagy Sziget, de elitebb környékeken is, sőt: már a Győr környéki falvakban is jelen van. Ha pár terjesztő lebukik, mint nemrég a V-klán, az a fogyasztóknak jóformán fel sem tűnik, ugyanúgy be tudod szerezni, ha kilépsz az utcára.”

– mondja el Gergő, aki régebben maga is pikózott, de már leszokott róla, viszont továbbra is ugyanúgy látja, mi folyik e téren. 

A korábbi riportunkban már nyilatkozó másik forrásunk, a metamfetamint korábban ugyancsak aktívan használó, de szintén leszokott Tamás is megerősítette, hogy a V-család kiesése (amelynek nyolc tagja ellen emeltek vádat idén augusztusban) semmiféle fennakadást vagy üzemzavart nem okozott a pikó behozatalában, illetve terjesztésében.

„Aki pikózik, észre se veszi, hogy néhány terjesztőt lekapcsoltak, mert van bőven utánpótlás, szóval másnap ugyanúgy simán meg tudja venni az adagját. Annyira elterjedt a cucc, és akkora pénz van benne, hogy néhány ember ide vagy oda nem tétel”

– állítja forrásunk.

A metfőzéshez nem kell Walter White - egy győri pikó-fogyasztóval beszélgettünk

Az utóbbi hónapokban több cikkben is beszámoltunk a pikó nevű metamfetamin rohamos terjedéséről. A szer azoknak is ismert lehet, akik soha nem fogyasztották, hisz ennek előállításán fáradoztak a Breaking Bad - magyarul Totál szívás - című kultszéria hősei, a kémiatanárból lett drogvegyész, Walter White, és kuktája, Jesse Pinkman.

Aki szerint, ha egy adott család néhány "rangidős" tagját el is viszik a rendőrök, a következő generáció rögtön a helyükbe lép.

„Újvárosban például az ilyen családokon belül már a kiskorú, 10-12 éves gyerekek is be vannak avatva az üzletbe...”

„...mondjuk ők csomagolják az árut, mire felnőnek, már simán profi drogárus lesz belőlük. El tudod képzelni, mivé válik egy gyerek ilyen környezetben. Azért az súlyos, hogy mondjuk a nagymama is simán benne van az üzletben, és erre neveli az unokáit.  A hatóságok viszont ezzel nem foglalkoznak, néha kivonnak a forgalomból pár embert, nagyjából ennyi, amit tesznek.”
– állítja Tamás, aki úgy véli: a lebukások rendszerint abból vannak, hogy a piac valamelyik szereplője alkut köt a hatóságokkal, s feldob bizonyos terjesztőket.

„Cserébe mondjuk ő szabadlábon marad, s a rendőrség bizonyos ideig félrenéz, hagyja őt „dolgozni”

– teszi hozzá.

„Hamarabb találsz itt pikót, mint jó házi kolbászt. Nem is az a legnagyobb a gond, hogy árulják, hanem hogy felütik mindenféle szarral. Amikor bejön a pikó, még nagyjából tiszta, de utána hozzákevernek lefőzött akkumlátorsavat vagy nyugtatókat, ami azért elég veszélyes, egy barátom is így halt meg.”

– figyelmeztet másik forrásunk, Gergő a veszélyekre.

Na, de akkor miért használják mégis annyian?

– tesszük fel a kérdést.

„A pikó, tehát a metamfetamin legnagyobb előnye, hogy 3-4 napig is egyfolytában fent tudsz lenni, de volt, hogy öt napig mentem tőle alvás nélkül. Igaz, hogy korábban még nem volt így szanaszét ütve, tehát jót kaptál, nem voltál annyira rosszul tőle. A pikó, ugyanúgy, mint speed, élénkítőszer, amelynek tudatmódosító hatása is van, de a lényeg, hogy mintha tisztábban látnál tőle, sokkal kifinomultak lesznek az érzékeid, jobban tudsz koncentrálni.”

– taglalja Gergő, aki szerint a fogyasztók pályafutása, élethelyzete, valamint a drog rájuk gyakorolt hatása nagyon különböző lehet.

„Vannak, akik úgy lecsúsznak a pikó hatására, mint egy utolsó csöves, de van olyan is, aki módjával szívja,  ugyanúgy éli tovább az életét, nem lesz tőle semmi különösebb baja.”

