Győri ellenzék a Fudan-ötletről: Ebből a győrieknek semmilyen pozitívuma nem származik

Pintér Bence 2022-05-05 06:28:07
Megkérdeztük a helyben aktív ellenzéki pártok képviselőit arról, hogy mit gondolnak Dézsi polgármester azon ötletéről, hogy épüljön fel Győrben a Fudan Egyetem.

Mint azt hétfőn bemutattuk, az elmúlt hónapokban a győri kulturális negyed-projekt felélesztése érdekében Dézsi Csaba András polgármester felvetette a kormány felé, hogy épüljön fel Győrben a kínai Fudan Egyetem kampusza, amelynek Budapestre költözését eddig sikeresen akadályozta meg a helyi ellenzék. A polgármester nekünk nem, de az Új Szónak reagált, és nem tagadta cikkünk állításait – válaszából, illetve Gulyás Gergely korábbi kancelláriaminiszter válaszából azonban kiderült, hogy vaószínűleg nem számolnak a Fudan Győrbe költözésével.

Megkérdeztük azért a győri ellenzéket, hogy mit szólnak a Fudan esetleges Győrbe költözéséhez, illetve a kulturális negyed projektjének mostani állásához!

„Győrnek már van egy nagyon jól működő egyeteme”

„Győriek becsapva érezhetik magukat a kulturális negyeddel  kapcsolatosan, hiszen a kormány még csak nem is tárgyalja ennek a projektnek az ügyét” – válaszolta kérdésünkre Glázer Tímea, a DK önkormányzati képviselője. Szerinte ebből az is látszik, hogy a két fideszes országgyűlési képviselőnek, Simon Róbert Balázsnak és Kara Ákosnak, de úgy tűnik hogy Dézsi Csaba Andrásnak sincs semmilyen komoly befolyása a kormány környékén.

Emellett elmondta: nem támogatja, hogy Győrbe kerüljön a „kínai kémképző” egyetem.

Senkinek sem hiányzik ez városunkban, leszámítva a keleti diktatúrák iránt erős vonzalmat érző fideszeseket. Az Orbán kormány mindent megtesz azért, hogy ezt az egyetemet felépítse Magyarországon, azt is eltudom képzelni, hogy nem Dézsi Csaba polgármester tett ajánlatot hanem maga Orbán Viktor.

Glázer kifejtette: „Győr városának van egy nagyon jól működő egyeteme, nekünk azt kell támogatni, minden lehetőséget kihasználva, hogy a Győrben tanuló diákok a legmagasabb szintű oktatást kapják. Mi, győriek büszkék vagyunk az egyetemünkre, nekünk nem kell az  Orbán-kormány által lemutyizott kínai egyetem”.

Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő szerint itt valaki valakit vagy valakiket madárnak néz.

„A polgármester egy színes madártollas mesét álmodott, amit úgy hív, hogy kulturális negyed. Erre a közel 600 milliárdos álomra az állam adna pénzt. De nem ad.  A miniszterelnök állítólag a polgármester barátja. Állítólag. De úgy tűnik, madárnak nézi és nem támogatja a polgármester ötletét. Még szerencse, hogy nem dózerolta el idő előtt a színházat!”

A Fudan kapcsán Pollreisz Balázs megjegyezte: két Lenin-tábla leverése között úgy tűnik, belefér egy kommunista egyetem.

Szerinte a kínai „kémegyetem” az ország minden pontján ugyanaz. Elmondta: ha hazánkban megépül ez az egyetem, akkor legalább ne a budapesti Diákváros helyén, ahol vidéki (akár győri) egyetemisták tudnának majd olcsó lakhatást találni.

„Hogy ezek után kell-e Győrbe a Fudan? A válaszom egy klasszikus átdolgozása: »A Fudant Győrbe hoznotok nem kell félnetek jó lesz!« Egy ekkora beruházás a városnak akár jó is lehet, de az egyetem és annak másodlagos funkciója nem kívánatos Magyarországon. Szóval, ha kérhetném se a polgármester, se a miniszterelnök ne nézze madárnak a győrieket. Meséket mondjanak a mesemondók, a város- és országvezetők meg viselkedjenek felelősen!” – mondta Pollreisz.

