Győri ellenzék a Fudan-ötletről: Ebből a győrieknek semmilyen pozitívuma nem származik

Pintér Bence 2022-05-05 06:28:07
Megkérdeztük a helyben aktív ellenzéki pártok képviselőit arról, hogy mit gondolnak Dézsi polgármester azon ötletéről, hogy épüljön fel Győrben a Fudan Egyetem.

Mint azt hétfőn bemutattuk, az elmúlt hónapokban a győri kulturális negyed-projekt felélesztése érdekében Dézsi Csaba András polgármester felvetette a kormány felé, hogy épüljön fel Győrben a kínai Fudan Egyetem kampusza, amelynek Budapestre költözését eddig sikeresen akadályozta meg a helyi ellenzék. A polgármester nekünk nem, de az Új Szónak reagált, és nem tagadta cikkünk állításait – válaszából, illetve Gulyás Gergely korábbi kancelláriaminiszter válaszából azonban kiderült, hogy vaószínűleg nem számolnak a Fudan Győrbe költözésével.

Megkérdeztük azért a győri ellenzéket, hogy mit szólnak a Fudan esetleges Győrbe költözéséhez, illetve a kulturális negyed projektjének mostani állásához!

„Győrnek már van egy nagyon jól működő egyeteme”

„Győriek becsapva érezhetik magukat a kulturális negyeddel  kapcsolatosan, hiszen a kormány még csak nem is tárgyalja ennek a projektnek az ügyét” – válaszolta kérdésünkre Glázer Tímea, a DK önkormányzati képviselője. Szerinte ebből az is látszik, hogy a két fideszes országgyűlési képviselőnek, Simon Róbert Balázsnak és Kara Ákosnak, de úgy tűnik hogy Dézsi Csaba Andrásnak sincs semmilyen komoly befolyása a kormány környékén.

Emellett elmondta: nem támogatja, hogy Győrbe kerüljön a „kínai kémképző” egyetem.

Senkinek sem hiányzik ez városunkban, leszámítva a keleti diktatúrák iránt erős vonzalmat érző fideszeseket. Az Orbán kormány mindent megtesz azért, hogy ezt az egyetemet felépítse Magyarországon, azt is eltudom képzelni, hogy nem Dézsi Csaba polgármester tett ajánlatot hanem maga Orbán Viktor.

Glázer kifejtette: „Győr városának van egy nagyon jól működő egyeteme, nekünk azt kell támogatni, minden lehetőséget kihasználva, hogy a Győrben tanuló diákok a legmagasabb szintű oktatást kapják. Mi, győriek büszkék vagyunk az egyetemünkre, nekünk nem kell az  Orbán-kormány által lemutyizott kínai egyetem”.

Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő szerint itt valaki valakit vagy valakiket madárnak néz.

„A polgármester egy színes madártollas mesét álmodott, amit úgy hív, hogy kulturális negyed. Erre a közel 600 milliárdos álomra az állam adna pénzt. De nem ad.  A miniszterelnök állítólag a polgármester barátja. Állítólag. De úgy tűnik, madárnak nézi és nem támogatja a polgármester ötletét. Még szerencse, hogy nem dózerolta el idő előtt a színházat!”

A Fudan kapcsán Pollreisz Balázs megjegyezte: két Lenin-tábla leverése között úgy tűnik, belefér egy kommunista egyetem.

Szerinte a kínai „kémegyetem” az ország minden pontján ugyanaz. Elmondta: ha hazánkban megépül ez az egyetem, akkor legalább ne a budapesti Diákváros helyén, ahol vidéki (akár győri) egyetemisták tudnának majd olcsó lakhatást találni.

„Hogy ezek után kell-e Győrbe a Fudan? A válaszom egy klasszikus átdolgozása: »A Fudant Győrbe hoznotok nem kell félnetek jó lesz!« Egy ekkora beruházás a városnak akár jó is lehet, de az egyetem és annak másodlagos funkciója nem kívánatos Magyarországon. Szóval, ha kérhetném se a polgármester, se a miniszterelnök ne nézze madárnak a győrieket. Meséket mondjanak a mesemondók, a város- és országvezetők meg viselkedjenek felelősen!” – mondta Pollreisz.

Balla Jenő független képviselő kérdésünkre azt mondta: nem a Fudan egyetemet kéne idehozni, hanem a Széchenyi Egyetemet kellene fejleszteni.