– véli riportalanyunk.

Másik riportalanyunk, Tamás szerint sem a véletlen dönti el, ki, az aki le tud jönni a pikóról, s ki az, aki úgy rajta marad, hogy végleg tönkremegy vagy belehal.

„Leszokni az tud, akinek van valami kapaszkodója, meg képes elgondolkodni azon, hogy változnia kéne. De a függők egy része olyan súlyosan terhelt környezetből jön, hogy fel se képes fogni, mekkora bajban van. Nagyon durván le tudnak csúszni emberek, mindennapos látvány, hogy fiatalok azért bocsátják a testüket áruba, hogy meglegyen a következő adag. Ez persze ördögi kör, mert a pikó kívül-belül úgy elrondítja az embert, hogy a végén már erre se lesz alkalmas.

„Ez igazából nem drogkérdés, hanem társadalmi probléma, emberek úgy nőnek fel, hogy több generációra visszamenően mindenki szenvedélybeteg a családban"

– mondja Tamás, aki szerint Győrben hihetetlen méreteket öltött a pikózás, és nagyon kevesen tudnak lejönni a szerről.

Másik riportalanyunk, Gergő is úgy látja: a hatóságok nemigen állnak a helyzet magaslatán a pikó elleni harcban.

„Néha lecsapnak a zsaruk pár kis halra, de csak azért, hogy az emberek lássák, hogy ők dolgoznak, meg ha valaki feldobja az egyik terjesztőt, akkor persze intézkednek. De amúgy a rendőrség mintha vak lenne, nem tudja kezelni ezt, sőt, nem is akarja: pláne, hogy felsőbb körökben lévő emberek is használják. Vannak Győrben is olyan kocsmák, mulatóhelyek, ahol a személyzet terjeszti, kis pultos csajok, akik használják és árulják is, korábban legalábbis ez volt a helyzet.”

– állítja Gergő, aki a városrendészetről sincs túl jó véleménnyel.

„Azok senkik, még a kutyagumit sem tudják az emberekkel összeszedetni”

”Szigetben mindennap látok beállt, berúgott embereket a parkban, az egyik padon isznak, a másikon meg szívnak, de a városrendészet nem csinál semmit.”

– osztja meg velünk a tapasztalatait.

Természetetesen megkerestük a városrendészetet, arról érdeklődve: intézkedéseik során hány alkalommal találkoztak vélhetően drog, tudatmódosító szer hatása alatt elkövetett rendbontással, szabálysértéssel Győrben?

Illetve tapasztalatuk szerint, városrészekre, településekre bontva Győrben és környékén mely területek a „legfertőzöttebbek” ilyen cselekményekkel?

Mit tud tenni a városrendészet a fenti jelenségeknek a lakosság számára is észrevehető visszaszorítása érdekében?

– kérdeztük.

Válaszában a városrendészet szakmai igazgatója, Miletics Mór tételesen felsorolta, a szabálysértésekről szóló hatályos jogszabály alapján milyen esetekben intézkedhetnek. Ezek közt szerepelt például a szeszes ital fogyasztás tilalmának megszegése is. Ugyanakkor a városrendészet illetékes vezetője hangsúlyozta:

„Munkatársaink nem rendelkeznek jogszabályi felhatalmazással arra, hogy az intézkedés alá vont személy esetleges tudatmódosító szer - alkohol, drog - hatása alatt állását hitelt érdemlő módon igazolják. Nem végezhetnek sem alkohol-, sem drogkontroll gyorstesztet.

Ennek következtében - a fent említett szabálysértések kivételével - egyéb szabálysértés, bűncselekmény észlelése esetén a városrendész egyetlen jogszerű intézkedése, hogy a tetten ért személyt a rendőrség haladéktalan értesítése mellett, annak megérkezéséig - de legfeljebb két óra időtartamra - visszatartja.”

– fogalmazott Miletics, hozzáfűzve:

„A jogellenes cselekmény elkövetésén tetten ért személy további „sorsáról” a rendőrségnek történő átadása után intézményünk nem rendelkezik információval.”

