A győri gázmotoros erőmű szerződése titkos, de gazdasági bizottság ellenzéki tagja kiharcolta, hogy belenézhessen a közgyűlési szavazás előtt

Papp László Tamás 2022-04-07 17:19:00
Kun András, az ellenzék által delegált bizottsági tag kérte, hogy megismerhesse a teljes szerződést, amelyre az abban lévő üzleti titkok miatt a nyilvános ülésen nem volt mód.

Csütörtök 13 órára hívták össze a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának rendkívüli ülését, a

Javaslat a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó vonatkozásában tulajdonosi döntés meghozatalára

– napirendi ponttal.

Sűrű tárgyalássorozaton vagyunk túl

– mondta Prédl Antal, az önkormányzati tulajdonú GYŐR-SZOL Zrt vezérigazgatója, akinek az ülést megnyitó Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök adta át a szót.

Prédl Antal, a GYŐR-SZOL vezérigazgatója és Boboryné Szőcs Katalin, a cég ügyvédje.

Fotó: Papp László Tamás

Az ügy előzménye, hogy, mint akkor megírtuk, a 2022. január 7-re összehívott rendkívüli közgyűlés egyhangúlag, 19 szavazattal elutasította, hogy az állam jelöljön ki gázkereskedőt az önkormányzati tulajdonú Győr-Szol-nak.Ehelyett, ugyancsak egyhangúlag, az ellenzék támogatásával, 19 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül azt támogatta a közgyűlés, hogy fogadja el az előterjesztésben szereplő ajánlatot, mely 3 milliárd 45 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

Gázárrobbanás: jóval drágábban jut a Győr-Szol a távhőhöz szükséges földgázhoz

Mint arról korábban beszámoltunk: a Győrben ma reggel 7 órára összehívott rendkívüli közgyűlés egyhangúlag, 19 szavazattal elutasította, hogy az állam jelöljön ki gázkereskedőt az önkormányzati tulajdonú Győr-Szol-nak. Fotó: Papp László Tamás Ehelyett, ugyancsak egyhangúlag, az ellenzék támogatásával, 19 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül azt támogatta a közgyűlés, hogy fogadja el az előterjesztésben szereplő ajánlatot, mely 3 milliárd 45 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

2021. december 11-i cikkünkben írtuk meg, hogy tavaly nyáron kötött szerződést a Győr-Szol egy gázkereskedővel, a Global NRG Zrt-vel, de az elmúlt időszakban elszabadultak az árak az energiapiacon. A gázkereskedő ezért egyeztetést kezdeményezett a Győr-Szollal, hogy az áremelkedésre megfelelő megoldást találjanak.

Példátlan módon azt kezdeményezték, hogy a lejárt gázszolgáltatási időszakra visszamenőlegesen is fizessen a Győr-Szol kompenzációt, a mostani időszakra pedig csak a szerződésben vállalt mennyiség 100 százalékáig szeretné a megállapodott árakon fizetni, a többletet viszont már – eltérve az élő szerződéstől – napi piaci áron biztosítaná – írtuk meg, s cikkünkből az is kiderült: Győr be fogja őket ezért perelni.

Az, hogy a korábbi gázkereskedő jogellenesen felmondott, a gázmotororos erőmű működését is kérdésessé tette, ugyanis az ott termelt elektromos energia termelésének is feltétele a földgáz megléte. Ráadásul a céggel, akivel szerződést kötöttek az ott termelt elektromos áram átvételére, illetve értékesítésére, újra kellett tárgyalni a feltételeket az emiatt realizált veszteség miatt. Ez nem kártérítés, hiszen rajtunk kívülálló ok miatt történt – mondta el a mostani bizottsági ülésen Prédl Antal.

A GYŐR-SZOL vezérigazgatójának beszámolója szerint négyféle szerződésmódosítás került szóba, ezek közül a cég igazgatósága a negyediket, a D-verziót javasolja elfogadásra. Ebben kártérítésről nincs szó, s 300 ezer megawattóra kitermelését vállalják 2026 végéig. Nyári időszakokban az erőmű állni fog, csak akkor működik, ha nyereséget tud termelni. A nyereség kétharmada a GYŐR-SZOL-t, mint eladót, a fennmaradó egyharmad az energiakereskedő céget illeti. Borsi Róbert bizottsági elnök is hangsúlyozta: ez nem a bevétel, hanem a nyereség kétharmad-egyharmados felosztása.

Borsi Róbert, a bizottság elnöke (középen) és Kun András ellenzéki tag (balra.)

Fotó: Papp László Tamás

Prédl Antal tájékoztatóján az is elhangzott: a cég, akivel a szerződéskötést ajánlják, azt is felvetette, ők hoznák a földgázt is, így a GYŐR-SZOL nem lenne kiszolgáltatva az egyéb földgáz-beszerzéseknek e téren.

Mennyi profittal számoljunk? Mennyitől legyünk elégedetlenek? – tette fel a kérdést Hajtó Péter, a bizottság egyik kormánypárti tagja.

Nem tudjuk, hogy mikor mennyit fogunk termelni, s azt mennyiért tudjuk értékesíteni – válaszolta Prédl, hozzátéve: mivel megkapjuk a teljes önköltségi árat, veszteségesen nem tudunk termelni. Borsi Róbert elnök azon kérdésére, hogy Orbán Viktor Brüsszel felé tett javaslata, hogy a gáz és a villamos energia ára függetlenítve legyen egymástól, miként hat az ügyben, Prédl Antal azt felelte: ezt most senki nem tudja megmondani, az a kérdés, mennyire avatkozik be az Unió a piaci folyamatokba.

