Röptében a rendőrségi legyet is

KORG . 2022-04-12 20:03:00
Brutális bűnözést hoz a brutális gazdagság.

Mindenhol váltás, változás van, miért ne lenne az akciófilmek világában is? Erre gondolhatott Michael Bay rendező, amikor leforgatta a Rohammentő (Ambulance) című, 134 perces moziját. 

Két dolog teljesen biztos: a Blues Brothers alapvetés óta ennyi kocsit még nem törtek össze játékfilmben. Másrészt annyira megcsavarta a sztorit, hogy azt Miss Marple sem lenne képes kibogozni.

De miben hoz újat ez a dolgozat? Főleg, hogy nem szűkölködik dramaturgiai hibákban. Ráadásul – a dán adaptációt nem számítva – ki is lóg néhány lóláb. A nyitány a Harmadik műszak sorozatból köszön ránk, a bankrablásból pedig számos hasonló megesett már a celluloid, majd a digitális térben. Közhelyes a magabiztos, de mindig valamit elszúró főrendőr/FBI ügynök karaktere is.

Bay ezen úgy lép túl, hogy végletekig löki a kontrasztot. Képes két órán át fenntartani a feszültséget azzal a módszerrel, hogy menetközben új és új szereplőket hoz a történetbe. Így a nézőnek arra sincs ideje, hogy lazítson, mert akkor elveszti a fonalat.

A kontraszt uralja a képi világot. Kiélezése egyértelmű, a sztori Los Angeles (LA) elit negyedeiben, a felhőkarcolók világban, másrészt a lepusztult rozsdaövezetekben játszódik. A kiáltó ellentéttel mintha azt sugallná a rendező, hogy a gazdagság csak díszlet, a valódi folyamatok többnyire a sötét mélyben húzódnak.  

Rohammentő - magyar nyelvű előzetes

Országos bemutató: 2022. április 7. Los Angeles utcáin egy nap leforgása alatt három élet örökre megváltozik. Michael Bay nyaktörő iramú új thrillerében a so...

„Dolgozunk, mentünk, ellátunk, majd másnapra az egészet elfelejtjük. Aztán minden kezdődik előről", mondja társának egy balesetes kislány ellátása közben Cam mentőtiszt (Eiza González), aki aztán a nagy galiba egyik kulcsszereplője lesz. Majd feltűnnek a negatív hősök, a veterán katona Sharp (Abdul-Mateen) és fogadott testvére, Dannynek (Jake Gyllenhaal).

A kontraszt itt is nyilvánvaló: Danny jól menő, simlis fehér, aki gazdagok luxusautóinak felügyeletéből él, fogadott testvére pedig fekete, a nyomor szélén. Rákényszerül, hogy kérjen: „Kétszázötven kellene, a rohadt biztosító nem fizeti a műtétet. A nejem rákos, ha nem lesz pénz, meghal", mire a tesó: „Kétszázötven rongy? Gyere velem, lesz 8 milliód".  

És mennek bankot rabolni a vérvörös alkonyban fürdő nagyvárosban. Akciófilmet elmesélni felér egy bűncselekménnyel, ettől el is tekintünk, de néhány momentumot azért kiemelünk.

Például a bankrablás után kirobbant utcai tűzharcot. Már-már felülmúlja a Szemtől szembe legendás képsorait és behoz meghökkentő elemeket. Közte a morbid humort. Az egyik bűnöző papucsban (!) megy bakot rabolni, ami azért a zsarukat is meglepi.

Bay kontrasztjai mást is felvetnek. Ez a város, LA, annyira gazdag és annyira bonyolult, hogy az átlagemberi ésszel már nehezen fogható fel. Kitermelődtek azok a figurák, akik értik ezt a világot és húzzák hasznait. Vagy a jó, vagy a rossz oldalon. Ami a kettőben közös az az, hogy egyik sem létezhet a másik nélkül.

Azt is leszűrhetjük, hogy néhány földi metropoliszban, közte Los Angelesben, a felhalmozott gazdagság – a szolgáltatásban, kultúrában, életmódban – kitermeli a morál recesszióját. Mindegy hogyan, de légy gazdag, jómódú.  

A valóság azonban nem szokott sokat késni. Itt is jön, persze. Egy golyó formájában, ami aztán pontot tesz az új amerikai álom végére. 

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.