Az EU maga finanszírozza Putyin háborúját a Nyugat ellen

ugytudjuk.hu 2022-04-30 09:22:00
A háború kitörése óta soha nem látott mértékben ömlik a pénz a szénhidrogénexportból Vlagyimir Putyinhoz és ez egy jó darabig még egy is marad.

Két hónap alatt 62 milliárd eurós bevételt jelentett Oroszországnak a szén-, kőolaj- és földgáz értékesítése – írja a Guardian cikke alapján az azonnali.hu. Mindez úgy, hogy az eladások mennyisége közben csökkent, de a nemzetközi piacokon annyira megnőtt az energiahordozók ára, hogy a bevételek még így is jelentősen emelkedtek.

A 62 milliárd euróból 44 milliárdot tett ki az Európai Unió, ez ráadásul

meredek emelkedést jelent a tavalyi évhez képest, amikor a 12 hónap alatt összesen fizettek a tagállamok 140 milliárd eurót a szénhidrogénért Oroszországnak. 

Mindez persze így is azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin a csődbe vezeti országát a háborúval, hiszen a Consultancy.eu oldal kalkulációja szerint ma már – a harcokban meghalt vagy megsebesült katonák életét is „forintosítva” – akár a napi 20 milliárd dollárt is elérhetik az agresszió költségei.

Vagyis a háború gazdaságilag is fenntarthatatlan Vlagyimir Putyin rezsimje számára, de az biztos, hogy az olajból, gázból származó euró tízmilliárdok hatékonyan járulnak hozzá a csőd elodázásához.

A Guardian a Center for Research on Energy and Clean Air tanulmányát idézi, amely szerint ugyan csak áprilisban harmadával esett vissza a szállított olaj mennyisége Oroszországból januárhoz és februárhoz képest, de a magas áraknak köszönhetően ez a bevételeken egyáltalán nem látszott Moszkva számára.

Az intézet szerint az EU könnyen „energiacsapdába” kerülhet rövid távon: 

hiába szeretne erőltetett ütemben megszabadulni az olaj-, és gázfüggőségtől és a kereskedelmi szankciók részévé tenni ezeket az energiahordozókat, a világpiacon a csökkenő kereslet mellett is dinamikus áremelkedés zajlik, így Oroszország csak jobban jár. A Guardian szerint a legnagyobb uniós importőr országok egyelőre inkább csak szavakban serénykedtek az orosz energiafüggőségük megszüntetésére.

Németország két hónap alatt 9 milliárd, Olaszország 6,8 milliárd, Hollandia 5,6 milliárd értékben importált olajat – igaz, utóbbi a mennyiség egy részét saját finomítóiban dolgozta fel és továbbértékesítette egy harmadik félnek. A legnagyobb piaci szereplők pedig továbbra is a BP, a Shell és az ExxonMobil.

A brit lap megkereste mindhárom céget. A társaságok meglehetősen kacifántos válaszokkal bújtak ki a direkt válaszadás elől. A Shell szóvivője azt nyilatkozta, hogy minden szankciót betartanak, a háború kitörése óta pedig új szerződést nem kötöttek energiahordozókra orosz cégekkel.

Az Exxon szintén azt közölte, hogy új szerződést már nem kötnek, és „jelenleg Nagy-Britanniába” nem szállítanak orosz gázt és olajat. A BP választásról nem írt semmit a Guardian.

Szólj hozzá!

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.