Sárga lett a paradicsom, avagy új erők jelenhetnek meg a jobboldalon

KORG . 2022-04-14 11:51:10
Orbán Viktornak nagy eséllyel a saját térfelén akadhat kihívója.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Nincs mese, besárgult az a paradicsom: a Fidesz begyűjtötte a negyedik kétharmadot és ezúttal 3 millió ember szavazatát is magáénak tudhatja. Bár sokáig úgy tűnt, az ellenzékkel fej-fej mellett haladnak, ez csak álca volt. Igaz, annak tökéletes, mert az amúgy a Fidesznek lejtő választási pályán az ellenzék totális vereségbe rohant. 

Ennek okait már sokan elemezték, de akadnak új jelenségek is. Közte, hogy most nem csak a falvak, de a vidéki városok is besárgultak. Ráadásul 1 millió szavazó tűnt el az ellenzék mögül, vagyis az összefogás többet vitt, mint amennyit hozott. Az a várakozás sem teljesült, hogy majd a fiatalok megfordítják a dolgokat - többségük el sem ment szavazni.  

Külön is figyelemre méltó, hogy Nyugat-Magyarországon is kőkemény fideszes szavazói bázis jött létre. Orbán Viktor nem véletlenül mondott köszönetet Ausztriának a választási győzelme után. Tarthatott attól, hogy a nyugati végeken élő, de a szomszédos országba dolgozni átjárók tízezrei egy-két körzetben elvihetik tőlük a mandátumot (erre leginkább Szombathelyen mutatkozott esély). De nem, a kormánypárt itt is fölényes győzelmeket aratott. 

Megnyerte magának a csokos réteget, a nyugdíjasokat, a közmunkásokat és a kevésbé tájékozottak tömegeit. Megnyerte magának a 40-60 év közötti „melósokat", mozgósította a látszólag független, valójában fideszes függőségű falusi polgármestereket. Ők ha nem állnak be a sorba, akkor nem jön pénz a faluba és búcsút inthetnek az egzisztenciájuknak is. 

Mindehhez hozzáadódott az ellenzék hibás helyzetfelmérése. Leginkább azzal, hogy az előválasztás révén elhitte: egybe lehet terelni a teljesen más értékeken működő politikai szereplőket. Mint kiderült, vezetőiket igen, szavazóikat azonban nem.

A nagy győzelem ellenére Orbánnak minden eddiginél nehezebb dolga lesz. A választási pénzszórás, a több tízezer milliárd forintos hiány, a hitelfelvételek kedvezőtlensége, a most már valóban ellenséges külső környezet és a belső infláció kígyószorításba vonhatja. Ha nem sikerül lehívnia az uniós pénzeket és az árakat stabilizálni, akkor nagy bajba kerülhet. Akár a ciklust sem tudja majd kitölteni (ez is új elem az eddigi terephez képest. Ráadásul egyszerre két olyan, újra aktivizálódott szereplő is akad, akik bármikor és vélhetőleg szívesen beugranának a helyére: Lázár és Navracsics). Egy biztos, az őszre jósolt 1000 forintos kenyér, a 4-5 ezer forintos húsár és a 7-800 forintos benzin nem teszi rózsássá Orbán kilátásait.

De legalább ilyen mérvű veszély fenyegetheti a politikai térfélen is. Nem az ellenzék részéről, mert azt, úgy tűnik, sikerült tartósan lebénítania. Nagy eséllyel a saját térfelén akadhat kihívója. A Mi Hazánk és vezérük, Toroczkai László sokban hasonlít Orbánra. Mint mondta, a ciklus végére legalább 20 százalékos pártot szeretne, és kíméletlen ellenzéke lesz a kormányfőnek. Fantazmagória? Ha a számokat nézzük, több annál. Most 310 ezer volt jobbikos szavazott rájuk, de van ott még legalább 4-500 ezres tartalék. 

Ha Orbánt netán elkoptatják a gazdasági bajok, jöhet Toroczkai, mint csodatevő: ez a fajta attitűd nagyon is a mai magyar társadalom sajátja. 

Szintén a jobbközép táján tűnhet fel új pártjával Márki-Zay Péter. Tévednek, akik azt hiszik, hogy ő bukott politikus. Ha sikerül megszólítania a most jobb híján (szélső)jobbra szavazó konzervatív értelmiségit, a nyugatosabb, de nemzeti értékeket képviselő réteget, akkor simán lehet önálló parlamenti erő. Mégpedig kormánypárti szavazatokat elhódítva.   

Végül pár szót a megyéről. A kormánypárti politikusok többsége a nyugdíjkorhatár közelében mozog, vagy azt már át is lépte. Fiatalítást nem látni (egyetlen kivétel Ágh Péter, de ő inkább a fehér holló kategória). Ez éppen úgy ráég majd a pártra, mint történt az MSZP esetében. Ez megnyithatja az utat a Momentum előtt a megyében is, hiszen a választói bázisok elöregedése – korfa – értelemszerűen nekik dolgozik.

Ha a pártnak, szélesítve a kört: az ellenzéknek sikerülne karizmatikus vezetőt találnia (Márki-Zay az volt, de egy számára „ellenséges" tömb élén és ő sem szerette a „tömbjét"), esélyeit nagyban növelhetné 2026-ra. De, tekintve a mai változásokat, akár a mostani győzelmet is zárójelbe tehetik a nem várt, de eséllyel bekövetkező események, közte a gazdasági válság. 

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.