"Bűnügyi regénybe illő hosszú nyomozás" eredményeként, hetvenhét év után azonosították a nácik egy áldozatát Hollandiában

ugytudjuk.hu 2022-04-30 16:42:00
A férfi holttestét a második világháború után egy tömegsírban találták meg.

Hetvenhét év után azonosítottak Hollandiában egy férfit, akinek holttestét a második világháború után egy tömegsírban találták meg a nácik legrosszabb hollandiai börtöne mellett.

"Egy bűnügyi regénybe illő hosszú nyomozás", benne az áldozat maradványainak összehasonlító DNS-vizsgálata eredményeként sikerült hivatalosan is megállapítani, hogy az illető egy bizonyos Cornelis Pieter "Kees" Kreukniet nevű ellenálló, aki 50 év körüli lehetett halála pillanatában, és aki egy Hágában illegálisan terjesztett újság nyomtatásában vett részt - közölte egy alapítvány, amely a háborús eltűntek felkutatásának szenteli tevékenységét.

Kreuknietet 1944-ben tartóztatták le a németek, amikor az újság nyomtatásához egy rossz címre küldött papírszállítmány felkeltette a náci titkosszolgálat figyelmét.

A vizsgálat során megállapították, hogy a férfit kivégzőosztag lőtte le, majd testét egy tömegsírba dobták Hágában, a Scheveningen kerületben lévő börtön területén kívül. Holttestét - másik nyolc emberével együtt - 1947-ben fedezték fel, és mindannyiukat ismeretlenként temették el.

A Ronald Klomp vezette alapítvány a hadsereg holttestazonosító szolgálatával karöltve széles körű kutatást indított, kezdve a férfin talált ruhamaradványokkal, amelyek elvezettek egy, a lakhelyéhez közeli bolthoz, és tanulmányozva a börtönkartotékokat, amelyek szerint a fogoly tüdőgyulladásban halt meg. A ruházatnak és a fogászati leleteknek köszönhetően végül sikerült eljutni egy rokonhoz, a férfi egy dédunokaöccséhez, akinek összehasonló DNS-vizsgálatával végleges megerősítést nyert az áldozat személyazonossága.

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.