Szerinte legfeljebb a győri egyetemen keretén belül kéne a Fudan vonatkozó karjait befogadni, olyanokat, amelyek valóban világszínvonalúak, mint például a robotika, mesterséges intelligencia, ezeknek hardver- és szoftveroldalát. A képviselő szerint a kulturális negyedre, ha nem is ekkorára, de szükség van, és reméli, hogy a következő tíz évben valamilyen formában megvalósul a projekt.

Kiemelte: sok ígéret hangzott el az elmúlt időszakban fejlesztésekkel kapcsolatban, de nem tudni például a Fudannal kapcsolatban, hogy ennek mennyi realítása és támogatottsága van. Balla egyébként azt támogatja csak, hogy a kínaiaik a saját pénzükből építsék fel a kampuszt, ne magyar adóforintokból. Ehhez is kellenének megvalósíthatósági tanulmányok, lépésről lépésre kéne haladni.

„Összességében jobban örülnék, ha a Harvard vagy a CEU akarna egyetemet építeni Győrben” – mondta a képviselő.

„Nem vitás, Dézsi polgármester kreatív fantáziájának nincs határa”

„A polgármester hivatalba lépése pillanatától folyamatosan ellátja a város közügyeit áhítattal követő győrieket sok-sok vidám történettel. Nem tudom eldönteni, hogy a gazdasági válság, vagy a Fideszen belüli egyre fokozódó elszigeteltsége az oka, de mostanra már úgy látszik, grandiózus terveiből alig valósul meg valami” – írta kérdéseinkre Jenei Ferenc, az LMP győri elnöke.

„Csak abban reménykedem, hogy a csöppet túlszámlázott  strand, rajta a bazi nagy szódásüveggel, az adyvárosi parkolólemez és az új mentőállomás elkészül a 2024. őszéig”

– foglalta össze a zöldpárt helyi vezetője az összes projektet, ami legalább elindult az elmúlt két és fél évben. Szerinte úgy látszik, hogy az új hídra, a Radó-csónakházra a színház felújítására, az elővárosi vasútra, a vasútállomás felújítására, a környezetkímélő tömegközlekedés megteremtésére, panelszigetelésre, korszerűsített hőszolgáltatásra, mobil légszennyezés-mérő eszköz beszerzésére, illetve a szentiváni véderdő telepítésére sem lesz pénz.

A helyi Momentum válaszában azt írta:

„a kulturális negyedről az ellenzéki előválasztás alatt kifejtettük a véleményünket: a terület rehabilitálására szükség van, de hasznosabb lenne egy egyedülálló fenntarthatósági központot építeni, nullenergiás lakóházakkal, kutatási központokkal, oktatási intézményekkel. Ennek fontosságát a mostani energiaválságban nem nehéz belátni. Hatalmas tudás és fejlődési potenciál lenne egy ilyen projektben.”

A Fudan Egyetemről pedig Győrben ugyanaz a véleményük, mint a fővárosban.

„Nem engedhetjük meg, hogy kínai hitelből, a kínai kommunista diktatúra elveit valló egyetem önálló autonóm kampuszt építhessen. A Fudan egyetem alapító okiratban szerepel a Kinai Kommunista Párt iránti hűség és elkötelezettség. Ebből nekünk magyaroknak, győrieknek semmilyen pozitívuma nem származik, ráadásul visszahoz országunkba olyan ideológiákat, amiktől szabadulni akartunk és akarunk” – írják.

Ezért kiállnak amellett, hogy a Fudan, se Győrben, se a fővárosban ne építsen magyar pénzből, kínai hitelből, kínai ideológián alapuló egyetemet. A Momentum véleménye az, hogy az erre szánt pénzt fordítsa a kormány a magyar felsőoktatás fejlesztésére, a diákok lakhatási és tanulmányi feltételeinek javítására.

Szólj hozzá!

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.

A charmok mindenki szívébe belopják magukat

Ékszerek terén is elengedhetetlen a megújulás, ennek ellenére léteznek olyan különleges koncepciók, amelyek hosszú éveken át velünk maradnak. Ennek ékes példái a charmok, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. 

Legyen sajtónyilvános a Haladás taggyűlése!

Nyílt levél a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaihoz.