Az EU maga finanszírozza Putyin háborúját a Nyugat ellen

ugytudjuk.hu 2022-04-30 09:22:00
A háború kitörése óta soha nem látott mértékben ömlik a pénz a szénhidrogénexportból Vlagyimir Putyinhoz és ez egy jó darabig még egy is marad.

Két hónap alatt 62 milliárd eurós bevételt jelentett Oroszországnak a szén-, kőolaj- és földgáz értékesítése – írja a Guardian cikke alapján az azonnali.hu. Mindez úgy, hogy az eladások mennyisége közben csökkent, de a nemzetközi piacokon annyira megnőtt az energiahordozók ára, hogy a bevételek még így is jelentősen emelkedtek.

A 62 milliárd euróból 44 milliárdot tett ki az Európai Unió, ez ráadásul

meredek emelkedést jelent a tavalyi évhez képest, amikor a 12 hónap alatt összesen fizettek a tagállamok 140 milliárd eurót a szénhidrogénért Oroszországnak. 

Mindez persze így is azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin a csődbe vezeti országát a háborúval, hiszen a Consultancy.eu oldal kalkulációja szerint ma már – a harcokban meghalt vagy megsebesült katonák életét is „forintosítva” – akár a napi 20 milliárd dollárt is elérhetik az agresszió költségei.

Vagyis a háború gazdaságilag is fenntarthatatlan Vlagyimir Putyin rezsimje számára, de az biztos, hogy az olajból, gázból származó euró tízmilliárdok hatékonyan járulnak hozzá a csőd elodázásához.

A Guardian a Center for Research on Energy and Clean Air tanulmányát idézi, amely szerint ugyan csak áprilisban harmadával esett vissza a szállított olaj mennyisége Oroszországból januárhoz és februárhoz képest, de a magas áraknak köszönhetően ez a bevételeken egyáltalán nem látszott Moszkva számára.

Az intézet szerint az EU könnyen „energiacsapdába” kerülhet rövid távon: 

hiába szeretne erőltetett ütemben megszabadulni az olaj-, és gázfüggőségtől és a kereskedelmi szankciók részévé tenni ezeket az energiahordozókat, a világpiacon a csökkenő kereslet mellett is dinamikus áremelkedés zajlik, így Oroszország csak jobban jár. A Guardian szerint a legnagyobb uniós importőr országok egyelőre inkább csak szavakban serénykedtek az orosz energiafüggőségük megszüntetésére.

Németország két hónap alatt 9 milliárd, Olaszország 6,8 milliárd, Hollandia 5,6 milliárd értékben importált olajat – igaz, utóbbi a mennyiség egy részét saját finomítóiban dolgozta fel és továbbértékesítette egy harmadik félnek. A legnagyobb piaci szereplők pedig továbbra is a BP, a Shell és az ExxonMobil.

A brit lap megkereste mindhárom céget. A társaságok meglehetősen kacifántos válaszokkal bújtak ki a direkt válaszadás elől. A Shell szóvivője azt nyilatkozta, hogy minden szankciót betartanak, a háború kitörése óta pedig új szerződést nem kötöttek energiahordozókra orosz cégekkel.

Az Exxon szintén azt közölte, hogy új szerződést már nem kötnek, és „jelenleg Nagy-Britanniába” nem szállítanak orosz gázt és olajat. A BP választásról nem írt semmit a Guardian.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.