Kun András, a bizottság ellenzéki tagja azt kérdezte, hogy ez most döntés, javaslat vagy állásfoglalás? Milyen alapon veszi át a bizottság az GYŐR-SZOL igazgatóságának a feladatát? Ha rosszul döntünk, mi felelünk az ez által okozott kárért? –  érdeklődött Kun.

Ez javaslat, ami már a határozati javaslat címében is benne van. A közgyűlés fog döntést hozni, mi javaslatot teszünk, ez a korábbi határozatoknál is így volt – válaszolt Borsi Róbert. 

Nem tudok egy olyan szerződésről dönteni, amit nem láttam, akkor tudok dönteni, ha mind a négy szerződéstervezetet láthatom – mondta Kun András, akinek felvetésére Boboryné Szőcs Katalin, a GYŐR-SZOL-t képviselő ügyvéd azt válaszolta: a teljes szerződést nem adhatják ki a benne lévő üzleti titkok miatt. De annyit elmondhat, hogy az eredeti nyereségmegosztásban kétharmadot kapott volna az eneriakereskedő cég, s csak egyharmadot a GYŐR-SZOL, ezt sikerült megfordítani.

Nem akartam zárt ülést elrendelni, mert a szerződést a titoktartás miatt csak zárt ülésen lehet teljes egészében ismertetni, úgy viszont a sajtó és az érdeklődők nem lehetnének jelen – reagált Borsi Róbert, mire Kun András úgy felelt: akkor el kell rendelni a zárt ülést! A jelen lévő ügyvéd is azt hangsúlyozta: konkrét adatok csak zárt ülésen hangozhatnak el. Kun András egyebek között arra is kíváncsi lenne, ez a nyereségalapú felosztás milyen költségeket ismer el.

Tudom, hogy én kötekedésre vagyok berendezkedve, de én inkább elolvasok egy több száz oldalas, akár idegen nyelvű szerződést is, mert ezzel nemcsak a bizottságot, az önkormányzatot, de a saját seggemet is védem – fogalmazott Kun András ellenzéki bizottsági tag. Végül abban egyezett meg a bizottság, hogy az eredeti határozati javaslatot fogadják el (ezt 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meg is tették) de Kun András, illetve bármelyik képviselő, illetve bizottsági tag, aki ezt kéri, a GYŐR-SZOL-nál beletekinthet a szerződésbe. 

Fodor Roland, az önkormányzatba az ellenzéki összefogás listáján bejutott, jelenleg független képviselő annyit fűzött ehhez hozzá: korábban is voltak ilyen, titoktartás miatt nem publikus szerződések, de ha ő képviselőként kérte, akkor beletekinthetett azokba.

Szólj hozzá!

A Körmendé a bronzérem

Ötödik meccsen, idegenben, Zalaegerszegen dőlt el a harmadik hely sorsa. 

Még nyerhetnek is azok, akik online számlára váltanak a Szombathelyi Távhőnél

Ma a Kámoni Arborétumban találkozhatnak a Hőmanóval a gyerekek.

Megint nem úszta meg 100 alatt a ZTE Körmenden

Ötödik meccs fog dönteni a bronzérem sorsáról.

Nem hogy csökkenne, növekedni fog az önkormányzatok szolidaritási adója

Hiába lobbizott a győri városvezetés is azért, hogy csökkentsék az adót?

Eső nem, szél viszont lesz pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.

Nem szavazta meg a helyi Fidesz-frakció Szombathely békepárti határozatát

A kormánypárti képviselők nem értettek egyet a nyilatkozatba bekerült ENSZ határozattal.

LMP: A kínai akkugyár diktál a magyar kormánynak.

Varga Mihály lebuktatta a kormányt az LMP szerint.

A honvédelem lesz a 2024-es költségvetés nyertese

1300 milliárd forintot kap a honvédelmi alap, ez a GDP 2%-át haladja meg.

Egyelőre nyitva marad a megmaradt 7 szombathelyi posta

De csak három üzemeltetésére lenne kötelezettség.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, és arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról a magyar bankot

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Még kiviteli tervek sem készültek a szombathelyi északkeleti elkerülőhöz

Hende Csaba megtévesztette a választókat - hangzott el a közgyűlésen.

Ismét meghirdették az „Idősbarát lakásprogramot” Győrben

A program célja, hogy javítsa a gondozásra, ápolásra szoruló idős emberek lakhatási körülményeit.

Nem ment el a mai szombathelyi közgyűlésre a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője

Illés Károly mellett Kecskés Lászlónak és Ágh Ernőnek is fontosabb dolga akadt.

Csütörtökön nem lesz eső

Napos, gomolyfelhős idő valószínű, de időnként jobban összeállhatnak a gomolyok.

Elhunyt Tina Turner

Kétség nem fér hozzá, hogy maradandót alkotott.

Újabb tüntetést tartott az LMP Debrecenben az akkumulátorgyárak miatt

A főtérnél felállított színpad előtt több százan hallgatták meg a beszédeket.

Egyelőre mégsem szüntetik meg Szombathelyen a két oladi szelektív szigetet

Illés Károly maga is az egyikbe hordja a hulladékot. Elnapolták a kérdést.