„Ennek következtében tényszerű választ sem tudunk adni arra a kérdésre, hogy hány alkalommal vontunk eljárás alá tudatmódosító szer hatása alatt álló személyt. A Városrendészet és a Győri Rendőrkapitányság között lévő szoros együttműködés következtében minden olyan információt átadunk a bűnüldöző szerveknek, ami a bűnmegelőzés szempontjából relevanciával bír.”

– mondta.

A rendőrségnél is folyamatosan érdeklődünk pikófronton.    

„Megyénkben először 2004. évben jelent meg nagyon kis mennyiségben. Ezután a rendőrségi lefoglalások 2010. évig alacsonyan voltak, innen kezdődött meg folyamatos emelkedésük. 2019  illetve 2020 években volt a legmagasabb a lefoglalások száma.”

felelte kérdésünkre a megyei főkapitányság idén áprilisban.

Vagyis pont 2010 után (amikor a büntetőpolitikában a drogok terén is szigorítást ígérő jelenlegi kormány hatalomra került) lendült fel e szer forgalma Győrben és környékén. Illegális szerről lévén szó, nyilván itt nincsenek általános, publikus forgalmi, kereskedelmi, behozatali adatok.

Csak a lebukott szállítmányok nagyságrendje, illetve mennyisége alapján lehet következtetni arra, mekkora árutömeg mozog a piacon. S mivel tavalyelőtt és illetve tavaly a térségben tovább nőtt a lefoglalások száma, feltételezhetően ez azért van, mert növekedett a kereslet, emelkedett a fogyasztás, így mind többen vállalkoznak rá, hogy ilyen szert gyártsanak, illetve azzal kereskedjenek.

A jelek szerint a Fidesz-kormány rendpárti, szigorítós (a terjesztők mellett a fogyasztókat is kriminalizáló) büntetőpolitikája nem riasztotta el a helyi drogpiac szereplőit attól. hogy egyre nagyobb mennyiségű terméket kínáljanak a fogyasztóknak. És a drog népszerűségét a járvány sem törte meg

– állapítottuk meg korábbi cikkünkben.

Most pedig rákérdeztünk egyebek közt arra is: a lefogalások, pikóval kapcsolatos rendőri intézkedések az idei év eddig eltelt részében az előző két év számaihoz viszonyítva hogy alakultak?

Hány esetben volt arra példa, hogy kiskorú, illetve fiatalkorú személy került eljárás alá, illetve a rendőrség látókörébe pikó fogyasztása, birtoklása vagy terjesztése miatt? Az ilyen ügyek száma nőtt vagy csökkent a korábbi évekkel összevetve?

Városrészekre, településekre bontva Győrben és környékén mely területek leginkább érintett ilyen bűncselekményekkel?

Továbbá a rendőri munkát ért kritikát is szóvá tettük, arról érdeklődsve: mit tud tenni a rendőrség a pikó lakosság számára is észrevehető visszaszorítása érdekében?

Frissítés: a megyei főkapitányság válasza cikkünk megjelenése után futott be. 

Megyénkben a „pico” metamfetamin lefoglalások, rendőri intézkedések számának alakulása a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint nem mutatnak szignifikáns elmozdulást az előző évekhez viszonyítva, azok stagnáló jellege tapasztalható

– mondták el, vagyis a terjesztés a klán lebukása után sem csökkent érdemben.

Kiskorú illetve fiatalkorúakkal kapcsolatos eljárások adatairól, számának alakulásáról nem áll módunkban információt szolgáltatni

– közölték.

Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Statisztika a főkapitányság szerint

nem teszi lehetővé, hogy városrészekre lebontva kimutatható legyen, mely területek a legfertőzöttebbek a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményekkel

– ami azért nem túl jó hír a közvéleménynek.

A rendőrség minden rendelkezésre álló erővel, eszközzel és módszerrel igyekszik fenntartani a közrendet, közbiztonságot és a törvény teljes szigorával fellépni az azokat veszélyeztető magatartások ellen. Amennyiben akár közterületen, akár magánterületen történő kábítószer birtoklás, fogyasztás jut a tudomásunkra, azonnal megtesszük a szükséges, szabályos és arányos intézkedéseket a bűncselekmény megszakítására, az elkövetőinek elfogására és felelősségre vonására

– zárul a közlemény.

  

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.