Balla Jenő független képviselő kérdésünkre azt mondta: nem a Fudan egyetemet kéne idehozni, hanem a Széchenyi Egyetemet kellene fejleszteni.

Szerinte legfeljebb a győri egyetemen keretén belül kéne a Fudan vonatkozó karjait befogadni, olyanokat, amelyek valóban világszínvonalúak, mint például a robotika, mesterséges intelligencia, ezeknek hardver- és szoftveroldalát. A képviselő szerint a kulturális negyedre, ha nem is ekkorára, de szükség van, és reméli, hogy a következő tíz évben valamilyen formában megvalósul a projekt.

Kiemelte: sok ígéret hangzott el az elmúlt időszakban fejlesztésekkel kapcsolatban, de nem tudni például a Fudannal kapcsolatban, hogy ennek mennyi realítása és támogatottsága van. Balla egyébként azt támogatja csak, hogy a kínaiaik a saját pénzükből építsék fel a kampuszt, ne magyar adóforintokból. Ehhez is kellenének megvalósíthatósági tanulmányok, lépésről lépésre kéne haladni.

„Összességében jobban örülnék, ha a Harvard vagy a CEU akarna egyetemet építeni Győrben” – mondta a képviselő.

„Nem vitás, Dézsi polgármester kreatív fantáziájának nincs határa”

„A polgármester hivatalba lépése pillanatától folyamatosan ellátja a város közügyeit áhítattal követő győrieket sok-sok vidám történettel. Nem tudom eldönteni, hogy a gazdasági válság, vagy a Fideszen belüli egyre fokozódó elszigeteltsége az oka, de mostanra már úgy látszik, grandiózus terveiből alig valósul meg valami” – írta kérdéseinkre Jenei Ferenc, az LMP győri elnöke.

„Csak abban reménykedem, hogy a csöppet túlszámlázott  strand, rajta a bazi nagy szódásüveggel, az adyvárosi parkolólemez és az új mentőállomás elkészül a 2024. őszéig”

– foglalta össze a zöldpárt helyi vezetője az összes projektet, ami legalább elindult az elmúlt két és fél évben. Szerinte úgy látszik, hogy az új hídra, a Radó-csónakházra a színház felújítására, az elővárosi vasútra, a vasútállomás felújítására, a környezetkímélő tömegközlekedés megteremtésére, panelszigetelésre, korszerűsített hőszolgáltatásra, mobil légszennyezés-mérő eszköz beszerzésére, illetve a szentiváni véderdő telepítésére sem lesz pénz.

A helyi Momentum válaszában azt írta:

„a kulturális negyedről az ellenzéki előválasztás alatt kifejtettük a véleményünket: a terület rehabilitálására szükség van, de hasznosabb lenne egy egyedülálló fenntarthatósági központot építeni, nullenergiás lakóházakkal, kutatási központokkal, oktatási intézményekkel. Ennek fontosságát a mostani energiaválságban nem nehéz belátni. Hatalmas tudás és fejlődési potenciál lenne egy ilyen projektben.”

A Fudan Egyetemről pedig Győrben ugyanaz a véleményük, mint a fővárosban.

„Nem engedhetjük meg, hogy kínai hitelből, a kínai kommunista diktatúra elveit valló egyetem önálló autonóm kampuszt építhessen. A Fudan egyetem alapító okiratban szerepel a Kinai Kommunista Párt iránti hűség és elkötelezettség. Ebből nekünk magyaroknak, győrieknek semmilyen pozitívuma nem származik, ráadásul visszahoz országunkba olyan ideológiákat, amiktől szabadulni akartunk és akarunk” – írják.

Ezért kiállnak amellett, hogy a Fudan, se Győrben, se a fővárosban ne építsen magyar pénzből, kínai hitelből, kínai ideológián alapuló egyetemet. A Momentum véleménye az, hogy az erre szánt pénzt fordítsa a kormány a magyar felsőoktatás fejlesztésére, a diákok lakhatási és tanulmányi feltételeinek javítására.

Szólj hozzá!

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.

Januárban nem változik a menetrend, tárgyal a város és a Volán

Nincs megegyezés a Volánnal, idénre 1,5 milliárd forintot kérne pluszban a cég, a polgármester még az előző évit sem akarja kifizetni.